Υπόθεση Novartis: Αυτές είναι οι επιστολές που διαβιβάστηκαν στην Προανακριτική

Υπόθεση Novartis: Αυτές είναι οι επιστολές που διαβιβάστηκαν στην Προανακριτική

Βενιζέλος: Είδα τα χειρόγραφα, πρόκειται για αστειότητες - Κακώς και κατά παράβαση της ποινικής δικονομίας η κυρία Τουλουπάκη δέχθηκε τα στοιχεία από την μάρτυρα «Κελέση» - «Αρμόδια είναι η Βουλή»

Υπόθεση Novartis: Αυτές είναι οι επιστολές που διαβιβάστηκαν στην Προανακριτική
Με την κατάθεση του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης η συνεδρίαση της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής που διερευνά την υπόθεση Novartis.

Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε στα μέλη της επιτροπής τους λόγους που εγείρουν ζήτημα ακυρότητας των εργασιών ωστόσο  ξεκαθάρισε πως επιθυμεί εις βάθος έρευνα με κλήση όλων των «πρωταγωνιστών».

«Εάν δεν γίνει εδώ έρευνα δεν θα γίνει πουθενά. Αρα για λόγους θεσμικής εντιμότητας πρέπει να γίνει έρευνα εις βάθος» επισήμανε μεταξύ άλλων.

Κλείσιμο
Ο ίδιος σε συνομιλία του με κοινοβουλευτικούς συντάκτες αμέσως μετά την κατάθεσή του δήλωσε «ήταν μια από τις ωραιότερες συνεδριάσεις που κάναμε. Μου άρεσε πάρα πολύ. Πέρασα πολύ καλά» ενώ σχολιάζοντας τα συμπληρωματικά στοιχεία που διαβίβασε η αρμόδια εισαγγελέας ανέφερε «Εχω δει τα χειρόγραφα. Αστειότητες. Σε κάθε περίπτωση είπα στα μέλη της επιτροπής ότι κακώς και κατά παράβαση της ποινικής δικονομίας η κυρία Τουλουπάκη δέχθηκε τα στοιχεία από την μάρτυρα «Κελέση». Επ αυτού αρμόδια είναι η Βουλή και η Κελέση έπρεπε να δώσει τα στοιχεία στον κ. Δρίτσα».

Επι της ουσίας ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι «ανέφερα στα μέλη της επιτροπής ότι είναι άκυρη η σύσταση της επιτροπής γιατί η πρότασή τους δεν περιλαμβάνει πραγματικά περιστατικά – πράξεις. Δεν έχει τηρηθεί θεμελιώδης προϋπόθεση. Στην δική μου περίπτωση δεν υπάρχει καμία αναφορά σε πράξεις. Αρα για πια παραγραφή ή μη μιλάμε; Για την παραγραφή της μη πράξης; Επίσης, η επιτροπή έχει αρμοδιότητα γιατί συγκροτήθηκε. Οι όποιες επιφυλάξεις λύνονται στην ολομέλεια. Αρα απαιτείται εις βάθος έρευνα. Να έρθει ο Φρουζής, η διοίκηση της Νοβάρτις, οι φαρμακευτικές εταιρείες, ο ΣΦΕΕ και όλοι» ενώ πρόσθεσε «Η θεωρία Τσίπρα είναι ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης αλλά κατηγορούν τους υπουργούς που την μείωσαν. Αυτό ακολουθούν και οι βουλευτές της πλειοψηφίας».

Να σημειωθεί ότι στην προανακριτική επιτροπή έφτασαν νέα συμπληρωματικά στοιχεία από την εισαγγελία διαφθοράς που διενεργεί τις σχετικές έρευνες.

Το περιεχόμενο του φακέλου αναγνώστηκε από τον πρόεδρο της προανακριτικής επιτροπής Θοδωρή Δρίτσα κατά την έναρξη της συνεδρίασης και σύμφωνα με πληροφορίες ο περιλαμβάνει CD με 165 αρχεία τα οποία περιέχουν τα ευρήματα από την έρευνα σε υπολογιστές στελεχών της Novartis.

Επίσης περιλαμβάνει υπόμνημα του προστατευόμενου μάρτυρα «Αικατερίνη Κελέση» που εστάλη στις 9-3-2018 το οποίο συνοδεύεται από χειρόγραφη σημείωση σε χαρτί με τα διακριτικά του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Η σημείωση περιορίζεται στο όνομα και τους τηλεφωνικούς αριθμούς υπουργού εκείνης της περιόδου. Η μάρτυρας Κελέση ισχυρίζεται ότι εντόπισε το έγγραφο στο γραφείο του πρώην αντιπροέδρου της εταιρείας Κωνσταντίνου Φρουζή.

Επίσης ο συμπληρωματικός φάκελος περιλαμβάνει δυο επιστολές της Novartis προς τον κ. Σαμαρά τον Ιανουάριο του 2013 και 2014. Με την επιστολή ζητούν συνάντηση ανταλλαγής απόψεων ενόψει του Οικονομικού φόρουμ στο Νταβός.

Πάντως, όπως εξηγούσε στέλεχος της επιτροπής και βουλευτής της ΝΔ, ο πρώην πρωθυπουργός δεν μετείχε στις εργασίες του Νταβός το 2013 και 2014.


















Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης