Γιατί είναι σημαντική η οστική υγεία;

Γιατί είναι σημαντική η οστική υγεία;

Ποτέ δεν είναι αργά για να αρχίσετε να παίρνετε στα σοβαρά την υγεία των οστών σας   - Η OsteoStrong έχει δύο κέντρα στη χώρα μας: Αθήνα (Σωρου 3-5, Μαρούσι, τηλ: 2106179265) και Θεσσαλονίκη (Hyatt Regency Thessaloniki, τηλ: 231 046 7490) - Καλέστε σήμερα για μια δωρεάν δοκιμαστική συνεδρία

osta-ostikiigeia-osteostrong
Τα οστά μας υποστηρίζουν ολόκληρο το σώμα και επιτρέπουν την κίνηση. Ωστόσο, η υγεία των οστών συχνά δεν αποτελεί προτεραιότητα. Οι άνθρωποι δεν λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσουν την καλή κατάσταση των οστών τους.

Αυτό το άρθρο περιλαμβάνει όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την υγεία των οστών και γιατί οι άνθρωποι πρέπει να τα λαμβάνουν σοβαρά υπόψη.


Η σημασία των οστών

Τα οστά στο ανθρώπινο σώμα κάνουν σημαντική δουλειά. Εκτός από το να συγκρατούν το βάρος του σώματος, τα οστά προστατεύουν επίσης τον εγκέφαλο, την καρδιά και άλλα ζωτικά όργανα από βλάβες και τραυματισμούς.

Οι επιπτώσεις των ατυχημάτων και της αυστηρής σωματικής δραστηριότητας στα εσωτερικά όργανα είναι λιγότερο σοβαρές λόγω των οστών που τα προστατεύουν.

Επίσης, τα οστά χρησιμεύουν ως κυτία αποθήκευσης για τα μέταλλα που χρειάζεται το σώμα, όπως το ασβέστιο και ο φώσφορος. Αυτά τα μέταλλα απελευθερώνονται όταν παραστεί ανάγκη.

Τα οστά μας διαδραματίζουν έναν πολυεπίπεδο ρόλο κι επιτελούν ένα πλήθος λειτουργιών, πολλές από τις οποίες δεν είναι ευρύτερα γνωστές.
• Υποστηρίζουν τη δομή του σώματός μας και προστατεύουν ζωτικά όργανα όπως την καρδιά, τους πνεύμονες και το κεντρικό νευρικό σύστημα. Χωρίς τα οστά, το σώμα μας θα ήταν μια ασχημάτιστη μάζα ιστών.

• Συνεργάζονται με τους μυς, δημιουργώντας το μυοσκελετικό σύστημα το οποίο καθορίζει την κινητική μας αλυσίδα.

• Λειτουργούν ως δεξαμενές αποθήκευσης ασβεστίου, φωσφόρου και βιταμίνης D, που είναι συστατικά πολύ σημαντικά για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού μας

• Παράγουν αιμοσφαίρια, ερυθρά και λευκά, που είναι απαραίτητα για το ανοσοποιητικό μας σύστημα και τη μεταφορά οξυγόνου στο σώμα μας

Κλείσιμο
• Απελευθερώνουν ορμόνες που ρυθμίζουν τα ποσοστά σακχάρου στο αίμα και την εναπόθεση λίπος

• Απορροφούν βαρέα μέταλλα από το αίμα βοηθώντας την αποτοξίνωση του οργανισμού


Ανάπτυξη των οστών

Όπως και τα άλλα μέρη του σώματος, έτσι και τα οστά μεγαλώνουν με την πάροδο του χρόνου. Η ανάπτυξη των οστών είναι ζωτικής σημασίας κατά την παιδική και εφηβική ηλικία.

Καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, τα οστά συνεχίζουν να υποβάλλονται σε συνεχή διαδικασία θραύσης και αναδόμησης. Η οστική μάζα καθορίζει τη δύναμη και την ικανότητα του οστού να φέρει βάρος. Η συνήθης ηλικία κατά την οποία οι άνθρωποι φτάνουν στη μέγιστη οστική τους μάζα είναι περίπου τα 30 έτη.

Μετά την ηλικία των 30 ετών, υπάρχει λιγότερη ανάπτυξη των οστών και το σώμα χάνει περισσότερη οστική μάζα από αυτή που μπορεί να αποκτήσει. Όποιες και αν είναι οι επιπτώσεις του σωματικού στρες και της καταπόνησης στα οστά μας χρειάζονται πολύ περισσότερο χρόνο για να αντιμετωπιστούν.


Γιατί πρέπει να παίρνουμε στα σοβαρά την υγεία των οστών

Η υγεία των οστών είναι απαραίτητη για να διατηρείται σε φόρμα η σκελετική υποστήριξη του σώματος. Φροντίζοντας τα οστά μας, διασφαλίζουμε ότι η ανάπτυξή τους είναι ομαλή.

Κατά τα πρώτα στάδια ανάπτυξης των οστών, όπως στα παιδιά και στους εφήβους, η υγεία των οστών θα πρέπει να θεωρείται προτεραιότητα. Για να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε ένα αναπτυσσόμενο σώμα, τα οστά πρέπει να είναι υγιή και δυνατά και να αναπτύσσονται μαζί με τα υπόλοιπα μέρη του σώματος.

Για τους ενήλικες, η υγεία των οστών είναι επίσης εξίσου σημαντική, δεδομένου ότι τα οστά δεν αναπτύσσονται τόσο γρήγορα όσο πριν. Καθώς μεγαλώνουμε, αυξάνεται ο κίνδυνος να αντιμετωπίσουμε προβλήματα. Η εστίαση θα πρέπει να είναι στη διατήρηση της υγείας των οστών για την αποφυγή προβλημάτων που αργότερα μπορεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπισθούν.


Παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία των οστών

Πολλοί παράγοντες συμβάλλουν στην υγεία των οστών μας.

Ηλικία

Διαφορετικές ηλικιακές ομάδες βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης των οστών. Ως αποτέλεσμα, οι ανάγκες υγείας των οστών για διαφορετικές ηλικιακές ομάδες ποικίλλουν.

Οι νεότερες γενιές πρέπει να επικεντρωθούν στη διατήρηση της ανάπτυξης των οστών τους. Συγκριτικά, οι παλαιότερες γενιές πρέπει επίσης να διατηρούν τα οστά τους υγιή και δυνατά.


Μέγεθος

Οι δομές των οστών έρχονται σε διαφορετικά μεγέθη. Μερικοί άνθρωποι έχουν πιο εμφανή κόκκαλα, ενώ άλλοι έχουν μικροκαμωμένο πλαίσιο. Τα άτομα με μικρότερο σώμα έχουν λιγότερη οστική μάζα.


Γενετικό υλικό

Το οικογενειακό ιατρικό ιστορικό παίζει ρόλο στον καθορισμό της υγείας των οστών μας. Μπορεί, για παράδειγμα, να έχουμε κληρονομήσει κληρονομήσει τα χαρακτηριστικά των οστών των γονιών μας. Εάν η οικογένειά μας έχει ιστορικό οστικών προβλημάτων, πρέπει να προσέχουμε γιατί οι πιθανότητες να αντιμετωπίσουμε τα ίδια προβλήματα είναι μεγαλύτερες.


Σωματική δραστηριότητα

Η σωματική δραστηριότητα παίζει ρόλο στην υγεία των οστών. Οι λιγότερο δραστήριοι άνθρωποι έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν προβλήματα με τα οστά τους. Λειτουργικές κινήσεις όπως η άρση βαρών και ακόμη και οι άσκηση μεταφοράς του σωματικού βάρους μόνο βοηθούν στην ενίσχυση των οστών. Δεν αρκούν ωστόσο.

Για την τόνωση των οστεογονικών επιδράσεων της αυξημένης οστικής μάζας, οι ιστοί των οστών πρέπει να εκτίθενται σε φορτίο μεγαλύτερο από αυτό που παρουσιάζεται κατά τις καθημερινές δραστηριότητες ζωής. Από τα διάφορα προγράμματα άσκησης, η οστεογονική φόρτιση κερδίζει τις εντυπώσεις και παρουσιάζει τα θεαματικότερα αποτελέσματα. Αυτή η μέθοδος μπορεί να κάνει τη διαφορά με απολύτως φυσικό τρόπο.
Η πρωτοποριακή μέθοδος οστεογονικής φόρτισης είναι διαθέσιμη στα κέντρα οστικής υγείας της OsteoStrong, που διατηρεί και την παγκόσμια πατέντα της μεθόδου οστεογονικής φόρτισης. Με, μόλις, δέκα (10) λεπτά την εβδομάδα, μύες και οστά επανενεργοποιούνται και οι άνθρωποι κερδίζουν και πάλι τη φόρμα τους.

Η πρωτοποριακή μέθοδος οστεογονικής φόρτισης είναι διαθέσιμη στα κέντρα οστικής υγείας της OsteoStrong, που διατηρεί και την παγκόσμια πατέντα της μεθόδου οστεογονικής φόρτισης. Με, μόλις, δέκα (10) λεπτά την εβδομάδα, μύες και οστά επανενεργοποιούνται και οι άνθρωποι κερδίζουν και πάλι τη φόρμα τους.

Η OsteoStrong   έχει δύο κέντρα στη χώρα μας: Αθήνα (Σωρου 3-5, Μαρούσι, τηλ: 2106179265) και Θεσσαλονίκη (Hyatt Regency Thessaloniki, τηλ: 231 046 7490). Καλέστε σήμερα για μια δωρεάν δοκιμαστική συνεδρία.


Πρόσληψη μετάλλων μέσω της διατροφής

Συχνά ακούμε πώς το ασβέστιο είναι απαραίτητο για την υγεία των οστών. Πράγματι, το ασβέστιο είναι ένα μέταλλο που διατηρεί υγιείς τις δομές των οστών και των δοντιών, αλλά πολλά άλλα μέταλλα είναι επίσης παράγοντες που απαιτούνται για την αντοχή των οστών. Τέτοια μέταλλα είναι το μαγνήσιο και το κάλιο που συχνά παραβλέπονται.

Αντί να εστιάσετε στη λήψη ασβεστίου χωρίς άλλους απαραίτητους παράγοντες, είναι σημαντικό να εστιάσετε στην εφαρμογή μιας διατροφής πλούσιας σε μέταλλα και θρεπτικά συστατικά.


Μερικές από τις τροφές για καλή υγεία των οστών είναι:

σαρδέλες
σολομός
τόνος
αυγά
αμύγδαλα
μπρόκολο
λάχανο
σπανάκι
ζωμός οστών πλούσιος σε μεταλλικά στοιχεία


Λαμβάνοντας αρκετό ηλιακό φως

Το φως του ήλιου διατηρεί τα οστά σας υγιή. Πως; Η ηλιοφάνεια είναι μια καλή πηγή βιταμίνης D και βοηθά το σώμα να αποκομίσει τα οφέλη των μετάλλων που απαιτούν τη βιταμίνη D για απορρόφηση.

Το πιο γνωστό όφελος του ηλιακού φωτός είναι η ικανότητά του να ενισχύει την παροχή βιταμίνης D του σώματος. Η έλλειψη βιταμίνης D οφείλεται στην έλλειψη επαρκούς ηλιοφάνειας.


Διατηρήστε τη στάση του σώματος

Η καθιστή και όρθια στάση του σώματος συμβάλλει στην υγεία των οστών σας. Η καλή στάση μειώνει τον κίνδυνο οστικής απώλειας. Η έντονη κατάκλυση και η κακή στάση του σώματος επηρεάζουν αρνητικά το σχήμα των οστών μας και τη συνολική τους υγεία.


Υγεία των οστών: απαραίτητη συνθήκη ευεξίας

Δεν αντιλαμβάνονται όλοι τη σημασία της υγείας των οστών. Υπάρχουν αμέτρητοι τρόποι για να φροντίσουμε τα οστά μας. Ξεκινήστε με την υγιεινή διατροφή, την άσκηση και τη σωστή στάση του σώματος.

Ποτέ δεν είναι αργά για να αρχίσετε να παίρνετε στα σοβαρά την υγεία των οστών σας.

Ειδήσεις σήμερα:

Θρίλερ με τα περιστατικά bullying στο σχολείο του Μάκη - Σήμερα καταθέτει η μητέρα του

Ένα πεντάχρονο παιδί έχασε το χαμόγελό του μετά από επίθεση του σκύλου του - Προσοχή σκληρές εικόνες

Υποχωρούν οι καταιγίδες σταδιακά, παραμένει το κρύο και οι βοριάδες - 30άρια το Σαββατοκύριακο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης