Ανδρέας-Κίκος Μαρτίνος: Ο άνθρωπος πίσω απο τον εφοπλιστή

Ανδρέας-Κίκος Μαρτίνος: Ο άνθρωπος πίσω απο τον εφοπλιστή

Ποιος είναι ο 33χρονος εφοπλιστής που πρωταγωνίστησε στην κινηματογραφική απόπειρα απαγωγής την προηγούμενη εβδομάδα; Η Χριστίνα Πολίτη, αγαπημένη του φίλη, μιλά για αυτόν στο People.

Ανδρέας-Κίκος Μαρτίνος: Ο άνθρωπος πίσω απο τον εφοπλιστή
Όταν μου ζήτησε με δισταγμό ο Άρης (σ.σ. αρχισυντάκτης του People)να γράψω κάτι για τον Κίκο Μαρτίνο, του είπα πως ήταν αδύνατον να μη γράψω κάτι για κάποιον που αγαπώ κι εκτιμώ τόσο πολύ. Ο υπερβολικά και πραγματικά χαμηλών τόνων στα πάντα Ανδρέας Μαρτίνος –Κίκος για τους φίλους και συγγενείς, ένα μωρουδιακό παρατσούκλι που έμεινε– μετά τον εμβολισμό του οχήματος των απαγωγέων έγινε κινηματογραφικών διαστάσεων ήρωας σε μία μέρα.

«Κούκλος, λεβέντης, μάγκας!» φώναζε όλη μέρα η μητέρα μου. «Τον ξέρεις; Αν ξέρεις τον πατέρα του, να του δώσεις συγχαρητήρια». Φυσικά και τον ξέρω και τον έχω ξεχωρίσει χρόνια τώρα ως μοναδικό. Ο Κίκος κατάγεται από μια οικογένεια που δεν τη χαρακτηρίζει το χρήμα που έχει, αλλά η απλότητα, η εργατικότητα, η τιμιότητα και το απόλυτο δέσιμο μεταξύ τους, που φτάνει έως και σε όρια περιοριστικού κοντρόλ. Οι Μαρτίνοι δεν είναι εφοπλιστές της χλιδής, ούτε παριστάνουν δήθεν πως έχουν χαμηλό προφίλ, για να μην προκαλούν και να ξεφαντώνουν όταν δεν τους βλέπουν. Είναι χαμηλού προφίλ. Αγαπάνε την Ελλάδα, γι’ αυτό και δεν την εγκαταλείπουν. Ειδικά τα νότια προάστια. Ο Κίκος λατρεύει τη Γλυφάδα, τη Βουλιαγμένη, τα μεσημέρια στο Λουιζίδη, τις καταδύσεις, το ψάρεμα, το τένις, τις Σπέτσες, τη ρουτίνα στο γραφείο και εδώ και μερικά χρόνια τη γυναίκα του, Μαρίνα Λιβανού, και τα δύο αγόρια του. Όχι, δεν παντρεύτηκε από προξενιό, γιατί δεν είναι τέτοιος άνθρωπος, τύπου να ενώσει τα λεφτά με τα λεφτά. Παντρεύτηκε μια ωραία, νέα, μορφωμένη, ξανθιά κουκλάρα. Τα χρόνια που κάναμε πολλή παρέα ήταν από τα ωραιότερα της ζωής μου. Και ήμουν σίγουρη πως αυτό το αγόρι με το απλανές αλλά ζεστό βλέμμα, που τις περισσότερες φορές έκανε πως δεν άκουγε ούτε ήξερε κι έμοιαζε αγαθό, έκρυβε μεγάλη δύναμη.

Κλείσιμο


Φυσικά δεν περίμενα να έχει ποτέ μπράβους και η ψυχραιμία που έδειξε, παράλληλα με τη βιρτουοζιτέ της οδήγησής του, ανέδειξαν το fast και καθόλου furious real life ήρωα που πάντα πίστευα πως είναι. Τελικά το ότι απέφευγε τα social media και τις φωτογραφίες ήταν κάτι που δεν τον προστάτευσε. Ελπίζω το συμβάν να μην κλονίσει ανθρώπους που συμβάλλουν θετικά, συντηρούν και στηρίζουν έμπρακτα οικογένειες ολόκληρες και την οικονομία της χώρας και να τους τρέψει σε φυγή, όπως έκανε παλαιότερα η «17 Νοέμβρη» σε όλες τις οικογένειες των αξιοπρεπών βιομηχάνων. Δυστυχώς για τους απαγωγείς, δεν επέλεξαν έναν καλομαθημένο που οδηγεί ακριβά αυτοκίνητα, αλλά έναν ψύχραιμο μάγκα, που εκείνη τη στιγμή προτιμούσε να ρισκάρει και τη ζωή του ακόμα από το να πέσει στα χέρια αυτών των αχρείων.

Πρωταγωνιστής σε μια αγωνιώδη σκηνή δράσης 20 δευτερολέπτων
Το 2010 υπήρξε η πληροφορία στη Γενική Διεύθυνση Ασφάλειας, που έλεγε ότι σεσημασμένος κακοποιός σχεδιάζει την απαγωγή μέλους της οικογένειας Μαρτίνου. Ήταν τότε που ο Ανδρέας - Κίκος Μαρτίνος αποφάσισε να συμμετάσχει σε εκπαίδευση για την προστασία της ζωής του από εγκληματικές ενέργειες. Μέχρι σήμερα, μάλιστα, δεν κυκλοφορούσε ποτέ με προσωπική ασφάλεια. Τρία χρόνια μετά, η απόφαση αυτή αλλά και το τσαγανό του, το οποίο όσοι τον ξέρουν λένε ότι έχει πάρει από τη γιαγιά του –τη γυναίκα που το 1960 ίδρυσε μια γιγαντιαία εταιρεία δεξαμενόπλοιων κατακτώντας τους ωκεανούς–, στάθηκαν τα «όπλα» του για να εξακολουθεί σήμερα να ζει ελεύθερος...

Βούλα, 12/12/2013, 3.30 μ.μ.
Ο Ανδρέας Μαρτίνος, όπως κάθε μέρα, μόλις έχει μπει στο αυτοκίνητό του για να κάνει τη συνηθισμένη διαδρομή από τη Βούλα, όπου βρίσκεται η έδρα των ναυτιλιακών επιχειρήσεων Minerva Marine, μέχρι το Καβούρι. Τις μεσημεριανές ώρες συνηθίζει να κατεβαίνει στο Καβούρι για ένα lunch break. Του αρέσουν ένα-δυο ταβερνάκια της περιοχής. Δεν περνούν λίγα λεπτά, όταν αντιλαμβάνεται ότι τον ακολουθεί ένα άσπρο αυτοκίνητο μάρκας Citroën. Του κάνει εντύπωση πως σχεδόν έχει κολλήσει πίσω του. Λίγα μέτρα πιο κάτω, στη συμβολή των οδών Αιόλου & Ηρακλειδών, ξεπετάγεται με ταχύτητα από το πάρκιν ενός σούπερ μάρκετ ένα βανάκι. Ακούγεται ένα απότομο φρενάρισμα. Το λευκό φορτηγάκι τού κλείνει το δρόμο. Από μέσα βγαίνουν τρεις άντρες. Είναι ντυμένοι στα μαύρα, φορούν μάσκες και γάντια. Οι δύο κρατούν Καλάσνικοφ. Ο τρίτος κρατάει ένα αντικείμενο, με το οποίο θα επιχειρήσει να σπάσει το τζάμι του οδηγού. Ακολουθούν τα δευτερόλεπτα που θα καθορίσουν την τύχη του νεαρού εφοπλιστή. Ο 33χρονος Κίκος, όπως τον αποκαλούν οι φίλοι του, πεισματικά βέβαιος ότι θα καταφέρει να ξεφύγει από τους επίδοξους απαγωγείς του, εμπιστεύεται το ένστικτό του, κάνει όπισθεν και εμβολίζει με δύναμη το Citroën, που από τη σύγκρουση παίρνει φωτιά. Στον ενδιάμεσο χώρο που απομένει, με δύο γρήγορους ελιγμούς καταφέρνει να στρίψει το τζιπ που οδηγεί και να ξεφύγει με μεγάλη ταχύτητα. Φτάνει στην πίσω πλευρά της εταιρείας του, πηδάει το μαντρότοιχο (που έχει μεγάλο ύψος και χρειαζόταν μεγάλη ψυχραιμία και αποφασιστικότητα για να τα καταφέρει), μπαίνει στο κτίριο και αμέσως ενημερώνει την αστυνομία.

Οι δράστες, που σίγουρα δεν περίμεναν να αντιδράσει έτσι το υποψήφιο θύμα τους, έχουν ήδη ξεφύγει. Στη συμβολή των οδών Αθηναΐδος & Πάτμου (σε μικρή απόσταση από το σημείο της απόπειρας), σε ένα αλσύλλιο, βάζουν φωτιά στο άσπρο φορτηγάκι. Θέλουν να «σβήσουν» τα ίχνη τους. Επιβιβάζονται σε άλλο αυτοκίνητο που τους περιμένει εκεί και όλοι μαζί εξαφανίζονται... Όπως προέκυψε, και τα δύο οχήματα που βρέθηκαν καμένα είχαν πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας.

Αξιωματικοί της Ασφάλειας αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο πίσω και από την απόπειρα απαγωγής να κρύβεται ο καταζητούμενος δραπέτης Βασίλης Παλαιοκώστας ή ακόμα και έγκλειστοι κακοποιοί που έχουν καταδικαστεί σε πολυετείς ποινές κάθειρξης για ανάμειξή τους σε απαγωγές επιχειρηματιών, όπως του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου.

Διαβάστε περισσότερα στο PEOPLE που κυκλοφορεί μαζί με το ΘΕΜΑ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης