Οστεοπόρωση, η «σιωπηλή νόσος» - Υπάρχει λύση;

Οστεοπόρωση, η «σιωπηλή νόσος» - Υπάρχει λύση;

Ο κύριος στόχος της πρόληψης είναι η απόκτηση της μεγαλύτερης δυνατής  οστικής πυκνότητας ως την ηλικία των 30 ετών

osteostrong
Η οστεοπόρωση είναι μια χρόνια πάθηση του μεταβολισμού των οστών, κατά την οποία παρατηρείται μια σταδιακή μείωση της πυκνότητας και της ποιότητάς τους. 

Τα οστά αποτελούν ζωντανούς ιστούς και βρίσκονται σε μια συνεχή διαδικασία αναδιαμόρφωσης μέσω της ταυτόχρονης δράσης των οστεοβλαστών και των οστεοκλαστών, που είναι κύτταρα τα οποία συμβάλλουν στην αναδόμηση και αποδόμηση  των οστών αντίστοιχα.  Όταν τα κύτταρα αυτά λειτουργούν σε ισορροπία, τη λεγόμενη ομοιόσταση, ο οστικός μας ιστός παραμένει σταθερός.

Όταν, λόγω ηλικίας ή παραγόντων που θα αναφέρουμε στη συνέχεια, η δράση των οστεοκλαστών γίνεται ταχύτερη από αυτή των οστεοβλαστών. Τότε, η ισορροπία αυτή διαταράσσεται και αρχίζουμε να βιώνουμε οστική απώλεια, η οποία δύναται να οδηγήσει αρχικά σε οστεοπενία κι έπειτα σε οστεοπόρωση.  Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα οστά να αδυνατίζουν με πολλές συνέπειες για τη συνολική μας υγεία, μεταξύ των οποίων και ο αυξανόμενος κίνδυνος κατάγματος μετά από κάποια πτώση.

Πρόληψη της οστεοπόρωσης

Παρόλο που η οστεοπόρωση εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό  από κληρονομικά  αίτια είναι δυνατόν, λειτουργώντας προληπτικά,  να προλάβουμε τις σοβαρές μελλοντικές επιπτώσεις της πάθησης. Ο κύριος στόχος της πρόληψης είναι η απόκτηση της μεγαλύτερης δυνατής  οστικής πυκνότητας ως την ηλικία των 30 ετών. Στα προληπτικά μέτρα που συνιστώνται για την επίτευξη αυτού του στόχου περιλαμβάνονται:

• Η σωστή διατροφή με πηγές ασβεστίου σε τροφές όπως σπανάκι, αμύγδαλα, ξερά φασόλια, σαρδέλες, καρύδια, σουσάμι, αποξηραμένα σύκα, κ.α.
• η συνεχής, καθημερινή αν είναι δυνατόν, σωματική άσκηση,  και
• η αποφυγή αλκοόλ και καπνίσματος.

Σαν ένας γενικός κανόνας, ο ενεργητικός τρόπος ζωής, η σωστή διατροφή και η αποφυγή τοξικών συνηθειών είναι τα συνιστώμενα βήματα. Η αεροβική άσκηση και τα βάρη είναι κάποια από αυτά. Όμως αυτά δεν είναι  αρκετά. Τα οστά είναι ζωντανοί ιστοί που αντιδρούν σε εξωτερικά ερεθίσματα και μπορούν ν’ αρχίσουν να αναπλάθονται, σε όλες τις ηλικίες, αν σε αυτά ασκήσουμε με ασφάλεια κάποια φορτία.
Αυτά τα φορτία είναι απαραίτητα σε κατάλληλη δοσολογία για να ενεργοποιήσουν τους οστεοβλάστες και να προκαλέσουν την αναδόμηση του οστού. Αυτή είναι με πολύ απλά λόγια η διαδικασία της οστεογονικής φόρτισης, στόχος της οποίας είναι η διατήρηση των επιπέδων της οστικής μας πυκνότητας στα επιθυμητά επίπεδα με έναν ασφαλή κι ανώδυνο τρόπο.

Κλείσιμο
Η  οστεογονική φόρτιση ως φυσική μέθοδος πρόληψης και αναστροφής της οστεοπόρωσης είναι διαθέσιμη εδώ και τρία χρόνια, μέσω του καινοτόμου συστήματος SPECTRUM της OsteoStrong στην Αθήνα (OsteoStrong Greece, Σωρού 3-5, Μαρούσι, τηλ: 2106179265 – 13ο χλμ Θεσσαλονίκης – Περαία, Θεσσαλονίκη). Αναζητήστε την και επιστρέψτε στην ενεργό δράση με ασφάλεια.

Ειδήσεις σήμερα:

Τηλεκπαίδευση σήμερα στα σχολεία - Τι ισχύει για τα πανεπιστήμια

Ανοίγει πλήρως η Αττική Οδός στις 8 το πρωί -Διέλευση χωρίς διόδια ως τα μεσάνυχτα της Κυριακής

Χάος για τέταρτη μέρα με δρόμους «παγοδρόμια» και οργισμένους πολίτες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης