Παντελής Μπούμπουρας: Ο Ελληνας από την Οδησσό και η επένδυση των €200 εκατ. στη Λήμνο

Παντελής Μπούμπουρας: Ο Ελληνας από την Οδησσό και η επένδυση των €200 εκατ. στη Λήμνο

Ο μεγαλοκατασκευαστής κάνει τέσσερις μελέτες για ξενοδοχεία, από 8.000 μέχρι 25.000 τετραγωνικά μέτρα στο νησί του βορειοανατολικού Αιγαίου

Τα 223 χρόνια από την ίδρυση της Οδησσού γιόρτασαν οι κάτοικοί της στις αρχές του μήνα με το ελληνικό στοιχείο πανταχού παρόν. Από τους παλαίμαχους της ομάδας μπάσκετ του Ολυμπιακού μέχρι την εμφάνιση της Demy σε συναυλία που παρακολούθησαν χιλιάδες άνθρωποι, το λιμάνι της πόλης έζησε μεγάλες στιγμές. Μέγας εμπνευστής αυτής της ελληνοουκρανικής φιέστας ο μεγαλοκατασκευαστής Παντελής Μπούμπουρας, ο οποίος ζώντας με το ένα πόδι στην Ουκρανία και το άλλο στην Ελλάδα οραματίζεται να αφήσει έντονα το αποτύπωμά του τόσο στη χώρα που τον «υιοθέτησε» όσο και σε αυτή που τον γέννησε. 

Εβδομήντα Ελληνες καλεσμένοι της κοινωφελούς οργάνωσης «Ιδρυμα Μπούμπουρα» μετέβησαν στην όμορφη πόλη της Οδησσού για να παρευρεθούν σε πλήθος εκδηλώσεων για τη μεγάλη γιορτή της πόλης στις 2 Σεπτεμβρίου. Παλαίμαχοι μπασκετμπολίστες, μουσικοί, το team της ελληνικής συμμετοχής στη Eurovision 2017 (η Demy, ο συνθέτης Δημήτρης Κοντόπουλος και ο Γιώργος Καπουτζίδης) και Ελληνες δημοσιογράφοι προσγειώθηκαν στο μάλλον επαρχιακό αεροδρόμιο μιας πόλης που μετά τον πόλεμο στην Κριμαία προσπαθεί να βρει τους φυσιολογικούς ρυθμούς της.

Ο Παντελής Μπούμπουρας στο κέντρο με τον δήμαρχο Οδησσού (αριστερά) και τους δύο γιους του και τη νύφη του (δεξιά)


Η οικονομική στενότητα -αν και για διαφορετικούς λόγους- δεν είναι το μόνο που συνδέει τώρα την Ελλάδα και την Ουκρανία, αφού ειδικά στην Οδησσό οι Ελληνες έμποροι διέπρεψαν στους προηγούμενους αιώνες δημιουργώντας μια πανίσχυρη αστική τάξη που άφησε έντονο το στίγμα της έως και σήμερα, κι ας είναι πια ελάχιστοι. Μεταξύ αυτών και ο Ελληνας επιχειρηματίας Παντελής Μπούμπουρας, ιδιοκτήτης της τεχνικής-κατασκευαστικής εταιρείας Gefest με έδρα την Οδησσό. Ο 62χρονος σήμερα κατασκευαστής, αφού αρχικά εργάστηκε στην Ουκρανία ως συνεργάτης (εργολάβος) της εταιρείας Μηχανική και διαβλέποντας τις μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης της χώρας εκείνη την περίοδο, προχώρησε μόνος του ιδρύοντας τη δική του επιχείρηση στα τέλη του 1997. Τα επόμενα είκοσι χρόνια η εταιρεία του κ. Μπούμπουρα αναδείχθηκε μία από τις πιο ισχυρές του κλάδου στην Ουκρανία.

Συγκροτήματα κατοικιών, εμπορικά κέντρα, ξενοδοχεία, λιμάνια και κτίρια κάθε είδους ανήκουν στο πορτφόλιο της Gefest, η οποία σήμερα έχει τη μορφή ενός ολόκληρου ομίλου εταιρειών. Αυτή την εποχή η Gefest έχει αναλάβει την κατασκευή κτιριακών εγκαταστάσεων συνολικού εμβαδού άνω των 450.000 τ.μ. Και όπως όλα δείχνουν, ο Ελληνας επιχειρηματίας έχει βάλει σκοπό να μπει στη βίβλο των μεγάλων ευεργετών όχι μόνο για τη χώρα που τον βοήθησε να διαπρέψει, την Ουκρανία, αλλά και για αυτή που τον γέννησε, την Ελλάδα. 

Το Πάρκο των Ελλήνων 

Μέσω της κοινωφελούς οργάνωσης «Ιδρυμα Μπούμπουρα» ενισχύει διαρκώς και με κάθε τρόπο το -ισχυρό- ελληνικό στοιχείο στην Ουκρανία. Το Μουσείο Φιλικής Εταιρείας, το οποίο συντηρεί ο ίδιος, το Πάρκο των Ελλήνων, που ο ίδιος οραματίστηκε σε κεντρικό σημείο του ιστορικού λιμένα της Οδησσού -μια έμπνευση που του γέννησε η ύπαρξη ακριβώς απέναντι του Πάρκου των Τούρκων-, και για το οποίο θα δαπανήσει περίπου 3 εκατ. ευρώ, αλλά και πλήθος άλλων προσφορών που περιλαμβάνουν από ανθρωπιστική βοήθεια σε τρόφιμα και φάρμακα σε Ελληνοουκρανούς της Μαριούπολης μέχρι τη χορηγία της Demy για τη συμμετοχή της Ελλάδας στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision τον περασμένο Μάιο, το πεδίο της δράσης του είναι, αν μη τι άλλο, πολύπλευρο. Στη γιορτή της πόλης, πάντως, λέξεις όπως «Ελληνας» και «ελληνικό» πήγαιναν κι ερχόταν σε κάθε είδους εκδηλώσεις, από τον δήμαρχο που χαιρέτισε τις εορταστικές εκδηλώσεις μέχρι στα εγκαίνια του μνημείου για τους πρώτους Ελληνες αποικιστές στην Οδησσό τον 6ο π.χ. αιώνα (δικής του χορηγίας) στην πλατεία Ελλήνων (επίσης δικό του δημιούργημα). Μέχρι και στο υπέροχο κτίριο της όπερας, τόσο τοπικοί παράγοντες με προεξέχοντα τον δήμαρχο όσο και η Ελληνίδα πρόξενος Δέσποινα Κουκουλοπούλου απέδωσαν ζεστές ευχαριστίες στον Ελληνα επιχειρηματία που προσκάλεσε στον ιστορικό αυτό χώρο τη Φιλαρμονική Μπάντα Αμφιλοχίας (!) για να παρουσιάσει έργα των Ξαρχάκου, Θεοδωράκη και Χατζιδάκι σε ένα θέατρο γεμάτο από Ελληνοουκρανούς.


Η Οδησσός, ολόφωτη για την ελληνική φιέστα, σαν σε χριστουγεννιάτικο σκηνικό


Ο κόσμος στους δρόμους, ειδικά το Σάββατο, ημέρα της μεγάλης συναυλίας με πλήθος τοπικών αστέρων της μουσικής και τη δική μας Demy ως guest star, ήταν δεκάδες χιλιάδες, σαν κάποιος να κήρυξε «απελευθέρωση από τον ζυγό». Στον δρόμο προς το γήπεδο μπάσκετ της πόλης όπου οι παλαίμαχοι παίκτες του Ολυμπιακού αγωνίστηκαν με τους παλαίμαχους της ουκρανικής ομάδας Μπίπα -ιδιοκτησίας του Παντελή Μπούμπουρα-, οι εικόνες άλλαζαν, η πόλη γινόταν γκρίζα, οι άνθρωποι το ίδιο. Διασχίσαμε τη σκοτεινή πλευρά της. Το γκρουπ με τις χαμογελαστές μαζορέτες της Μπίπα που χτυπούσαν ρυθμικά τα τύμπανα στην είσοδο του γηπέδου ελάφρυναν την ατμόσφαιρα και προκαλούσαν ενθουσιασμό στους φιλάθλους - ακόμα και στους λίγους Ελληνες. Το κλίμα εορταστικό, άλλωστε ο αγώνας ήταν φιλικός και περισσότερο συμβολικός. Η παρουσία του Παναγιώτη Φασούλα προσέλκυσε τα φλας και το ενδιαφέρον τοπικών και μη μέσων, αλλά και φιλάθλων που έσπευσαν να φωτογραφηθούν μαζί του. Τα καλαμπουρίσματα μεταξύ των παικτών, με πρωταγωνιστή κυρίως τον Σαράντη Παπαχριστόπουλο, που πέταγε συνεχώς ατάκες, έδειχναν ότι η ψυχολογία της ομάδας ήταν μια χαρά. Δεν ίσχυε το ίδιο όμως και για την αθλητική εικόνα της. Εμφανώς νεαρότεροι οι Ουκρανοί και σε καλύτερη φόρμα. Αν ο μέσος ηλικιακός όρος στους παλαίμαχους Ολυμπιακούς ήταν τα 55 περίπου, στους Ουκρανούς ήταν μάξιμουμ τα 45 έτη. Εντούτοις η μαχητικότητά τους ήταν αναμφισβήτητη και οι επιδόσεις κάποιων παικτών όπως ο Γιάννης Κουκής και ο Βασίλης Ντάκουλας εντυπωσιακές, έστω κι αν χάσαμε. 

Οι μεγάλες δωρεές 

Ο επιχειρηματίας, με την οικογένεια σύσσωμη στο πλευρό του -έχει δυο γιους που ασχολούνται ενεργά ο ένας με τις κατασκευές και ο άλλος με το ίδρυμα, και μία κόρη-, ήταν πανταχού παρών σε όλες τις εκδηλώσεις και φυσικά ως οικοδεσπότης δεν παρέλειψε να παραθέσει για δύο βραδιές επίσημο δείπνο στην ελληνική αποστολή σε ένα από τα πιο κοσμικά εστιατόρια της πόλης, το «Babel Fish». Ο γιος του Βασίλης, που δραστηριοποιείται κυρίως με την Gefest, και ο Σπύρος, που είναι αντιπρόεδρος του «Ιδρύματος Μπούμπουρα», εξίσου δραστήριοι και δημιουργικοί, μιλάνε με τους καλεσμένους και δίνουν μαθήματα ελληνικής φιλοξενίας.


Η εντυπωσιακή Οπερα της Οδησσού, όπου η Φιλαρμονική Μπάντα Αμφιλοχίας έπαιξε ελληνικές μελωδίες για τους Ουκρανούς


Οι μπίζνες δεν θα μπορούσαν να λείψουν από το κάδρο των συζητήσεων: «Οι επιχειρήσεις που είχαμε στην Κριμαία μετά τις νέες αρχές που ανέλαβαν έχουν πια χαθεί. Πρόκειται για το 10% επί του συνόλου των επιχειρήσεών μας αλλά δεν ήταν δυνατό να συνεχίσουμε γιατί, όπως και οι περισσότεροι Ουκρανοί, έτσι και μεις θεωρούσαμε ότι η Κριμαία είναι ουκρανική. Χάσαμε τις επιχειρήσεις μας εκεί, αλλά αυτό θεωρούσαμε σωστό», λέει ο Βασίλης Μπούμπουρας, που φαίνεται να ασπάζεται πλήρως το όραμα του πατέρα του όχι μόνο για δημιουργικές μπίζνες, αλλά και για ανθρωπιστικές δράσεις που θα βάλουν το επώνυμο «Μπούμπουρας» δίπλα σε εκείνο των μεγάλων ευεργετών. «Ποιο είναι, όμως, το κίνητρο πίσω απ’ όλες αυτές τις δωρεές και τις κοινωφελείς προσφορές; Ο πατέρας μου ήρθε εδώ πριν 20 χρόνια για να βρει την τύχη του. Και τα κατάφερε πάρα πολύ καλά.

Θεωρούμε ότι βλέποντας τους ανθρώπους αυτούς να έχουν τεράστιες ανάγκες υποδομών, είτε αυτό είναι πάρκο, είτε νοσοκομείο, είτε παιδικός σταθμός κ.τ.λ., όταν εδώ ζεις και δραστηριοποιείσαι και αυτή η πόλη σε έχει βοηθήσει να γίνεις αυτό που είσαι, δεν μπορείς να μείνεις αμέτοχος και να αφήσεις τους ανθρώπους αυτούς αβοήθητους. Τώρα θα φτιάξουμε το Ελληνικό Πάρκο. Και όταν το υλοποιήσουμε, είμαι σίγουρος ότι θα πρέπει να βρούμε και κάτι ακόμα μεγαλύτερο για να προσφέρουμε βοήθεια στον κόσμο. Αυτό μπορεί να είναι ένα πανεπιστήμιο για όλους τους Ελληνες που ζουν εδώ ή θέλουν να έρθουν εδώ. Ο τόπος πάσχει από την έλλειψη πανεπιστημίου», καταλήγει ο Βασίλης Μπούμπουρας, κάνοντας μια τόσο μεγάλη δωρεά να ακούγεται σχεδόν σαν κάτι καθημερινό. 

Το μεγάλο project στη Λήμνο

Η οικογένεια Μπούμπουρα δεν εφησυχάζει, όπως φαίνεται. Ούτε στις δωρεές, αλλά ούτε και στις μπίζνες. Επόμενο μεγάλο project η κατασκευή τεσσάρων ξενοδοχείων στα πάτρια εδάφη, τη Λήμνο, το νησί όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε ο πατριάρχης της οικογένειας. Ενας τόπος που, όπως λέει ο Παντελής Μπούμπουρας, είναι ακόμα τουριστικά παρθένος και αν σήμερα ακούγεται μεγαλεπήβολο το project, είναι σίγουρος ότι σε πέντε χρόνια οι κόποι και κυρίως η επένδυσή του ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ θα αποδώσουν καρπούς.

Πόσο έξυπνο, όμως, είναι σήμερα για κάποιον επιχειρηματία με ανθηρές μπίζνες στο εξωτερικό να ρισκάρει τα λεφτά του στη σημερινή Ελλάδα υπό τις υπάρχουσες «δυσκοίλιες» συνθήκες; Βλέπει αλήθεια κάποιο φως στο επιχειρηματικό τούνελ της Ελλάδας; Ο κ. Μπούμπουρας είναι κάτι παραπάνω από γλαφυρός: «Με αυτή την κυβέρνηση αν υπάρχει φως; Ούτε μία στο δισεκατομμύριο! Εγώ έχω απογοητευτεί πλήρως. Από τη στιγμή που επικράτησαν οι άθλιοι, που είναι άχρηστοι, δεν υπάρχει ούτε μία στο δισεκατομμύριο. Κάθε μέρα που περνάει είναι εθνικά επικίνδυνοι. Δεν μιλάω μόνο για τα οικονομικά της χώρας, αλλά για τις αντιλήψεις και τις θεωρίες τους. Αυτό που θέλουν να εφαρμόσουν αυτοί δεν μπορεί να εφαρμοστεί πουθενά στον κόσμο, είναι αδύνατον... Εννοώ αυτό τον κακώς εννοούμενο τύπο κομμουνιστικού καθεστώτος.

Η ομάδα των παλαίμαχων του Ολυμπιακού με την DemyΠοιο σοβιέτ, καλέ, και κολοκύθια; Ας πάνε να δούνε πώς διοικείται η Ρωσία και μετά ας έρθουν να μιλήσουν. Πλάκα μάς κάνουνε; Ναι, με αυτή την κυβέρνηση πάω και ξεκινάω μπίζνες στην Ελλάδα. Και τι να κάνω; Να περιμένω πότε θα πέσουν; Εγώ είμαι με την ελληνική σημαία. Κι αν αυτοί πέσουν μετά από δέκα χρόνια, θα τους περιμένω;». Η αλήθεια είναι ότι άνθρωποι που σφύζουν από δημιουργικότητα δεν μπορούν να περιμένουν. Και ο δαιμόνιος Ελληνας επιχειρηματίας σίγουρα δεν ανήκει στους καρτερικούς: «Αυτή τη στιγμή κάνω τέσσερις μελέτες για ξενοδοχεία, από 8.000 μέχρι 25.000 τετραγωνικά μέτρα, και να δούμε πότε θα πάρω άδειες, αν θα λάβω επιδότηση.... όλα αυτά. Μου λένε, ας πούμε, ότι για το ένα μπορεί να κάνω και δυόμισι χρόνια να πάρω άδεια γιατί έχει το οικόπεδο λουλουδάκια... Εντάξει, τους λέω να τα φυτέψουμε πιο πέρα τα λουλουδάκια... Φυσικά πρέπει να προστατεύουμε και να σεβόμαστε τη φύση, αλλά ξέρεις κάτι; Σε ένα έρημο μέρος δεν έχει αξία τίποτα αν δεν είναι ζωντανό. Ούτε το πάρκο, ούτε το λουλουδάκι... Στη Λήμνο, ας πούμε, ήταν 30.000 κάτοικοι και τώρα είναι 16.000. Και, όπως πάνε, θα μείνουν 5.000. Τι να τα κάνεις τα λουλουδάκια αν δεν θα έχεις τον κόσμο στον τόπο του να τα δει και να τα μυρίσει; Και η νεολαία φεύγει γιατί δεν έχει υποδομές και δουλειές, όχι γιατί της λείπουν τα λουλουδάκια. Θέλω να αλλάξω το νησί μου. Οπως θέλω να εδραιωθώ σε αυτή εδώ την πόλη που μου δίνει τόσα. Και θα της τα δώσω πίσω». Προφανώς, βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο.    

ΣΧΟΛΙΑ (49)

ΝΟΩΝ

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, ΑΚΟΥΣΤΗΚΕ ΚΑΙ ΔΥΟ ΑΛΗΘΕΙΣ, ΤΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ ΠΟΥ ΒΑΣΑΝΙΣΕ ΚΑΙ ΒΑΣΑΝΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ, ΟΣΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΝΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΟΙ ΑΧΡΗΣΤΟΙ ΟΙ ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ.

Κώστας Αντωνίου

Αυτή η τελευταία παράγραφος του γλαφυρού κ. Πούμπουρα .... ήταν μάλλον το "αντίτιμο" για να φιλοξενηθεί στον ιστοχώρο σας ..... ούτε τα προσχήματα δεν κρατάτε .... έχουν προκύψει και άλλοι τέτοιοι αυτόκλητοι σωτήρες που αρπάζουν, με λεφτά που τα "κέρδισαν" σε ελάχιστο χρόνο σε ρημαγμένες χώρες, ότι έχει έμμηνε όρθιο και σε αυτή τη χώρα. Ήμουν το καλοκαίρι στη Λήμνο είδα τις φιέστες που οργάνωσε (Κοντοπούλι κλπ) ο κύριος αυτός, στα χωριά που αγοράζει σωρηδόν εκτάσεις, προσπαθώντας να δημιουργήσει το προφίλ του "άρχοντα" που δίνει και στο λαουτζίκο λίγο άρτο και θεάματα για να μην φωνάζει. Προσυπογράφω λοιπόν το : όξω ρεεεεεε .........

Μπρρυυυυτ

Απολυτο δικιο και κριμα τους Λημνιους και μενα αυτο το "οξω ρε" μου φαινεται η πιο καταλληλη αντιδραση

Χ

Αριστεροί ηλίθιοι τους πείραξε που είπε για επιδοτήσεις.Οι επιδοτήσεις δίνονται από την Ε.Ε.για ένα ποσοστό της επένδυσης και εφόσον υπάρχει το υπόλοιπο ποσοστό από τον επενδυτή.Εσάς που είναι το πρόβλημα σας δηλαδή ρε απλυτοι άχρηστοι μήπως ξοδευτεί η Ε.Ε.?

ΕΠΕ

Όταν μιλάμε για λεφτά πεταγμένα στα σκουπίδια. Έχει να φάει φόλα στη Λήμνο ο λεβέντης

Οξω, ρε!

Μονο και μονο απο το γλαφυρο αφηγημα του, καταλαβαινει κανεις για τι "φρούτο" πρόκειται... Μακριά κι αγαπημενοι απο τετοιους "ευπατριδες"!!! Και μακρια απο την πανεμορφη Λημνο!!!

Συριζοτρολ....

....εσυ θέλεις φρούτα νέας εσοδείας σαν τον Τσέπρα, να σου λεει οτι πήρε το περιβάλλον και την οικολογία απο την άκρη και τα έβαλε στο κεντρο, με τον Σαρωνικο κατεστραμμένο, 40.000 στρέμματα καμένα στην Αττική και με φρέσκες άδειες η Eldorado gold.

Μαριος

Κυριε Μπουμπουρα ελατε στη Θεσσαλονικη, στον ΑΡΗ μας, ελατε

Άρης και Βέροια μαζί

Κύριε Μπούμπουρα αγόρασε την Αρειανάρα και θα δείς δόξες. Πάμε τώρα μαζί.

Αχα καλα εχουν πλακα οι τουρκοι

Υπαρχει παρκο των τουρκωνστη οδησσο; Για ποιο λογο;;; Για να θυμουνται οι ουκρανοι και οι ελληνες το δουλεμποριο που εκαναν οι τουρκοι στη περιοχη;;; Σε τετοιο βαθμο που πχ η εθνοτητα των γοτθων της κριμαιας εξαφανιστηκε εντελως σαν λαος το 1700 λογω αρπαγης για τα χαρεμια των τουρκων

Η ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ

Μπουμπουρα...ελα στην αρειαναρα μας..και εκει θα δεις αποθεωση και ανεβασμα..ενα πραγμα μονο..μακρια απο συνδεσμους κτλ..παρε τον αρη κ μονο εσυ μπορεις να κανεις αυτα που πρπει κανεις αλλος!

Αρη

Μπούμπουρα έλα στον πάρε και τον Άρη μαζί με την έπένδυση μαμούθ στο νησί. ΜΙΑ ΖΩΗ ΟΛΟ ΑΡΗΣ

gadget

Ο Παναθηναικός είναι γωνία μαγαζί!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

Κοζακοι-πολεμιστες_2

Οι νέοι διωγμοί των Ελλήνων της τέως ΕΣΣΔ στα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου αλλά και μετά τη λήξη του - Οι πραγματικοί λόγοι που οδήγησαν στις διώξεις και τα δεινά των Ελλήνων από τις ‘’μετοικεσίες’’ και τους εκτοπισμούς.

16
01s9ligiadesnew1-thumb-large

Ο θάνατος του Αντισυνταγματάρχη Ζάλμινγκερ - Η απόφαση για αντίποινα - Η σφαγή των Λιγκιάδων - Οι απίστευτες γερμανικές φρικαλεότητες - Τιμωρήθηκε κανείς για το έγκλημα των Λιγκιάδων;

4
kokkino_main

Ενα βιβλίο με φόντο τη Γενοκτονία των Ποντίων έγινε η βάση για μία από τις ακριβότερες σειρές της ελληνικής τηλεόρασης - Η αθωότητα, η βαρβαρότητα και η Ιστορία περιπλέκονται με εξαιρετικά αποτελέσματα

36
black_sea

Τι προβλέπει η Σύμβαση για το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας- Τα Διεθνή Δικαστήρια και η οριοθέτηση της ΑΟΖ από αυτά- Οι περιπτώσεις που απασχόλησαν τα Διεθνή Δικαστήρια και η συσχέτισή τους με τα ζητήματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

16
smoke3

Οι πρόγονοί μας ήταν άκρως φυσιογνωμιστές και ¨ειδικοί ¨στη αποκωδικοποίηση της γλώσσας του σώματος. Έχω βρει άπειρα άρθρα γύρω από τα θέματα αυτά. Διάλεξα σήμερα κάτι σχετικό με το τσιγάρο διότι συν τοις άλλοις ήταν και επικίνδυνα θεριακλήδες.