Ποιος ήταν ο Ρήγας Γκόλφης;

gkolf

Δημοτικιστής και ερωτικός ποιητής από το Μεσολόγγι

Με έκπληξη είδαμε το μήνυμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για την Πρωτομαγιά, να συνοδεύεται από ένα ποίημα του, όχι ιδιαίτερα γνωστού στους πολλούς, Ρήγα Γκόλφη.

Ας δούμε κάποια στοιχεία για τον συγκεκριμένο ποιητή.

Το πραγματικό του ονοματεπώνυμο ήταν Δημήτριος Δημητριάδης. Γεννήθηκε στο Μεσολόγγι το 1886. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εργάστηκε ως συμβολαιογράφος.
Συνεργάστηκε με τα περιοδικά «Ο Νουμάς» και «Πυρσός». Σε νεαρή ηλικία, ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη νομική επιστήμη και έγραψε μια σειρά μελετών(«Το Αδίκημα του Φόνου», « Η Ελευθερία του Ατόμου ως παρ’ Ημίν Νομοθετείται», «Το Σύνταγμα και ο Θεσμός της Επικηρύξεως» κ.ά.).

Το 1909 εξέδωσε την πρώτη ποιητική συλλογή του, με τίτλο «Τα Τραγούδια του Απρίλη».
Άλλα έργα του: «Ύμνοι»(1921), «Στο Γύρισμα της Ρίμας»(1925), «Λυρικά Χρώματα»(1930), «Τετράμετρα»(1935), το θεατρικό έργο «Ο Γήταυρος»(1921) και το διήγημα «η Επιφάνεια και το Βάθος»(1951). Το 1953, εξέδωσε τις κριτικές του μελέτες «Φαντασία και Ποίηση».

Χρησιμοποίησε τα ψευδώνυμα Αγαλιανός, Γνωστός Άγνωστος, Επιθεωρητής, Ο Κριτικός.

Φανατικός δημοτικιστής, βαθιά επηρεασμένος από τον Κ.Παλαμά και τον Γ.Δροσίνη, ο Ρήγας Γκόλφης ήταν βασικά ερωτικός ποιητής. Ωστόσο στο διάστημα 1905-1925, τα έργα του έχουν σαφή κοινωνικό και πολιτικό προσανατολισμό. Επηρεάστηκε ιδεολογικά από τις θέσεις του Γεώργιου Σκληρού, όπως φαίνεται στα πρώτα έργα του. Μάλιστα αρκετά από τα ποιήματα της συλλογής «Ύμνοι», είναι διάχυτα από σοσιαλιστικά μηνύματα.

Ο Ρήγας Γκόλφης πέθανε στην Αθήνα το 1958.

Scan0001
gkolf12
Scan0008


ΠΗΓΕΣ: ΛΕΞΙΚΟ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ, Εκδόσεις Πατάκη 2007.
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ,ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

lallas_art

Οι σπουδές του Δ. Λάλ(λ)α και η γνωριμία του με τον Ρ. Βάγκνερ- Ο έρωτάς του για την σύζυγο του Βάγκνερ Cosima - Η επιστροφή του στη Μακεδονία- Η άγνωστη επικοινωνία του με τον Ίωνα Δραγούμη - Ο ‘’Μακεδονικός Παιάν’’- Ο θάνατός του και η τραγική κατάληξη των έργων του

5
sitaras01

Συνεχίζοντας τις αναρτήσεις στη νέα στήλη «Καλό Βόλι», που θα σας συντροφεύσει μέχρι τις εκλογές, θα μιλήσουμε σήμερα για την αναγκαιότητα που ανάγκαζε τους προγόνους μας να συνοδεύουν τις όποιες τους δοσοληψίες με το Δημόσιο με «γρηγορόσημα» σε είδος ή σε χρήμα.

ekloges_ar


Συνεχίζοντας τις αναρτήσεις στη νέα στήλη «Καλό Βόλι», που θα σας συντροφεύσει μέχρι τις εκλογές, θα μιλήσουμε σήμερα για τα πολύ παλιά ευκλεή χρόνια που ψήφιζαν με σφαιρίδια, μικρά σαν σκάγια –εξ ου και η μεταφορική χρήση της λέξης «βόλι»...

german-invasion-greece-1941-790x400

Οι πολεμικές προετοιμασίες στην Ελλάδα- Η γερμανική εισβολή στη Γιουγκοσλαβία- Οι Γερμανοί επιτίθενται στη χώρα μας (Απρίλιος 1941)- Η γενναία ελληνική αντίσταση- Ενέργειες απαράμιλλου ηρωισμού που άφησαν άναυδους τους Γερμανούς- Η προέλαση των Γερμανών ως την ανακατάληψη της Αθήνας.

25
feraios_rigas_art

Άγνωστα στοιχεία από τη ζωή του Ρήγα – Η δράση και το όραμά του – Ο Θούριος και η Χάρτα – Η προδοσία του Οικονόμου – Το τραγικό τέλος του Ρήγα και των συντρόφων του – Έγγραφα από τα αρχεία της Αυστρίας και της Ρουμανίας

5