Ποιος ήταν ο Ρήγας Γκόλφης;

gkolf

Δημοτικιστής και ερωτικός ποιητής από το Μεσολόγγι

Με έκπληξη είδαμε το μήνυμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για την Πρωτομαγιά, να συνοδεύεται από ένα ποίημα του, όχι ιδιαίτερα γνωστού στους πολλούς, Ρήγα Γκόλφη.

Ας δούμε κάποια στοιχεία για τον συγκεκριμένο ποιητή.

Το πραγματικό του ονοματεπώνυμο ήταν Δημήτριος Δημητριάδης. Γεννήθηκε στο Μεσολόγγι το 1886. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εργάστηκε ως συμβολαιογράφος.
Συνεργάστηκε με τα περιοδικά «Ο Νουμάς» και «Πυρσός». Σε νεαρή ηλικία, ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη νομική επιστήμη και έγραψε μια σειρά μελετών(«Το Αδίκημα του Φόνου», « Η Ελευθερία του Ατόμου ως παρ’ Ημίν Νομοθετείται», «Το Σύνταγμα και ο Θεσμός της Επικηρύξεως» κ.ά.).

Το 1909 εξέδωσε την πρώτη ποιητική συλλογή του, με τίτλο «Τα Τραγούδια του Απρίλη».
Άλλα έργα του: «Ύμνοι»(1921), «Στο Γύρισμα της Ρίμας»(1925), «Λυρικά Χρώματα»(1930), «Τετράμετρα»(1935), το θεατρικό έργο «Ο Γήταυρος»(1921) και το διήγημα «η Επιφάνεια και το Βάθος»(1951). Το 1953, εξέδωσε τις κριτικές του μελέτες «Φαντασία και Ποίηση».

Χρησιμοποίησε τα ψευδώνυμα Αγαλιανός, Γνωστός Άγνωστος, Επιθεωρητής, Ο Κριτικός.

Φανατικός δημοτικιστής, βαθιά επηρεασμένος από τον Κ.Παλαμά και τον Γ.Δροσίνη, ο Ρήγας Γκόλφης ήταν βασικά ερωτικός ποιητής. Ωστόσο στο διάστημα 1905-1925, τα έργα του έχουν σαφή κοινωνικό και πολιτικό προσανατολισμό. Επηρεάστηκε ιδεολογικά από τις θέσεις του Γεώργιου Σκληρού, όπως φαίνεται στα πρώτα έργα του. Μάλιστα αρκετά από τα ποιήματα της συλλογής «Ύμνοι», είναι διάχυτα από σοσιαλιστικά μηνύματα.

Ο Ρήγας Γκόλφης πέθανε στην Αθήνα το 1958.

Scan0001
gkolf12
Scan0008


ΠΗΓΕΣ: ΛΕΞΙΚΟ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ, Εκδόσεις Πατάκη 2007.
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ,ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

xeimwniazei_arthro

«Χειμωνιάζει και η Αθήνα μας –η κοσμική Αθήνα μας- ξαναγυρίζει και πάλι στις παληές της συνήθειες… Πάνε τελείωσαν τα ψέμματα. Ο κρυφτούλης πούπαιζε ο ήλιος με τη βροχή τελειώνει κι’ αυτός. Μα μαζί με την αλλαγή του καιρού μας ήρθαν και η αλλαγές της ζωής μας…

blaxoi_arthro

Οι Κουτσόβλαχοι- Το ''Κουτσοβλαχικό ζήτημα'' κατά τον 19ο αιώνα- Οι ''ρουμανίζοντες'' και η πολιτική του Ελευθέριου Βενιζέλου απέναντι στη Ρουμανία- Ο Αλκιβιάδης Διαμάντης και το εφήμερο κρατίδιο της Πίνδου(1917)

12
panelladikes-eksetaseis-2012-7-600x334

Οι πανελλαδικές εξετάσεις- Το… ιστορικό θέμα της Έκθεσης στις «Γενικές Εξετάσεις» του 1985 – Οι αντιδράσεις και οι λόγοι της μεγάλης αποτυχίας των υποψηφίων – Υπάρχει πραγματικά λεξιπενία στη νέα γενιά;

3