Λευτέρης Αυγενάκης: «Το μπιτς βόλεϊ είναι ο βασιλιάς της άμμου και το Karteros Beach Sports Center το σπίτι του»

Λευτέρης Αυγενάκης: «Το μπιτς βόλεϊ είναι ο βασιλιάς της άμμου και το Karteros Beach Sports Center το σπίτι του»

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, μιλά για τις εκπληκτικές εγκαταστάσεις του Karteros Beach Sports Center, εξηγεί το πως μιας εγκαταλελειμμένη περιοχή μετατράπηκε σε αθλητική κυψέλη και την αξιοποίηση της από δω και πέρα

5622587
Βράδυ Κυριακής...

Οι δρόμοι του Ηρακλείου, τα μπιτς μπαρ της πόλης και των περιχώρων της είναι γεμάτα από τουρίστες που απολαμβάνουν την κρητική φιλοξενία και ομορφιά.

Λίγα χιλιόμετρα έξω από το κέντρο της πόλης και λίγα μέτρα πιο πάνω από μία πανέμορφη παραλία ακούγονται φωνές. Όχι, δεν μαλώνει κάποιος. Το αντίθετο. Οι φωνές που ακούγονται μοιάζουν μ' αυτές που ακούγονταν όλο το Σαββατοκύριακο από τις 31 ομάδες κοριτσιών και αγοριών που συμμετείχαν στο πανελλήνιο πρωτάθλημα μπιτς βόλεϊ Κ19.

Μόνο που οι ατάκες «εγώ», «κάνε πάσα», «βγάλε άμυνα», «μπράβο παικταρά μου» δεν προέρχονταν εκείνη την ώρα από κάποια τα παιδιά που επέλεξαν να μείνουν στις εγκαταστάσεις του Karteros Beach Sports Center, αλλά από τον Υφυπουργό Αθλητισμού και τους στενούς του συνεργάτες.
Ο Λευτέρης Αυγενάκης αφού απόλαυσε τους τελικούς και συνεχάρη νικητές και ηττημένους, δεν αποχώρησε από το χώρο που οραματίστηκε (και υλοποίησε με την έμπρακτη στήριξη της της κυβέρνησης), αλλά έμεινε εκεί για να παίξει το αγαπημένο του μπιτς βόλεϊ.
Σ' έναν αγώνα γεμάτο χαμόγελα, σαν κι αυτά που υπήρχαν στα πρόσωπα όλων των συμμετεχόντων στην τελική φάση του πανελληνίου πρωταθλήματος, αλλά και όλων όσων επισκέπτονται αυτό το στολίδι του ελληνικού αθλητισμού.
Κλείσιμο
Κι αυτή η χαρά είναι η μεγαλύτερη ικανοποίηση του κ. Αυγενάκη όπως παραδέχθηκε μιλώντας λίγο μετά τις απονομές των νικητών.

Augenakis_Beach1
Karteros_Beach2
Karteros_Beach1


Τι συναισθήματα έχει ο Υφυπουργός αθλητισμού όταν βλέπει το Karteros Beach Sports Center γεμάτο από νέα παιδιά που επί δύο ημέρες έδωσαν τις δικές τους μάχες κι απόλαυσαν την κάθε στιγμή σ' αυτήν την εκπληκτική εγκατάσταση;
«Ικανοποίηση, συγκίνηση, πάθος και φυσικά επιβεβαίωση. Επιβεβαίωση ενός ονείρου που έγινε πράξη, το οποίο ως συνήθως δεν το είχαν πιστέψει πολλοί.
Κι όταν τελικά άνοιξαν οι εγκαταστάσεις και τις είδαν μετά έλεγαν 'εντάξει έγιναν, αλλά θα φιλοξενήσουν μια διοργάνωση και μετά... τέλος'. Διαψεύστηκαν και σ' αυτό όμως γιατί μετά την πρώτη ήρθε κι η δεύτερη, ήρθε κι η τρίτη και συνεχίζουν να έρχονται συνεχώς διοργανώσεις εδώ.
Βλέπουμε τελικά ότι το Karteros Beach Sports Center σιγά, σιγά αγκαλιάζεται από την τοπική κοινωνία, από την αθλητική οικογένεια κι οι όποιες αμφιβολίες υπήρχαν και στους πιο δύσπιστους πλέον φεύγουν.

Το όραμα μου για τα αθλήματα παραλίας το είχα πει από πολύ νωρίς. Πιστεύω βαθιά στη δυναμική που έχουν, πιστεύω βαθιά ότι συνδέονται άμεσα με τον αθλητικό τουρισμό που αποτελεί στόχο του Υπουργείου μας. Γι' αυτό το λόγο έπρεπε να υπάρχει μια μόνιμη εγκατάσταση σε μια τουριστική περιοχή, η οποία θα συνέβαλε στην ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού και των αθλημάτων παραλίας. Κι αυτό κάναμε εδώ στον Καρτερό».
 
Πως γεννήθηκε όμως το όραμα του Καρτερού;
«Ο συγκεκριμένος χώρος ήταν χώρος καταπατητών, χώρος απορριμμάτων, χώρος προσβολής του πολιτισμένου κόσμου του Ηρακλείου. Όλα αυτά όμως ανήκουν στο παρελθόν καθώς υπήρξε αποφασιστικότητα απ' όλους. Από την πλευρά μου η θέση μου ήταν ξεκάθαρη -παρόλο που και σε τοπικό επίπεδο δεν πίστευαν ποτέ ότι θα έφευγαν οι καταπατητές, οι οποίοι μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες είχαν καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος της έκτασης που έχουμε πάρει από την ΕΤΑΔ ως Υφυπουργείο Αθλητισμού, αλλά τελικά όπως βλέπετε έφυγαν και αυτοί.
Κατάλαβαν όλοι ότι η Πολιτεία υπάρχει, η Κυβέρνηση υπάρχει, το κράτος υπάρχει και οι νόμοι εφαρμόζονται.
Να σημειώσω εδώ ότι οι καταπατητές βρίσκονταν στην συγκεκριμένη περιοχή εδώ και περίπου 15 χρόνια. Ξεκίνησαν 2-3, αλλά έφτασαν να είναι κοντά στους 300 κι από τα τροχόσπιτα στην αρχή φτάσαμε να έχουμε ολόκληρες κατοικίες.
Όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Πλέον υπάρχουν κανόνες και δεν επικρατεί ο κανόνας του πιο δυνατού. Κι αυτό έχει φέρει κοντά στην περιοχή πολύ κόσμο γιατί απέκτησε ξανά η πόλη του Ηρακλείου μια παραλία την οποία δεν την είχε ουσιαστικά ποτέ.
Στην συγκεκριμένη περιοχή, όταν έπεφτε το φως της ημέρας, δεν μπορούσες να κάνεις πολλά πράγματα αλλά τώρα αυτό αλλάζει. Δώσαμε πνοή σε μια περιοχή που είχε την εικόνα της απόλυτης παρακμής».

Karterosss2
Karterosss4
Karterosss3
Karterosss5


Πριν ρωτήσω για το μέλλον του Καρτερού, το γεγονός ότι όλη αυτή η εγκατάσταση φτιάχτηκε σε λιγότερο από τρεις μήνες, είναι η μεγαλύτερη απόδειξη πως όταν θέλουμε μπορούμε να τα πετύχουμε όλα; Ακόμη κι αυτό το βραδυκίνητο πολλές φορές Δημόσιο μπορεί να τρέξει με μεγάλες ταχύτητες;
«Όταν θέλουμε κάτι βαθιά μέσα μας και το πιστέψουμε, θα λειτουργήσει όλο το σύμπαν για να το πετύχουμε.
Έτσι έγινε κι εδώ πέρα: Περάσαμε διατάξεις με τη στήριξη του ίδιου του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και την συνεπικουρία όλων των αρμόδιων υπουργείων, καταφέραμε να έχουμε διαδικασίες εξπρές αδειοδότησης και κατασκευής. Είχαμε φυσικά τη στήριξη των υπαλλήλων του υπουργείου που είδαν την όλη προσπάθεια ως ένα μεγάλο στοίχημα και έτσι καταφέραμε να έχουμε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ένα καταπληκτικό αποτέλεσμα. Κι ειλικρινά σας το λέω είμαι πολύ περήφανος για αυτό...
Βέβαια έρχονται κι άλλα. Δεν είναι το μόνο έργο που τρέχει το Υφυπουργείο Αθλητισμού. Ένα υπουργείο που είχε ταυτιστεί με την απλή διαχείριση μιας άναρχης εικόνας που είχε δημιουργηθεί επί πολλά χρόνια στο χώρο του αθλητισμού.
Σπάσαμε στεγανά, εφαρμόστηκαν οι μεταρρυθμίσεις που στην αρχή αμφισβητήθηκαν από πολλούς και φτάσαμε στο σημείο όλο αυτό το μεταρρυθμιστικό έργο να μετατρέπεται σε θετικό έργο για την αθλητική οικογένεια. Και  χαιρόμαστε γι' αυτό.
Και σε επίπεδο υποδομών και σε επίπεδο διοικήσεων και σε επίπεδο μητρώων και φυσικά αθλητών, όλα εξελίσσονται, αναπνέουν καθαρό αέρα και οι διοργανώσεις που έρχονται η μία πίσω από την άλλη αποτελούν το πιο ισχυρό πειστήριο ότι τελικά κάτι αλλάζει στην αθλητική εικόνα της χώρας μας.»

Η επόμενη μέρα εδώ στο Karteros Beach Sports Center ποια είναι;
«Καταρχήν έχουμε ήδη 2,5 μήνες γεμάτες από διοργανώσεις. Έχουμε διοργανώσει παγκόσμια πρωταθλήματος μπιτς χάντμπολ, αγώνες μπιτς βόλεϊ τοπικού και εθνικού ενδιαφέροντος, τουρνουά μπιτς σόκερ... Φιλοξενήσαμε το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοβόλεϊ, μια ωραία και πρωτόγνωρη εμπειρία που αφορά ένα νέο άθλημα, πολύ θεαματικό. Πραγματοποιήσαμε πολλές εκδηλώσεις σε συνεργασία με δομές, σωματεία, παρουσία των προέδρων της Ολυμπιακής και της Παραολυμπιακής Επιτροπής με αφορμή την Ολυμπιακή ημέρα. Διοργανώσαμε ένα διήμερο γεμάτο γυμναστική με εκπροσώπους απ' όλα τα γυμναστήρια του Ηρακλείου αλλά και των άλλων νομών της Κρήτης. Έχουμε φιλοξενήσει  σε συνεργασία με την ορειβατική ομοσπονδία, ένα ιδιαίτερο πρόγραμμα για την εκπαίδευση απεγκλωβισμού από χιονοστιβάδα, το οποίο είχα κι εγώ μεγάλη περιέργεια να δω πως ακριβώς θα πραγματοποιηθεί, αλλά πιστέψετε με είχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Είχαμε ένα τριήμερο με ράλι Ακρόπολις, αγώνες μπιτς τένις και προχωράμε. Θέλουμε αυτή η εγκατάσταση να αγκαλιαστεί από όλους και τα αθλήματα της άμμου να πάρουν τη θέση που τους αξίζουν».

-Χωρίς διάθεση να μειώσω τα άλλα αθλήματα της άμμου, θα μου επιτρέψετε να πω ότι ο βασιλιάς της άμμου είναι ένας
«Ο βασιλιάς είναι το μπιτς βόλεϊ. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι είναι το πιο δημοφιλές άθλημα της άμμου. Εγώ χαίρομαι που η ομοσπονδία χάντμπολ ανακοίνωσε ότι ο Καρτερός είναι πλέον η έδρα των εθνικών ομάδων μπιτς χάντμπολ ανδρών και γυναικών, αλλά πολύ περισσότερο ευχαριστήθηκα όταν άκουσα και επίσημα τον πρόεδρο της ΕΟΠΕ Γιώργο Καραμπέτσο να ανακοινώνει ότι οι εθνικές ομάδες μπιτς βόλεϊ θα έχουν πλέον έδρα το Karteros Beach Sports Center. Είναι ευπρόσδεκτοι εδώ και είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε για όποια διοργάνωση μπιτς βόλεϊ, που είναι το δημοφιλέστερο Ολυμπιακό άθλημα της άμμου και να την στηρίξουμε. Και κυρίως να στηρίξουμε την όποια προσπάθεια καταβάλλουν οι εθνικές ομάδες, οι αθλητές και οι αθλήτριες που έχουν επενδύσει στο μπιτς βόλεϊ»

Karteros_Beach6
Karteros_Beach5
Karteros_Beach4
Karteros_Beach3


Να υποθέσω ότι θα είναι μια εγκατάσταση που θα λειτουργεί 12 μήνες το χρόνο, φιλοξενώντας και ομάδες από το εξωτερικό;
«Αυτή είναι η επιδίωξη μας αλλά ας μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για μία εγκατάσταση που λειτουργεί εδώ και περίπου τρεις μήνες και κάθε τι καινούργιο θέλει το χρόνο του. Να δούμε τα προβλήματα, τις ατέλειες, τις ιδιαιτερότητες του. Αυτό κάνουμε, όπως και η διοίκηση του ΕΑΚ Ηρακλείου που έχει τη διοικητική ευθύνη και πέρα από τον Καρτερό έρχονται κι άλλα σημαντικά έργα στην Κρήτη, αλλά και σε όλη την Ελλάδα.»

Είναι πλέον η Κρήτη, με τον Άγιο Νικόλαο, το Karteros Beach Sports Center και την όλη δραστηριότητα στο νησί, η μητρόπολη του ελληνικού μπιτς βόλεϊ;
«Το είπατε από μόνοι σας... Νομίζω ότι τα χαμόγελα όσων φτάνουν μέχρι εδώ και τα όσα κρατούν μέσα τους, αλλά φαίνονται στο πρόσωπο τους, τα λέει όλα... Δεν χρειάζεται να πω κάτι εγώ... Τα λένε οι πρόεδροι των Ομοσπονδιών, οι συμμετέχοντες και σ' εμάς απλώς μένει η ικανοποίηση και η ευθύνη να βελτιώσουμε τις εγκαταστάσεις αυτές».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης