Στο στόχαστρο της ΝΔ οι «κρυφές πτυχές» του Μνημονίου: Αντί να τα σκίζουν, φέρνουν μέτρα 5 δισ.

Στο στόχαστρο της ΝΔ οι «κρυφές πτυχές» του Μνημονίου: Αντί να τα σκίζουν, φέρνουν μέτρα 5 δισ.

Συνάντηση με ενστόλους για τις εισοδηματικές τους μειώσεις θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Ξεκαθάρισε από το LSE ότι «τα μέτρα θα εφαρμοστούν, τα αντίμετρα όχι»

Στο στόχαστρο της ΝΔ οι «κρυφές πτυχές» του Μνημονίου: Αντί να τα σκίζουν, φέρνουν μέτρα 5 δισ.
Συνάντηση με συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των ενστόλων «έκλεισε» για το μεσημέρι της Τρίτης ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης με στόχο να ξεπεραστεί ο αποπροσανατολισμός που επιχείρησε
η Χρυσή Αυγή με τις προκλητική επίθεση του Ηλία Κασιδιάρη κατά του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νίκου Δένδια.

Υψηλόβαθμα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρούν ότι οι τραμπουκισμοί του χρυσαυγίτη βουλευτή «διευκόλυναν» την κυβερνητική πλειοψηφία και δηλώνουν ότι κατά το προσεχές τριήμερο που μεσολαβεί μέχρι την ψήφιση των μέτρων θα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να επανέλθουν στο επίκεντρο του πολιτικού διαλόγου το «σκληρό και επώδυνο Μνημόνιο» και οι κρυφές πτυχές του.

Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο εντάσσεται η άμεση ανταπόκριση που βρήκε από την Πειραιώς το αίτημα των εκπροσώπων των εργαζομένων στις Ένοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας για συνάντηση με τον πρόεδρο της ΝΔ προκειμένου να του εκθέσουν τις θέσεις τους για τα μισθολογικά και άλλα θέματα των κλάδων τους που ρυθμίζονται από το συζητούμενο πολυνομοσχέδιο, πλήττοντας τα εισοδήματά τους, παρά τους περί του αντιθέτου κυβερνητικούς ισχυρισμούς.  

Ο κ. Μητσοτάκης θα συναντήσει (στις 14.30 στο γραφείο του στη Βουλή) τα προεδρεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Αστυνομίας, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος, της Πανελλήνιας Ένωσης Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών.
Κλείσιμο

Τα γαλάζια στελέχη, εξάλλου, αφού κατήγγειλαν τη Χρυσή Αυγή ότι «βάζει και πάλι πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ» προσπάθησαν ήδη από τη Δευτέρα να στρέψουν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης αφενός στα μνημονιακά μέτρα και αφετέρου στις δυσμενείς εξελίξεις που προκλήθηκαν στην ελληνική οικονομία από το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης αλλά και από την επιμονή της κυβέρνησης στην υφεσιακή τακτική με την ακραία υπερφορολόγηση και το «στύψιμο» της πραγματικής οικονομίας.

Την ίδια ώρα η αξιωματική αντιπολίτευση εξαπολύει «επίθεση» και μέσω των social media με δύο βίντεο μικρής διάρκειας που ανήρτησε στο Twitter εξηγώντας τις απώλειες στις συντάξεις και τα εισοδήματα.





Σταϊκούρας: Υψηλό κόστος για τα ασθενέστερα στρώματα
«Δυστυχώς, είμαστε στο ίδιο έργο θεατές», υπογράμμισε ο τομεάρχης Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με αφορμή τα νέα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. «Η χώρα παραμένει κολλημένη στην ύφεση και το πρώτο τρίμηνο του 2017, ως αποτέλεσμα της καθυστέρησης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, της αναποτελεσματικότητας της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και της επιβαλλόμενης υπερφορολόγησης όλων των πολιτών, πρόσθεσε.

«Το αποτέλεσμα είναι να τίθεται σε αμφιβολία και η αναθεωρημένη, προς τα κάτω, εκτίμηση της κυβέρνησης για ανάπτυξη 1,8% το 2017, από αρχική πρόβλεψη 2,7%», συνέχισε, επισημαίνοντας ακόμη τα εξής:

 «Η κυβέρνηση συνεχίζει να συσσωρεύει υψηλό οικονομικό και κοινωνικό κόστος, ειδικά για τα ασθενέστερα στρώματα. Στα δημόσια οικονομικά, η υστέρηση στις δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων τόσο το 2016 όσο και τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2017, έχει συμπαρασύρει και τις εισροές από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Με αποτέλεσμα, και τα δημόσια έσοδα να υστερούν και πολύτιμοι πόροι με υψηλό αναπτυξιακό πολλαπλασιαστή για την οικονομία και την απασχόληση να χάνονται». 

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, «η κυβέρνηση για να αντισταθμίσει αυτήν την εικόνα, συνεχίζει την εσωτερική στάση πληρωμών, με αποτέλεσμα οι πρωτογενείς δαπάνες να υπολείπονται του στόχου κατά 1,2 δισ. ευρώ, το πρώτο τετράμηνο του έτους». Γι΄ αυτό και κατά τον γαλάζιο τομεάρχη «είναι πλέον σαφές ότι η χώρα χρειάζεται μία άλλη οικονομική πολιτική. Με εμπροσθοβαρή υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, με ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, με αλλαγή της δημοσιονομικής πολιτικής, στην κατεύθυνση σταδιακής μείωσης της φορολόγησης νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Κάτι που η σημερινή κυβέρνηση δεν μπορεί, δεν ξέρει και κυρίως δεν θέλει να υλοποιήσει».

Χ. Δήμας: Αυτοδιαψεύδονται με την ταχύτητα του φωτός
 Πυρά κατά της κυβέρνησης είχε εξαπολύσει νωρίτερα και ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, Χρίστος Δήμας, κάνοντας λόγο για «εντυπωσιακή  δημόσια ομολογία αποτυχίας της κυβέρνησης στο στόχο για ανάπτυξη εντός του 2017». 

Ο κ. Δήμας υποστήριξε ότι «η καθυστέρηση στο κλείσιμο της β' αξιολόγησης, κόστισε περίπου 1,58 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία μέσα σε μόλις έξι μήνες, συνεχίζοντας την καταστροφική πορεία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2015», επισημαίνοντας τα εξής:

*Στον Προϋπολογισμό του 2017 (σελ. 27), τον οποίο ψήφισε η κυβέρνηση στις 16 Νοεμβρίου 2016, η πρόβλεψη έκανε λόγο για ανάπτυξη 2,7%
*Ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις 11 Μαΐου, αναθεώρησε την φετινή πρόβλεψη για ανάπτυξη στο 2,1%
 *Στα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο νέο Μνημόνιο, όπως αυτό κατατέθηκε στη Βουλή (Αιτιολογική Έκθεση, σελ. 154) η πρόβλεψη μειώνεται ακόμα περισσότερο στο 1,8%.

Με αυτή την επιχειρηματολογία, ο γαλάζιος τομεάρχης κατέληξε δηλώνοντας: «Είναι προφανές ότι κάθε ημέρα παραμονής της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ κοστίζει στους Έλληνες και τους προσθέτει δυσβάσταχτα βάρη. Ανικανότητα, ψέματα, και ολιγωρίες δίχως τέλος, από μία κυβέρνηση που αυτοδιαψεύδεται με την ταχύτητα του φωτός. Η μόνη λύση για τη χώρα, είναι η πολιτική αλλαγή».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης