Τί περιμένει η Αθήνα από την επόμενη ημέρα των γερμανικών εκλογών

Τί περιμένει η Αθήνα από την επόμενη ημέρα των γερμανικών εκλογών

Τα σενάρια μετεκλογικών συνεργασιών στο Βερολίνο και οι επιπτώσεις τους στην “ελληνική υπόθεση” - Οι δεσμεύσεις Μέρκελ και οι απόψεις Στάινμπρουκ για λιτότητα και ανάπτυξη

Τί περιμένει η Αθήνα από την επόμενη ημέρα των γερμανικών εκλογών
Προβληματισμένοι εμφανίζονται οι παράγοντες της κυβέρνησης από το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών της περασμένης Κυριακής στη Γερμανία, κυρίως ως προς τις διεργασίες για τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης, αφού άπαντες αναγνωρίζουν πως αυτές και η πορεία τους θα επηρεάσουν, σε κάθε περίπτωση, την πορεία των ελληνικών πραγμάτων.

Τα συναισθήματα στο Μαξίμου είναι ανάμεικτα. Στελέχη της κυβέρνησης επισήμως δεν σχολίασαν το εκλογικό αποτέλεσμα.

Το κυβερνητικό επιτελείο, ακόμη και πριν τις εκλογές, προέβαλε τη θέση πως ανεξαρτήτως αποτελέσματος στην κάλπη, η επόμενη γερμανική κυβέρνηση θα βάλει νερό στο κρασί της όσον αφορά τουλάχιστον στην πολιτική λιτότητας που έχει επιβάλλει στη Νότιο Ευρώπη. Στις κατ' ιδίαν συζητήσεις πάντως δεν έκρυβαν την εκτίμησή τους ότι ένας νέος μεγάλος συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών από τον οποίο θα απουσίαζαν οι ακραίοι φιλελεύθεροι του Ρέσλερ θα ήταν προς το συμφέρον τόσο της της Ευρώπης, όσο και στενά της Ελλάδας.

Ωστόσο το εκλογικό αποτέλεσμα είναι διαφορετικό. Από τις κάλπες βγήκε ενισχυμένη η κυρία Μέρκελ και συνεπακόλουθα και η μέχρι τώρα πολιτική της. Επί της ουσίας ακριβώς αυτή η δέσμευση της φράου Μέρκελ προς τους Γερμανούς ψηφοφόρους πως θα συνεχίσει στο ίδιο πλαίσιο την πολιτική της έναντι των εταίρων της στην Ευρωζώνη, ήταν αυτή που της έφερε και τη νίκη στις εκλογές!

Στο Μαξίμου συνεπώς εκτιμούν πως με τη... “νομιμοποίηση” αυτής της πολιτικής από την ψήφο των Γερμανών, αυτομάτως δεσμεύεται να συνεχίσει στην ίδια πορεία και ο όποιος επόμενος κυβερνητικός συνασπισμός στο Βερολίνο.
Κλείσιμο
Εδώ έγκειται και το μεγάλο ερώτημα της επόμενης ημέρας, κατά πόσον δηλαδή οι Σοσιαλδημοκράτες, που με βάση τη λογική και τα μέχρι στιγμής δεδομένα θα μετάσχουν στον μεγάλο συνασπισμό που θα επιχειρήσει η κυρία Μέρκελ, θα πιέσουν να περάσουν οι απόψεις τους για μία “στροφή της ευρωπαϊκής πολιτικής της Γερμανίας σε αναπτυξιακή κατεύθυνση”. Να σημειωθεί δε ότι προεκλογικά ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών Πέτερ Στάινμπρουκ είχε ταχθεί αναφανδόν υπέρ ενός σχεδίου Μάρσαλ για τις αδύναμες οικονομίες της Ευρωζώνης, πλην όμως τα πρώτα λόγια, η πρώτη δήλωση της κυρίας Μέρκελ μετά το κλείσιμο της κάλπης,είχε να κάνει με τη χώρα μας και με το πως η Γερμανία θα εξακολουθήσει να πιέζει την Ελλάδα για συνέχιση των διαρθρωτικών αλλαγών. 

Τουλάχιστον έμειναν εκτός Βουλής οι Νεοφιλελεύθεροι και κυρίως οι Ευρωσκεπτικιστές.

Σε κάθε περίπτωση οι προθέσεις του Βερολίνου θα φανούν πρώτα κατά τον έλεγχο της Τρόικας που είναι ήδη σε εξέλιξη και σε δεύτερη φάση από την συζήτηση για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού και του δημοσίου χρέους που θα ανοίξει από τα μέσα Οκτωβρίου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης