Μητσοτάκης σε Σι Τζινπίνγκ: Είμαι αποφασισμένος να διευκολύνω τους ξένους επενδυτές

kinz-mts-arthro

Σε θερμό κλίμα η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κίνας - «Η επίσκεψή σας δίνει νέα ώθηση στη στρατηγική μας συνεργασία» είπε ο Σι Τζινπίνγκ

«Σήμερα στην Ελλάδα υπάρχει μια κυβέρνηση αποφασισμένη να διευκολύνει ξένους επενδυτές, να προσελκύσει ξένα κεφαλαία και να δημιουργήσει πλούτο και ευημερία για όλους τους Έλληνες με τροπο βιώσιμο που σεβεται το περιβάλλον», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ στη Σαγκάη.

Από την πλευρά του, ο Κινέζος πρόεδρος είχε αναφερθεί στην απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού να έρθει στην Ασιατική χώρα.

«Σας ευχαριστώ ιδιαίτερα για τη θερμή υποδοχή τόσο σε μένα όσο και στα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας. Έχετε δίκιο να επισημαίνετε ότι επέλεξα μόλις στον τέταρτο μήνα να έρθω στην Κίνα και να ηγηθώ της επιχειρηματικής αποστολής για αυτή τη σημαντική έκθεση. Σηματοδοτεί την ιδιαίτερη σημασία που δίνουμε στις διμερείς μας σχέσεις», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

21846702
21846698


21846123


«Η εγγύτητα των δυο πολιτισμών χάνεται στο βάθος των αιώνων και σηματοδοτεί σε πολιτιστικό υπόβαθρο την ιδιαίτερη σημασία της σχέσης μας» συμπλήρωσε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμισε επίσης ότι επι ΝΔ η Ελλάδα έκανε άνοιγμα στην αγορά της Κίνας.

«Η δίκη μου παράταξη, η ΝΔ, ξεκίνησε πολιτικά το μεγάλο οικονομικό άνοιγμα της χώρας στην Κίνα. Χαίρομαι τώρα που ως πρωθυπουργός θα μπορέσω να πάω αυτή την οικονομική σχέση σε ξεχωριστό επίπεδο. Οι ευκαιρίες που ανοίγονται μπροστά μας είναι πολλές και σημαντικές», υπογράμμισε και στη συνέχεια αναφέρθηκε στην επένδυση της Cosco.

«Είχα νωρίτερα την ευκαιρία να πάω στην Cosco, να συζητήσω με τον πρόεδρό της και να επιβεβαιώσω την απόλυτη προσήλωσή μας στην εξαιρετικά σημαντική επένδυση. Είχαμε δεσμευτεί ότι εντός δυο μηνών θα εγκρίνουμε το master plan. Το κάναμε. Είναι μια εμβληματική επένδυση», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

21846122


«Η επίσκεψή σας δίνει νέα ώθηση στη στρατηγική μας συνεργασία», είπε απο την πλευρά του ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ.

Και πρόσθεσε: «Η έκθεση της Σαγκάης είναι ένα βήμα για να ανοίξει η αγορά της Κίνας στον υπόλοιπο κόσμο. Η Κίνα κάλεσε την Ελλάδα να είναι τιμώμενη χώρα σε αυτή την έκθεση για να μπορέσετε και εσείς να προωθήσετε τα δικά σας προϊόντα. Η Κίνα χαίρεται για την Ελλάδα που επωφελείται από αυτή την ευκαιρία. Είναι μια κατάσταση από την οποία κερδίζουν και οι δύο χώρες».

Η φράση του προέδρου της Κίνας Xi Jinping «με απροθυμία σταματάω αυτή τη συζήτηση εδώ, αλλά ευτυχώς θα τη συνεχίσουμε το βράδυ στο δείπνο και σε λίγες μέρες στην Αθήνα» απηχεί το εξαιρετικό κλίμα στο οποίο πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Κίνας στη Σαγκάη.

Στη διάρκεια της συνάντησης οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν τους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας που συνδέουν τις δύο χώρες και αναφέρθηκαν στους τομείς στους οποίους αυτή η συνεργασία μπορεί να ενισχυθεί και να διευρυνθεί. Οι τομείς αυτοί περιλαμβάνουν την ενέργεια, τις μεταφορές, τις τηλεπικοινωνίες, τον τουρισμό, τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα και τη «δυνατότητα να γίνει η Ελλάδα κέντρο logistics», όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Κινέζος Πρόεδρος.

21846106


Ο πρόεδρος της Κίνας πρότεινε τη διεύρυνση της συνεργασίας και ανέφερε ότι θα μπορούσε να καθιερωθεί ένα πολιτιστικό έτος Ελλάδας - Κίνας το οποίο θα συνδέεται και με τον τουρισμό, ενω ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε μια πρόταση που συνδέει τη ναυπήγηση πλοίων από Έλληνες στην Κίνα με οφέλη για την ελληνική οικονομία.

«Έχετε δίκιο να επισημαίνετε ότι επέλεξα, πράγματι, μόλις τον τέταρτο μήνα που είμαι Πρωθυπουργός της Ελλάδας να έλθω στην Κίνα, να ηγηθώ της Ελληνικής επιχειρηματικής αποστολής για αυτή την πολύ σημαντική έκθεση, για να σηματοδοτήσω με αυτό τον τρόπο την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδω στις διμερείς σχέσεις μας» τόνισε ο Πρωθυπουργός ανοίγοντας την τοποθέτησή του.

«Έχετε κάνει και εσείς πολλές μνείες στις ομιλίες σας για την εγγύτητα των δύο πολιτισμών μας, εγγύτητα η οποία χάνεται στο βάθος των αιώνων. Σηματοδοτεί όμως, πιστεύω, σε πολιτιστικό υπόβαθρο, την ιδιαίτερη σημασία αυτής της σχέσης» σημείωσε.

Υπενθύμισε δε ότι «η δική μου παράταξη, η Νέα Δημοκρατία, ήταν αυτή που ξεκίνησε πολιτικά το μεγάλο οικονομικό άνοιγμα της χώρας μας προς την Κίνα. Χαίρομαι που τώρα μου δίνεται η δυνατότητα, ως Πρωθυπουργός της Ελλάδος, να μπορέσω να πάω αυτή την οικονομική την σχέση -στην οποία αποδίδουμε ιδιαίτερα μεγάλη σημασία- σε ένα ξεχωριστό επίπεδο».

21846103


«Οι ευκαιρίες που ανοίγονται μπροστά μας είναι πολλές και σημαντικές. Είχα την ευκαιρία, πριν σας συναντήσω, να επισκεφτώ τα κεντρικά γραφεία της COSCO, να συζητήσω με τον Πρόεδρο της εταιρείας και να επαναβεβαιώσω την απόλυτη προσήλωσή μας σε αυτή την εξαιρετικά σημαντική επένδυση. Αυτό που πρέπει να συγκρατήσετε από το τι συμβαίνει στην Ελλάδα είναι ότι υπάρχει, σήμερα, μία κυβέρνηση η οποία είναι αποφασισμένη να διευκολύνει τους ξένους επενδυτές, να προσελκύσει ξένα κεφάλαια και να δημιουργήσει πλούτο και ευημερία για όλους τους Έλληνες και να το κάνει -όπως κι εσείς έχετε πολλές φορές τονίσει στις δημόσιες παρεμβάσεις σας- με ένα τρόπο βιώσιμο, με ένα τρόπο που θα σέβεται το περιβάλλον» ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

«Είχαμε δεσμευτεί ότι εντός δύο μηνών θα εγκρίνουμε το master plan της COSCO, το κάναμε, και αυτή τη στιγμή είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσει αυτή η επένδυση και να μπει σε μία νέα φάση αναβάθμισης του λιμανιού του Πειραιά» επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

21846666


«Όταν λέμε κάτι το κάνουμε, δεν λέμε λόγια» τόνισε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Μιλώντας για την οικονομική συνεργασία Ελλάδας - Κίνας, ο κ. Μητσοτάκης, αφού ανέφερε ότι τα τελευταία 15 χρόνια έχουν ναυπηγηθεί πάνω από 1.000 πλοία από Έλληνες πλοιοκτήτες αξίας άνω των 50 δισ. Δολαρίων πρόσθεσε: «Στην εφοδιαστική αλυσίδα των πλοίων είναι σημαντικό να δούμε Ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν μεγάλη τεχνογνωσία σε τροφοδοσία πλοίων και μπορούν να συνεργαστούν με Κινέζικα ναυπηγεία ώστε να ανοίξει και με αυτόν τον τρόπο αυτή η αγορά. Θα είναι win-win λύση για Έλληνες παραγωγούς, για τα Κινέζικα ναυπηγεία και για τους Έλληνες πλοιοκτήτες φυσικά, οι οποίοι θα εξακολουθούν να ναυπηγούν τα πλοία τους στην Κίνα».

Στο κλείσιμο της συνάντησης οι δύο ηγέτες ανανέωσαν το ραντεβού τους στην Αθήνα *κατά την επίσημη επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στην Ελλάδα που θα πραγματοποιηθεί 10 ως 12 Νοεμβρίου*. Από την πλευρά του, ο Κινέζος πρόεδρος κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να επισκεφθεί επίσημα το Πεκίνο.

Συνάντηση και με τον πρόεδρο της Bank of China

Λίγο πριν από τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κίνας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Bank of China, Liu Liange, η οποία *ανοίγει εντός του Νοεμβρίου το πρώτο της υποκατάστημα στην Αθήνα* προκειμένου να χρηματοδοτήσει επενδύσεις ιδιαίτερα στον τομέα της πράσινης οικονομίας και της ενέργειας.

21846665

21846692
21846693
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (83)

elena

ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΥΓΕΣ <<ΤΣΕ-ΤΣΕ>>. ΓΙΑ ΝΑ ΚΟΙΜΗΘΟΥΜΕ ΤΟΝ ΥΠΝΟ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ.

Ο λυκος

ο πιο βλαμμένος πρόεδρος που έχει εκλεκτή ποτές! Mr τσίμπιμ τσίμπα ένα αρχίδι😂😂😂😂

Όταν του βγάλουν το πιάτο με το παστουρμά και τα στραγάλια

μη ξεχάσει να υπενθυμίζει κάποιος του Κούλη μας να φτύνει τα κουκούτσια απ τα στραγάλια. Θα ξεχαστεί και θα το πιάσει η σκωληκοειδίτης του το χρυσό μου...

ναι εσυ

Εσυ κοιτα για κανενα μεροκαματο και ασε τις αναλυσεις, γιατι ουτε στραγαλια δεν θα εχεις να φας

1234

Την βλεπουμε την διευκολυνση στους "ξενους επενδυτες" καθε μερα. Δωρεαν κρουαζιερες στο αιγαιο, φαι, σπιτι, ξενοδοχειο, επιδοματα. Εχουμε πηξει στους επενδυτες. Ξυπνηστε γιατι θα ςιναι αργα. Θα φτασουμε να λεμε Βελοπουλος που μας χρειαζετε,

kyriakos

16:32 Το έχεις αντιγράψει από άλλο άρθρο του ΠΘ. Τι θέλεις να μας πεις, ούτε κι εσύ ξέρεις. Εκτός κι αν περίμενες να φάνε παστουρμά και στραγάλια. Τρόμπα.

Μητσοτακης

Βασικα εφαγα πορτα απο τον Τραμπ. Οι Γερμανοι κ οι Γαλλοι μονο φρεγατες θελουν να πουλησουν. Παω στην Κινα μπας κ στειλουμε κανενα ντενεκε λαδι. Αλλα μ αρεσουν κσι τα ταξιδια

Κουλης

Μετα απο μολις 4 μηνες κυβερνηση ανακαλυψα οτι υπαρχει και η Κινα. Εμαι σαινι

@

Είναι απίστευτο που δεν ΞΕΡΟΥΜΕ να δένουμε γραβάτα!!! Όλοι οι κινέζοι την έχουν δέσει σωστά. Στα 40 χρόνια της μεταπολίτευσης πιάσαμε πάτο σε όλα. Ευτυχώς που δεν την κατήργησε ο καταληψίας.

Ξεπούλα

Άλλωστε οι νεοδημοκράτες δεν ξεπουλάνε ποτέ τα ακίνητά τους, αλλά τα ακίνητα των άλλων.

vaggelis

Πολυ καλα τα λεει ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ οτι θα διευκολύνει τους ξένους επενδυτές, εδω εχει σκοπο να σπιτωσει χιλιαδες μικροπενδυτες... προσφυγες

@ΓΙΩΡΓΗΣ

Τωρα που θα μαθουνε οτι, αν δεν παρουν ασυλο θα παραμενουν εσωκλειστοι, να δουμε ποσοι τετοιοι '' επενδυτες'' θα ερχονται! Μειωνονται ή οχι οι μεταναστευτικες ροες;!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης