Φαίνεται ότι είναι ο δράστης γιατί τα ονόματα που λείπουν απ' τη λίστα είναι συγγενείς του, λέει ο συνήγορος του Παπακωνσταντίνου

Φαίνεται ότι είναι ο δράστης γιατί τα ονόματα που λείπουν απ' τη λίστα είναι συγγενείς του, λέει ο συνήγορος του Παπακωνσταντίνου

Δείχνουν με το δάκτυλο τον Ι. Διώτη για τις διαγραφές των συγγενών του Γ. Παπακωνσταντίνου αλλά δεν το λένε.... - «Δεν θα έσβηνε κι άλλα ονόματα για να μην καρφωθεί;» διερωτήθηκε ο Π.Κουρελέας

Φαίνεται ότι είναι ο δράστης γιατί τα ονόματα που λείπουν απ' τη λίστα είναι συγγενείς του, λέει ο συνήγορος του Παπακωνσταντίνου
Με την αγόρευση του Παναγιώτη Κουρελέα ενός εκ των τριών συνηγόρων του   πρώην  υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου ξεκίνησε η σημερινή 12η ημέρα της ακροαματικής διαδικασίας στο Εδικό Δικαστήριο.

Βαρύ αν όχι ασήκωτο  είναι το έργο των  υπερασπιστών του πρώην υπουργού οικονομικών ειδικά μετά την χθεσινή αγόρευση της εισαγγελέως της έδρας Ξένη Δηητρίου, η οποία από νομικούς  χαρακτηρίστηκε «αγόρευση καταπέλτης», η οποία ισοπέδωσε όλη ην  επιχειρηματολογία του  κατηγορούμενου.

Ο κ. Κουρελέας ξεκίνησε την αγόρευσή του με μια θεωρητική προσέγγιση της αποδεικτικής διαδικασίας στην Ποινική διαδικασία.
Κλείσιμο

Δεν παρέλειψε προηγουμένως ο δικηγόρος του κ. Παπακωνσταντίνου απευθυνόμενος προς τα 13 μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου να αναφέρει ότι η όλη ακροαματική διαδικασία από την πρώτη στιγμή μέχρι σήμερα ήταν υποδειγματική.

Φαίνεται ότι ο κατηγορούμενος είναι ο δράστης γιατί τα 3 ονόματα που λείπουν από την λίστα Λαγκάρντ  είναι συγγενείς του. Λέει όμως ο κατηγορούμενος: Δεν είναι έτσι, μου την έχουν φέρει, είναι μια ιστορία στημένη.

Και διερωτήθηκε ο κ. Κουρελέας ο κατηγορούμενος δεν θα έσβηνε και άλλα ονόματα για να μην καρφωθεί εάν συλληφθεί κάποτε στο μέλλον ότι εκείνος έχει κάνει την διαγραφή.
Ναι μεν ό κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι δεν είναι ένας απλώς χρήστης ηλεκτρονικού υπολογιστή και εάν  ρώταγε τότε έναν που γνωρίζει από υπολογιστικές πως θα το έκανε (διαγραφή 3  αρχείων) και του έλεγαν ότι δεν μπορεί να αποκαλυφθεί αυτό που θα έκανε, σήμερα αντίθετα όμως όλα μπορούν να γίνουν, ακόμη και ένας καμένος δίσκος υπολογιστή μπορεί να δώσει αναχθεί και να δώσει  ίχνη.

Στην συνέχεια ο δικηγόρος πέρασε στο κεφάλαιο εκείνο που αφορά την συμπεριφορά και την μαρτυρία του πρώην προϊσταμένου του ΣΔΟΕ   Ιωάννη  Διώτη, λέγοντας  ότι εμείς δεν είπαμε ότι ο κ. Διώτης είναι αυτός που το έχει  κάνει και προσέθεσε ότι ο κ. Διώτης έχει πει «πολλά μα πάρα πολλά ψέματα».
Μεγάλος χρόνος της αγόρευσης αναλώθηκε στο ύποπτο  ρόλο που έχει διαδραματίσει  σε όλη αυτή την ιστορία ο κ. Διώτης, επιρρίπτοντας ευθέως ευθύνες  χωρίς ωστόσο να προσδιορίζονται έως τώρα επακριβώς οι ευθύνες.

Εκτενείς αναφορά γίνεται από την πλευρά του συνηγόρου για το στικάκι  (USB) που παρέλαβε ο κ.  Διώτης από τον κατηγορούμενο και την αναπαραγωγή κλώνου του (δεύτερο USB), αλλά και για την καταστροφή από την γραμματέα του κ. Διώτη του πρώτου-αρχικού  USB που του είχε δώσει ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Ο συνήγορος αποδίδει έλλειψη μνήμης στον κ. Διώτη, καθώς έχει πέσει σε αντιφάσεις για το χρόνο που κράτησε στα χέρια του το επίμαχο   USB, τονίζοντας  ότι «στο σημείο αυτό ο πρώην προϊστάμενος του ΣΔΟΕ κ. Διώτης λέει ψέματα».

Σε άλλο σημείο της αγόρευσης επισημάνθηκε ότι ο κωδικός που είχε ο υπολογιστής του κ. Παπακωνσταντίνου κα αναφέρεται στην δικογραφία  είναι κοινός, τον έχουν οι ποιό πολύ υπολογιστές.

Με ενδείξεις  ο δικαστής δεν μπορεί να εκφράσει δικανική πεποίθηση, επισήμανε ο  Κουρελέας απευθυνόμενος προς τα  μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου.

Αναφορικά με το γεγονός ότι όταν έφτασε  χέρι με χέρι για πρώτη φορά στο υπουργείο Οικονομικών το επίμαχο CD   με την  λίστα Λαγκάρντ δεν πρωτοκολλήθηκε (Σ.σ.: αλλά ούτε και το διαβιβαστικό έγγραφό έχει  πρωτοκολληθεί) ο κ. Κουρελέας είπε ότι οι γάλλοι ήταν χαζοί που δεν το πρωτοκόλλησαν . Δεν το έκαναν γιατί ξέρουν ότι διαβιβάζονται προσωπικά στοιχεία. Και μη μου πείτε κύριοι δικαστές, προσέθεσε ο συνήγορος,  γατί του δεύτερο  CD στάλθηκε με  πρωτόκολλο αφού πλέον βουίξει ο τόπος.

Απευθυνόμενος προς τους δικαστές ο κ. Κουρελές τόνισε: «Δεν μπορεί να έχετε την αξίωση από τον κατηγορούμενο  να σε πει ποίος  το έχει κάνει.  Δεν ξέρει, δεν μπορεί  να φανταστεί  ποιός το κάνει». Και προσέθεσε «δεν ξέρουμε  ποιός το έχει κάνει». καταλήγοντας ότι «τα  τρία  αρχεία από την λίστα Λαγκάρντ  δεν τα διέγραψε ο κατηγορούμενος άλλος  τα διάγραψε».
Ναι δεν θυμάται ο κατηγορούμενος σε ποιά από τις 7 γραμματείς του έδωσε το CD, θα μπορούσε όμως να συνεννοηθεί με μία από τις 7 και να πεί ναι μου το έδωσε και χάθηκε κατά την μετακόμιση από το υπουργείο Οικονομικών στο ΥΠΕΧΩΔΕ (σ.σ.: με την τότε κυβερνητική αναδόμηση ο κ. Παπακωσταντίνου «μεταφέρθηκε» από το υπουργείο Οικονομικών στο ΥΠΕΧΩΔΕ).

Αυτό που σας λείπει κύριοι δικαστές, είπε με νόημα ο δικηγόρος,  δεν είναι το CD με την λίστα, αλλά το USB του κ. Διώτη που λέει ότι καταστράφηκε.

Ο δεύτερος εκ των συνηγόρων Τάκης  Βασιλακόπουλος  και αυτός με την σειρά του δείχνει το κ. Διώτη αναφέροντας  χαρακτηριστικά ότι η εισαγγελέας της έδρας κλείνοντας την αγόρευσή της είπε ότι « ο κ.  Διώτης ξέρει πάρα πολλά και αρνιέται να μιλήσει».

Προσέθεσε ακόμη ο κ. Βασιλακόπουλος ότι ο κ. Διώτης βρέθηκε κάτω από δύο ογκόλιθους τον κ. Παπακωνσταντίνου και τον κ. Βενιζέλο, δεν ήξερε τι έλεγε.  

Κύριοι δικαστές, τόνισε ο κ. Βασιλακόπουλος, σας λέει ο κατηγορούμενος ότι μου την έστησαν και σας φέρνει στοιχεία, ενώ κάποιος παίζει με τις ημερομηνίες  μέσα στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που αυταποδείκτως διαψεύδονται, σημειώνει ο συνήγορος υπεράσπισης, προσθέτοντας ότι δεν είναι επιχείρημα σε βάρος του πρώην υπουργού Οικονομικών ότι δεν πρωτοκολλήθηκε το CD που στάλθηκε από την Γαλλία με την λίστα Λαγκάρντ,  αφού ο κατηγορούμενος λέει, «ναι το παρέλαβα, αλλά το έχασα».

Ποια ζημία  μπορεί να έχει προκαλέσει ο κ. Παπακωνσταντίνου; Η ζημιά  είναι αυτή από τους τρείς συγγενείς  του από τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, τόνισε ο συνήγορος υπεράσπισης.

Αυτό όμως  δηλαδή το ύψος των φορολογικών υποχρεώσεων των συγγενών θα  κριθεί από τα Διοικητικά Δικαστήρια. Η βεβαίωση της Δ.Ο.Υ για τα ποσά του φόρου που έχουν καταλογιστεί  στους  συγγενείς δεν είναι άμεσα απαιτητά, αφού δεν έχουν κριθεί οριστικά από τα Διοικητικά Δικαστήρια. Άρα αφού δεν υπάρχει ζημιά, αλλά ούτε υπάρχει άνθρωπος για την ζημιά γιατί τότε κατηγορούμε  τον πρώην υπουργό Οικονομικών για απόπειρα απιστίας, ρώτησε  ρητορικά ο κ. Βασιλακόπουλος.

Οι κατηγορίες σε βάρος του Παπακωνσταντίνου στηρίζονται στην δεύτερη λίστα Λαγκάρντ,  που στάλθηκε για δεύτερη φορά από την Γαλλία. Όμως, η λίστα αυτή αποκτήθηκε παράνομα από τις Γαλλικές αρχές κατά συνέπεια σύμφωνα με τν Ελληνική έννομη τάξη δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως νόμιμο έγγραφο η επίμαχη λίστα. Είτε ο κ. Παπακωνσταντίνου αφαίρεσε  είτε όχι τα ονόματα των τριών συγγενικών προσώπων από την επίμαχη λίστα, η λίστα αυτή δεν μπορεί να ληφθεί υπόψη επειδή  είναι παράνομη ως προϊόν υποκλοπής, πρόσθεσε.

Τον θέλουν κάποια πολιτικά κόμματα ή κάποιοι κύριοι κατηγορούμενο τον κ. Παπακωνσταντίνου, προσέθεσε ο κ. Βασιλακόπουλος και κλείνοντας την αγόρευσή του είπε «δεν ξέρω εάν το έκανε ο κ. Διώτης».

Σημειώνεται ότι η δίκη θα συνεχιστεί το μεσημέρι της Πέμπτης με την αγόρευση του τρίτου συνηγόρου του κ. Παπακωνσταντίνου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης