LIVE

Κορωνοϊός

Μητσοτάκης στο CNN: Νικήσαμε το λαϊκισμό επειδή εστιάσαμε στα πραγματικά προβλήματα των πολιτών

mitsotakis01-mesa

Ο Έλληνας πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο μεγαλύτερο ενημερωτικό δίκτυο του κόσμου υπογραμμίζει ότι οι Έλληνες ψήφισαν περισσότερο με βάση τη λογική και όχι το συναίσθημα, καθώς και ότι  υπάρχουν περιθώρια για προσέλκυση αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα

«O νεοεκλεγείς Πρωθυπουργός της Ελλάδας νίκησε τη λαϊκιστική κυβέρνηση της χώρας του με μεγάλη διαφορά» είναι ο τίτλος της συνέντευξης του Κυριάκου Μητσοτάκη που φιλοξενεί το μεγαλύτερο ενημερωτικό δίκτυο του κόσμου CNN.

Τη συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη πήρε ο διεθνούς φήμης αναλυτής και δημοσιογράφος Fareed Zakaria, ο οποίος αποδίδει διαίτερη έμφαση στο ότι η νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη αποτελεί μια ήττα για τον λαϊκισμό τόσο από τα αριστερά όσο και από την άκρα δεξιά.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Έλληνας πρωθυπουργός εξηγεί ότι «δεν μπορείς να νικήσεις ποτέ τους λαϊκιστές παίζοντας το παιχνίδι τους» καθώς και ότι «οι πολίτες είχαν πια κουραστεί από τις πολιτικές που υποδαύλιζαν τον θυμό, την οργή και τον εθνικισμό που δεν οδηγεί πουθενά». Για το λόγο αυτό, αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης «εστιάσαμε στα προβλήματα που απασχολούν πραγματικά τους πολίτες. Ζητήματα που σχετίζονται με την φορολογία, την υπερφορολόγηση, την έλλειψη επενδύσεων, το πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας, και τελικά ζητήματα που σχετίζονται με την βελτίωση της αποτελεσματικότητας του δημόσιου τομέα. Έτσι, κατά μία έννοια, θα έλεγα ότι οι πολίτες ψήφισαν περισσότερο με τη λογική παρά με το συναίσθημα».
Ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του σημειώνει επίσης ότι:
  • Έγιναν πολλά λάθη κατά την εφαρμογή των προγραμμάτων λιτότητας στην Ελλάδα από τους Ευρωπαίους εταίρους, αλλά το να επιτίθεσαι αναιτιολόγητα στην Ευρώπη συνιστά μεγάλη αδικία για το ευρωπαϊκό εγχείρημα. Υπάρχουν όμως κάποια πράγματα στην Ευρώπη που πρέπει να αλλάξουν.
  • «Οι σχέσεις Ελλάδας - Αμερικής βρίσκονται σε άριστη κατάσταση, σε καμία περίπτωση δεν λειτουργούν ανταγωνιστικά προς τη σχέση μας με την Ευρώπη και είναι μια σχέση που μπορεί να ενισχυθεί περαιτέρω».
  • Υπάρχουν πολλά περιθώρια για την  «προσέλκυση περισσότερων αμερικανικών κεφαλαίων με τη μορφή ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα» και είναι πρόθυμος να συνεργαστεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για να βελτιωθεί η ποιότητα των σχέσεων Ελλάδας - ΗΠΑ οι οποίες θεμελιώνονται σε πολύ σταθερές βάσεις.


Η συνέντευξη μεταδόθηκε στις 5 το απόγευμα ώρα Ελλάδος και στο τρέιλερ που είχε ανέβει νωρίτερα στην κεντρική ιστοσελίδα του CNN σημειώνεται ότι ο «πρωθυπουργός της Ελλάδος εξηγεί στον Fareed Zakaria γιατί οι Ελληνες γύρισαν την πλάτη τους στο λαϊκισμό».

Ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης του κ. Μητσοτάκη έχει ως εξής:

ΦΑΡΙΝΤ ΖΑΚΑΡΙΑ: Ένα άρθρο γνώμης στην Washington Post έθετε το ερώτημα αν η Ελλάδα έχει βρει την κατάλληλη συνταγή για να νικήσει το λαϊκισμό. Είναι πιθανό ότι την έχει βρει. Γιατί βλέπουμε ότι μετά από 5 χρόνια στην εξουσία, οι αριστεροί λαϊκιστές της Ελλάδας, το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, υπέστη ξεκάθαρη ήττα στις εκλογές, στις αρχές αυτού του μήνα. Ο νικητής είναι ένας συνειδητοποιημένος πολέμιος του λαϊκισμού, πρώην στέλεχος τραπεζών, ο οποίος σπούδασε στο Harvard. Ονομάζεται  Κυριάκος Μητσοτάκης. Τη Δευτέρα συμπληρώνονται μόλις δύο εβδομάδες από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του. Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας είναι μαζί μας σε μία αποκλειστική συνέντευξη. Συγχαρητήρια κ. Πρωθυπουργέ…
 
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Σας ευχαριστώ πολύ.
 
Φ. ΖΑΚΑΡΙΑ: Όταν αποφασίσατε να διεκδικήσετε την αρχηγία της ΝΔ και στη συνέχεια την πρωθυπουργία, βρεθήκατε αντιμέτωπος με μια κατάσταση στην οποία η Ελλάδα έδειχνε να έχει παραδοθεί στις δυνάμεις του λαϊκισμού, τόσο από τα αριστερά όσο και από τα δεξιά όπου βρισκόταν το ακροδεξιό κόμμα της Χρυσής Αυγής. Πως αξιολογήσατε τότε την κατάσταση και γιατί επιλέξατε τη στρατηγική που επιλέξατε;
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η στρατηγική μου ήταν ξεκάθαρη. Ήμουν πεπεισμένος, ότι δεν μπορείς να νικήσεις ποτέ τους λαϊκιστές παίζοντας το παιχνίδι τους. Έτσι, η εκτίμησή μου ήταν ότι σε κάποιο χρονικό σημείο, οι Έλληνες πολίτες θα αναζητήσουν σοβαρές πολιτικές που θα οδηγούν σε αποτελέσματα. Και αυτό ακριβώς δώσαμε ως επιλογή στους πολίτες. Και θα έλεγα -κρίνοντας από τα αποτελέσματα- ότι η στρατηγική μας ήταν επιτυχημένη.
 
Φ. ΖΑΚΑΡΙΑ: Κερδίσατε τον ΣΥΡΙΖΑ και αυτό υπό μια έννοια είναι κατανοητό, καθώς οι πολίτες κουράστηκαν από το κόμμα που βρισκόταν στην εξουσία. Αλλά εκείνο που προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερη εντύπωση στις πρόσφατες εκλογές ήταν η κατάρρευση των ακροδεξιών λαϊκιστών της Χρυσής Αυγής. Γιατί πιστεύετε ότι συνέβη;
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Πιστεύω ότι μετά από δέκα χρόνια κρίσης, οι πολίτες είχαν πια κουραστεί από τις πολιτικές που υποδαύλιζαν τον θυμό, την οργή και τον εθνικισμό που δεν οδηγεί πουθενά. Και υπό μια έννοια, θα έλεγα ότι μετά το πείραμα του λαϊκισμού, το πολιτικό εκκρεμές πήγε προς την αντίθετη κατεύθυνση. Με αυτόν τον τρόπο καταφέραμε να νικήσουμε και την ακροδεξιά, προτάσσοντας μια ατζέντα που ήταν πατριωτική, αλλά σε καμία περίπτωση εθνικιστική. Εστιάσαμε στα προβλήματα που απασχολούν πραγματικά τους πολίτες. Ζητήματα που σχετίζονται με την φορολογία, την υπερφορολόγηση, την έλλειψη επενδύσεων, το πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας, και τελικά ζητήματα που σχετίζονται με την βελτίωση της αποτελεσματικότητας του δημόσιου τομέα. Έτσι, κατά μία έννοια, θα έλεγα ότι οι πολίτες ψήφισαν περισσότερο με τη λογική παρά με το συναίσθημα. Θα έλεγα, όμως, και ότι η επιλογή τους τελικά ήταν μια αναμενόμενη αντίδραση, ύστερα από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης από μια πολύ ανίκανη κυβέρνηση.  
 
Φ. ΖΑΚΑΡΙΑ: Είπατε πως αποφασίσατε ότι δεν έπρεπε να παίξετε το παιχνίδι των λαϊκιστών, ότι δεν θέλατε να υιοθετήσετε τη γλώσσα και τη θεματολογία με την οποία καταπιάνονται οι λαϊκιστές. Αλλά στις ΗΠΑ και την Ευρώπη υπάρχει μια συζήτηση, ότι τα κεντροδεξιά κόμματα πρέπει να αναγνωρίσουν (στην περίπτωσή των ΗΠΑ είναι οι ανησυχίες για τη μετανάστευση, καταλαβαίνω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια ελαφρώς διαφορετική περίπτωση) ότι όντως υπάρχει αυτό το κύμα του λαϊκισμού, το οποίο σε μεγάλο μέρος του Δυτικού κόσμου, αφορά τη μετανάστευση. Eσείς, από την πλευρά σας προσπαθήσατε να επιδείξετε άκαμπτη στάση σε κάποιο εξ αυτών των ζητημάτων τα οποία έχουν τροφοδοτήσει την άνοδο του λαϊκισμού;
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Πολλές από τις ανησυχίες των πολιτών που τροφοδοτούν τελικά την άνοδο του λαϊκισμού έχουν βάση και πρέπει να τις αναγνωρίσουμε. Συνήθως όμως οι απαντήσεις όσων στηρίζουν τον λαϊκισμό είναι οι λάθος απαντήσεις, είναι απλουστευτικές και δεν αντιμετωπίζουν τα προβλήματα. Στην Ελλάδα, είχαμε επίσης να αντιμετωπίσουμε μια σοβαρή μεταναστευτική κρίση το 2015, όταν πάνω από εκατομμύριο εκατομμύριο άνθρωποι ήρθαν στη χώρα μας και οι περισσότεροι κατέληξαν στη Δ. Ευρώπη. Βεβαίως το μεταναστευτικό είναι ένα ζήτημα το οποίο εξετάζουμε και έχουμε τις λύσεις. Έχουμε προτείνει πολύ λογικές λύσεις, βεβαίως πρέπει να προστατεύσουμε καλύτερα τα σύνορά μας, αλλά πρέπει, επίσης, να αλλάξουμε τους κανόνες  για το άσυλο και να διασφαλίσουμε ότι χρησιμοποιούμε αποτελεσματικά την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.
 
ΖΑΚΑΡΙΑ: Κύριε πρωθυπουργέ, ένα από τα αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά του λαϊκισμού στην Ευρώπη ήταν οι επιθέσεις στην Ε.Ε. στα προγράμματα διάσωσης κλπ.. Το πρόγραμμα λιτότητας που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα, δεν ήταν καθόλου δημοφιλές. Οι πολίτες σάς έβλεπαν ως φιλο-ευρωπαϊστή; Σας έπληξε αυτό το γεγονός;
 
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Είμαι ένθερμος Ευρωπαϊστής, αλλά ταυτόχρονα αναγνωρίζω ότι έγιναν πολλά λάθη κατά την εφαρμογή των προγραμμάτων λιτότητας στην Ελλάδα από τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Συγχρόνως δε, πιστεύω ότι το να επιτίθεσαι αναιτιολόγητα στην Ευρώπη και να επιρρίπτεις όλες τις ευθύνες σε αυτή, συνιστά μεγάλη αδικία για το ευρωπαϊκό εγχείρημα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σε γενικές γραμμές η διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης υπήρξε πολύ επιτυχημένη. Και βεβαίως, σε ό,τι αφορά τη χώρα μου, επωφεληθήκαμε σημαντικά από τη συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και από τη συμμετοχή μας στην Ευρωζώνη. Υπάρχουν όντως κάποια πράγματα στην Ευρώπη τα οποία πρέπει να αλλάξουν. Αλλά το να επιτίθεται κανείς συνολικά στην Ευρώπη ή να μάχεται για τη διάλυση της Ευρώπης, χωρίς να βλέπει όσα έχουμε πετύχει, δεν ωφελεί σε τίποτα. Και σε ένα διασυνδεδεμένο κόσμο η Ευρώπη πρέπει να παραμένει ενωμένη, για να μπορεί να αντιμετωπίζει ισχυρότερους ανταγωνιστές.  

Φ. ΖΑΚΑΡΙΑ: Ένα από τα πράγματα που πάντα μου έκανε εντύπωση, είναι πως όταν εξετάζει κανείς την άποψη που έχουν οι Ευρωπαίοι για τις ΗΠΑ, η χώρα που συχνά εμφανιζόταν στις έρευνες να έχει το υψηλότερο ποσοστό αντιαμερικανισμού ήταν η Ελλάδα. Έχετε κατηγορηθεί ότι είστε φίλος της Αμερικής, καθώς έχετε σπουάσει στο Harvard και έχετε θητεύσει στον τραπεζικό τομέα. Δεν σας έκανε ζημιά αυτό;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Πιστεύω ότι η στάση αυτή έχει αλλάξει. Έχετε δίκιο να επισημαίνετε ότι πριν από χρόνια η κοινή γνώμη της Ελλάδας ήταν αρκετά αντιαμερικανική. Δεν νομίζω ότι ισχύει αυτό πλέον. Ένα από τα θετικά που έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι δεν άλλαξε την πολιτική για τη στρατηγική συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι σχέσεις Ελλάδας - Αμερικής βρίσκονται σε άριστη κατάσταση, σε καμία περίπτωση δεν λειτουργούν ανταγωνιστικά προς τη σχέση μας με την Ευρώπη και είναι μια σχέση που μπορεί να ενισχυθεί περαιτέρω. Όσον αφορά την προσωπική μου διαδρομή, είμαι πολύ περήφανος για αυτή και δεν θεωρώ ότι αποτελεί μειονέκτημα στην πολιτική μου σταδιοδρομία. Αλλά σίγουρα οι αντιλήψεις στην Ελλάδα έχουν αλλάξει και η ελληνική κοινή γνώμη δεν είναι σε καμία περίπτωση αντιαμερικανική, όπως ήταν ίσως πριν από είκοσι ή τριάντα χρόνια.

Φ. ΖΑΚΑΡΙΑ: Πως θα χειριστείτε τις σχέσεις σας με τον Ντόναλντ Τραμπ; Ο κ. Τραμπ είναι αρκετά αντιδημοφιλής στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Είχα την ευκαιρία να έχω μια σύντομη συνομιλια (με τον κ. Tραμπ), είχα μια πιο εκτεταμένη συζήτηση με τον αντιπρόεδρο Πενς και μια σύντομη συνομιλία με τον πρόεδρο Tραμπ, και εστιάζω στο βασικό θέμα που είναι ότι οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ θεμελιώνονται σε πολύ σταθερές βάσεις. Υπό αυτή την έννοια, είμαι πρόθυμος να συνεργαστώ με τον πρόεδρο Τραμπ για να βελτιώσουμε περαιτέρω την ποιότητα της σχέσης μας. Kαι υπάρχουν πολλά ακόμα που μπορούμε να κάνουμε, ειδικά στο οικονομικό πεδίο. Όπως σας είπα, ένας από τους βασικούς μου στόχους είναι να αλλάξω ριζικά τη στάση της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας απέναντι στην Ελλάδα και να μετατρέψω τη χώρα σε ελκυστικό επενδυτικό προορισμό. Υπάρχουν ασφαλώς πολλά περιθώρια για την προσέλκυση περισσότερων αμερικανικών κεφαλαίων με τη μορφή ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (31)

Κούλη:

'' Επιτέλους συντρίψαμε τους λαϊκιστές. Τώρα μπορούμε να λαϊκιστούμε μόνοι μας ! "

axaios @03.57@

EΣΥ ΠΟΥ ΑΠΟΚΑΛΕΙΣ ΤΟΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ''ΚΟΥΛΗ'' ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ ΕΣΚΕΜΕΝΑ Η'ΑΠΛΑ ΕΙΣΑΣΤΕ ΜΑΖΙ ΣΤΟ ΧΑΡΒΑΡΝΤ ΚΑΙ ΕΙΔΕΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΚΑΛΟΣ ΦΟΙΤΗΤΗΣ ? ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ ΕΓΩ ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΥ ΞΕΡΕΙ ΚΑΙ ΜΙΛΑΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ ΤΙ ΤΟΥ ΛΕΝΕ ΟΙ ΑΛΛΟΙ . ΟΧΙ ΟΠΩΣ '' ΤΟ ΑΛΕΞΙ'' ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕ ΟΥΤΕ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ ΤΟΥ ΤΟ ΠΗΡΕ ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ !@!! ΑΝΤΕ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΥΠΝΟ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΝΑΙ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ... Υ.Γ ΕΠΑΙΡΝΕΣ ΚΑΙ ΣΥ ΕΠΙΔΟΜΑ ΜΗΠΩΣ ? ? ?

Η συνέντευξη

αυτή αρέσει ακόμα περισσότερο γιατί το CNN για όσους ξέρουν είναι η Αμερικάνικη Αυγή!!! Έχουν και το θράσος να μιλάνε για λαϊκιστές, οι ΛΑΪΚΙΣΤΕΣ!!!!

οι ηγέτες γεννιούνται δεν γίνονται.

ο Κυριάκος νόμισε θα γίνει πρωθυπουργός χωρίς να ξέρει τι τον περιμένει από τους δανειστές, κοιτάξτε σε λίγο καιρό θα γυρίσει με τα αυτιά κάτω. εάν είναι μακεδονομάχος να κάνει δημοψήφισμα. κυριάκο σε λυπάμαι ήθελες εκλογές σε βλέπω μετά 7 μέρες παρα πολύ σκεφτικό. ψευτιές στους ευρωπαίους δεν χωράνε. έλεγες προδότη τον τσίπρα αλλα τα ακούγανε και οι ξένοι. κυριάκο μητσοτάκη οι ηγέτες γεννιούνται δεν γίνονται.

@@

Ο Κυριάκος θα εξαερώσει τον αγράμματο τσιπρα ντρεου

Νικος

Γλυφτε ΜΜΕ το Μητσοτακεϊκο. Δε χορτασατε Τσιπρεϊκο και Μινέικο. Εεε ρε δουλεμα που πεφτει

Όϊ

Δεν κερδίσατε τίποτα, ο κόσμος ψήφισε εναντίον των άλλων κάφρων για να τους ξεφορτωθή.

Καλά

Μάθε Ελληνικά πρώτα και μετά να μας πεις και τη γνώμη σου

Πολίτης

Η Ελλάδα είναι χρυσορηχειο από μόνη της. Πρέπει να είναι κανείς πολύ βλάκας για να την φτωχευση. Και το κατάφεραν τα κοθωνια αρκετές φορές. Γιατί στη χώρα μας, μόνο οι βλάκες πάνε μπροστά

Ρεαλιστής-αντιλαικιστής

Οι Γερμανοί και άλλοι ευρωπαικοί λαοί δεν εστιάζουν και δεν αναπτύσσουν τον τουρισμό τους γιατί ο λαός συνηθίζει σε επαγγέλματα εστίασης, τεμπελιάς, χαμηλής μόρφωσης και παραγωγικότητας. Στην Ελλάδα αν ήταν δυνατόν θα φέρναμε 400 εκ. τουρίστες! Εν τω μεταξύ διαφαίνεται μια νέα γραμμή σύγκρουσης μεταξύ παραγωγικών λαών που είναι σε θέση να χρηματοδοτούν διευρυμένο κοινωνικό κράτος και των υπανάπτυκτων τεμπέληδων του Νότου για τους οποίους προβλέπεται άγριος νεοφιλελευθερισμός με έντονες κοινωνικές εντάσεις και μέσα ενημέρωσης της πλάκας, των κουτσομπολιών και της πόλωσης για να πηγαίνουν γρήγορα τα φαρμάκια κάτω.

ΑΩ

Πρωτη φορα στα 4 χρονια που δεν εβαλα τα γελια με τον Πρωθυπουργο της χωρας μου να δινει συνεντευξη σε ξενο τηλεοπτικο καναλι.. Α ρε "γκοου-μπακ Μερκελ", τελικα πηγες εσυ "γκοου-μπακ".

Όσο σκεφτομαι

ποιος είχε το τιμόνι της χώρας τέσσερα χρόνια τώρα..... αδιανόητο...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης