LIVE

Κορωνοϊός

Κορωνοϊός-μέτρα: Αναστολή πληρωμής ΦΠΑ, οφειλών, δόσεων και ασφαλιστικών εισφορών

ypourgeio-oikonomikwn43

Κορωνοϊός-μέτρα: Τα μέτρα αφορούν περιοχές και κλάδους που διακόπτεται η δραστηριότητα με κρατική εντολή για περισσότερες από 10 ημέρες - Για την εφορία η αναστολή αφορά χρονικό περίοδο 4 μηνών ενώ για τις ασφαλιστικές εισφορές αφορά  3 μήνες

Αναστολή πληρωμών τρεχουσών υποχρεώσεων και δόσεων φόρων και ασφαλιστικών εισφορών μέχρι 30 Ιουνίου για επιχειρήσεις που κλείνουν με εντολή των αρχών για περισσότερες από 10 ημέρες λόγω κορωνοϊού, αλλά και ευέλικτα συστήματα εκ περιτροπής ή εξ αποστάσεως εργασίας σε επιχειρήσεις -προς διευκόλυνση των εργαζομένων και χωρίς να θίγονται τα εργασιακά τους δικαιώματα- περιλαμβάνει η πρώτη δέσμη άμεσων μέτρων στήριξης που εξήγγειλε και θα λάβει άμεσα η κυβέρνηση, εκδίδοντας Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Η αναστολή αφορά στις υποχρεώσεις πληρωμών μηνός Μαρτίου. Για τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις η καταβολή αναστέλλεται ως τις 30/6 και για τις φορολογικές ως τις 30/7.

Όπως προανήγγειλαν οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, τα φορολογικά και ασφαλιστικά μέτρα θα ληφθούν εστιασμένα και μόνον για τις επιχειρήσεις των οποίων διατάσσεται η διακοπή λειτουργίας τους. Αντιθέτως τα εργασιακά μέτρα που αφορούν π.χ. την τηλεργασία ή την σταδιακή προσέλευση και αποχώρηση των εργαζομένων (ώστε να μην παρατηρείται συμφόρηση και στα μέσα μεταφοράς) θα ισχύσουν οριζόντια και καθολικά για ολόκληρη την χώρα.

Πιο ουσιαστικά μέτρα στήριξης όμως δεν επίκειται να ληφθούν πριν τουλάχιστον το Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα και τις από κοινού αποφάσεις που επιδιώκεται να ληφθούν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Εκεί οι χώρες του Νότου με προβλήματα χρέους όπως η Ελλάδα υποστηρίζουν ότι πρέπει το κόστος και οι δαπάνες για μέτρα στήριξης του Συστήματος Υγείας, της Απασχόλησης και της Ανάπτυξης δεν πρέπει να μετράνε στα πλεονάσματα.

Σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα αποφασίστηκε:

- η αναστολή πληρωμής ΦΠΑ, πληρωτέων για τέλος Μαρτίου, για τέσσερις μήνες σε κλάδους και περιοχές που διακόπτεται η δραστηριότητα με κρατική εντολή για 10 ημέρες

- η αναστολή βεβαιωμένων οφειλών πληρωτέων τέλος Μαρτίου για 4 μήνες

Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης ανακοίνωσε αναστολή στην πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών για εργοδότες και εργαζομένους για διάστημα τριών μηνών (Απρίλιο, Μάιο Ιούνιο).

H ανακοίνωση του Χρήστου Σταϊκούρα έχει ως εξής:

Η επέκταση του κορωνοϊού, σε παγκόσμιο, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, έχει σημαντικές δυσμενείς επιπτώσεις, καταρχάς στη δημόσια υγεία, και κατ’ επέκταση στην οικονομία.

Στην υγεία, τα κρούσματα της ασθένειας παγκοσμίως αυξάνονται και τα συστήματα υγείας δοκιμάζονται.

Στην οικονομία, τα δεδομένα και οι μέχρι σήμερα εκτιμήσεις δείχνουν ότι οι επιπτώσεις θα είναι μεν παροδικές, αλλά τελικά θα είναι πολύ πιο σημαντικές και επώδυνες από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Απαιτείται συνεπώς, από όλους μας, ψυχραιμία, εγρήγορση και προνοητικότητα.

Η Κυβέρνηση, μεθοδικά και υπεύθυνα, αντιμετωπίζει αυτές τις προκλήσεις.

Το Υπουργείο Οικονομικών, σε απόλυτο κυβερνητικό συντονισμό, αναλαμβάνει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που εδράζονται πάνω σε 4 πυλώνες.

Χ. Σταϊκούρας - Οικονομικά μέτρα για τον κορωνοϊό


1ος Πυλώνας: Πρωτοβουλίες ενημέρωσης των πολιτών.

Έχει τεθεί στη διάθεση της Κυβέρνησης ο μηχανισμός της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για άμεση επικοινωνία συγκεκριμένων μηνυμάτων προς τους πολίτες, αναφορικά με θέματα υγειονομικού και οικονομικού περιεχομένου, που αφορούν τον κορονοϊό.

Έχει ήδη αποσταλεί, μέσω της ΑΑΔΕ, εκ μέρους του Υπουργείου Υγείας, προς όλους τους φορολογούμενους, ενημερωτικό υλικό για τον ιό.

Και έχουν δρομολογηθεί πρόσθετες δράσεις προς την κατεύθυνση ενημέρωσης των πολιτών για τη δυνατότητα μείωσης της απευθείας και άμεσης επαφής τους με τις δημόσιες αρχές, μέσω της διενέργειας ηλεκτρονικών συναλλαγών.

2ος Πυλώνας: Πρωτοβουλίες ενίσχυσης του συστήματος δημόσιας υγείας.

Υπάρχει πλήρης υποστήριξη του συστήματος υγείας σε έκτακτες δαπάνες που απαιτούνται, όπως προβλέπεται και στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, αναφορικά με έξοδα μισθοδοσίας, εξοπλισμό ΜΕΘ, φάρμακα, υγειονομικό υλικό, δαπάνες για καθαριότητα και φύλαξη, μεταφορά και ανάλυση δειγμάτων, και οτιδήποτε άλλο απαιτηθεί.

Ήδη ενισχύθηκε ο Προϋπολογισμός του Υπουργείου Υγείας με 15 εκατ. ευρώ, για την προμήθεια αναγκαίου υγειονομικού υλικού.

3ος Πυλώνας: Πρωτοβουλίες, σε εθνικό επίπεδο, από κοινού με τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της εξάπλωσης του ιού στη μεγέθυνση των οικονομιών, στα δημόσια οικονομικά και στην πραγματική οικονομία.

Βασικές κατευθύνσεις αυτών των πρωτοβουλιών θα είναι η τόνωση της ρευστότητας και η διαφύλαξη της απασχόλησης.

Σήμερα, από κοινού με τα συναρμόδια Υπουργεία, παρουσιάζουμε την πρώτη δέσμη τέτοιων μέτρων.

Μέτρα όπως είναι:

Η αναστολή πληρωμής ΦΠΑ, πληρωτέου τέλος Μαρτίου, για 4 μήνες, σε κλάδους και περιοχές όπου διακόπτεται η οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησης, με κρατική εντολή, για περισσότερες από 10 ημέρες.

Η αναστολή πληρωμής βεβαιωμένων οφειλών προς τις ΔΟΥ, καθώς επίσης και των δόσεων ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, πληρωτέων τέλος Μαρτίου, για 4 μήνες, αντίστοιχα σε κλάδους και περιοχές όπου διακόπτεται η οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησης, με κρατική εντολή, για περισσότερες από 10 ημέρες.

Αντίστοιχα μέτρα για τις ασφαλιστικές εισφορές και τις ρυθμίσεις αυτών, για τα οποία θα σας μιλήσει ο συνάδελφος Υπουργός κ. Βρούτσης, προσθέτοντας πρώτες, ουσιαστικές παρεμβάσεις στο πεδίο της εργασίας.

Η δημιουργία μηχανισμού παρακολούθησης, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία της ΑΑΔΕ, των τραπεζών αναφορικά με ηλεκτρονικές συναλλαγές και του Υπουργείου Εργασίας αναφορικά με τον αριθμό εργαζομένων και των ασφαλιστικών εισφορών, ώστε να παρεμβαίνουμε έγκαιρα, στοχευμένα και αποτελεσματικά στους κλάδους της οικονομίας και τις περιοχές που παρατηρείται σημαντική πτώση της οικονομικής δραστηριότητας.

4ος Πυλώνας: Πρωτοβουλίες, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να αναληφθούν, έγκαιρα, συντονισμένες ευρωπαϊκές δράσεις.

Αφού επαναξιολογηθεί η κατάσταση στο Eurogroup της επόμενης εβδομάδας, θα πρέπει να αναληφθούν, άμεσα, συγκεκριμένες πρωτοβουλίες αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εξάπλωσης του ιού στη μεγέθυνση των οικονομιών και στα δημόσια οικονομικά.

Πρωτοβουλίες τόσο στην κατεύθυνση πρόληψης της εξάπλωσης του ιού και ενίσχυσης των συστημάτων υγείας, όσο και τόνωσης της ρευστότητας και διαφύλαξης της απασχόλησης.

Πρωτοβουλίες που πρέπει να εξαιρεθούν – ως προς τις σχετικές δημοσιονομικές επιπτώσεις – από το υφιστάμενο πλαίσιο, με την ευελιξία που προβλέπεται σε έκτακτες περιστάσεις από τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Τέτοιες πρωτοβουλίες, που θα συνιστούν την δεύτερη δέσμη παρεμβάσεων των τριών συναρμόδιων Υπουργείων, θα κατατεθούν, προς συζήτηση στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, τις επόμενες ημέρες.

Απαιτείται, από όλους, ενημέρωση, νηφαλιότητα, προνοητικότητα και ορθολογισμός.

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: Έκτακτα μέτρα για την οικονομία - Αναστολή φόρων και εισφορών για επιχειρήσεις που θα υποφέρουν από την κρίση

Κλειστά σχολεία λόγω κορωνοϊού: Δείτε τη νέα λίστα 

Τα πάντα για τον κορωνοϊό: Συμπτώματα - Οδηγίες - Τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (16)

Μετρο για ολους

Επειδη ο περισσοτερος κοσμος θα μειωσει αναγκαστικα την καταναλωση, οποτε δε θα γινουν εξοδα για ταξιδια, συναυλιες, θεατρα, φαγητο, μετακινησεις και ενα σωρο αλλα, επι μηνες, το λιγοτερο που εχουν να κανουν για ολο τον κοσμο ειναι να αναστειλουν την αντισυνταγματικη σαχλαμαρα της δαπανης 30% του εισοδηματος με πλαστικο χρημα.

Κυβερνησαρα

Το δούλεμα πάει σύννεφο...είναι για τα σκουπίδια τα μέτρα, διότι αφορούν μόνο στα σινεμά της Αχαιας...τέτοια φιλελεύθερη κυβέρνηση δεν ξανάγινε...για τα πανηγύρια

Γιάννης

Αντίστοιχη απόφαση πρέπει να πάρουν και οι τράπεζες για τις δόσεις δανείων. Άμεσα.

georgiop

αν είναι σημείο των καιρών.... θα δούμε... σε λιγο...

Κον

Αν θέλει να βοηθήσει το κράτος να πληρώσει το νοίκι και τους μισθούς των υπαλλήλων.

φρικουλακης μητσοτακης&ΣΙΑ

οι χρεοκοπημενοι....

Δημήτρης S400

Φρικουλάκη για βούλωσε το

n cov-19

Το ρευμα το νερο και το τηλεφωνο πως θα το πληρωνουμε?

!

Θα το κόψουμε

κα

Από την "πανετοιμότητα" του Κικίλια στην πλήρη κατάρρευση του Κράτους! Κι όλα αυτά τη στιγμή που ο ιός απλώς μας χτύπησε το κουδούνι!

Οικονομολόγος

Παρακαλούνται τα άχρηστα συριζόπουλα διανοητικής στέρησης Tom mix και κα να το βουλώνουν Μιλάτε στα μέτρα αυτά ? Μαλ@ισμένα ?

tom mix

χαχα..που στον νομο αχαιας,ηλειας;;;;; εκει που ειναι τελειωμενοι;;;;

Για

Ελα απο εδω να σου δειξουμε ποσο τελειωμενοι ειμαστε!!!

Επικοινωνιολόγος

Έχει δίκιο Tom mix ο Φάπας Μόνο για γροθιές είστε Αναστέλλουν τ ΦΠΑ και μιλάτε Μόνο σφαλιάρες στα μπετόστοκα συριζόπουλα

Don't panic

Τι κάνετε ρε άσχετοι; Όταν θα εκτοξευτούν οι οφειλές, να δείτε πανηγύρι!

Ο Φάπας ο μαυροζώνης

Άχρηστος είσαι εσύ βλάκα που μιλάς ηλίθιε

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης