Βλαντιμίρ Γκλιγκόροφ στο protothema.gr: Το να διαφωνούμε για τον Μέγα Αλέξανδρο είναι ντροπιαστικό

Βλαντιμίρ Γκλιγκόροφ στο protothema.gr: Το να διαφωνούμε για τον Μέγα Αλέξανδρο είναι ντροπιαστικό

Αποκηρύττει το «αρχαιομακεδονικό» ιδεολόγημα του Γκρούεφσκι, ωστόσο υπεραμύνεται της «ταυτότητας» και της «γλώσσας» των γειτόνων

Ευκαιρία για αμοιβαία λύση στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, βλέπει το στέλεχος του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών της Βιέννης, Βλαντιμίρ Γκλιγκόροφ, γιος του πρώτου προέδρου των Σκοπίων
Κίρο Γκλιγκόροφ.

O 73χρονος oικονομολόγος, που ειδικεύεται στη μετάβαση των πρώην σοσιαλιστικών χωρών της Ν.Α. Ευρώπης στην ελεύθερη αγορά, θεωρεί θετικό βήμα πως η κυβέρνηση Ζάεφ αποκήρυξε το «αρχαιομακεδονικό» ιδεολόγημα του Νίκολα Γκρούεφσκι. Ωστόσο υπεραμύνεται της «ταυτότητας» και της «γλώσσας» των γειτόνων.

Ο κ.Γκλιγόροφ υπήρξε το 1989 ένας από τους ιδρυτές του Δημοκρατικού Κόμματος της Σερβίας και από το 1994 ζει και εργάζεται στην Αυστρία, ως στέλεχος του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών Μελετών αλλά και ως λέκτορας του Πανεπιστημίου της Βιέννης. Σήμερα αρθρογραφεί σε διάφορες εφημερίδες, και στους φίλους του συμπεριλαμβάνονται πολλοί Έλληνες. 

Πώς βλέπετε τις εξελίξεις στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ειδικά μετά την πρόσφατη συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ στο Νταβός; Αισιοδοξείτε πως θα βρεθεί λύση;
Ναι, νομίζω ότι το θέμα της ονομασίας μπορεί να επιλυθεί με κάποιο βαθμό πολιτικής αξιοπρέπειας. Ο Τσίπρας είπε ότι αυτός και ο Ζάεφ είναι μοντέρνοι πολιτικοί νέου τύπου, κάτι το οποίο θεωρώ ότι σημαίνει πως και οι δύο θέλουν να κοιτάξουν μπροστά. Το να διαφωνούμε για τον Μέγα Αλέξανδρο είναι νομίζω ντροπιαστικό, συνεπώς θεωρώ ότι είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι ο ηγέτης της ΠΓΔΜ έθεσε τον εαυτό του και την χώρα, έξω από αυτήν την διαμάχη. Αν το ζήτημα είναι το πώς θα διευκολύνουμε την επικοινωνία και την συνεργασία των δύο χωρών, συμφωνώντας για τον τρόπο με τον οποίον θα αποκαλεί η μία πλευρά την άλλη, μέσα σε ένα πλαίσιο ευγένειας, τότε δεν νομίζω ότι θα είναι ένα ζήτημα δύσκολο να επιλυθεί.

Η ελληνική θέση είναι: «Σύνθετη ονομασία erga omnes». Πόσο εύκολο είναι να το αποδεχτούν τα Σκόπια και να προχωρήσουν και στην αλλαγή του Συντάγματος που ζητάει η Αθήνα; 
Θεωρώ ότι το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ πρέπει να αναθεωρηθεί για εσωτερικούς λόγους και στο πλαίσιο της προσέγγισης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να αντιμετωπιστούν και τα ζητήματα που θέτει η Ελλάδα. Δεν πιστεύω ότι η Ελλάδα πρέπει να στοχεύει στην νομοθετική διαδικασία αναφορικά με το πως θα αποκαλούνται οι «Μακεδόνες», ούτε το πως θα επιλέξουν τρίτες χώρες να  επικοινωνούν με τους με την χώρα και τους πολίτες της. Κάθε χώρα οφείλει να αντιμετωπίζει τις εύλογες ανησυχίες μιας άλλης χώρας με υπευθυνότητα και αξιοπρέπεια. Αλλά κανείς δεν μπορεί να το σε μια άλλη χώρα.

Η Ελλάδα υποστηρίζει πως στα Σκόπια υπάρχει ένα αλυτρωτικό ιδεολόγημα, που μιλάει ευθέως για «διαμελισμένη»με τμήματα της να κατέχονται από Ελλάδα και Βουλγαρία. Για «Μεγάλη Μακεδονία» έως την Χαλκιδική και τον Όλυμπο κ.α. Ουσιαστικά θεωρεί πως η εμμονή στην αποκλειστικότητα του όρου «Μακεδονία» στην ονομασία και στην εθνικότητα δημιουργεί αλυτρωτισμό. Συμφωνείται με τις ανησυχίες αυτές;
Δεν υπάρχουν αποδείξεις ούτε υπάρχοντος αλυτρωτισμού, ούτε υποστήριξης ιδεών αλυτρωτισμού από την ΠΓΔΜ. Φυσικά δεν υφίστανται και ενδείξεις για τρομοκρατικές ενέργειες πέρα από τα σύνορα. Πρόκειται για ιστορικές αναφορές, αλλά αν απαιτούνται διαβεβαιώσεις για την ανυπαρξία αλυτρωτισμού ή εδαφικών διεκδικήσεων, τότε ναι, θα πρέπει να υπάρξουν. Δεν νομίζω ότι είναι τίποτε περισσότερο από θεωρητική αμηχανία, όταν κάποιος αγωνίζεται για την ιδιοκτησία του παρελθόντος. Αλλά δεν πιστεύω ότι υπάρχουν ή πρόκειται να υπάρξουν εδαφικές διεκδικήσεις από την ΠΓΔΜ προς τους γείτονές της. 

Αυτές οι ελληνικές ανησυχίες δεν αυξάνονται με όσα προηγήθηκαν τα τελευταία δέκα χρόνια από την κυβέρνηση Γκρούεφσκι με το σχέδιο «Σκόπια 2014» και την επιχειρούμενη ταύτιση των αρχαίων Μακεδόνων με τους σημερινούς κατοίκους της ΠΓΔΜ; 
Αυτό είναι ενοχλητικό. Οι ιστορικοί είναι ελεύθεροι να διαφωνούν σε όποιο ζήτημα νομίζουν. Το ίδιο ισχύει για τους αρχαιολόγους, τους ανθρωπολόγους ή οποιονδήποτε άλλο για αυτό το θέμα. Από όσο μπορώ να πω, η εθνική ταυτότητα της ΠΓΔΜ αναπτύχθηκε από την θέλησή της να ανεξαρτητοποιηθεί από την τουρκική κατοχή, από τον αυταρχισμό ανάμεσα στους δύο παγκόσμιους πολέμους και από την αντι- φασιστική της θέληση. Επίσης και από την γλώσσα, η οποία είναι σλαβική. Είναι αλήθεια ότι η ΠΓΔΜ  αποτελεί έναν πολύ πλούσιο αρχαιολογικό χώρο και έναν χώρο με πλούσιο ιστορικό ενδιαφέρον, από την αρχαιότητα μέχρι τον θρησκευτικό και πολιτιστικό ρόλο της Οχρίδας. Αλλά αυτή είναι η κοινή ιστορία της ανθρωπότητας, όπως ολόκληρη η ιστορία

Βρέθηκαν ποτέ κοντά στο παρελθόν οι δύο χώρες στην επίτευξη μιας λύσης; 
Φυσικά. Θεωρώ ότι ο Σημίτης και ο Παπανδρέου είχαν προσεγγίσει πολύ καλά το όλο ζήτημα. Η όλη ατμόσφαιρα ήταν τόσο καλή ως προς την συμφωνία, όσο έχει υπάρξει ποτέ. Ο Παπανδρέου εργάστηκε για μια λύση στο πλαίσιο της ένταξης των Βαλκανίων στην Ε.Ε και στο πλαίσιο της ελληνικής ηγεσίας. Στην συνέχεια οι εθνικιστές ανέλαβαν δράση και στις δύο χώρες. Αλλά το πλαίσιο αυτό παραμένει αναφορικά με τις φιλοδοξίες των δύο χωρών. Η Ελλάδα μπορεί να αναλάβει έναν σημαντικό περιφερειακό ρόλο και να αποδειχθεί η χώρα που προωθεί την Ευρώπη στα Βαλκάνια και η ΠΓΔΜ χρειάζεται σταθερά τα Βαλκάνια, στο πλαίσιο της εξευρωπαϊσμού της. Την εποχή της κυβέρνησης Σημίτη, η ελληνική κοινή γνώμη ήταν πολύ πιο ανεκτική για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, από ότι αργότερα. Συνεπώς ελπίζουμε ότι ο Τσίπρας θα ακολουθήσει τον δρόμο του Παπανδρέου.

Είστε οικονομολόγος. Πώς βλέπετε την οικονομική κρίση στην Ελλάδα;

Η Ελλάδα έχει ένα ιστορικό προβλημάτων με τους διεθνείς δανειστές. Τώρα υπάρχει μια ευκαιρία να βρεθεί τάξη στο χρέος της Ελλάδας και στις δημοσιονομικές ανισότητες της Ε.Ε και της Ευρωζώνης. Θα πρέπει να να γίνει ευκολότερη η ανάκαμψή της στο πλαίσιο της γενικότερης ανάκαμψης της Ε.Ε. Το διαρκές πρόβλημα κατά την γνώμη μου είναι οι περιορισμένες δυνατότητες της χώρας, πέρα από τον τουρισμό. Η ελληνική οικονομία είναι πολύ κλειστή όσον αφορά τις εξαγωγές προς το ΑΕΠ, δεδομένου του μεγέθους της Όσο αυτό δεν αλλάζει, οι εξωτερικές και δημοσιονομικές ανισορροπίες θα είναι εξακολουθούν να υφίστανται. Η βελτίωση της οικονομικής προοπτικής για τα Βαλκάνια θα βοηθήσει επίσης την Ελλάδα και για αυτό πιστεύω ότι μια θετική περιφερειακή στρατηγική, θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύ χρήσιμη σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο.

Έρχεστε στην Ελλάδα; Έχετε Έλληνες φίλους;
Έχω έρθει στην Ελλάδα πολλές φορές. Αν θυμάμαι καλά, η πρώτη φορά ήταν το 1968. Στην μητέρα μου άρεσε να πηγαίνει να βλέπει τον Λευκό Πύργο και να γευματίζουμε στην παραλία. Ο πατέρας της, ο παππούς μου, είχε καταδικαστεί ως αιχμάλωτος των Τούρκων σε 101 χρόνια, αλλά κατάφερε να δραπετεύσει στην Ανατολία και έτσι επιβίωσε. Είχα και εξακολουθώ να έχω πολλούς Έλληνες συναδέλφους και ελπίζω και φίλους. Είχα πολύ καλές σχέσεις με τον Γιώργο Παπανδρέου. Νομίζω ότι η τελευταία φορά που βρέθηκα στην Ελλάδα ήταν πριν από μερικά χρόνια στους Δελφούς, όταν και ήμουν ένας από τους ομιλητές στο εκεί Οικονομικό Φόρουμ  και την ίδια χρονιά όταν μίλησα σε ένα συνέδριο στην Θεσσαλονίκη.

ΣΧΟΛΙΑ (115)

Ανδρέας Χ.

Ειναι πρωτοφανες στα Διεθνή χρονικά ,ενα κράτοςΣκόπια ,ενας λαος να αισθανεται ντροπή γι'αυτό πού ειναι και να προσπαθή να οικειοποιηθή,να κλέψη το ονομα ,την ιστορία και τους Ηγετες ενος γειτονικού λαού .Γιατί οι φίλοι μας Σκοπιανοι δεν συμβουλεύονται ιστορικους Διεθνούς κύρους ωστε να πληροφορηθουν ποιοί εινα και από πού ερχονται?Πριν από 16 μήνες περιπου ,η Αμερικανίδα ιστορικος ΝΤΟΡΟΘΗ ΚΙΝΓ τούς ειπε ξεκάθαρα πως δεν ειναι Μακεδόνες,ούτε η χωρα τους υπήρξε ποτε ως Μακεδονία.Κατέλαβε μέν ο Αλέξανδρος την Περιοχή τους για κάποιο διαστημα,αλλά αυτό δεν κανει την χωρα τους Μακεδονια,οπως δεν ειναι Μακεδονία ούτε το ΑΦΓΚΑΝΙΣΤΑΝ πού επίσης κατέλαβε ο Μ.Στρατηλάτης.Η γλωσσα που μιλούν και την ονομάζουν Μακεδονική,καμμία σχεση δεν εχει με τη γλωσσα τών Αρχαίων Μακεδόνων ,αφου εκείνοι δεν μιλουσαν παρά μόνον την αρχαια Ελληνική και οχι την Σλαυική πού ηλθε στην Περιοχή πολλους αιώνες μετα τον Αλέξανδρο και τον Φίλιππο.Το όνομα ''Μακεδονία''που επιχειρουν να σφετεριστούν,δεν ειναι απλώς ενα ονομα.Σ'αυτό το ονομα ανήκει μιά τρισχιλιετής Ιστορία με τους αγωνες των Αρχαιων Μακεδόνων αλλά και των συγχρονων Μακεδόνων που τους ποτισαν με το αιμα τους,ενώ οι φίλοι Σλαυοσκοπιανοί ποτέ δεν πολέμησαν και ποτε δεν μάτωσαν για να γραφή αυτή η ενδοξη Μακεδονική Ιστορία.Στην Επικράτεια του κρατιδίου,ασφαλώς και εμπεριέχεται ενα κομμάτι της Αρχαίας Μακεδονίας από τούς Βαλκανικούς πολέμους τού 1912.Γιατί δεν ονομάζουν αυτό το κομμάτι ΕΠΑΡΧΙΑ η ΝΟΜΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ?Αυτό ,σε καμμία περίπτωση δεν νομιμοποιεί ωστε να ονομασθή το κρατίδιο ολόκληρο Μακεδονία.Θά είναι μέγα σφάλμα της Ελληνικής πλευράς να υποκύψη στις ανιστορητες απαιτήσεις των γειτόνων μας και των προστατών τους ΝΙΜΙΤΣ και Σία.Ανδρεας Χ.

Η ΩΜΗ ΑΛΗΘΕΙΑ

Οι μόνοι απόγονοι του Αλεξάνδρου βρίσκονται στο Αφγανιστάν. Φέρτε τους αμέσως εδώρα και εγκαταστήστε τους στη Θεσσαλονίκη. Έτσι, θα σας μαγαρίσουν λίγο επειδή είναι μουσουλμάνοι, αλλά. ....εντάξει.

ΑΝΑΤΡΟΠΗ

Οι σκοπιανοί υποστηρίζουν ότι είναι απόγονοι του Τζένγκις Χαν !

ΛΑΘΟΣ

ΛΕΕΙ:'Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΘΕΤΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ'.ΛΑΘΟΣ.Η ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΔΟΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΘΕΤΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ.Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ((ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ)ΕΙΝΑΙ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΟΡΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΥΛΑ.ΑΝ ΦΕΡΟΥΝ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ,ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ.

Μαθηματική λογική

Το "καθόλου Μακεδονία" στην πΓΔΜ σημαίνει παραμονή της κατάστασης όπως είναι τώρα (δηλ. σκέτο Μακεδονία), αφού η στάση της Ελλάδας θα θεωρηθεί από τη διεθνή κοινότητα ως μη εποικοδομητική. Επομένως, όσοι είναι υπέρ της σύνθετης είναι πολύ περισσότερο πατριώτες.

Να το βαλετε καλα στο ξεροκεφαλο σας.

Λαμογια ελλαδητες, το ονομα τις χωρας τους ειναι Μακεδονια, mk, εδω και πολλα χρονια. Ολος ο πλανητης ετσι τους ξερει. Ρε δεν πανα πηδατε οσο θελετε, κανενας δεν σας δινει σημασια.

@ 21 44

Και εσυ τι εισαι ρε, ο δικηγορος τους? Απο που και ως που λεγονται μακεδονες εδω και πολλα χρονια? Προπαγανδα εκαναν τοσα χρονια αφου πρωτα η τοτε ελλ. κυβερνηση εκανε την ανοησια και συμφωνησε στο ΠΓΔΜ εστω και προσωρινα. ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΤΟΥΣ ΟΝΟΜΑ ΕΙΝΑΙ ΒΑΡΝΤΑΣΚΑ!

Προς κάθε εθνομηδενιστή

Το γεγονός ότι τόσες χώρες τους ξέρουν ως "Μακεδονία" είναι λόγω της παραβίασης της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995 που όριζε τη χρήση του όρου Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας ως του μόνου αποδεκτού και η οποία δεν καταγγέλθηκε ποτέ επίσημα από τις ελληνικές κυβερνήσεις στον ΟΗΕ. Οι Σκοπιανοί χρησιμοπούσαν τον όρο ΠΓΔ της Μακεδονίας και το σύμβολο ΜΚ αντί του FYROM. Το ίδιο θα επαναληφθεί εάν η κυβέρνηση του -τα κάνω όλα- Τσίπρα προτείνει οποιαδήποτε σύνθετη ονομασία. Όμως ο λαός είναι σε εκρήγορση , οι επόμενες εκφράσεις του θα συντρίψουν κάθε ανθέλληνα πολιτικό.

Κανένας δεν μας δίνει σημασία;

Αφού κανένας δεν μας δίνει σημασία γιατί ρε φίδι είστε εξω απο την πόρτα και ακόμα παρακαλάτε 20 χρόνια; Δεν πάτε να λέγετε και μαϊμούδες, ότι αποφασίσει η Ελλάδα θα γίνει.

Η ΩΜΗ ΑΛΗΘΕΙΑ

Οσο και να μη σας αρεσει προγονοπληκτοι ψευδελληνες, η αρχαια μακεδονικη ανηκε μαζι με τις βαλτικες γλωσσες στην αρχαια σλαβικη υπερομαδα γλωσσων. Απογονοι του Μεγαλεξανδρου ηταν ο Πετρος ο Μεγας, ο Ιβαν ο Τρομερος και ο Βλαντιμιρ Πουτιν.Μαζεφτε τα μπογαλακια σας και δρομο απο την ιερη σλαβικη γη του Μεγαλεξανδρου, τη Μακεδονια. Αντε στις πατριδες σας, στην Τουρκια, το Αζερμπαιτζαν και τις αραβικες χωρες, κλεφτες και σφαιτεριστες της ενδοξης ιστοριας του Μεγαλου μας Aleksandr.

ΒΑΡΝΤΑΣΚΑ....

....ειναι το ονομα του κρατους σας! Με αυτο το ονομα παρουσιαζεστε στους χαρτες σας. Γιατι σωνει και καλα Μακεδονια? Κατι πονηρο παιζει εδω......

ΣΚΟΠΙΑΝΑ ΜΕΣΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΑΝ:

'' Στις σημερινές (9/2) διαβουλεύσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης Ελλάδος-ΠΓΔΜ θεωρείται ότι μεταξύ των άλλων, ΘΑ ΑΝΑΛΥΘΟΥΝ ΤΑ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ''. Να μας πει το Ελληνικό ΥΠΕΞ αν τελικά πράγματι έγινε αυτή η ανάλυση, τι συμπεράσματα βγήκαν και τι αποφάσεις πάρθηκαν.

@ 20:43

Φαινόταν να έρχεται αργά ή γρήγορα από την στιγμή που ο χοντρομπαλλάς εθνομηδενιστής ανέλαβε να κάνει το γκαρσόνι των σλάβων.. Και ο ζάεφ επισκέφτηκε την μητέρα πατρίδα σήμερα για να τον χαιδέψει ο πατερούλης τους ο ερντογανάκος. Εμείς από την άλλη με ένα στραύτεμα στρουμφοχωριό ετοιμαζόμεθα να αντιμετωπίσουμε τους τούρκους και τους τουρκοσκοπιανούς με το καινούργιο ΥΠΕΡΟΠΛΟ που λάνσαρε ο χαχανούλης αποστολάκης ....την ΝΤΑΜΙΤΖΑΝΑ. ΕΠΙΜΥΘΙΟ: Θα δείτε να ανακαλύπτονται καινούργιοι "συνωστισμοί" για να γίνει η δουλειά στα μουλωχτά.

γυφτοσκοπιανε

διαφωνουμε για τον μεγα αλεξανδρο γιατι ηταν και θα ειναι μονο των ελληνων και οχι δικο σας. κλεφτες της μακεδονιας.

Τασος

Φίλος του Γιωργακη είπατε......μάλιστα μάλιστα.....

Απο τους μαφιόζους του κρατιδίου

Αυτός είδε την βόμβα να προκαλεί τεράστια προβλήματα στον αείμνηστο πατέρα του που έλεγε ο άνθρωπος την αλήθεια και πήρε το μύνημα. Να κρατήσουμε την μεγάλη αλήθεια ότι το σύνταγμα αλλάζει και ξαναλλάζει και να κάνουμε τον Σταυρό μας που οι απέναντι είναι βλάκες και δεν μπορούν να συνεννοηθούν σε μιάν αλλαγή μούφα ώστε να δώσουν την αφορμή στους δικούς μας άχρηστους να προδώσουν. Μακάρι να προλάβει κανένας νέος Μεταξάς να πάρει το τιμόνι για να δούμε άσπρη μέρα στην Πατρίδα και να κλείσει το θέμα μιά και καλή με την πιό όμορφη διπλή ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό : Κεντρική Βαλκανική Δημοκρατία.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

pavlopoulos_mitsotakis

«Πρώτα υπάρχει ελευθερία και ύστερα υπάρχει η ανάγκη για την ειρήνη και αυτό το γνωρίζουν όλοι» τόνισε, μεταξύ άλλων,  ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την Καρδαμύλη Μεσσηνίας, κατά τη διάρκεια της τελετής των εγκαινίων της ανακαινισμένης οικίας που δώρισαν οι Patrick και Joan Leigh Fermor στο μουσείο Μπενάκη

12
ypoyrgeio_exoterikon_1

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει τις σχετικές προσπάθειες των χωρών της περιοχής να εκπληρώσουν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις προκειμένου να ενταχθούν στην ευρύτερη ευρωπαϊκή οικογένεια» το μήνυμα του ελληνικού ΥΠΕΞ - Καμία ανάμιξη σε εσωτερικές υποθέσεις τρίτων χωρών, αναφέρουν διπλωματικές πηγές, με αφορμή τις εξελίξεις στα Σκόπια

29
kimpouropoulos_main

«Έρχομαι σε επαφή σε επαφή με εταιρείες που ασχολούνται και εξειδικεύονται σε σπάνιες ασθένειες, ώστε να ευαισθητοποιηθούν με το πρόβλημα πρόσβασης σε οικονομικά βιώσιμες θεραπείες», ανέφερε μεταξύ άλλων σε ανάρτησή του

17