Τι ξέχασε να πει ο Τσίπρας στις ομιλίες του στη Θεσσαλονίκη

tsipras_deth_egkainia_arthro

Απέφυγε να μιλήσει για το πότε θα βγει ξανά η Ελλάδα στις αγορές, για τα capital control και πότε προβλέπει να χαλαρώσουν ή να τελειώσουν, για τον εξωδικαστικό, τις ρυθμίσεις χρεών και πώς θα ανασάνουν υπερχρεωμένες επιχειρήσεις και νοικοκυριά αλλά και για την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά από 1.1.2019 

Υπερπλεόνασμα – μαμούθ, χωρίς λιτότητα αλλά με παροχές «δια πάσαν νόσον», υποσχέθηκε ως το 2022 ο Πρωθυπουργός. Για να δικαιολογήσει τις παροχές που εξήγγειλε (για μείωση ΕΝΦΙΑ, επιστροφή αναδρομικών σε δικαστικούς κλπ), θεωρεί δεδομένα τα θηριώδη πρωτογενή πλεονάσματα που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα (36 δισ. ευρώ σωρευτικά την περίοδο 2019-2022) για να χρηματοδοτήσει παροχές, «κλείνοντας το μάτι» και ότι θα τα επιτύχει χωρίς να εφαρμόσει μειώσεις στις συντάξεις.

Ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε παροχές που μπορεί να ξεπερνάνε τα 4 ή και 6 δισ. ευρώ, επικαλούμενος το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και ότι «3,5 δισ. ευρώ είναι, κατά το έλασσον, ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος από το 2019 μέχρι το 2022». Ενώ δηλαδή μίλησε για «τέλος της διαρκούς λιτότητας», εμφανίζει σαν εύκολα εφικτές λύσεις την διαρκή λιτότητα και τα συνεχή πρωτογενή πλεονάσματα 4% έως και 5,2% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 τουλάχιστον!

Με την ίδια σιγουριά και ευκολία μάλιστα έκανε και «σημαία» της πολιτικής του το 3ο Μνημόνιο, λέγοντας πως «τρία χρόνια μετά είναι η πρώτη φορά που μπορώ να σας πω με απόλυτη σιγουριά ότι η συμφωνία με τους δανειστές μας εκείνο το καλοκαίρι αποδείχθηκε η μόνη ορθή επιλογή».

tsipras_deth_speech


Απέφυγε όμως να πει έστω και μια φορά τις λέξεις «υπερφορολόγηση» και «περικοπές». Υποσχέθηκε όμως άρση αδικιών από τα υπερπλεονάσματα.

Παρέλειψε επίσης να πει έστω και μια λέξη:

- για τα κάπιταλ κοντρόλς και πότε προβλέπει να χαλαρώσουν ή να τελειώσουν

- για τον εξωδικαστικό, τις ρυθμίσεις χρεών και πώς θα ανασάνουν υπερχρεωμένες επιχειρήσεις και νοικοκυριά

- για την αύξηση από 1.1.2019 του ΦΠΑ στα νησιά.

Απέφυγε επίσης να προβλέψει πότε θα βγει ξανά η Ελλάδα στις αγορές. Ενώ προ μηνός αξιωματούχος της κυβέρνησης προέβλεπε ότι "ο Σεπτέμβριος είναι καλός μήνας να βγούμε στις αγορές", ο Πρωθυπουργός πέρασε στο άλλο άκρο και -σχεδόν φοβικά- είπε ότι για δύο χρόνια έχουμε ¨μαξιλαράκι ασφαλείας" και δεν χρειάζεται να βγούμε, αλλά σίγουρα θα βρεθεί νωρίτερα κάποια ευκαιρία.

Και ενώ κυβέρνηση και Πρωθυπουγός "σκιαμαχούν με τον εαυτό του" της πχ για εάν θα κόψουν ή όχι τελικά τις συντάξεις το 2019 και το αφορολόγητο τα 2020 («και ο κολιός τον Αύγουστο» όπως είπε χαρκατηριστικά ο Πρωθυπουργός) ο Αλέξης Τσίπρας έσπευσε να εξαγγείλει και μέτρα μέχρι το 2022, ακόμα και μείωση του ΦΠΑ από 24% σε 22% και από 13% σε 12% …το 2021.

Συγκεκριμένα, από την «υπεραπόδοση» (υπερπλεόνασμα) των 3,5 δισ. ευρώ (σωρευτικά) για το 2019-2022 ο Πρωθυπουργός υποσχέθηκε:

- Από το 2018: αναδρομικά 1 δισ. ευρώ σε δικαστικούς, ενστόλους και πανεπιστημιακούς. Είναι το υπόλοιπο 50%, από τα αναδρομικά που πήραν το 2014 και που τότε ο ΣΥΡΙΖΑ τα χαρακτήριζε «κοροϊδία» ή «α λα καρτ εξυπηρέτηση». Μετά 4 χρόνια η αποκατάσταση αδικιών και η συμμόρφωση με δικαστικές αποφάσεις ξεκινά από εκεί που σταμάτησαν το 2014. Όπως είπε ο Πρωθυπουργός για την παροχή, «ήταν δίκαιο και το κάνουμε Πράξη»

- Από το 2019: μείωση του ΕΝΦΙΑ 30% μεσοσταθμικά (ή 1 δισ. ευρώ ετησίως) ως το 2020. Τέλος του 2018 θα ψηφιστεί σε δύο δόσεις, με αρχή το 2019. «Διορθώνει» έτσι «έναν άδικο φόρος που δεν διορθώνεται, καταργείται».

Επιπλέον υποσχέθηκε:

Αναλυτικά τα μέτρα που εξήγγειλε

-Την νομοθέτηση μέχρι το τέλους του χρόνου τη σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ που θα φτάσει εως και 50% για 1,2 εκατ. χαμηλές περιουσίες και 30% μεσοσταθμικά.

-Η συγκεκριμένη μείωση θα γίνει σε δυο φάσεις, από 1/1/19 η πρώτη και από 1/20 η δεύτερη.

Τόνισε πως «θα αλλάξει και η δομή του φόρου ώστε να γίνει πιο αναλογικός πιο δίκαιος, ελαφρύτερος για τη λαϊκή κατοικία, άρα περισσότερο φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας και όχι χαράτσι για τα λαϊκά στρώματα».

-Από 1/1/19 επίσης, μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, με εισόδημα πάνω από 7.000 ευρώ, εώς και 35%, μειώνοντας το συντελεστή για την κύρια σύνταξη από 20% σε 13,3 %.

-Αντίστοιχη μείωση έως και 35% θα ισχύει και για τους αγρότες.

- Μείωση για μηχανικούς, γιατρούς, δικηγόρους στις εισφορές για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ, στα 64,5 ευρώ/μήνα.

- από τη 1/1/19 και σε βάθος τετραετίας, μείωση φορολογίας των επιχειρήσεων κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, από 29% που είναι σήμερα, στο 25%.

- Επίδομα ενοικίου: Από 1/1/19, με ποσά από 70 εως 200 ευρώ το μήνα, με εισοδηματικά κριτήρια για τουλάχιστον 300.000 οικογένειες.

- Προσλήψεις 3000 μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού, ώστε να μονιμοποιηθεί το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι».

- Προσλήψεις 4.500 άμεσες προσλήψεις εκπαιδευτικών και εξειδικευμένου προσωπικού για την ενίσχυση της Ειδικής Αγωγής στα Δημόσια σχολεία.

-Κατάργηση από 1/1/2019 του φόρου επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγρότες, συνεταιρισμούς και ΚΟΙΝΣΕΠ, καθώς και για τις ανενεργές επιχειρήσεις.

-Επιδότηση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών για νέους μισθωτούς στον ιδιωτικό τομέα, εως 25 ετών, σε βάθος διετίας. 50% από 1/1/19 και 100% από 1/1/20.

- από 1/1/21 μείωση των συντελεστών ΦΠΑ από 24% σε 22% και του μικρού από 13% σε 12%.

ΣΧΟΛΙΑ (8)

naso

Ξέχασε ευρωπαϊκή ταυτότητα, άρση περιορισμών κεφαλαίων, επιστροφή στην αγορά ομολόγων, αποπληρωμή δικαιούχων, δικαιότερη ανακατανομή φόρων εισοδήματος με διεύρυνση σε χαμηλότερα εισοδήματα, μείωση φορολογίας εισοδήματος από μισθώσεις και μείωση φόρων ακίνητης περιουσίας και μεταβίβασης της, μείωση φόρων οχημάτων και σκαφών, κατάργηση του γελοίου φόρου πολυτελούς διαβίωσης και φόρο βάση τεκμηρίων, κατάργηση έκτακτων εισφορών, ειδικό φορολογικό καθεστώς νέων επενδύσεων, πραγματικό άνοιγμα αγορών και σε μεγάλες πολυεθνικές και άρση περιορισμών και γραφειοκρατίας αδειοδοτήσεων, εξάλειψη κόκκινων δανείων και προστασίας οφειλετών τραπεζών και δημοσίου εκτός ρυθμίσεων αποπληρωμής, αύξηση δημόσιων επενδύσεων, δίκαια πρόσβαση σε προγράμματα ευρωπαϊκής χρηματοδότησης.

Tamtakos

Καπου μπερδέυτηα αφεντικό. Ειπες οτι ο Μητσοτάκης θα εφσαρμόσει σύστημα Pinochet. Αν δεν με απατάει η μνήμη μου ο εν λόγω ήταν κομμουνιστής. Αρα μας λέτε ότι ο Μητσοτάκης είναι κομμουνιστής; Τοτε εσείς τι είστε, χούντα που θέλει να τον φάει; Μαλλον, γιατι σαςστηρίζουν οι "φονιάδες των λαών Αμερικάνοι". Θα τρελλαθούμε με τις μαλακίεςε που πετας αφεντικό.

Μάνος2016

πως κάηκαν ζωντανοί 100 άνθρωποι στο Μάτι ξέχασε να μας πει λες και δεν ήταν άνθρωποι αλλά σκυλιά...

Τάκης2016

Αυτός δεν ξέχασε τίποτα, τα λαμόγια οι δημοσιοκάφρι δεν τον ρώτησαν τίποτα το ουσιαστικό...

MH ΜΠΕΡΔΕΥΕΣΑΙ...

"Και ο κολιός τον Αύγουστο" είναι απάντηση Πρωθυπουργού, ρε φίλε; Εξαγγέλλεις πράγματα μέχρι το 2022 αλλά λες "μη με ρωτάτε τι θα κάνω του χρόνου";

Ι.Κάλφας Σουηδία

Τι ξέχασε να πει ο Τσίπρας στις ομιλίες του στη Θεσσαλονίκη. Απέφυγε να μιλήσει για το πότε θα βγει ξανά η Ελλάδα στις αγορές, για τα capital control πότε προβλέπει να χαλαρώσουν ή να τελειώσουν, τις ρυθμίσεις χρεών και πώς θα ανασάνουν υπερχρεωμένες επιχειρήσεις και νοικοκυριά αλλά και για την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά από 1.1.2019 . Αυτά γράφει ο αρθρογράφος του Πρώτου θέματος σήμερα . Βρε καραγκιόζηδες δεν είναι μόνο ο Ψευτιτσολιας Τσίπρας που ξεχνάει να απολογηθεί για τα κατορθώματα του .Όλοι σας ξεχνάτε πως είστε Έλληνες και ζείτε στην Ελλάδα που καθημερινός την κατακλέβεται και την αποδυναμώνετε . Η Ελληνική τηλεόραση καθημερινός εκπέμπει προγράμματα για να τα ακούει ο Ελληνισμός όπου αυτός βρίσκατε . Τα προγράμματα αυτά κάθε 10-15 λεπτά έχουν διαφημίσεις. Εμάς όμως τους Έλληνες του εξωτερικού σε αυτές τις διακοπές προγραμμάτων μας έπρηξαν να μας διαφημίζουν την Τουρκική σειρά ΚΑΡΑ ΣΕΒΝΤΑΣ . Ο Έλληνας ξεχνά που βρίσκετε στα μαχαίρια με τον Σουλτάνο και τα Σαλβάρια, ξεχνά να δείξει τις πανέμορφες παραλίες της Ελλάδος, ξεχνά να προβάλει την φιλοτιμία και φιλοξενία του Ελληνισμού και κάθε 10-15 λεπτά προβάλει την τουρκική σειρά του Μαύρου Έρωτα ΚΑΡΑ ΣΕΒΝΤΑ . Βρε κακόμοιροι απόγονοι του πουθενά και των ανεμοστρόβιλων είστε για κλάματα και μην κατηγορείτε μόνο τον Ψευτοτσολια Τσίπρα που έχει χάσει τον μπούσουλα του και την μνήμη του . Όλοι σας είστε για δέσιμο και για το Γουδί.

ΝΙΚΟΣ

οτι ειναι μεγαλος ψευτης

Μαδουρο

Ε,το 44χρονο είχε σνιφαρει λίγο παραπάνω ....

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

giannis_koutsoukkis

«Το θέμα δεν είναι ο Πολάκης, είναι ο κύριος Τσίπρας που τον ανέχεται και μπορεί κιόλας να τον προτρέπει να φέρεται έτσι», ανέφερε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής 

polakisxeri

Ως «γραφική φιγούρα» που απασχολεί συνεχώς τα ΜΜΕ, είτε παραβιάζοντας τους νόμους περί καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, είτε παραδεχόμενος ότι κρατούσε «διπλά βιβλία» όταν ήταν δήμαρχος, παρουσιάζουν τα διεθνή ΜΜΕ τον αναπληρωτή υπουργό - Δείτε τι γράφουν Financial Times, New York Times και Reuters

trump-John-Sullivan-dyo

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ επανέλαβε στον νέο υπουργό Εξωτερικών «την ισχυρή υποστήριξη των ΗΠΑ για τη Συμφωνία, καθώς αποτελεί μια ιστορική ευκαιρία για την προώθηση της ασφάλειας και της ευημερίας σε ολόκληρη την περιοχή»

2
nd-geniko

Δύο μεταγραφές από το Ποτάμι, μια συνεργάτης του Γιάννη Μπουτάρη, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ και 11 ακόμη πρόσωπα που δεν είναι πολύ γνωστά στο εθνικό ακροατήριο που απευθύνονται οι ευρωβουλευτές αναμένεται να προστεθούν στους ήδη 7 που έχουν λάβει ήδη το γαλάζιο χρίσμα

4
paradosi_paralavi_mathra_art

Χαμόγελα, συγκίνηση, φιλιά και αγκαλιές για την «παλιά» Κατερίνα Νοτοπούλου και τη «νέα» Ελευθερία Χατζηγεωργίου - «Αποθέωσαν» η μία την άλλη και οι δύο μαζί... την Συμφωνία των Πρεσπών  

69
polakis_milaei

«Σόου» στην ΕΡΤ από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας - Γύρισε πλάτη στην κάμερα, κράδαινε έγγραφα που ισχυρίζεται ότι πήγε στον εισαγγελέα και οι δημοσιογράφοι της «Δεύτερης Ματιάς» τον παρακολουθούσαν, επί μισή ώρα, να μιλάει, χωρίς να τολμούν να του κάνουν ερώτηση - Υποστήριξε ότι την εισαγγελική έρευνα την παρήγγειλε ο Γιάννης Στουρνάρας

90