Ιαπωνία: Η ζωή της μυστηριώδους αυτοκράτειρας Μασάκο με αφορμή τα 60ά γενέθλιά της

Ιαπωνία: Η ζωή της μυστηριώδους αυτοκράτειρας Μασάκο με αφορμή τα 60ά γενέθλιά της

Θλιμμένη πριγκίπισσα του Θρόνου των Χρυσανθέμων μέχρι το 2019 η αυτοκράτειρα Μασάκο της Ιαπωνίας πέρασε τη μισή της ζωή κλεισμένη στο παλάτι αφού επί 20 χρόνια παλεύει με την κατάθλιψη

Masako_Andras2
Μυστηριώδης, με σπάνιες δημόσιες εμφανίσεις, τουλάχιστον μέχρι το 2019 όταν ο σύζυγός της πρίγκιπας Ναρουχίτο ανέβηκε στο θρόνο των Χρυσανθέμων και έγινε ο επόμενος αυτοκράτορας στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, αφού ο πατέρας του, αυτοκράτορας Ακιχίτο, αν και βρίσκεται εν ζωή αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας. Η αυτοκράτειρα Μασάκο της Ιαπωνίας γεννήθηκε στο Τόκιο στις 9 Δεκεμβρίου του 1963. Με αφορμή τα 60ά γενέθλιά της η τέως θλιμμένη πριγκίπισσα, όπως επί δύο δεκαετίες ήταν γνωστή, έδωσε στην δημοσιότητα μήνυμα απευθυνόμενη προς τον λαό της χώρας της.

Το μήνυμα δόθηκε στην δημοσιότητα από το Γραφείο Τύπου των ανακτόρων και μέσω αυτού η αυτοκράτειρα, που επί δύο δεκαετίες παλεύει με την κατάθλιψη, απαντά σε ερωτήσεις που της έχουν θέσει συμπατριώτες της δημοσιογράφοι. «Επιθυμώ να οδηγήσω τη ζωή μου στο μέλλον με νέα συναισθήματα και με επιπλέον προσπάθειες», έγραψε η αυτοκράτειρα και τόνισε πως ανησυχεί για τους πολέμους ανά τον κόσμο ενώ ανέφερε ότι είναι συγκινημένη από τις προσπάθειες της νέας γενιάς για να βελτιώσουν την κοινωνία και δήλωσε πως συχνά παίρνει θάρρος από τις ενέργειες των νέων. Τα γεγονότα που έχουν σημαδέψει τη ζωή της συζύγου του αυτοκράτορα Ναρουχίτο ήταν ο σεισμός και το τσουνάμι που έπληξαν το ανατολικό τμήμα της Ιαπωνίας το 2011 και ο μεγάλος σεισμός του 1995. Και τα δύο συμβάντα αποτελούσαν καταστροφικά γεγονότα που εκείνη αποδέχθηκε με μεγάλο σοκ και βαθιά θλίψη.
Masako_Andras

Στο μήνυμά της η αυτοκράτειρα Μασάκο ανέφερε πως θα εξακολουθεί να επισκέπτεται τις περιοχές που χτυπήθηκαν από φυσικές καταστροφές, επιθυμεί να βρίσκεται κοντά στα θύματα και προσεύχεται για την πλήρη αποκατάσταση αυτών των περιοχών. Η αυτοκράτειρα της Χώρας των Χρυσανθέμων δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην 22χρονη μοναχοκόρη της πριγκίπισσα Άικο, φοιτήτρια στο πανεπιστήμιο του Τόκιο. «Η Άικο προσφέρει μεγάλη βοήθεια σε μένα και στον αυτοκράτορα», τόνισε η Μασάκο. Πάντως, το μοναδικό παιδί του Ναρουχίτο και της Μασάκο δεν θα ανέβει ποτέ στο θρόνο, αφού σύμφωνα με το πρωτόκολλο εδώ και χιλιετίες στην Ιαπωνία μόνο τα άρρενα τέκνα της βασιλικής οικογένειας έχουν δικαίωμα στο θρόνο. Έτσι, δεύτερος στην διαδοχή είναι ο αδελφός του 63χρονου αυτοκράτορα, ο 58χρονος πρίγκιπας Φουμιχίτο και τρίτος ο γιος του Φουμιχίτο, ο 17χρονος πρίγκιπας Χισαχίτο. Ο Φουμιχίτο έχει ακόμα δύο κόρες, τις πριγκίπισσες Μάκο και Κάκο. Η 32χρονη Μάκο έχασε όλα τα πριγκιπικά της δικαιώματα, όταν το 2021 παντρεύτηκε τον «κοινό θνητό», δικηγόρο Κέι Κομούρο και μετακόμισε μαζί του στη Νέα Υόρκη.
Here’s What Really Happened To Empress Masako of Japan

Η αυτοκράτειρα Μασάκο παλεύει 20 χρόνια με την κατάθλιψη
Παράλληλα με το μήνυμα της αυτοκράτειρας Μασάκο για τα 60ά γενέθλιά της, η ομάδα των γιατρών που την παρακολουθεί εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται πως η σύζυγος του αυτοκράτορα συνεχίζει να εκτελεί τα επίσημα καθήκοντά της ενώ ταυτόχρονα καταβάλλει πολλές προσπάθειες για να παραμένει υγιής. Όμως, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, η Μασάκο εξακολουθεί να βρίσκεται σε στάδιο ανάρρωσης, γεγονός που απαιτεί επαρκή ανάπαυση καθώς ακόμα η κατάσταση της υγείας της παρουσιάζει διακυμάνσεις.

Η Μασάκο Οουάντα, κόρη Ιάπωνα διπλωμάτη αφού σπούδασε στην Οξφόρδη και στο Χάρβαρντ αποφάσισε να ακολουθήσει τα επαγγελματικά βήματα του πατέρα της στη διπλωματία, φαίνεται όμως πως η ζωή είχε για εκείνη άλλα σχέδια... Το 1986 ο Ναρουχίτο γνώρισε για πρώτη φορά την Μασάκο στην Οξφόρδη. Βρέθηκαν και οι δύο σε εκδήλωση προς τιμήν της πριγκίπισσας Ελένα της Ισπανίας. Η Μασάκο το 1985 πήρε το πτυχίο της στα Οικονομικά από το Χάρβαρντ, είχε ήδη ολοκληρώσει νομικές σπουδές στο πανεπιστήμιο του Τόκιο και το 1987 άρχισε να εργάζεται στο υπουργείο Εξωτερικών της χώρας της. Στο πλαίσιο της εκπαίδευσης της ήταν απαραίτητη και η μετεκπαίδευση στην Οξφόρδη.

Κλείσιμο
Ο Ναρουχίτο γοητεύτηκε από την Μασάκο και της έκανε πρόταση γάμου τρερις φορές. Εκείνη με μια πολλά υποσχόμενη καριέρα διπλωμάτη να την περιμένει αρνιόταν σθεναρά να γίνει μέλος της αυτοκρατορικής οικογένειας και να εγκλωβιστεί στο εξαιρετικά αυστηρό πρωτόκολλο των ανακτόρων, το οποίο μεταξύ άλλων, απαγορεύει στους γαλαζοαίματους να ντύνονται μόνοι τους και στην ίδια, όταν τελικά έγινε πριγκίπισσα, απαγόρευε να μιλά ή να συναντά τους δικούς της, χωρίς την άδεια του παλατιού. Έξι συνολικά χρόνια «κυνηγούσε» ο Ναρουχίτο την Μασάκο, μέχρι που το «κάστρο έπεσε», η ρήση «ο επιμένων νικά» δικαιώθηκε και η διπλωμάτης καριέρας είπε το πολυπόθητο «ναι» στην τρίτη πρόταση γάμου του τότε πρίγκιπα.
Masako_Andras1

Το ζευγάρι αρραβωνιάστηκε στις 19 Ιανουαρίου του 1993 και ο γάμος τελέστηκε στις 9 Ιουνίου του ίδιου έτους με 800 καλεσμένους μεταξύ των οποίων δεν υπήρχαν ξένοι επίσημοι ή αρχηγοί κρατών. Αν και σε συνέντευξή της η Μασάκο είχε δηλώσει πως ο Ναρουχίτο της υποσχέθηκε να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να την προστατεύει όσο αυτός βρίσκεται εν ζωή, το αυστηρό πρωτόκολλο δεν του επέτρεψε να κρατήσει την υπόσχεσή του.

Όμως, η Μασάκο όπως έγινε γνωστό δεν μπόρεσε να προσαρμοστεί με ευκολία στη νέα της ζωή. Το 2006 το BBC αποκάλυψε ότι η σύζυγος του Ναρουχίτο έχει διαγνωστεί με διαταραχή προσαρμογής και συμπτώματα κατάθλιψης εξαιτίας της μετάβασης σε μια νέα ζωή. Η μεγάλη ψυχολογική πίεση από το ασφυκτικό πρωτόκολλο έγινε ακόμα μεγαλύτερη όταν το 1999 η Μασάκο έμεινε έγκυος και στη συνέχεια απέβαλε. Τα ανάκτορα περίμεναν από εκείνη να φέρει στον κόσμο άρρεν διάδοχο και όσο αυτός καθυστερούσε η πίεση έζωνε σαν φίδι την νεαρή πριγκίπισσα. Το 2001 και μετά από θεραπεία γονιμότητας γεννήθηκε η πριγκίπισσα Άικο, η οποία έφερε χαρά στους γονείς της, όχι όμως και στα ανάκτορα, αφού ποτέ δεν θα μπορούσε να διαδεχθεί τον πατέρα της.

Η Μασάκο πέρασε σχεδόν τη μισή της ζωή μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας παλεύοντας με τα προβλήματα υγείας που δεν της επέτρεπαν να εκτελεί επίσημα καθήκοντα ως μέλος της αυτοκρατορικής οικογένειας. Όμως, το 2019 όταν ο Ναρουχίτο διαδέχθηκε τον αυτοκράτορα Ακιχίτο, η Μασάκο άρχισε να κάνει δειλά βήματα προς τα «έξω» συνοδεύντας τον νέο αυτοκράτορα στις επίσημες υποχρεώσεις του. Έτσι, τον Μάιο του 2019 το αυτοκρατορικό ζεύγος της Ιαπωνίας υποδέχθηκε στο Τόκιο τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ και την σύζυγό του, Μελάνια. Μάλιστα, η αυτοκράτειρα Μασάκο είχε εντυπωσιάσει με τα άψογα αγγλικά της καθώς συνομίλησε με τους υψηλούς προσκεκλημένους χωρίς την βοήθεια μεταφραστή.

Ειδήσεις σήμερα:

Τα είχα για φύλακες λέει ο 37χρονος για τα σκυλιά που κατασπάραξαν την 50χρονη - Πώς έγινε η επίθεση


Η κυβέρνηση βάζει «λουκέτο» μακράς διαρκείας στις εξέδρες των γηπέδων - Έτοιμος για σύγκρουση ο Μητσοτάκης


Πόσοι ήταν τελικά οι Έλληνες της Μικράς Ασίας το 1920;

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης