Ποιος ήταν ο Ρήγας Γκόλφης;

gkolf

Δημοτικιστής και ερωτικός ποιητής από το Μεσολόγγι

Με έκπληξη είδαμε το μήνυμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για την Πρωτομαγιά, να συνοδεύεται από ένα ποίημα του, όχι ιδιαίτερα γνωστού στους πολλούς, Ρήγα Γκόλφη.

Ας δούμε κάποια στοιχεία για τον συγκεκριμένο ποιητή.

Το πραγματικό του ονοματεπώνυμο ήταν Δημήτριος Δημητριάδης. Γεννήθηκε στο Μεσολόγγι το 1886. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εργάστηκε ως συμβολαιογράφος.
Συνεργάστηκε με τα περιοδικά «Ο Νουμάς» και «Πυρσός». Σε νεαρή ηλικία, ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη νομική επιστήμη και έγραψε μια σειρά μελετών(«Το Αδίκημα του Φόνου», « Η Ελευθερία του Ατόμου ως παρ’ Ημίν Νομοθετείται», «Το Σύνταγμα και ο Θεσμός της Επικηρύξεως» κ.ά.).

Το 1909 εξέδωσε την πρώτη ποιητική συλλογή του, με τίτλο «Τα Τραγούδια του Απρίλη».
Άλλα έργα του: «Ύμνοι»(1921), «Στο Γύρισμα της Ρίμας»(1925), «Λυρικά Χρώματα»(1930), «Τετράμετρα»(1935), το θεατρικό έργο «Ο Γήταυρος»(1921) και το διήγημα «η Επιφάνεια και το Βάθος»(1951). Το 1953, εξέδωσε τις κριτικές του μελέτες «Φαντασία και Ποίηση».

Χρησιμοποίησε τα ψευδώνυμα Αγαλιανός, Γνωστός Άγνωστος, Επιθεωρητής, Ο Κριτικός.

Φανατικός δημοτικιστής, βαθιά επηρεασμένος από τον Κ.Παλαμά και τον Γ.Δροσίνη, ο Ρήγας Γκόλφης ήταν βασικά ερωτικός ποιητής. Ωστόσο στο διάστημα 1905-1925, τα έργα του έχουν σαφή κοινωνικό και πολιτικό προσανατολισμό. Επηρεάστηκε ιδεολογικά από τις θέσεις του Γεώργιου Σκληρού, όπως φαίνεται στα πρώτα έργα του. Μάλιστα αρκετά από τα ποιήματα της συλλογής «Ύμνοι», είναι διάχυτα από σοσιαλιστικά μηνύματα.

Ο Ρήγας Γκόλφης πέθανε στην Αθήνα το 1958.

Scan0001
gkolf12
Scan0008


ΠΗΓΕΣ: ΛΕΞΙΚΟ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ, Εκδόσεις Πατάκη 2007.
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ,ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

1094850_605485012825304_635261880_n

Ο τουρκοκυπριακός θύλακας στην Κοφίνου της Λάρνακας – Η απόφαση για στρατιωτική δράση από ελληνοκυπριακής πλευράς – Η αιματηρή επίθεση στην Κοφίνου, η τουρκική αντίδραση και οι απειλές – Η αποχώρηση της ελληνικής μεραρχίας από την Κύπρο – Ποιοι ευθύνονται για το «φιάσκο» της Κοφίνου και τις ολέθριες συνέπειες του.

13
sitaras_stories_arthro

Επειδή η προηγούμενη ανάρτησή μου για τα must του καλού συζύγου κίνησε μεγάλο ενδιαφέρον, συνεχίζω σήμερα με μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και λίαν πιπεράτη –αν και προς το τέλος λίγο Αλμυρή- ιστοριούλα συζυγικών σχέσεων...

KryptoxristianoiL

Οι πρώτες αναφορές για εξισλαμισμούς και κρυπτοχριστιανούς- Πώς διατήρησαν τις λατρευτικές τους συνήθειες οι κρυπτοχριστιανοί;- Οι κρυπτοχριστιανοί του Πόντου, της Κρήτης και άλλων περιοχών.

17
yfyyfew

Το πλήρες κείμενο του Πρωτοκόλλου της Κέρκυρας – Η κατάσταση στην Αλβανία μετά το 1920 – Ο Αχμέτ Ζώγου και οι διώξεις σε βάρος της ελληνικής μειονότητας – Η στάση της αλβανικής κυβέρνησης απέναντι στην Εκκλησία - Μια συγκλονιστική επιστολή από τον Γιαννάκη Σπύρο προς τον υπουργό Εξωτερικών Λ. Κανακάρη-Ρούφο

25
peirates_main01

Μια απάντηση στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν - Η δράση των Τούρκων πειρατών στο Αιγαίο από τον 14ο ως τον 18ο αιώνα - Οι συναλλαγές τους με την Πύλη και τον Σουλτάνο - Τα δεινά των Ελλήνων από τους μουσουλμάνους πειρατές

12