Κλιμακώνει η Τουρκία: «Διαγράφει» το Καστελλόριζο και ζητά μοιρασιά του Αιγαίου

kastelorizo0

Επισήμως θέτει η Άγκυρα την προκλητικά αδιανόητη άποψη ότι τα ελληνικά νησιά δεν έχουν επήρεια σε θαλάσσιες ζώνες πέραν των 6 ναυτικών μιλίων - Κλιμακώνεται η προσεκτικά σχεδιασμένη τουρκική στρατηγική - Η εξωφρενική άποψη της Άγκυρας για τα ελληνικά νησιά που βρίσκονται στη «λάθος πλευρά»

Η Τουρκία και η Λιβύη δεν θα δεχθούν τετελεσμένα, δήλωσε γραπτώς ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι σχολιάζοντας τις αντιδράσεις της Ελλάδας και της Αιγύπτου μετά την γνωστοποίηση της συμφωνίας ΕρντογάνΣαράζ για τις θαλάσσιες ζώνες. Λίγα 24ωρα μετά την γνωστοποίηση συμφωνίας για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ ΤουρκίαςΛιβύης, η Άγκυρα προέβη στο επόμενο σχεδιασμένο βήμα με το οποίο κλιμακώνει την απειλητική επίθεση σε βάρος της ελληνικής κυριαρχίας.

Με επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας επισημαίνεται ότι τα νησιά δεν έχουν επήρεια στον προσδιορισμό των θαλασσίων ζωνών πέραν της ζώνης που προσδιορίζεται από τη χωρική τους θάλασσα. Δηλαδή, η Άγκυρα με την μορφή μανιφέστου επαναφέρει την θέση της ότι τα ελληνικά νησιά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο ή το Αιγαίο. Κατά την κυρίαρχη -πλέον και τυπικώς διατυπωθείσα με επίσημο τρόπο- τουρκική άποψη, η υφαλοκρηπίδα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας -για παράδειγμα στο Αιγαίο- θα πρέπει να οριοθετηθεί στο μέσον μεταξύ της ηπειρωτικής Ελλάδας και της Τουρκίας. Με αυτόν τον τρόπο οι Τούρκοι θέλουν να εγκλωβίσουν τα νησιά του Αιγαίου ανατολικά του 25ου μεσημβρινού μέσα σε τουρκική υφαλοκρηπίδα!

Ό,τι ακριβώς έδειχνε ο Ερντογάν την 1η Σεπτεμβρίου 2019 όταν φωτογραφήθηκε μπροστά από χάρτη στον οποίο αποτυπωνόταν η τουρκική «Γαλάζια πατρίδα». Με βάση τον άξονα Βορρά προς Νότο δηλαδή, η Άγκυρα θεωρεί ότι η Λήμνος, η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος, η Ικαρία, η Μύκονος, η Νάξος, η Πάρος, η Σαντορίνη και όλα τα νησιά των Δωδεκανήσων, δεν έχουν δικαιοδοσία σε θαλάσσιες ζώνες πέραν της χωρικής τους θάλασσας των 6 νμ!
tourkia-ar


«Τα νησιά που βρίσκονται στη λάθος πλευρά της μέσης γραμμής μεταξύ δύο ηπειρωτικών χώρων δεν μπορούν να δημιουργούν ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας πέραν των χωρικών τους υδάτων» είναι ο τουρκικός ισχυρισμός που προβάλλεται στην ανακοίνωση της 1ης Δεκεμβρίου του 2019, όπου αναφέρεται ότι το μήκος των ακτών μιας χώρας πρέπει να ληφθεί υπ' όψιν όταν οριοθετούνται οι θαλάσσιες ζώνες. Για τους Τούρκους, δηλαδή, όλες οι περιοχές της ελληνικής επικράτειας ανατολικά του 25ου μεσημβρινού (θεωρούν ότι εκεί πρέπει να γίνει η μοιρασιά της υφαλοκρηπίδας) δεν συνιστούν ελληνική υφαλοκρηπίδα αλλά τουρκική! Επαναφέρουν με αυτό τον τρόπο οι Τούρκοι το επιχείρημα ότι είναι η χώρα με την μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο, με το οποίο ελαφρά τη καρδιά συντάχθηκαν πολιτικά πρόσωπα που διετέλεσαν πρόσφατα υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας όπως ο Νίκος Κοτζιάς -παρότρυνε τους Έλληνες να μην είναι μοναχοφάηδες- και ο Γιώργος Κατρούγκαλος που έλεγε ότι η Τουρκία έχει χιλιόμετρα ακτογραμμής και δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Η εξωφρενική τουρκική άποψη για τα νησιά στη λάθος πλευρά της μέσης γραμμής!

Η αδιανόητη φρασεολογία των Τούρκων για τα νησιά που βρίσκονται στη «λάθος πλευρά» της μέσης γραμμής έρχεται για να δικαιολογήσει την προσπάθεια της Άγκυρας να σφετεριστεί ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Είναι η ίδια λογική που επικαλείται ο Ερντογάν για να εξηγήσει τη συμφωνία με την κυβέρνηση της Τρίπολης. Τα ελληνικά νησιά έχουν μόνο χωρικά ύδατα 6 νμ, λένε οι Τούρκοι και κουρελιάζουν το Δίκαιο της Θάλασσας για να ισχυριστούν ότι όλη η θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στις τουρκικές ακτές και την Λιβύη ανήκει εξ ημισείας στην Άγκυρα και την Τρίπολη, αγνοώντας τη... μικρή λεπτομέρεια ότι ανάμεσα στην Τουρκία και την Λιβύη υπάρχει ολόκληρη Ελλάδα!

Το μυστικό του Καστελλόριζου

Στην τουρκική ανακοίνωση της 1ης Δεκεμβρίου, το μανιφέστο της Άγκυρας για την διεκδίκηση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, οι γείτονες καταγγέλλουν σαν μαξιμαλιστική την ελληνική άποψη ότι το Καστελλόριζο δημιουργεί επιρροή σε θαλάσσια ζώνη 400 φορές μεγαλύτερη από την έκτασή του. Η ελληνική πλευρά, μέσω του νησιωτικού συμπλέγματος του Καστελλόριζου, επισημαίνει ότι η ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (παρ' ότι δεν έχει ανακηρυχθεί ούτε και οριοθετηθεί με τις γειτονικές χώρες) γειτνιάζει και εφάπτεται με την κυπριακή ΑΟΖ. Προσπαθώντας να περιορίσουν την επήρεια του Καστελλόριζου και να αποτρέψουν το Κάιρο από την υπογραφή συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αθήνα, οι Τούρκοι υποστηρίζουν ότι λόγω της λογικής του Καστελλόριζου η Αίγυπτος (που έχει οριοθετήσει ΑΟΖ με την Κύπρο) έχασε μια περιοχή 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Το Καστελλόριζο, ακροτελεύτιο και ανατολικότερο σημείο της ελληνικής επικράτειας, βρίσκεται 60 ναυτικά μίλια ανατολικά της Ρόδου και απέχει μόλις ένα μίλι από τις τουρκικές ακτές. Επαναφέροντας τον ισχυρισμό ότι τα νησιά δε διαθέτουν δική τους υφαλοκρηπίδα, η Άγκυρα χρησιμοποιεί την αρχή της «ευθυδικίας», επιδώκοντας να χωρίσει το Αιγαίο στη μέση. Πρώτο βήμα για την προώθηση των επιδιώξεων της Τουρκίας είναι ο εγκλωβισμός του Καστελλορίζου σε μια ζώνη τουρκικής δικαιοδοσίας. Κατά την άποψη της Άγκυρας, η γεωγραφική θέση της νήσου προκαλεί μείζονα παρέκκλιση από τη μέση γραμμή, προς όφελος της Αθήνας. Το Καστελλόριζο (ή αλλιώς Μεγίστη), που παραχωρήθηκε στην Ελλάδα με το άρθρο 14 της συνθήκης ειρήνης των Παρισίων (10-2-1947) και βρίσκεται στο μαλακό υπογάστριο της Τουρκίας, αποτελεί πάγιο στόχο της τουρκικής αναθεωρητικής πολιτικής που από καιρού εις καιρόν αμφισβητεί εμπράκτως την ελληνική κυριαρχία. Μια συνολική έκταση 5240 τετραγωνικών ναυτικών μιλιών (θαλάσσια περιοχή και υποθαλάσσια επιφάνεια), προσφέρει το Καστελόριζο (έχει έκταση μόλις 9,1 τετραγωνικά χιλιόμετρα) στην Ελλάδα, γεγονός το οποίο η Τουρκία φαίνεται πως δεν μπορεί να χωνέψει.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (145)

Μην αγχώνεστε

Η κυβέρνηση αυτή όπως και η προηγούμενη έκανε με τη Μακεδονία, θα κάνει μια δίκαιη μοιρασιά του Αιγαιου. Κανένας δε θέλει πόλεμο, θα δώσουμε ότι θέλουν οι γείτονες και θα τελειώσει η υπόθεση

Πρασινο τρωκτικο

Τους μετανάστες σε παιγνίδια της Παναθας μας δεν θα τους ξαναφέρεις κ.Μητσοτάκη επειδή εσύ υποστηρίζεις τον Γαύρο για να μην αναγκαστούμε να επανιδρύσουμε τη ΝΟΠΟ 13☘☘☘🔪🔪🔪💣💣💣

Velos

η Τουρκία για πάρτυ της καλά κάνει... οι ελληνοφωνοι Γριγκς που βρίσκονται; ΟΚ επειτα απο τα τισα λεκτικα χαστουκισ και αυστηρά μηνύματα δια μεσου του τύπου... τωρα μάχονται για το διεθνές δίκαιο και διεθνείς συνθήκες στον ΟΗΕ και αλλού... βοηθεια τους!! Όμως απο την στιγμή που ο Σουλτάνος τραβήξει το οπλο του... εκει έρχεται και η νυχτα του Αγιου Βαρθολομαίου της πολιτικής!!!

Ε

Ελύληθεν η ώρα! Η Ελ ληνική Αυτοκρατορία (όχι αυτό το πολιτικό ρωμέικο χάλι της Ελλαδικής γεωγραφίας) θα διαγράψει μια και καλή την τουρκία.

Panis

Σε οτι αφορα το Καστελοριζο (και μονο αυτο) οι Τουρκοι εχουν δικιο. Αν εχεις ταξιδεψει απο ροδο με πλοιο, οπου χρειαζεται 4 ωρες να φτασεις και βλεπεις μονο Τουρκια, καταλαβαινεις εκ των πραγματων οτι οι τουρκοι εχουν λογο σε εκεινα τα νερα. Ας ειμαστε ρεαλιστες, να κατσουμε να μιλησουμε με τον Προεδρο Ερτνογαν και να μοιρασουμε δικαια τις περιοχες.

Ο Ψυχίατρος.

Ένα Xanax κολλητά με ένα Zoloft στο ξεκίνημα της ημέρας για να μπορείς να αποδώσεις και το βράδυ πριν τον ύπνο θα κουμπώνεις άλλο ένα Xanax. Να πίνεις και πολύ νερό, η αφυδάτωση είναι εχθρός του μυαλού. Τα ξαναλέμε σε ένα μήνα εδώ, για να μου πείς αν βλέπεις τα πράγματα "λογικά" όσο σήμερα...

Νηρέας

Τι εννοείς .. ? Είναι μακριά .. ?Η είναι κοντά στη Τουρκία ? Ξέρεις πόσα άλλα είναι κοντά ...και πόσα μακριά.

Τακης

Και η κως και η χιος απεναντι απο την τουρκια ειναι , βλεπεις καθαρα τα σπιτια και με κυαλια βλεπεις τι γινεται και μεσα στα σπιτια. Προφανως ο χωρισμος συνορων πρεπει να διευθετηθει αλλιως διοτι με τα ναυτικα μιλια δεν βγαζεις ακρη οταν υπαρχουν περιοχες που ειναι πολυ κοντα. Αλλα και αυτα προμελετημενα ειναι οταν οι κανονες που βγαζουν δεν ειναι σαφες.

α-δεξιος

Δεν έχεις βαρεθεί ρε αριστερέ κατσαπλιά σε κάθε άρθρο να ψεκάζεις με δηλητήριο τους Έλληνες; Στην σπηλιά σου πίσω σοβιετ

δημοκρατης

Ηταν αναμενομενη η κλιμακωση των ιμπεριαλιστικων σχεδιων εκ μερους της Τουρκιας, γιατι στην ουσια, δεν βλεπει απο την ελληνικη πλευρα, καμμια σοβαρη αντιδραση! Με τη συμφωνια που εκανε η Τουρκια με τη Λιβυη, θα επρεπε η ελληνικη πλευρα να επιπληξει πρωτα την Τουρκια και μετα να τα βαλει με τους Λιβυους! Το προβλημα το εχουμε με τους Τουρκους και δευτερευοντος με τους Λιβυους! Οταν λοιπον βλεπουν οι Τουρκοι, οτι τους φοβομαστε και τους αποφευγουμε, πως να μη κλιμακωσει τα σχεδια της? Απο την αλλη μερια, υπαρχουν και οι συνεχιζομενες ροες λαθρομεταναστων, οπου και εδω παιζεται το ιδιο "εργο"! Οταν οι Τουρκοι βαζουν οποτε και οποιον θελουν μεσα στη χωρα μας και βλεπουν την Ελλαδα χωρις συνορα, ειναι φυσικο επομενο να τους ανοιγει η ορεξη για περαιτερω διεκδικησεις. Ειναι ανεπιτρεπτο μετα απο αυτα που συμβαινουν να ειναι ανοικτα τα συνορα! Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ! Οχι αυριο, ΤΩΡΑ! Εδω υπαρχει μια σοβαροτατη πληγη που πρεπει να κλεισει! Οσον αφορα το Καστελοριζο, ειναι πια προφανεστατο οτι οι Τουρκοι το εχουν βαλει στο ματι. Το νησι θα πρεπει να επανδρωθει πολυ καλα και να φυλασσεται επιμελως μερα νυχτα, γιατι ο κεμαλ.... συγνωμη, ο ερντογαν ηθελα να πω, δεν αστειευεται.....

...

Γιατι τετοιος φοβος με το δηθεν πανισχυρο τουρκικο στρατο? Εδω δεν κουνηθηκαν ρούπι στη συρια μολις ανεβηκαν οι συριακες δυναμεις, και σταματησαν αμεσως τις επιθεσεις με τα δηθεν πενθημερα διωριας.. με τους κουρδους τα εχουν βρει μπαστουνια δεκαετιες τωρα...Εδω ολο απέιλουν και πηραν πισω το σισμικ...απλα εχουν παρει αερα απο ρωσια και ηπα και κανουν τα κοκκορια! Εγω πιστευω πως αλλοι τους βαζουν να ανοιγουν μετωπα.

@...

Το πρόβλημα είναι πως οι και οι Κούρδοι και οι Τούρκοι έχουν εμπειρία πολέμου. Οι δικές μας ένοπλες δυνάμεις έχουν; Επιπλέον η Τουρκία έχει κάνει στροφή προς τον επαγγελματικό στρατό, το οποίο την ενισχύει δραματικά απέναντι σε εμάς ( 9 μήνες υποχρεωτική στρατιωτική θητεία - καθαρισμού τουαλετών στρατοπέδων εθελοντικά )

patris

Διαβαζοντας τα σχόλια μου κανει εντυπωση πως τα περισσότερα υποστηριζουν τα συμφεροντα της τουρκιας...Τι εγινε συμπατριώτες?τα πουλησαμε ολα?πουλησαμε και την ψυχη μας την ιδια για λιγη υλικη ευδαιμονια?Που πηγαν οι Αξιες και τα Ιδανικα μας?Φοβόμαστε να υπερασπιστουμε τον τοπο μας?Τα συνορά μας εχουν χαρακτει με το αιμα των προγόνων μας.Δεν μιλω για πολιτικούς και περαστικούς ξεφτιλες της ιστορίας,δεν με νοιαζουν.Τουτος ο τόπος πάντα με αγώνα και θυσίες θα στεκει!Αγωνα και θυσιες απλων Ελληνων.Η συνεκμετάλευση ειναι παραμύθι!Αν κανουμε ενα βημα πισω μετα θα θελει να τα παρει όλα...

NIKOS

Έφτασα στο σημείο να σκέφτομαι για εμάς τους Έλληνες. .... ρε μπας και είμαστε όντως μαλακες ; Τόσα χρόνια δεν αξιώθηκε καμιά κυβέρνηση να σηκώσει ανάστημα στον Τούρκο και τώρα αυτοί λέγουν ότι τα θέλουμε όλα και εμείς τους κοιτάμε σαν ηλιθιοι !!!!! Συνελληνες. ... Ο σιωπων δοκει συναινειν !!!!!

Ο σιωπων δοκει συναινειν !!!!!

Aν βρείς κανέναν που να μπορεί να ....μεταφράσει(!) το αρχαίο ρητό σου εδώ μέσα....τότε μπορεί να'χουμε ελπίδες ότι υπάρχουν ακόμα ίχνη γηγενών Ελλήνων!

Νηρέας

Κ πρωθυπουργέ γιατί δεν δείχνετε ένα χαρτονόμισμα στους Ευρωπαίους τα νησιά στον ειρηνικό..κλπ Μέχρι που φτάνουν τα σύνορα της ΕΕ της Αγγλίας ....?.Άκου εκεί 60 μίλια ...μακριά ..!!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης