Οργή Αθήνας για τα νησιά που βρίσκονται στη «λάθος πλευρά»

ypourgeio-ekswterikwn0

Άκυρη η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης τονίζει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών - «Ναι» σε διαπραγματεύσεις εφόσον η Τουρκία τηρήσει τη διεθνή νομιμότητα

Αυστηρή ήταν η επίσημη αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στην προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ με την οποία κάνει λόγο για νησιά που βρίσκονται στη «λάθος πλευρά της μέσης γραμμής».

Ο εκπρόσωπος τύπου του ελληνικού ΥΠΕΞ κάνει λόγο για «τεχνάσματα» της Τουρκίας που δεν παράγουν διεθνώς έννομα αποτελέσματα.

Παράλληλα ο Αλέξανδρος Γεννηματάς σημειώνει ως «θετικό ότι η Τουρκία δηλώνει έτοιμη για διαπραγμάτευση, όπως προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ κρατών» επισημαίνοντας, την ίδια στιγμή ότι «οι διαπραγματεύσεις, όμως, δεν μπορούν να γίνονται παρά μόνο στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας».

Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ καταλήγει στην απάντησή του ότι «αντί (σ.σ. η Τουρκία) να ομιλεί για τη θέση νησιών στη "λάθος πλευρά της μέσης γραμμής", την καλούμε να αναρωτηθεί εάν θέλει η ίδια να βρίσκεται στη λάθος πλευρά του Δικαίου».

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:
Η επιμονή της Τουρκίας να αποπειράται να καταργήσει θαλάσσιες ζώνες νησιών - όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κάρπαθος, το Καστελόριζο - ή ακόμα και ολόκληρων νησιών-κρατών, με τεχνάσματα όπως άκυρα διμερή μνημόνια που, ως δια μαγείας, μετατρέπονται αιφνιδίως σε συμφωνίες ή με επιλεκτική επίκληση δικαστικών αποφάσεων ή άρθρων της UNCLOS – στην οποία όμως αρνείται να προσχωρήσει – δεν παράγει διεθνώς έννομα αποτελέσματα.

Ούτε, βέβαια, μπορεί να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών μας, που είναι αδιαμφισβήτητα εδραιωμένα στο διεθνές δίκαιο και, ειδικότερα, στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας.

Είναι θετικό ότι η Τουρκία δηλώνει έτοιμη για διαπραγμάτευση, όπως προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ κρατών.

Οι διαπραγματεύσεις, όμως, δεν μπορούν να γίνονται παρά μόνο στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας. Και οι δηλώσεις καλών προθέσεων δεν θα πρέπει να συνδυάζονται με καθημερινή παραβατικότητα δηλώσεων και ενεργειών.

Αντί να ομιλεί για τη θέση νησιών στη «λάθος πλευρά της μέσης γραμμής», την καλούμε να αναρωτηθεί εάν θέλει η ίδια να βρίσκεται στη λάθος πλευρά του Δικαίου.

Τι υποστηρίζουν οι Τούρκοι

Με επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας επισημαίνεται ότι τα νησιά δεν έχουν επήρεια στον προσδιορισμό των θαλασσίων ζωνών πέραν της ζώνης που προσδιορίζεται από τη χωρική τους θάλασσα. Δηλαδή, η Άγκυρα με την μορφή μανιφέστου επαναφέρει την θέση της ότι τα ελληνικά νησιά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο ή το Αιγαίο. Κατά την κυρίαρχη -πλέον και τυπικώς διατυπωθείσα με επίσημο τρόπο- τουρκική άποψη, η υφαλοκρηπίδα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας -για παράδειγμα στο Αιγαίο- θα πρέπει να οριοθετηθεί στο μέσον μεταξύ της ηπειρωτικής Ελλάδας και της Τουρκίας. Με αυτόν τον τρόπο οι Τούρκοι θέλουν να εγκλωβίσουν τα νησιά του Αιγαίου ανατολικά του 25ου μεσημβρινού μέσα σε τουρκική υφαλοκρηπίδα!

Ό,τι ακριβώς έδειχνε ο Ερντογάν την 1η Σεπτεμβρίου 2019 όταν φωτογραφήθηκε μπροστά από χάρτη στον οποίο αποτυπωνόταν η τουρκική «Γαλάζια πατρίδα». Με βάση τον άξονα Βορρά προς Νότο δηλαδή, η Άγκυρα θεωρεί ότι η Λήμνος, η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος, η Ικαρία, η Μύκονος, η Νάξος, η Πάρος, η Σαντορίνη και όλα τα νησιά των Δωδεκανήσων, δεν έχουν δικαιοδοσία σε θαλάσσιες ζώνες πέραν της χωρικής τους θάλασσας των 6 νμ!
tourkia-ar

«Τα νησιά που βρίσκονται στη λάθος πλευρά της μέσης γραμμής μεταξύ δύο ηπειρωτικών χώρων δεν μπορούν να δημιουργούν ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας πέραν των χωρικών τους υδάτων» είναι ο τουρκικός ισχυρισμός που προβάλλεται στην ανακοίνωση της 1ης Δεκεμβρίου του 2019, όπου αναφέρεται ότι το μήκος των ακτών μιας χώρας πρέπει να ληφθεί υπ' όψιν όταν οριοθετούνται οι θαλάσσιες ζώνες. Για τους Τούρκους, δηλαδή, όλες οι περιοχές της ελληνικής επικράτειας ανατολικά του 25ου μεσημβρινού (θεωρούν ότι εκεί πρέπει να γίνει η μοιρασιά της υφαλοκρηπίδας) δεν συνιστούν ελληνική υφαλοκρηπίδα αλλά τουρκική! Επαναφέρουν με αυτό τον τρόπο οι Τούρκοι το επιχείρημα ότι είναι η χώρα με την μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο, με το οποίο ελαφρά τη καρδιά συντάχθηκαν πολιτικά πρόσωπα που διετέλεσαν πρόσφατα υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας όπως ο Νίκος Κοτζιάς -παρότρυνε τους Έλληνες να μην είναι μοναχοφάηδες- και ο Γιώργος Κατρούγκαλος που έλεγε ότι η Τουρκία έχει χιλιόμετρα ακτογραμμής και δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Η εξωφρενική τουρκική άποψη για τα νησιά στη λάθος πλευρά της μέσης γραμμής!

Η αδιανόητη φρασεολογία των Τούρκων για τα νησιά που βρίσκονται στη «λάθος πλευρά» της μέσης γραμμής έρχεται για να δικαιολογήσει την προσπάθεια της Άγκυρας να σφετεριστεί ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Είναι η ίδια λογική που επικαλείται ο Ερντογάν για να εξηγήσει τη συμφωνία με την κυβέρνηση της Τρίπολης. Τα ελληνικά νησιά έχουν μόνο χωρικά ύδατα 6 νμ, λένε οι Τούρκοι και κουρελιάζουν το Δίκαιο της Θάλασσας για να ισχυριστούν ότι όλη η θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στις τουρκικές ακτές και την Λιβύη ανήκει εξ ημισείας στην Άγκυρα και την Τρίπολη, αγνοώντας τη... μικρή λεπτομέρεια ότι ανάμεσα στην Τουρκία και την Λιβύη υπάρχει ολόκληρη Ελλάδα!
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (209)

Ειρήνη υμίν

Μην είστε μοναχοφάηδες,ο Χριστός είπε αν έχεις 50 νησιά δώσε 10 στον γείτονά σου.

Τσιλέρ έλα να τη πάρεις

Πρώτα όμως θα στείλουμε Γουδί τους αριστερούς πράκτορες του πασόκονουδουσυριζα και μόλις ξεβρωμίσει ο τόπος θα έχουν λυθεί τα χέρια μας για τους Τουρκους

Πατριώτης

Η Τουρκία με τις πλάτες που έχει έχει πάρει το οκ να κάνει αυτά που κάνει . Υπάρχουν και κόκκινες γραμμές (βλ. Κύπρο) . Δυστυχώς εμείς είμαστε στο στρατόπεδο της απερχόμενης τάξης με μοναδικούς "συμμάχους " τα απομεινάρια της ... Δλδ μόνο Αίγυπτο (καμία εμπιστοσύνη , σε οποιαδήποτε στιγμή μπορεί να αλλάξουν όλα εκεί) και Γαλλία με τον πιο νεοταξίτη από όλους Μακρόν , που δεν ξέρουμε πόσο θα αντέξει ακόμη. Όλα δυστυχώς είναι κανονισμένα από τους μεγάλους (επερχόμενη τάξη) και δεν συζητάνε πλέον για ΚΑΖΑΝ-ΚΑΖΑΝ αλλά για πολύ περισσότερα (μέχρι την Κρήτη έφτασαν ) και δεν έχουν αντίπαλο . Να μην αναλύσω άλλα , γιατί τα λέω από 2017 αυτά και βάλε

Πατριώτης

Μετά τις μάχες στην Ιλντίμπ έρχεται νέο μεγάλο κύμα ισλαμιστών προς Ελλάδα μεριά και είναι όλοι τους τζιχάντια !! Αυτός ο πόλεμος στη Συρία δεν θα τελειώσει ποτέ. Έχουν ευθύνη όλοι τους και κυρίως οι δύο μεγάλες δυνάμεις και οι από πίσω τους. Το σχέδιο διάλυσης παράλληλα και του Ελληνισμού σε πλήρη εξέλιξη . Και ο Έλληνας ψηφίζει και μετά ...μιξοκλαίει και διαμαρτύρεται !!!!

Ούτε ενα πλοίο σεισμογραφικό ...

... δεν τολμάνε να στείλουνε στις περιοχές που αμφισβητεί η Τουρκία. .... Δεν υπάρχει ούτε ένας πολιτικός, για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της Ελλάδας και των Ελλήνων. ΔΥΣΤΥΧΩΣ.

ΕΜΕΤΟΣ

Ρε παιδιά γιατί παραξενεύεστε, οι Τούρκοι έχουν δίκιο. Τον χάρτη που δείξανε τον έχει ήδη δεί, συμφωνήσει και εγκρίνει ο Τσίπρας, στην συνάντηση που είχε με τον Ερντογάν πριν κανά χρόνο περίπου. Γι' αυτό και μετά τις 8 Ιουλίου ο σουλτάνος αμόλησε τους λαθρομετανάστες, ώστε να αποδυναμώσει και εκβιάσει την νέα κυβέρνηση και να την αναγκάσει να υποκύψει στις ορέξεις του!

H/O

κο κο κο κο κο κο κο κο κο κο κο κο κο κο κο

Γέννησες???

Το έβγαλες το αβγουλάκι ή ακόμη???

Κρητικός

Αν δεν ανακηρύξει ΑΟΖ η Ελλάδα θα ανακηρύξει η Κρήτη μόνη της.Ο Μητσοτάκης χάρισμά σας.Μην λέτε μετά ότι δεν σας προειδοποιήσαμε..

kyriakos

Ήσυχα πορδομαγκα. Άρρωστοι, καθηστε καλά γιατί θα γίνετε μουσουλμανικο νησί. Τι νομίζεις ότι είναι ο κόσμος; Το καφενείο που πάτε και κάνετε τους μάγκες ή οι μπαλωθιες που ρίχνετε ο ένας στον άλλον όταν σουρώνετε με τα πετρέλαια που πίνετε;

φωτης πραμαντα

μετα τον διαμελισμο του ιρακ και της συριας, οσονουπω του ιραν και επεται της τουρκιας ..οι ηπα παιζουν το παιχνιδι τους ακομα και με τους κουρδους που πολλοι βιαστηκατε να ξεγραψετε ..που ηταν προχθες ο αντιπροεδρος των ηπα ??οι ηπα δεν θελουν ισχυρα μουσουλμανικα κρατη ,για το λογο αυτο ο σουλτανος θα εχει την τυχη του σανταμ και του κανταφι ...μονο οι δυο αραβικες χωρες που δεν ενοχλουν το ισραηλ θα μεινουν αλωβητες δλ. ιορδανια και αιγυπτος ..ακομα και η σαουδικη αραβια θα διαμελισθει σε σκληρο πυρηνα ισλαμ και μετριποπαθες υπολοιπο .η καταστροφη των μουσλιμιων εκ του μακροθεν ειναι η μεγιστη ηδονη ..μην βιαζεστε καντε λιγο υπομονη ακομα .

George

Φώτης να σε φωτισω να έχεις φως εσύ όσο θα περιμένεις τον διαμελισμό της Τουρκίας και θα είσαι στον ύπνο και ονειρεύεσαι αυτό, οι Ελλάδα ξεκίνησε από το 2009 το διαμελισμό...γύρνα και δες από 2009 οικονομία στο =170% χρέος έχει ξεφύγει, νεολαία επιστήμονες έχουνε φύγει εξωτερικό, προσωπικό χρέος δικό σου δικό μου του λαού έχει ξεφύγει σε λίγο θα μας πάρουν και τα βρακια, εξοπλισμούς όλα του 80 και 90 χαλασμένα, σύνταξης τον 400 ευρώ, μισθοί 500 ευρώ, τα Σκόπια επίσης πήραν αυτό που ήθελαν, μόνη μας δεν μπορούμε να πάρουμε καμία απόφαση ακόμη και στην βουλή, γερμανική μπότα ακόμη στο λαιμό, και άλλα πολλά, και ακόμη ονειρεύεσαι??

Κίτσος

Οι Τούρκοι πήραν την Κρήτη και ο Κούλης βρίσκεται σε σύνοδο για την κλιματική αλλαγή.Εχθες έβλεπε μπάλα.Τα συμπεράσματα δικά σας..

Γκόλφω

Μην ανησυχείς Κίτσο μου! Μόλις βρουν επάνω τον Πολάκη θα μας την γυρίσουν πίσω....

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης