Μητσοτάκης από Καλάβρυτα: Μην έχοντας να προτάξουν ρεαλιστική εναλλακτική επιμένουν στην τοξικότητα

Μητσοτάκης από Καλάβρυτα: Μην έχοντας να προτάξουν ρεαλιστική εναλλακτική επιμένουν στην τοξικότητα

Κάποιοι δεν έμαθαν από τα λάθη του παρελθόντος είπε ο πρωθυπουργός - Η συνάντηση με μαθητές στο Μέγα Σπήλαιο

mitsotakis-kalavryta-arthro
Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η υλοποίηση του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας και η ευημερία κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε κατοίκους στην κεντρική πλατεία των Καλαβρύτων, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην περιοχή.

«Η δική μας προσοχή είναι στην υλοποίηση του προγράμματος μας και στην ευημερία του κάθε Έλληνα και της κάθε Ελληνίδας», είπε συγκεκριμένα και αναφέρθηκε στην αύξηση του κατώτατου μισθού.

Την ίδια ώρα κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι «μην έχοντας να προτάξουν μια ρεαλιστική εναλλακτική, επιμένουν να βουλιάζουν τον τόπο σε μια τοξικότητα».
Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-d09ji36kdrx5)

Όπως είπε ο πρωθυπουργός τα ίδια έλεγαν και στο παρελθόν, αλλά την απάντηση την έδωσαν οι πολίτες στις εκλογές.

Συγκεκριμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Και πρέπει να σας πω ότι παρακολουθώ, θα έλεγα προβληματισμένος, το γεγονός ότι δυστυχώς η πολιτική αντιπαράθεση κινείται σε ένα επίπεδο τοξικότητας και έντασης, το οποίο ειλικρινά πίστευα ότι μετά τις εκλογές του 2023 θα το είχαμε αφήσει πίσω μας. Φαίνεται, όμως, ότι κάποιοι δεν έμαθαν από τα λάθη τους και επενδύουν μόνο στην τοξικότητα, μόνο στην πόλωση, μόνο στην εργαλειοποίηση μίας εθνικής τραγωδίας.
 
Και θα σας πω γιατί το κάνουν, φίλες και φίλοι: γιατί πολύ απλά δεν έχουν να σας πουν τίποτα για όλα τα υπόλοιπα ζητήματα για τα οποία εγώ σας μίλησα σήμερα. Δεν έχουν να πουν τίποτα για το πώς οραματίζονται την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Μια οικονομία η οποία σήμερα αναπτύσσεται με 2,5% ετησίως, πολύ παραπάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, προσελκύει επενδύσεις, δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, ρίχνει την ανεργία σε μονοψήφιο ποσοστό.
 
Δεν έχουν να σας πουν τίποτα για το πώς οραματίζονται την παιδεία, την υγεία. Ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας στο οποίο ξέρουμε πολύ καλά ότι πρέπει να επενδύσουμε και στις πρωτοβάθμιες και στις δευτεροβάθμιες και στις τριτοβάθμιες υποδομές μας. Δεν έχουν να σας πουν τίποτα για τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, για τη φύλαξη των συνόρων, για την προστασία της πατρίδας μας από όλες τις διεθνείς απειλές.
 
Και μην έχοντας να πουν τίποτα για όλα αυτά και να προτάξουν ουσιαστικά μία πειστική εναλλακτική πρόταση, επιμένουν να βουλιάζουν τον τόπο σε μία ατμόσφαιρα τοξικότητας και αχρείαστης έντασης. Μου κάνει εντύπωση, τα ίδια ακριβώς έλεγα και πριν από τις εκλογές του 2023. Και φαίνεται κάποιοι δεν έμαθαν από το εκλογικό αποτέλεσμα, διότι οι πολίτες επιβράβευσαν την παράταξη η οποία είπε “όχι” στην τοξικότητα και “ναι” στα έργα και τιμώρησαν αυτούς οι οποίοι επέμεναν σε αυτή τη λογική.
 
Σας διαβεβαιώνω, το ίδιο ακριβώς θα γίνει και στις ευρωεκλογές. Και σας ζητώ να στείλουμε ένα πολιτικό μήνυμα στις ευρωεκλογές που έρχονται: ότι αυτή η κυβέρνηση είναι μία κυβέρνηση ισχυρή, σταθερή, με λαϊκή νομιμοποίηση, η οποία πρέπει να μπορεί να συνεχίσει απρόσκοπτα το έργο της, όπως επέλεξε ο ελληνικός λαός, εξάλλου, στις εκλογές του Ιουνίου του 2023.
 
Και βέβαια, στις ευρωεκλογές αυτές δεν ψηφίζουμε για εθνικούς βουλευτές, ψηφίζουμε για ευρωβουλευτές και ψηφίζουμε τελικά για την εκπροσώπηση της Ελλάδας στην Ευρώπη. Γιατί νομίζω ότι όλοι πρέπει να αναλογιστούμε ποια είναι η παράταξη που έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη, που κράτησε την Ελλάδα στην Ευρώπη και που κάνει τώρα την Ελλάδα Ευρώπη. Αυτή είναι η Νέα Δημοκρατία. Είμαστε μία παράταξη ταυτισμένη με την ευρωπαϊκή ιδέα.
 
Και πρέπει να αναλογιστούμε επίσης, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, ποια είναι η παράταξη, ποιοι είναι οι ευρωβουλευτές, ποιοι είναι οι Υπουργοί, ποιος είναι ο Πρωθυπουργός που τελικά θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Ευρώπη σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία.
 
Μιλάμε για τον πρωτογενή μας τομέα. Και αναγνωρίζουμε εμείς πρώτοι ότι η Κοινή Αγροτική Πολιτική, έτσι όπως δρομολογήθηκε τα τελευταία χρόνια, έχει προβλήματα, διότι ζητά από τους αγρότες και από τους κτηνοτρόφους μας να κάνουν ενδεχομένως περισσότερα από όσα αντέχουν στην πράσινη μετάβαση, που ξέρουμε ότι είναι απαραίτητη, αλλά δεν μπορεί να γίνει με τέτοια ταχύτητα ώστε να υπονομεύσει τελικά το ίδιο τους το εισόδημα.
 
Ποιος θα δώσει τον αγώνα την επόμενη μέρα για να αλλάξει η Κοινή Αγροτική Πολιτική; Ποιος θα δώσει τον αγώνα την επόμενη μέρα για να εξασφαλίσει η Ελλάδα πρόσθετους πόρους από τη δυνατότητα που ενδέχεται να αποκτήσει η Ευρώπη να επενδύσει στην ευρωπαϊκή της άμυνα; Ποιος θα δώσει τον αγώνα την επόμενη μέρα για να συνεχιστεί αυτή η αυστηρή πολιτική φύλαξης των συνόρων; Ποιος θα δώσει τον αγώνα την επόμενη μέρα ώστε το Ταμείο Ανάκαμψης -το οποίο εμείς φέραμε στη χώρα, 36 δισεκατομμύρια ευρώ- να συνεχιστεί και να γίνει ένα μόνιμο εργαλείο χρηματοδότησης αναπτυξιακών πρωτοβουλιών που πρέπει να αναλάβει η Ευρώπη;
 
Αυτά είναι τα ζητούμενα αυτών των εκλογών, όχι πώς θα στείλουμε κάποιον φυλακή, ντε και καλά. “Να πάει κάποιος φυλακή” ή “να πέσει ο Μητσοτάκης”, διότι αυτό τελικά μας λένε οι αντίπαλοί μας. Τίποτε άλλο, τίποτα διαφορετικό.
 
Στείλτε τους λοιπόν μια απάντηση και εδώ στα Καλάβρυτα, και εδώ στην Αχαΐα, επανεπιβεβαιώνοντας την εμπιστοσύνη σας στη μεγάλη μας παράταξη, στη Νέα Δημοκρατία.  Είμαι σίγουρος ότι θα το κάνετε.
 
Και βέβαια να πω κιόλας ότι αυτή είναι η τελευταία μου παρουσία, εκτός Αθηνών, πριν το επετειακό μας συνέδριο. Το επόμενο Σαββατοκύριακο θα βρεθούμε στο Ζάππειο, σε ένα επετειακό συνέδριο, να γιορτάσουμε τα 50 χρόνια ίδρυσης της Νέας Δημοκρατίας από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.
 
Είναι μια σημαντική ιστορική στιγμή για εμάς. Είναι μια ευκαιρία να μπορέσουμε να αναστοχαστούμε για την προσφορά αυτής της μεγάλης παράταξης αυτά τα 50 χρόνια. Γιατί τελικά η Νέα Δημοκρατία -σκεφτείτε το, φίλες και φίλοι- είναι η μόνη παράταξη η οποία επιβίωσε, άλλαξε, δυνάμωσε και σήμερα αποτελεί την κυρίαρχη πολιτική δύναμη στον τόπο. Αυτό έγινε για κάποιους συγκεκριμένους λόγους. Γιατί δεν εγκαταλείψαμε τις ιδέες μας, αλλά ταυτόχρονα προσαρμοστήκαμε στις απαιτήσεις της κοινωνίας.
 
Και έγινε πρωτίστως για έναν λόγο: διότι η Νέα Δημοκρατία ήταν, είναι και θα παραμείνει ένα βαθιά λαϊκό κόμμα, το οποίο εκπροσωπεί όλες τις κοινωνικές τάξεις, στρέφει την προσοχή του πρωτίστως στους πιο αδύναμους. Αυτή είναι η φροντίδα μας, αυτή είναι η έγνοια μας, αυτή είναι η μέριμνά μας στην κυβέρνηση: να εξακολουθούμε να εργαζόμαστε σκληρά, να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας και να αποκρούουμε όλες τις επιθέσεις τοξικότητας και χυδαιότητας των πολιτικών μας αντιπάλων, που φαίνεται ότι δυστυχώς, όπως σας είπα, δεν έμαθαν τίποτα από τα προηγούμενα λάθη τους». 

Κλείσιμο
Τέλος αναφερόμενος στα θέματα της περιοχής ο πρωθυπουργό είπε: «Πράγματι έχετε την τύχη να έχετε εδώ στα Καλάβρυτα, έναν Δήμαρχο ο οποίος πήρε ένα εντυπωσιακό εκλογικό ποσοστό. Όχι άδικα, προφανώς, γιατί έχει αποδείξει ότι στέκεται πάνω στα προβλήματα του τόπου, Μπορεί και διεκδικεί και κυρίως μπορεί και κάνει έργα και παρεμβάσεις που βελτιώνουν τη ζωή των δημοτών. Έχουμε μια άριστη συνεργασία, όπως άριστη συνεργασία έχουμε και με τον κύριο Περιφερειάρχη το Νεκτάριο Φαρμάκη, ο οποίος και αυτός επιβεβαίωσε την εμπιστοσύνη των πολιτών της Δυτικής Ελλάδος με μία εντυπωσιακή νέα αυτοδιοικητική επικράτηση. Και το λέω αυτό διότι μόνο όταν μπορούμε να συνεργαζόμαστε από κοινού κεντρική Κυβέρνηση, Αυτοδιοίκηση δευτέρου βαθμού, αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού, με τον συντονισμό πάντα του γραφείου του Πρωθυπουργού και του Θανάση του Κοντογεώργη, ο οποίος και αυτός είναι άνθρωπος ο οποίος είναι δικός σας άνθρωπος. Έχετε την τύχη να τον έχετε στο Μέγαρο, στο Μέγαρο Μαξίμου. Αυτό διευκολύνει, αυτό διευκολύνει πολύ τα πράγματα, αγαπητέ μου Δήμαρχε. Να ξεκινήσω με τα θέματα που αφορούν το χιονοδρομικό. Όπως ξέρετε, έχει ήδη γίνει μια σημαντική επένδυση από το ΕΣΠΑ ύψους σχεδόν 20 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί φέτος το καλοκαίρι, έτσι ώστε το χιονοδρομικό επιτέλους να αποκτήσει έναν υπερσύγχρονο αναβατήρα. Το πρώτο κομμάτι έχει ήδη τοποθετηθεί. Το δεύτερο, που αφορά τη Στύγα, θα τοποθετηθεί μέσα στο καλοκαίρι. Μόνο και μόνο αυτή η επένδυση αλλάζει τελείως την όψη του χιονοδρομικού, αυξάνοντας σημαντικά τη δυναμικότητα του και καθιστώντας το ένα από τα κορυφαία, αν όχι ίσως το κορυφαίο χιονοδρομικό στην πατρίδα μας.

Γνωρίζω πολύ καλά ότι έχει κατατεθεί μία ακόμα πρόταση στα πλαίσια ενός προγράμματος το οποίο έχει χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης για περαιτέρω επεμβάσεις στο χιονοδρομικό. Θα δούμε μαζί με την Υπουργό και μαζί με τον αρμόδιο αναπληρωτή Υπουργό για το Ταμείο Ανάκαμψης, τι δυνατότητες συμπληρωματικής επένδυσης μπορούμε να έχουμε στο χιονοδρομικό των Καλαβρύτων. Και το λέω αυτό γιατί μοιράζομαι μαζί σας την άποψη και του Δημάρχου και των εξαιρετικών ανθρώπων που διοικούν το χιονοδρομικό, ότι δεν πρέπει να βλέπουμε το βουνό μόνο ως χιονοδρομικό κέντρο. Το χιονοδρομικό δεν αφορά μόνο τέσσερις μήνες το χρόνο. Η εγκατάσταση αυτή και η υποδομή αυτή πρέπει να μπορεί να αξιοποιείται όλο το χρόνο, είτε μιλάμε για ορεινή ποδηλασία το καλοκαίρι, το φθινόπωρο, την άνοιξη, είτε μιλάμε για πεζοπορία, είτε μιλάμε για επίσκεψη στο αστεροσκοπείο, είτε μιλάμε για άλλες δραστηριότητες βουνού. Η δυνατότητα λοιπόν μετατροπής των Καλαβρύτων σε έναν προορισμό για τουρισμό 12 μήνες το χρόνο απαιτεί πράγματι μια σημαντική επένδυση στο χιονοδρομικό, την οποία εμείς είμαστε διατεθειμένοι να υποστηρίξουμε, από τη στιγμή που βλέπουμε ότι υπάρχει και ανταπόκριση και τέτοια επιθυμία από την τοπική κοινωνία».

Όπως δήλωσε στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης: «Δεύτερο ζήτημα του δρόμου. Το άκουγα και στο ραδιόφωνο, ξέρετε, όπως ερχόμουνα, έπιασα πάντα έναν τοπικό σταθμό και άκουγα τα συνεχή παράπονα για την ποιότητα του δρόμου. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να σας πω πολλά, παρά μόνο να σας δεσμευτώ ότι με τον έναν, με τον άλλον τρόπο θα βρούμε τα χρήματα που απαιτούνται άμεσα για να ξεκινήσει η μελέτη για το δρόμο. Και ότι πράγματι δεν είναι δυνατόν να συζητάμε για ωριμότητα, για ανάπτυξη της περιοχής χωρίς να έχουμε έναν δρόμο της προκοπής. Δεν συζητάμε εδώ πέρα προφανώς για κάποια δραματική καινούργια χάραξη. Συζητάμε όμως για πολλές παρεμβάσεις, ενδεχομένως παρακάμψεις οικισμών και χωριών που πρέπει να γίνουν στον υφιστάμενο δρόμο. Τρίτη παρατήρηση η Εστία του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, η οποία μπορεί να μετατραπεί πράγματι σε έναν χώρο που να μπορεί να υποδεχθεί συνέδρια, ενδεχομένως μεταπτυχιακούς φοιτητές. Ήδη η μελέτη δρομολογείται και τώρα η μελέτη, η μελέτη. Ξέρετε, μερικές φορές είναι το μικρό ποσό.Το μεγάλο ποσό είναι είναι το ίδιο το έργο, αλλά τουλάχιστον έχουμε τη μελέτη στα χέρια μας για να μπορέσουμε να διερευνήσουμε πιθανές πηγές χρηματοδότησης. Είναι όμως ένα έργο οραματικό και μπορώ να δω τη σημαντική προστιθέμενη αξία».

Μιλώντας για τον τοπικό συνεταιρισμό ο πρωθυπουργός τόνισε πως: «Θα έχω την ευκαιρία στη συνέχεια να επισκεφτώ και τον εξαιρετικό Συνεταιρισμό Καλαβρύτων, όπου γίνεται πραγματικά μία σπουδαία δουλειά. Έχετε ένα συνεταιρισμό υπόδειγμα, υπόδειγμα για όλη τη χώρα. Και το λέω αυτό γιατί όπως ξέρετε, η μεγάλη μας προσπάθεια στον πρωτογενή τομέα είναι ακριβώς να στρέψουμε τους αγρότες μας, τους κτηνοτρόφους μας, περισσότερο προς οργανωμένα σχήματα παραγωγών.Ο Συνεταιρισμός εδώ αποτελεί ένα πρότυπο για τέτοιου είδους δράσεις και όπως ξέρετε πολύ καλά, εμείς στηρίξαμε γενικά τη συνεταιριστική δράση με πολλά σημαντικά φορολογικά κίνητρα και θέλουμε περισσότερους αγρότες και κτηνοτρόφους να εντάσσονται σε τέτοιες συνεταιριστικές δομές. Έχουμε την ευκαιρία να τα πούμε και στη συνέχεια με τον νέο πρόεδρο. Πάντως έχει γίνει μια πολύ σπουδαία δουλειά εδώ πέρα, η οποία πρέπει να αναδειχθεί, πρέπει να υποστηριχθεί και θα σας έλεγα ότι πρέπει να βρει και μιμητές αλλού. Διότι έχετε αποδείξει εδώ πέρα πως μια σύγχρονη συνεταιριστική οργάνωση με πρότυπα μιας επιχείρησης η οποία σκέπτεται με όρους επιχείρησης και όχι με όρους συνεταιρισμών άλλης δεκαετίας, μπορεί πράγματι να δημιουργήσει σημαντική προστιθέμενη αξία πρωτίστως για τους κτηνοτρόφους, τις τιμές του γάλατος πολύ πιο ψηλά και με ένα προϊόν το οποίο αποτελεί τη ναυαρχίδα του πρωτογενούς τομέα το οποίο προστατεύεται και το οποίο πρέπει να έχει πάντα την αντίστοιχη ποιότητα και το branding το οποίο απαιτείται. Αυτά έχετε κάνει εδώ πέρα και είστε πραγματικά πρότυπο για ολόκληρη τη χώρα.Έχουμε λοιπόν πολλά πράγματα να κάνουμε μαζί που αφορούν τα Καλάβρυτα και συνολικά την ορεινότητα».

Επίσης ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο Μαρτυρικό Τόπο των Καλαβρύτων, είπε: «Και βέβαια δεν μπορώ να μην παραλείψω το γεγονός ότι ο τόπος αυτός είναι ένας μαρτυρικός τόπος, ένας τόπος ταυτισμένος με μία από τις πιο σκοτεινές, με μια από τις πιο σκληρές στιγμές της ιστορίας αυτού του τόπου. Ένα μουσείο πραγματικά, το οποίο για όποιον δεν το έχει επισκεφθεί είναι μια γροθιά στο στομάχι, αλλά ένα μουσείο το οποίο πρέπει να επισκέπτονται όσοι έρχονται στα Καλάβρυτα. Από μόνος του θα έλεγα ότι είναι λόγος να επισκεφθεί κανείς τα Καλάβρυτα. Γιατί δεν πρέπει ποτέ να λησμονούμε την ιστορία μας και να μη λησμονούμε εκείνους τους τόπους, τους μαρτυρικούς τόπους, όπου άνθρωποι θυσιάστηκαν για να μπορούμε εμείς οι επόμενοι και μεθεπόμενη γενιά να είμαστε σήμερα ελεύθεροι και να απολαμβάνουμε τους καρπούς αυτής της ελευθερίας».

Πρώτος σταθμός του Κυριάκου Μητσοτάκη, ήταν στο Κτήμα των Αμπελώνων του Μεγάλου Σπηλαίου της Οινοποιίας Cavino, όπου τον υποδέχθηκε με θερμό εναγκαλισμό ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος.

Δείτε βίντεο:

ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ - ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ - ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ


Τον κ. Μητσοτάκη συνοδεύουν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης, η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης.

mitsotakis-kalavryta-1
mitsotakis-kalavryta-2


Με το 2ο γενικό λύκειο Φαρσάλων στο Μέγα Σπήλαιο

Κατά την μετάβασή του στο Μέγα Σπήλαιο, ο πρωθυπουργός, «έπεσε» πάνω στο 2ο γενικό Λύκειο Φαρσάλων στο πλαίσιο εκπαιδευτικής εκδρομής, με τα παιδιά του οποίου και φωτογραφήθηκε.

Αντίθετα, εκεί δεν βρέθηκε ούτε ο Ηγούμενος, ούτε κανένας μοναχός, καθώς όπως έγινε γνωστό ο Ηγούμενος αντιμετώπιζε πρόβλημα υγείας. Πάντως, δεν σήμανε ούτε το σήμαντρο, μία συμβολική κίνηση μετά και την ψήφο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, θέμα για το οποίο η Εκκλησία έχει εκφράσει την αντίθεσή της.

mitsotakis-kalavryta-6


Συνομιλώντας με πολίτες στα Καλάβρυτα

mitsotakis-kalavryta-8
mitsotakis-kalavryta-7
mitsotakis-kalavryta-4
mitsotakis-kalavryta-5

Ειδήσεις σήμερα:

Κυριάκος και Μαρέβα Μητσοτάκη στην αντεπίθεση μετά την ανάρτηση Ακρίτα - «Γιατί τόσα ψέματα;»

42χρονος δολοφόνησε την 28χρονη πρώην του 50 μέτρα από το ΑΤ Αγίων Αναργύρων που είχε πάει να τον καταγγείλει

Ένταση στη συνέντευξη του Νίκου Καρβέλα στη Νίκη Λυμπεράκη: Η συζήτηση μαζί σου είναι λίγο απογοητευτική, της είπε
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης