Εκλογές 2023: Οι φόροι κρατούν τα «κλειδιά» της κάλπης- Σύγκρουση κορυφής για υγεία και οικονομία

Εκλογές 2023: Οι φόροι κρατούν τα «κλειδιά» της κάλπης- Σύγκρουση κορυφής για υγεία και οικονομία

«Είμαστε για τα δύσκολα» διεμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Εύβοια - Μήνυμα στήριξης του ΕΣΥ μέσω της απομάκρυνσης Πνευματικού - Αφερέγγυες οι εξαγγελίες της ΝΔ λέει ο Τσίπρας

mitsotakis-ekloges
Στα ύψη εκτινάχθηκε χθες, Παρασκευή, η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, καθώς οικονομία και υγεία καθοδηγούν την κούρσα των δεύτερων εκλογών, δίνοντας ένα πιο προγραμματικό στίγμα. Αμφότεροι οι δύο μονομάχοι διασταύρωσαν τα ξίφη τους με φόντο τις μειώσεις φόρων, τις υποσχέσεις για νέες οικονομικές παροχές, αλλά και την κατάσταση που επικρατεί στο δημόσιο σύστημα υγείας, τονίζοντας καθένας από πλευράς τους πως δεν πρέπει να υπάρξει «καμία ψήφος χαμένη».

«Είμαστε για τα δύσκολα»

Περιοδεύοντας στην Εύβοια, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης περιέγραψε ως αντίπαλο του κόμματός του τον εφησυχασμό, δεσμευόμενος ότι η ΝΔ είναι και θα είναι στο πλευρό της κοινωνίας και των πολτιών «σε κάθε αντιξοότητα». Επισκεπτόμενος την Ιστιαία και την Αιδηψό, «είμαστε εδώ για τα δύσκολα κι είμαστε εδώ για να στηρίζουμε την κοινωνία και τους πολίτες σε κάθε αντιξοότητα. Κι ένας από τους λόγους που πήραμε αυτό το πολύ υψηλό ποσοστό στην κάλπη της 21ης Μαΐου, ήταν ακριβώς αυτός: σε κάθε δυσκολία ήμασταν δίπλα στους πολίτες, είτε μιλάμε για φυσικές καταστροφές, είτε μιλάμε για τον κορωνοϊό, είτε μιλάμε για την ενεργειακή κρίση, είτε μιλάμε για την κρίση του πληθωρισμού. Πάντα στρέφαμε το βλέμμα μας στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας και σε αυτούς που το είχαν περισσότερο ανάγκη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εστιάζοντας στην ανάγκη στήριξης του κοινωνικού κράτους, «εμείς λέμε μία απλή κουβέντα: αν η οικονομία δεν αναπτύσσεται γρήγορα και δεν μπορεί ο προϋπολογισμός να έχει έσοδα από αυτήν την ανάπτυξη, είναι δύσκολο να κάνουμε πραγματική κοινωνική πολιτική. Αναπτυξιακή προοπτική για τη χώρα σήμερα μπορεί να εγγυηθεί μόνο η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας» υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε πως «παραλάβαμε μία οικονομία στα τάρταρα, ουραγό της ανάπτυξης στην Ευρώπη και την κάναμε πρωταγωνίστρια. Και σας ζητώ να μας στηρίξετε και πάλι, για να συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια, γιατί είναι για το καλό όλων των Ελληνίδων και όλων των Ελλήνων».

Χαιρετισμός Kυριάκου Μητσοτάκη σε συγκέντρωση πολιτών στη Στυλίδα


Λίγες ώρες μετά την απομάκρυνση του υποψηφίου βουλευτή, Σπύρου Πνευματικού από τα ψηφοδέλτια του κόμματος, ο πρόεδρος της ΝΔ ξεκαθάρισε πως «έχω κουραστεί πραγματικά να απαντώ σε fake news της αντιπολίτευσης που ισχυρίζονται ότι δήθεν «εμείς θέλουμε», λέει, «να ιδιωτικοποιήσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας».

Κλείσιμο
Αντίθετα, «εμείς στηρίξαμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας στην πανδημία και θα εξακολουθούμε να το στηρίζουμε. Θα κάνουμε 10.000 προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών. Θα ξαναφτιάξουμε τα κέντρα υγείας μας. Θα εκσυγχρονίσουμε τα νοσοκομεία μας, τα τμήματα επειγόντων περιστατικών. Θα ξαναδούμε θέματα τα οποία έχουν να κάνουν με τη λειτουργία του ΕΚΑΒ και με τις διακομιδές. Και τις διακομιδές με ασθενοφόρα αλλά και τις εναέριες διακομιδές».

Πιλοτικές εναέριες διακομιδές

Επιπλέον, «δρομολογούμε ένα νέο πιλοτικό πρόγραμμα για εναέριες διακομιδές, ταχύτατες, για απομονωμένες περιοχές της χώρας, για τους ορεινούς μας όγκους, ακριβώς για να ξέρουν και οι πολίτες οι οποίοι είναι στην περιφέρεια, στα πιο απομονωμένα μέρη, ότι αν, ο μη γένοιτο, τύχει κάτι θα μπορούν να έχουν γρήγορα πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα» παρατήρησε ο κ. Μητσοτακης για το project «νέο ΕΣΥ», εξακοντίζοντας βέλη κατά του Αλέξη Τσίπρα.

Συγκεκριμένα, τον εγκάλεσε για την επιλογή του για την απλή αναλογική τονίζοντας ότι «έβαλε σε περιπέτειες τον τόπο. Γιατί εμείς λέγαμε πριν από τις εκλογές, ότι η απλή αναλογική είναι βόμβα στα θεμέλια της πολιτικής σταθερότητας. Και τότε έλεγαν «όχι, να πάμε να κάνουμε» λέει «προοδευτικές διακυβερνήσεις». Την απάντηση την πήραν από τον ελληνικό λαό».

«Και σε όσους σήμερα ισχυρίζονται «μην κάνουμε», λέει, «τη Νέα Δημοκρατία παντοδύναμη» -αυτό είναι το επιχείρημά τους τώρα- τους απαντώ: μα παντοδύναμη θα την έκανε τη Νέα Δημοκρατία ένας μόνο και αυτός είναι ο κυρίαρχος λαός και τη γνώμη του και τη θέλησή του θα τη σεβαστούμε. Ο λαός είναι αυτός ο οποίος καθορίζει τελικά τις κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες, εσείς όλοι. Ο λαός πήρε την απόφασή του. Την πήρε την απόφασή του στην κάλπη της 21ης Μαΐου. Μας είπε: «Κυβερνήστε, λύστε μας τα προβλήματα», περιέγραψε ο κ. Μητσοτάκης.

Χαιρετισμός Kυριάκου Μητσοτάκη σε συγκέντρωση πολιτών στην Ιστιαία


Κατά τον πρόεδρο της ΝΔ, ωστόσο, «δεν έχει κριθεί τίποτα. Το σκορ του πρώτου αγώνα δεν μετράει εδώ, στον δεύτερο γύρο, μας δίνει μια μεγάλη ανάσα. Ναι, κερδίσαμε με 20 μονάδες, είμαστε πολύ ικανοποιημένοι, αλλά πρέπει να επανεπιβεβαιωθεί στην κάλπη της 25ης Ιουνίου», όπως επισήμανε και υπεραμύνθηκε της οικονομικής του πολιτικής, η οποία οδήγησε στην μείωση αλλεπάλληλων φόρων κατά την περασμένη τετραετία.

Με τους πολίτες να αξιολογούν την οικονομία υψηλά στα κριτήρια διαμόρφωσης της ψήφου τους, μειώσεις φόρων και την νέα τετραετία προαναγγέλει σήμερα ο κ. Μητσοτακης σε συνέντευξη του στα «Παραπολιτικά», ενώ εξακολουθεί να βρίσκεται πρώτος στις προτιμήσεις και των αναποφάσιστων πολιτών, σύμφωνα με έρευνα της MRB, στην οποία από τους αναποφάσιστους, το 20,5% θεωρεί καταλληλότερο για πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το 6% το Νίκο Ανδρουλάκη, το 4,8% τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και το 0,8% τον Αλέξη Τσίπρα. Το 49,1% απαντά «κανένας».

Την ίδια ώρα, απαντήσεις μια προς μια στα «5+1 Fake News» του Αλέξη Τσίπρα για την οικονομία έδωσε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Άκης Σκέρτσος, απαντώντας στις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ότι στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα δεν περιλαμβάνονται οι προεκλογικές δεσμεύσεις της ΝΔ. «O ΣΥΡΙΖΑ επιμένει ότι στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα σταθερότητας 2023-2026 υπάρχει μόνο ένα μέτρο που αφορά το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων κι όχι τα υπόλοιπα. Τι ισχύει;

Μάλλον ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διάβασε ούτε τα δελτία τύπου, όπου παραθέτουμε για πολλοστή φορά την αναλυτική ποσοτικοποίηση των δημοσιονομικών μέτρων του Προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας, ούτε έχει διαβάσει και το Πρόγραμμα Σταθερότητας, το οποίο καταρτίζεται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους» εξήγησε ο κ. Σκερτσος, παραπέμποντας στις σχετικές σελίδες του προγράμματος.

«Κρυφή ατζέντα»

Στον αντίποδα, τη δέσμευση του ότι θα καταθέσει ένα διαφορετικό Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα αν εκλεγεί διατύπωσε χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ο οποίος παραχώρησε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, στο Ζάππειο. Ο ίδιος χαρακτήρισε ως αφερέγγυες και «fake» τις προεκλογικές εξαγγελίες της ΝΔ, κάνοντας λόγο για «κρυφή ατζέντα της ΝΔ στην οικονομία και στην υγεία».

«Ήρθε όμως η ώρα να αποκαλύψουμε το πραγματικό πρόγραμμα της ΝΔ. ΄Ήρθε η ώρα να αποκαλύψουμε τη κρυφή της ατζέντα στην οικονομία και κυρίως στη Δημόσια υγεία» υποστήριξε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, λέγοντας πως «η ΝΔ αρνήθηκε με το επιχείρημα ότι οι δικές της εξαγγελίες εμπεριέχονται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής και έχουν κοστολογηθεί και εγκριθεί από την ευρωπαϊκή επιτροπή».

«Πρόκειται για ένα ακόμη ξεδιάντροπο ψέμα» σχολίασε ο κ. Τσίπρας και επικαλούμενος το Πρόγραμμα Σταθερότητας, υποστήριξε πως «η κυβέρνηση της ΝΔ κατέθεσε το Πρόγραμμα Σταθερότητας της Ελλάδας για την τριετία 2024-26 πριν περίπου δύο μήνες», για το οποίο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ παρέθεσε «πέντε αλήθειες» πίσω από τις προεκλογικές εξαγγελίες της ΝΔ, τις οποίες χαρακτήρισε «fake εξαγγελίες».

Υψηλούς τόνους, τέλος, χρησιμοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας και στο πεδιο της Υγείας, λέγοντας από τη Λάρισα που περιόδευσε χθες πως «βιώνουμε μέρες απόλυτης κατάρρευσης των δημόσιων νοσοκομείων και του ΕΣΥ», προσθέτοντας ότι αυτό είναι επιλογή της ΝΔ και ότι «δεν τους ενδιαφέρει η δημόσια υγεία, γιατί έχουν σχέδιο την ιδιωτικοποίηση». Είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε πάνω από 300 προσλήψεις διασωστών και 84 ασθενοφόρα λειτουργούσαν καθημερινά στο Λεκανοπέδιο, ενώ τα 4 αυτά χρόνια χωρίς να υπάρχει δέσμευση δημοσιονομικών περιορισμών, «δεν έκαναν καμία πρόσληψη, αντίθετα 560 διασώστες αποχώρησαν από το ΕΚΑΒ και λειτουργούν 52 ασθενοφόρα». Επιπλέον είπε ότι τον Δεκέμβριο 2019 στο ΕΣΥ οι μόνιμοι, επικουρικοί, συμβασιούχοι, γιατροί, νοσηλευτές, διοικητικό προσωπικό ήταν 108.000, ενώ τον Δεκέμβριο ‘22 ήταν 84.000 άτομα παρότι περάσαμε μια πανδημία.

Με φόντο την απόσυρση του κ. Πνευματικού από την εκλογική κούρσα, «πολύ λίγο, πολύ αργά, φανέρωσε ο κ. Πνευματικός την κρυφή ατζέντα της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη για την υγεία» αντέτεινε ο κ. Τσίπρας και κατέληξε πως «θέλουμε αύριο τα νοσοκομεία μας να είναι σε ακόμα χειρότερη κατάσταση, οι πολίτες χωρίς οικονομική δυνατότητα να μην έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη;».

Ειδήσεις σήμερα:

Το θαύμα της Κολομβίας: Ζωντανά βρέθηκαν τα 4 παιδιά που αγνοούνταν 40 μέρες μόνα στη ζούγκλα!

Πορνοστάρ ξεμπρόστιασε τον Γουίλιαμσον μόλις έμαθε ότι θα γίνει πατέρας: Ευχήσου να μην είμαι έγκυος γιατί έχω καθυστέρηση

Μπόρες και καταιγίδες σήμερα και αύριο - Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν

----------------

Εκλογές 2023

Οδηγός εκλογών 2023: Πως ψηφίζω - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση
 
Εκλογές 2023: 
Όλες οι ειδήσεις για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση, τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών, τα exit polls.
 
Αποτελέσματα εκλογών 2023: 
Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης