Ιατρική: Του είπαν δεν θα ξαναπερπατήσει και σηκώθηκε όρθιος με «γέφυρα» του εγκεφάλου με τους μύες

Ιατρική: Του είπαν δεν θα ξαναπερπατήσει και σηκώθηκε όρθιος με «γέφυρα» του εγκεφάλου με τους μύες

Πώς λειτουργεί η «ψηφιακή γέφυρα» που εγκατέστησαν Ελβετοί επιστήμονες στον εγκέφαλο 40χρονου που έμεινε παράλυτος μετά από ατύχημα το 2011

Ιατρική: Του είπαν δεν θα ξαναπερπατήσει και σηκώθηκε όρθιος με «γέφυρα» του εγκεφάλου με τους μύες
oksam
Όρθιος χάρη στην πρόοδο της ιατρικής με τη βοήθεια της τεχνολογίας στάθηκε για πρώτη φορά μετά το 2011 ο 40χρονος Γκερτ-Γιαν Όσκαμ, ο οποίος είχε μείνει παράλυτος μετά από ατύχημα με το ποδήλατό του.

Αν και οι γιατροί του είχαν πει ότι δεν θα περπατήσει ξανά, ο 40χρονος στάθηκε όρθιος με τη βοήθεια εμφυτεύματος που «διαβάζει» τα εγκεφαλικά κύματα και στέλνει «οδηγίες» στη σπονδυλική στήλη να ενεργοποιήσει τους κατάλληλους μύες.

Paralysed man able to stand and walk with an aid after doctors implant device


«Πριν από μερικούς μήνες κατάφερα για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια να σταθώ όρθιος και να πιω μια μπύρα με τους φίλους μου. Ήταν πολύ τέλειο» δήλωσε ο 40χρονος Ολλανδός ο οποίος τραυματίστηκε βαρύτατα στο ατύχημα που σημειώθηκε στην Κίνα.

Η «φηψιακή γέφυρα», όπως εξηγείται σε άρθρο στον Guardian αποτελεί την τελευταία λέξη της τεχνολογίας από ομάδα νευροεπιστημόνων στην Ελβετία που συμμετέχουν σε πρόγραμμα ανάπτυξης συσκευών που μπορούν να υπερνικήσουν την παράλυση.

Κλείσιμο
Στόχος του προγράμματος είναι με τη χρήση ασύρματων σημάτων να επανασυνδέεται ο εγκέφαλος με μύες που είχαν καταστεί άχρηστοι λόγω καταστροφής νεύρων του νωτιαίου μυελού.

Στο τελευταίο αυτό αποτέλεσμα του προγράμματος, η καθηγήτρια νευροχειρουργός στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Λωζάνης, Τζοσλύν Μπλοχ, εγκατέστησε ηλεκτρόδια στον εγκέφαλο του Όσκαμ τα οποία ανιχνεύουν την δραστηριότητα των νεύρων όταν εκείνος προσπαθεί να κινήσει τα πόδια του. Τα σήματα αυτά επεξεργάζεται ένας αλγόριθμος που τα μετατρέπει σε παλμό ο οποίος αποστέλλεται σε ηλεκτρόδια στην σπονδυλική του στήλη, ενεργοποιεί τα νεύρα και αυτά με τη σειρά τους ενεργοποιούν τους μύες για να υπάρξει τελικά η επιθυμητή κίνηση.

Paralyzed man walks after bluetooth connects his brain and spine


«Αυτό που καταφέραμε είναι να αποκαταστήσουμε την επικοινωνία ανέμσα στον εγκέφαλο και την περιοχή του νωτιαίου μυελού που ελέγχει την κίνηση, με μια ψηφιακή γέφυρα. Το σύστημα "πιάνει" τις σκέψεις του και "μεταφράζει" τις σκέψεις αυτές σε ενεργοποίηση του νωτιαίου μυελού για να αποκαταστήσει τις ηθελημένες κινήσεις των ποδιών» εξήγησε ο καθηγητής Γγκρεγκουάρ Κουρτέν.

Ο 40χρονος είπε ότι η συσκευή του επιτρπέπει πιο φυσικές κινήσεις σε σχέση με προηγούμενες εκδοχές γιατί το να σηκωθεί όρθιος ή να περπατάει ελέγχεται από την σκέψη του. Η συσκευή αυτή, μάλιστα, φαίνεται να ενισχύει και την αποκατάσταση καθώς μετά από 40 συνεδρίες ο Όσκαμ, ο οποίος δεν είχε καταστρέψει όλα τα νεύρα στη σπονδυλική του στήλη, απέκτησε μερικό έλεγχο στα πόδια του ακόμα και όταν αυτή ήταν απενεργοποιημένη.

Δείτε βίντεο: Ιατρική: Του είπαν δεν θα ξαναπερπατήσει και σηκώθηκε όρθιος με «γέφυρα» του εγκεφάλου με τους μύες
Ιατρική: Του είπαν δεν θα ξαναπερπατήσει και σηκώθηκε όρθιος με «γέφυρα» του εγκεφάλου με τους μύες


Ειδήσεις σήμερα:

Τίνα Τέρνερ: Από τη συζυγική κακοποίηση, τον εθισμό στις ουσίες και την βαριά κατάθλιψη στην κατάκτηση της ευτυχίας

«Εμείς έτσι κάνουμε στη χώρα μας» είπαν οι Δανοί που άφησαν το ενός έτους παιδί στο αυτοκίνητο στη Ζάκυνθο

Η ιστορία του «παλατιού» της Ηρώδου Αττικού: Το ρετιρέ του Φιξ που έχτισε ο Τάκης Ζενέτος

----------------

Εκλογές 2023

Οδηγός εκλογών 2023: Πως ψηφίζω - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση

Εκλογές 2023: 
Όλες οι ειδήσεις για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση, τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών, τα exit polls.

Αποτελέσματα εκλογών 2023: 
Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης