Ποιος ήταν ο Ρήγας Γκόλφης;

Ποιος ήταν ο Ρήγας Γκόλφης;

Δημοτικιστής και ερωτικός ποιητής από το Μεσολόγγι

gkolf
Με έκπληξη είδαμε το μήνυμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για την Πρωτομαγιά, να συνοδεύεται από ένα ποίημα του, όχι ιδιαίτερα γνωστού στους πολλούς, Ρήγα Γκόλφη.

Ας δούμε κάποια στοιχεία για τον συγκεκριμένο ποιητή.

Το πραγματικό του ονοματεπώνυμο ήταν Δημήτριος Δημητριάδης. Γεννήθηκε στο Μεσολόγγι το 1886. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εργάστηκε ως συμβολαιογράφος.
Συνεργάστηκε με τα περιοδικά «Ο Νουμάς» και «Πυρσός». Σε νεαρή ηλικία, ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη νομική επιστήμη και έγραψε μια σειρά μελετών(«Το Αδίκημα του Φόνου», « Η Ελευθερία του Ατόμου ως παρ’ Ημίν Νομοθετείται», «Το Σύνταγμα και ο Θεσμός της Επικηρύξεως» κ.ά.).

Το 1909 εξέδωσε την πρώτη ποιητική συλλογή του, με τίτλο «Τα Τραγούδια του Απρίλη».
Άλλα έργα του: «Ύμνοι»(1921), «Στο Γύρισμα της Ρίμας»(1925), «Λυρικά Χρώματα»(1930), «Τετράμετρα»(1935), το θεατρικό έργο «Ο Γήταυρος»(1921) και το διήγημα «η Επιφάνεια και το Βάθος»(1951). Το 1953, εξέδωσε τις κριτικές του μελέτες «Φαντασία και Ποίηση».

Κλείσιμο
Χρησιμοποίησε τα ψευδώνυμα Αγαλιανός, Γνωστός Άγνωστος, Επιθεωρητής, Ο Κριτικός.

Φανατικός δημοτικιστής, βαθιά επηρεασμένος από τον Κ.Παλαμά και τον Γ.Δροσίνη, ο Ρήγας Γκόλφης ήταν βασικά ερωτικός ποιητής. Ωστόσο στο διάστημα 1905-1925, τα έργα του έχουν σαφή κοινωνικό και πολιτικό προσανατολισμό. Επηρεάστηκε ιδεολογικά από τις θέσεις του Γεώργιου Σκληρού, όπως φαίνεται στα πρώτα έργα του. Μάλιστα αρκετά από τα ποιήματα της συλλογής «Ύμνοι», είναι διάχυτα από σοσιαλιστικά μηνύματα.

Ο Ρήγας Γκόλφης πέθανε στην Αθήνα το 1958.

Scan0001
gkolf12
Scan0008


ΠΗΓΕΣ: ΛΕΞΙΚΟ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ, Εκδόσεις Πατάκη 2007.
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ,ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης