Κατώτατος μισθός: Νέο TikTok Μητσοτάκη - «Σε τέσσερα χρόνια τον αυξήσαμε 20%» (βίντεο)

Κατώτατος μισθός: Νέο TikTok Μητσοτάκη - «Σε τέσσερα χρόνια τον αυξήσαμε 20%» (βίντεο)

«Δεν είναι πρωταπριλιάτικο», λέει ο πρωθυπουργός ευχόμενος καλό μήνα - «Τον παραλάβαμε 650 ευρώ το 2019» - Δεσμεύτηκε για «καλύτερους μισθούς για όλους» την επόμενη τετραετία

mitsotakis-maximou-katotatos-misthos-5
Με ένα βίντεο στο TikTok ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εξήγησε την αύξηση στον κατώτατο μισθό η οποία τέθηκε σε ισχύ από σήμερα.

Συγκεκριμένα στο απόσπασμα που δημοσιεύθηκε στον προσωπικό του λογαριασμό ο πρωθυπουργός εύχεται καλό μήνα και λέει χαρακτηριστικά πως «δεν είναι πρωταπριλιάτικο». Όπως λέει ο κ. Μητσοτάκης «από 1η Απριλίου αυξάνεται ο κατώτατος μισθός και φτάνει τα 780 ευρώ. Πόσο τον παραλάβαμε; 650 ευρώ το 2019. Αυτό σημαίνει πως σε τέσσερα χρόνια αυξήθηκε κατά 20%».

Στην συνέχεια ο πρωθυπουργός καλεί όσους αμφισβητούν την συγκεκριμένη αύξηση, να πάρουν ένα κομπιουτεράκι. «Και επειδή άκουσα μερικούς να το αμφισβητούν, ας πάρουν το κινητό τους να κάνουν μία απλή πράξη. 650 επί 1,2 μας κάνει 780. Η αύξηση αυτή ήταν επιβεβλημένη, δεν μας λύνει όμως από μόνη της το πρόβλημα». Όπως λέει, «ξέρω πολύ καλά πως οι μισθοί στην χώρα μας είναι χαμηλοί και αυτό πρέπει να αλλάξει».

Δείτε βίντεο:

@kyriakosmitsotakis_

Από σήμερα αυξάνεται ο κατώτατος μισθός σε 780 Ευρώ #fyp #tiktokgreece

♬ original sound - Kyriakos Mitsotakis
Κλείσιμο


Ο πρωθυπουργός όμως μιλάει και ευρύτερα για την οικονομία και επισημαίνει πως για να αλλάξει αυτή η κατάσταση, θα πρέπει η ελληνική οικονομία να συνεχίσει να αναπτύσσεται και οι εταιρείες να μπορούν να δίνουν υψηλούς μισθούς.

«Το 2019 είχα υποσχεθεί πως θα μειώσουμε τους φόρους και θα φέρουμε επενδύσεις και ανάπτυξη. Και τα τρία αυτά έχουν γίνει. Μόνο έτσι μπορούν να συνεχίσουν να αυξάνονται οι μισθοί. Και αυτή είναι η δέσμευσή μας και για την επόμενη τετραετία. Απλά και καθαρά, καλύτεροι μισθοί για όλους», λέει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Στο υψηλότερο επίπεδο που έχει βρεθεί ιστορικά έως σήμερα

Νωρίτερα σε άλλη ανάρτηση για τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, στα 780 ευρώ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Facebook ανέφερε πως «στο τέλος του μήνα, 585.000 εργαζόμενοι συμπολίτες μας θα δουν τον μισθό τους να αυξάνεται», προσθέτοντας πως «από το 2019, όταν και αναλάβαμε τη διακυβέρνηση, η συνολική αύξηση του κατώτατου μισθού φτάνει στο 20%».

Παράλληλα, αναγνωρίζει πως «οι μισθοί στη χώρα μας είναι ακόμη χαμηλοί. Προφανώς η νέα αύξηση δεν λύνει από μόνη της το πρόβλημα», ωστόσο «η χώρα μας -χάρη στη δυναμική ανάπτυξη της οικονομίας που πετυχαίνουμε τα τελευταία χρόνια- σταδιακά συγκλίνει με την Ευρώπη στα εισοδήματα».

Αναλυτική η ανάρτηση του κ. Μητσοτάκη:«Από σήμερα ο κατώτατος μισθός ανεβαίνει στα 780 ευρώ, στο υψηλότερο επίπεδο που έχει βρεθεί ιστορικά έως σήμερα. Έτσι, στο τέλος του μήνα, 585.000 εργαζόμενοι συμπολίτες μας θα δουν τον μισθό τους να αυξάνεται.

Από το 2019, όταν και αναλάβαμε τη διακυβέρνηση, η συνολική αύξηση του κατώτατου μισθού φτάνει στο 20%.

Γνωρίζω καλά ότι οι μισθοί στη χώρα μας είναι ακόμη χαμηλοί. Προφανώς η νέα αύξηση δεν λύνει από μόνη της το πρόβλημα. Όμως η χώρα μας -χάρη στη δυναμική ανάπτυξη της οικονομίας που πετυχαίνουμε τα τελευταία χρόνια- σταδιακά συγκλίνει με την Ευρώπη στα εισοδήματα. Μεταξύ των 22 ευρωπαϊκών χωρών που έχουν κατώτατο μισθό η Ελλάδα σήμερα βρίσκεται στη 10η θέση. Αυτή η πορεία σύγκλισης δεν πρέπει να ανακοπεί.

Το μεγάλο μας στοίχημα για την επόμενη τετραετία είναι η ακόμη πιο δυναμική αύξηση των εισοδημάτων όλων των πολιτών, εφόσον ο ελληνικός λαός μας εμπιστευθεί ξανά τη διακυβέρνηση του τόπου».

Aπό σήμερα σε ισχύ ο νέος κατώτατος μισθός των 780 ευρώ - Πόσο αυξάνονται τα Δώρα και τα επιδόματα

Από σήμερα, 1η Απριλίου οι περίπου 600.000 μισθωτοί που αμείβονται με τα κατώτατα όρια θα λαμβάνουν 780 ευρώ μεικτά μηνιαίως. Το καθαρό ποσό θα ανέρχεται σε 665,70 € από 614,11 € και η καθαρή αύξηση σε 52 ευρώ ( + 8.4%). Μάλιστα στις περιπτώσεις που ο μισθωτός είναι έγγαμος και έχει προϋπηρεσία 9 έτη ο νέος μισθός του φθάνει τα 1.115 ευρώ.

Οι ετήσιες μεικτές αποδοχές για το μισθωτό (συμπεριλαμβάνονται δώρα Πάσχα, Χριστουγέννων και επίδομα αδείας) ανέρχονται σε 10.968,75 € ενώ οι καθαρές αποδοχές ανέρχονται σε 9.374,12 €.

Δώρο Πάσχα. Αυξημένο δώρο Πάσχα θα λάβουν 585.000 εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό. Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το δώρο αρχίζει από την 1 Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου κάθε έτους. Συνεπώς, αν η σχέση εργασίας διήρκεσε ολόκληρο το χρονικό διάστημα ο εργαζόμενος δικαιούται να λάβει μισό μηνιαίο μισθό αν αμείβεται με μισθό και 15 ημερομίσθια αν αμείβεται με ημερομίσθιο. Το δώρο Πάσχα υπολογίζεται βάσει των πράγματι καταβαλλόμενων τακτικών αποδοχών την 15η ημέρα πριν το Πάσχα, εφόσον αυτές είναι ίσες ή ανώτερες των νομίμων. Δηλαδή το δώρο θα υπολογιστεί με βάση το νέο μισθό που θα καταβάλλεται από την 1η Απριλίου. Σε περίπτωση που η εργασιακή σχέση έχει λυθεί πριν από την παραπάνω ημερομηνία το Δώρο Πάσχα υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές που καταβάλλονταν την ημέρα που λύθηκε η εργασιακή σχέση.

Εν προκειμένω το 2022 το δώρο Πάσχα ανέρχεται σε 406.25 ευρώ, το επίδομα αδείας σε 390 ευρώ και το δώρο Χριστουγέννων σε 812.5 ευρώ.

Να σημειώσουμε ότι ο άγαμος ,χωρίς προϋπηρεσία βρισκόταν εντός τους αφορολόγητου ορίου με τον προηγούμενο κατώτατο μισθό ενώ τώρα ανεβαίνει κλιμάκιο και επιβαρύνεται για πρώτη φορά με φόρο 73.26 ευρώ ετησίως. Στα στα 36,5 ευρώ τον χρόνο ανέρχεται ο φόρος για το μισθωτό με ένα παιδί ενώ παραμένει εντός αφορολόγητου ορίου ο μισθωτός με δύο παιδιά.

Την ίδια ώρα , ο μισθωτός θα κοστίζει συνολικά στην επιχείρηση 953.86 ευρώ από 872 ευρώ (+ 81,8 ευρώ) ενώ σε 12μηνη βάση αν συνυπολογιστούν τα δώρα και τα επιδόματα θα κοστίζει 1.117,81 € μηνιαίως. Όπως επισημαίνει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας, μια μικρομεσαία επιχείρηση, με 5 άτομα αμειβόμενα με τον κατώτατο μισθό, θα κληθεί να καταβάλει επιπλέον 5.726 ευρώ, σε ετήσια βάση. Σε συνδυασμό μάλιστα, με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 9,6% από την 1η Ιανουαρίου, που συνεπάγεται επιβάρυνση από 244 έως 655 ευρώ το χρόνο, ανάλογα με την ασφαλιστική κατηγορία του ελεύθερου επαγγελματία, οι οικονομικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων αυξάνονται δυσανάλογα.

Τριετίες: Ο υπουργός εργασίας Κωστής Χατζηδάκης έχει τονίσει ότι οι σχετικές αποφάσεις για το «ξεπάγωμα» των τριετιών θα ληφθούν στο τέλος του 2023 – Ιανουάριο 2024 αν πέσει η ανεργία κάτω από 10% . Και ναι μεν η ΕΛΣΤΑΤ, τον περασμένο Ιανουάριο δείχνει την ανεργία να πέφτει στο 10,8%, όμως στον προϋπολογισμό του 2023, η εκτίμηση του οικονομικού επιτελείου είναι ότι η ανεργία το τρέχον έτος θα διαμορφωθεί στο 12,7%, δυσκολεύοντας την επαναφορά των τριετιών.

Έτσι οι μισθοί με τις παγωμένες τριετίες που ισχύουν σήμερα θα διαμορφωθούν ως εξής :

Προϋπηρεσία 0-3 έτη έως τον Φεβρουάριο του 2012: 780 ευρώ

Προϋπηρεσία 3-6 έτη έως τον Φεβρουάριο του 2012: 858 ευρώ και 1001 σε 12μηνη βάση

Προϋπηρεσία 6-9 έτη έως τον Φεβρουάριο του 2012: 936 ευρώ και 1092 σε 12μηνη βάση

Προϋπηρεσία 9 έτη και άνω έως τον Φεβρουάριο του 2012: 1.014 ευρώ και 1183 σε 12μηνη βάση

Για όσους παίρνουν επίδομα γάμου, το οποίο είναι 10%, οι νέοι ελάχιστοι μισθοί διαμορφώνονται ως εξής:

Προϋπηρεσία 0-3 έτη έως τον Φεβρουάριο του 2012: 858 ευρώ

Προϋπηρεσία 3-6 έτη έως τον Φεβρουάριο του 2012: 936 ευρώ

Προϋπηρεσία 6-9 έτη έως τον Φεβρουάριο του 2012: 1.014 ευρώ

Προϋπηρεσία 9 έτη και άνω έως τον Φεβρουάριο του 2012: 1.115 ευρώ


Υπενθυμίζουμε ότι το επίδομα γάμου δεν είναι θεσμοθετημένο αλλά «διασώζεται» μέσω της υπογραφής Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας μεταξύ ΓΣΕΕ και εργοδοτικών φορέων και καταβάλλεται στους μισθωτούς από την πλειοψηφία των επιχειρήσεων.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει και το επίδομα ανεργίας που λαμβάνουν περίπου 200.000 άνεργοι αλλά και μια σειρά επιδομάτων που καταβάλει η ΔΥΠΑ ( εποχικό βοήθημα , επίδομα επίσχεσης κλπ) . Σήμερα το επίδομα είναι 438 ευρώ και από την 1η Απριλίου 2023 θα φτάσει στα 479.17 ευρώ.


Ειδήσεις σήμερα:

Νέα Σμύρνη: Τέσσερις τράπεζες στο στόχαστρο των Κολομβιανών «ποντικών» πριν το ριφιφί

Χαλκιδική - Ο «Έλληνας Κόπερφιλντ»: Η άγνωστη ιστορία του «ξανθού μάγου» που κατηγορείται για βιασμό

Άγιος Δημήτριος - Mall: «Παναγία μου σώσε μας», φώναζαν οι ανήλικοι τραυματίες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης