«Πανηγυρίζει» ο Τσακαλώτος για τα αντίμετρα... σαν να κέρδισε ο Πανελευσινιακός την Μπαρτσελόνα 7-5!

«Πανηγυρίζει» ο Τσακαλώτος για τα αντίμετρα... σαν να κέρδισε ο Πανελευσινιακός την Μπαρτσελόνα 7-5!

Περιέγραψε ως «success story» το ότι τα θετικά μέτρα ανέρχονται σε 7,6 δισ. ευρώ, ενώ τα αρνητικά σε 4,9 δισ. ευρώ

«Πανηγυρίζει» ο Τσακαλώτος για τα αντίμετρα... σαν να κέρδισε ο Πανελευσινιακός την Μπαρτσελόνα 7-5!
Στο αφήγημα των αντιμέτρων εστίασε σχεδόν αποκλειστικά την ομιλία του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά την παρουσίαση του τέταρτου Μνημονίου στα μέλη των αρμόδιων κοινοβουλευτικών επιτροπών.

Ο υπουργός Οικονομικών, αν και έσπευσε να διευκρινίσει ότι ο ίδιος δεν μιλά για success story, δεν απέφυγε τελικά τους πανηγυρισμούς, εμφανίζοντας το ισοζύγιο μέτρων και αντιμέτρων ως νίκη της κυβέρνησης, αντίστοιχη με το να κέρδιζε ο Πανελευσινιακός την Μπαρτσελόνα με σκορ 7-5!

«Στις παρεμβάσεις του Μεσοπρόθεσμου 2018-2021 τα αρνητικά μέτρα ανέρχονται σε 4,9 δισ. ευρώ και τα θετικά σε 7,6 δισ. ευρώ. Άρα, με την λογική του κ. Κουτσούκου, ο Πανελευσινιακός κέρδισε την Μπαρτσελόνα 7-5. Αυτή είναι η βασική αλήθεια» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πέραν αυτού, τα ευφυολογήματα του κ. Τσακαλώτου συμπεριέλαβαν την 3η Κομμουνιστική Διεθνή, τους όρους του Λένιν και αρκετές συστάσεις διδασκαλικού τύπου προς τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να τον ακούσουν με προσοχή, καθώς... κατέχει την μόνη αλήθεια.
Κλείσιμο

«Τι χρειάζεται να έχει κάποιος που θέλει να εκπροσωπεί τις λαϊκές τάξεις;» είπε, αναφερόμενος στο ΚΚΕ, για να απαντήσει ο ίδιος: «Την παραδοχή των πραγματικών συνθηκών. Αν δεν έχουμε την παραδοχή της εποχής που ζούμε και πως μπορούμε να το αντιστρέψουμε, δεν μπορούμε να κάνουμε πολιτική».

Αποφεύγοντας να μιλήσει για την ουσία των σκληρών δημοσιονομικών μέτρων που εγκλωβίζουν την χώρα σε διαρκή λιτότητα, σημείωσε πως «εμείς δεν μιλάμε για success story. Γι' αυτό και μετά την Σύνοδο στη Μάλτα είπα ότι υπάρχουν πράγματα που θα στενοχωρήσουν τον κόσμο και άλλα που θα τον ευχαριστήσουν».

Ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι η βασική μάχη της κυβέρνησης αφορά τον απεγκλωβισμό της χώρας από την αυστηρή επιτροπεία.

«Σε αυτή την ΕΕ υπάρχει επιτροπεία είτε είμαστε σε πρόγραμμα είτε εκτός. Στόχος είναι να φύγουμε το 2018 από την ακραία επιτροπεία και να μπούμε σε άλλο δρόμο. Γι' αυτό το δρόμο χρειάζεται το χρέος, ώστε να είναι βιώσιμο και να βγούμε στις αγορές» είπε.

«Υπάρχουν τα αντίμετρα, μπορούν να υποστηριχθούν γιατί η Αριστερά ήταν πάντα υπέρ της συλλογικής κατανάλωσης» ανέφερε σε άλλο σημείο, για να προσθέσει: «Υπάρχει ένα κενό σημείο σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Τα τελευταία δέκα χρόνια υπάρχει το εξής στοιχείο: ότι το 1974 η Ελλάδα ήταν από τις πιο φτωχές χώρες. Το 2009 και παρά την μεγάλη ανάπτυξη το ίδιο ίσχυε. Δηλαδή και το 2009 η χώρα ήταν από τις πιο φτωχές και άνισες.

Πού ήμασταν το 2009; Στο υπόγειο ή το ισόγειο για τα λαϊκά στρώματα;

Το δικό σας κοινωνικό κράτος δεν στηριζόταν σε παροχές αλλά σε ρουσφέτι, φοροδιαφυγή μεταθέσεις.

Μετά από επτά χρόνια κρίσης ερχόμαστε εμείς να το διορθώσουμε εν μέρει και μας λέτε ότι τα αντίμετρα είναι φερετζές, μεγάλη απάτη, τίποτα, λαϊκίστικη αφήγηση. Ο Δαρβίνος έλεγε ότι η άγνοια πιο συχνά οδηγεί στην αυτοπεποίθηση, παρά η γνώση. Εσείς είστε ζωντανό παράδειγμα ότι η άγνοια δημιουργεί για εσάς αυτοπεποίθηση».

Αναφορικά με τα αντίμετρα, επικαλέστηκε την έκθεση της Unicef για την αύξηση της παιδικής φτώχειας.

«Το 2015 σχεδόν ένα στα δύο παιδιά ζουν σε συνθήκες υλικής αποστέρησης και δεν μπορούν να ικανοποιήσουν βασικές ανάγκες. Πάρτε έναν πίνακα για να μάθετε πόσα ξοδεύουμε εμείς για τα παιδιά και πόσο οι άλλες χώρες. Δεν είναι ψευτομέτρα αυτά που αφορούν τα παιδιά» είπε με αυστηρό ύφος, για να συνεχίσει με το επίδομα στέγασης.

«Είχα πει ότι στριμώξαμε τα μεσαία στρώματα, γιατί από την μία είχαμε προτεραιότητα για ανθρωπιστική κρίση και από την άλλη μας πήρε περισσότερο χρόνο η αντιμετώπιση φοροδιαφυγής και διαφθοράς. Με αυτό  που παρουσιάζουμε αρχίζουμε την αντίστροφη μέτρηση και για τα μεσαία στρώματα. Μια οικογένεια με δύο παιδιά μπορεί να πάρει επίδομα στέγασης με εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ. Το μέτρο για βρεφονηπιακούς σταθμούς αφορά οικογένεια με δύο παιδιά και εισόδημα 27.000 ευρώ» ανέφερε σε άλλο σημείο.

Απαντώντας στον κ. Χρήστο Σταϊκούρα, εξήγησε ότι τα αντίμετρα θα ενεργοποιηθούν μόνο στην περίπτωση που προβλεφθούν πλεονάσματα 3,5% για το 2019-2020, χωρίς όμως οι συγκεκριμένες προβλέψεις να λάβουν υπόψη την εξοικονόμηση που θα φέρουν οι μειώσεις συντάξεων και αφορολόγητου (1%+1% ΑΕΠ).

«Για να πάρουμε τα αντίμετρα πρέπει να είμαστε εντός στόχων. Προφανώς αν κόψουμε 1% συντάξεις το 2019 και στο τέλος έχουμε πλεόνασμα 3,5% δεν θα πάρουμε αντίμετρα» είπε χαρακτηριστικά.

Όταν, δε, ο κ. Τσακαλώτος προανήγγειλε ότι θα αναπτύξει το ζήτημα των μέτρων μετά το 2018, ανακοίνωσε ότι έχασε τις σχετικές σημειώσεις του.

«Επιτρέψτε μου ένα λεπτό να βρω το χαρτί. Ελπίζω μέχρι να το βρω να μην μεγάλωσε ο λογαριασμός. Που είναι ρε γαμ…» ακούστηκε να λέει από το μικρόφωνο, για να επανέλθει: «Στις παρεμβάσεις του Μεσοπρόθεσμου 2018-2021 τα αρνητικά μέτρα 4,9 δισ. και τα θετικά 7,6 δισ. ευρώ. Άρα, με την λογική Κουτσούκου, ο Πανελευσινιακός κέρδισε την Μπαρτσελόνα 7-5. Αυτή είναι η βασική αλήθεια».

Τέλος, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην υπάρξει τελική συμφωνία στο ερχόμενο Eurogroup της 22ας Μαΐου, λέγοντας: «Από την αρχή είπα ότι θα υπάρξουν μέτρα δυσάρεστα με επιβάρυνση λαϊκών στρωμάτων. Είχαμε την εξής επιλογή: να βρούμε μια συμφωνία με συμβιβασμούς και συγχρόνως να ανοίγει δρόμους στις εργασιακές σχέσεις με επιστροφή συλλογικών διαπραγματεύσεων στο τέλος προγράμματος, να ανοίγει δρόμο για σύγχρονο κοινωνικό κράτος και να ανοίγει δρόμο για επενδύσει. Για εμάς προϋπόθεση για να γίνει αυτό είναι η συμφωνία της 22ας Μαΐου -που μπορεί να πάει λίγο περισσότερο- έως ότου υπάρξει η συνολική συμφωνία με τα μέτρα για το χρέος».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης