Τσίπρας από το Περιστέρι: Στο δίλημμα «με τη Δημοκρατία ή την εκτροπή» θα απαντήσει ο ίδιος ο λαός

Τσίπρας από το Περιστέρι: Στο δίλημμα «με τη Δημοκρατία ή την εκτροπή» θα απαντήσει ο ίδιος ο λαός

Για «μήνυμα νίκης και αλλαγής» έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από το κλειστό γήπεδο «Ανδρέας Παπανδρέου»

5795202
Ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι είναι απόλυτα έτοιμοι για τις εκλογές, τις οποίες ζητούν εντός Φεβρουαρίου, θέλησαν να στείλουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, με τη σημερινή, πρώτη προεκλογική ομιλία του Αλέξη Τσίπρα. Η επιλογή του γηπέδου «Ανδρέας Παπανδρέου» στο Περιστέρι, δεν είναι τυχαία, καθώς η Κουμουνδούρου, επενδύει πολλά στον δυτικό τομέα και εκτιμά ότι είναι μια περιοχή που μπορεί να κυριαρχήσει.

Με τη νεολαία του κόμματος να δίνει τον παλμό στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ, ο Αλέξης Τσίπρας, άνοιξε την βεντάλια του σχεδίου της προοδευτικής διακυβέρνησης. Επέλεξε, ξανά, να επιτεθεί με ιδιαίτερη σφοδρότητα στην κυβέρνηση αλλά και προσωπικά στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη ενώ φαίνεται ότι δεν κάνει βήμα πίσω στην αντιπαράθεση που έχει ανοίξει με το ΠΑΣΟΚ.

Η εκδήλωση, ξεκίνησε με ολιγόλεπτη ομιλία της εκπροσώπου Tύπου, Πόπης Τσαπανίδου, η οποία έδωσε τον παλμό. «Είμαστε εδώ για να δώσουμε ένα μήνυμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη», δήλωσε, μεταξύ άλλων. Αναφερόμενη στον θάνατο των δύο πιλότων της πολεμικής αεροπορίας, η κυρία Τσαπανίδου δήλωσε ότι είναι μια ημέρα θλίψης και η χώρα θρηνεί. Για τον λόγο αυτό, ζήτησε και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη τους.

Ομιλία στο Δημοτικό Γυμναστήριο Περιστερίου «Ανδρέας Παπανδρέου»

Posted by Alexis Tsipras on Wednesday, February 1, 2023
Κλείσιμο

Από τον λόγο του Αλέξη Τσίπρα, δεν έλειπαν οι επιθέσεις κατά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και της Νέας Δημοκρατίας.  Με το δίλημμα «με τη δημοκρατία ή την εκτροπή» στο οποίο καλείται να απαντήσει «ο ίδιος λαός» ξεκίνησε την ομιλία του στο κλειστό στάδιο "Ανδρέας Παπανδρέου" στο Περιστέρι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας λόγο για «μήνυμα νίκης και αλλαγής» και για «αντεπίθεση της Δημοκρατίας».

«Δεν θα απαντήσουν σε αυτό το υπαρξιακό για τη χώρα ερώτημα, οι 156 βουλευτές της ΝΔ. Θα απαντήσουν τα εκατομμύρια των Ελληνίδων και των Ελλήνων. Θα απαντήσει ο ελληνικός λαός στην κάλπη, έτσι όπως το Σύνταγμά μας ορίζει. Από σήμερα λοιπόν, μεταφέρουμε την πρόταση δυσπιστίας απέναντι στη χειρότερη, στην πιο επικίνδυνη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης, από τη Βουλή στον ίδιο τον ελληνικό λαό», είπε ακόμη ο κ. Τσίπρας. Παράλληλα επανάλαβε το αίτημα του για άμεση διάλυση της Βουλής και να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές εντός τριών εβδομάδων.

Απηύθυνε κάλεσμα στις προοδευτικές δυνάμεις για άλλη μια φορά, ωστόσο τώρα δεν έλειπαν και οι αιχμές. Λίγα 24ώρα μετά την αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «ακριβώς σε στιγμές, που πρωταρχικό καθήκον όλων των δημοκρατικών δυνάμεων δε μπορεί να είναι άλλο από την υπεράσπισή της ίδιας της δημοκρατίας. Είναι κρίμα να επιλέγουν ένα ανιστόρητο διμέτωπο που διευκολύνει το καθεστώς Μητσοτάκη και αξιοποιείται από αυτό».

«Είναι κρίμα να μη θέλουν να καταλάβουν ότι οι όποιες διαφορές των προοδευτικών δυνάμεων, σοβαρές ή λιγότερο σοβαρές, λύνονται στο πεδίο της δημοκρατίας και μόνο εκεί. Κι αυτό το πεδίο οφείλουμε όλοι μαζί, πρωτίστως να το καθαρίσουμε από τη λάσπη του κυρίου Μητσοτάκη», επεσήμανε ακόμη.

Όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας, μόνο μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να φέρει την πολιτική αλλαγή και την προοδευτική διακυβέρνηση και συνέχισε λέγοντας πως είναι «κρίμα για την προσπάθεια του λαού να απαλλαγεί από το άχθος Μητσοτάκη, ηγεσίες κομμάτων που ορκίζονται στη δημοκρατία, να υψώνουν αδιαπέραστα τείχη ανάμεσα στις δυνάμεις της δημοκρατίας».

Το σχέδιο της «Προοδευτικής Διακυβέρνησης»
Ο Αλέξης Τσίπρας, περιέγραψε το πρόγραμα που θέλει να εφαρμόσει η «προοδευτική διακυβέρνηση». Υπογράμμισε ότι θέλουν να δημιουργήσουν μια κοινωνία ασφάλειας και δικαιοσύνης. Με πρώτη προτεραιότητα, την καταπολέμηση της ακρίβειας, βάζοντας τέλος στην αισχροκέρδεια. Και συνέχισε λέγοντας, ότι θα ξανά κρατικοποιηθεί η ΔΕΗ, να γίνει ξανά δημόσια και ηγείται της προσπάθειας να πέσει η τιμή στο ρεύμα.

Για την Εργασία:
 1. Αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα στα 880 ευρώ, από τον πρώτο χρόνο
 2. Αύξηση των μισθών όλων των δημοσίων υπαλλήλων κατά 10 %, από τον πρώτο χρόνο
 3. Θέσπιση μηχανισμού ετήσιας τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
 4. Ξεπάγωμα των τριετιών
 5. Επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας
 6. Επανίδρυση του ΣΕΠΕ
 7. Επαναφορά του 8ωρου και των απλήρωτων υπερωριών
Οικονομία
 1. Αφορολόγητο στις 10.000 ευρώ για όλους (ελεύθερους επαγγελματίες, μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες, εργαζόμενους με μπλοκάκι)
 2. Μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο χαμηλότερο συντελεστή
 3. Μείωση των ΕΦΚ στα καύσιμα στον κατώτερο συντελεστή της ΕΕ
 4. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος
 5. Προστασία της πρώτης κατοικίας, της αγροτικής γης και της επαγγελματικής στέγης από πλειστηριασμούς
 6. 120 δόσεις και κούρεμα βασικής οφειλής για τα χρέη στο δημόσιο
 7. Κανόνες στη λειτουργία των funds
 8. Και Δημόσιος πυλώνας στο τραπεζικό σύστημα
Συντάξεις:
 1. Επιστροφή όλων των αναδρομικών τους σε 3 ετήσιες δόσεις
 2. Επαναφορά της 13ης σύνταξης του 2019
 3. Αύξηση των συντάξεων όπως ορίζει ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ
 4. Αποκατάσταση των αδικιών που δημιουργούνται από την προσωπική διαφορά
 5. Κατάργηση της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης
Κοινωνία – Μητέρες:
 1. Θέλουμε δικαιοσύνη για τις μητέρες. Κι αυτό σημαίνει:
 2. Αύξηση και μετατροπή του επιδόματος παιδιού σε επίδομα μητέρας. Και χορήγησή του στη μητέρα από τη γέννηση του παιδιού μέχρι τα 24 έτη ανεξαρτήτως σπουδών.
 3. Ειδική άδεια μητρότητας σε αυτοαπασχολούμενες, ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες
 4. Βρεφονηπιακοί σταθμοί για όλα τα παιδιά
Νέα Ζευγάρια:
 1. Προσιτή κατοικία με χαμηλά ενοίκια μέσα από τη δημιουργία τράπεζας στέγης και τον έλεγχο του Airbnb
 2. Διπλασιασμός του επιδόματος ενοικίου
Υγεία
 1. Θέλουμε δικαιοσύνη στην Υγεία. Κι αυτό σημαίνει:
 2. Άμεση πρόσληψη 5.500 μόνιμων υγειονομικών. Πρόσληψη επιπλέον 10.000 σε βάθος τριετίας
 3. Μονιμοποίηση του υγειονομικού προσωπικού που έδωσε τη μάχη της πανδημίας στην πρώτη γραμμή
 4. Ένταξη του υγειονομικού προσωπικού στα βαρέα και ανθυγιεινά.
 5. Αναδιαμόρφωση μισθολογίου με Εισαγωγικό μισθό πρωτοδιοριζόμενου γιατρού τα 2.000 ευρώ και κίνητρα για την ένταξη νεών γιατρών στο ΕΣΥ.
Παιδεία:
 1. 20.000 διορισμοί μόνιμων δασκάλων και καθηγητών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
 2. Διπλασιασμός της κρατικής χρηματοδότησης στα πανεπιστήμια και του αριθμού των μελών ΔΕΠ σε βάθος τετραετίας.
 3. Δωρεάν μεταπτυχιακά προγράμματα.
 4. Επαναφορά λειτουργίας των Διετών Προγραμμάτων Σπουδών
 5. Αύξηση του αριθμού των εισακτέων στα ΑΕΙ μετά της κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης και Δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης στις σχολές χαμηλής ζήτησης.
Κράτος:
 1. Αντικατάσταση του επιτελικού κράτους που έχει γίνει ανέκδοτο με ένα δημοκρατικό και αποτελεσματικό κράτος.
 2. Με δομές αξιοκρατίας και διαφάνειας.
 3. Με δραστικό περιορισμό των μετακλητών και των απευθείας αναθέσεων.
 4. Ολική αναδιοργάνωση της ΕΥΠ, διαφανή και δημοκρατική λειτουργία και επαναφορά της στον ιδρυτικό της σκοπό, δηλαδή την εθνική ασφάλεια και τη καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.
 5. Αναδιοργάνωση και κάθαρση της Ελληνικής Αστυνομίας από τους επίορκους αστυνομικούς. Με στόχο να καταπολεμεί και όχι να συνεργάζεται με το έγκλημα.
 6. Έμπρακτη στήριξη του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και ταυτόχρονα έλεγχος όλων των εξοπλιστικών προγραμμάτων που αποφασίστηκαν τα τρία τελευταία χρόνια.
Πολιτισμός
 1. Προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομίας
 2. Συλλογικές συμβάσεις για αξιοπρεπείς μισθούς και συνθήκες εργασίας στο χώρο του πολιτισμού.
 3. Μια νέα προοδευτική πολιτική για τα μνημεία και τα κρατικά μουσεία, ενταγμένα στο σχέδιό μας για τη βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη της χώρας.
 4. Ακαδημαϊκή και επαγγελματική αναγνώριση των πτυχίων των ανώτερων καλλιτεχνικών σχολών και δημιουργία δημόσιας ανώτατης καλλιτεχνικής εκπαίδευσης.
Θεσμοθέτηση γάμου για όλα τα πρόσωπα:

Επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας, εξήγησε ότι θέλει «δικαιοσύνη στα δικαιώματα όλων των ανθρώπων στη ζωή. Για αυτό και θα θεσμοθετήσουμε το δικαίωμα γάμου για όλα τα πρόσωπα».

Ο Αλέξης Τσίπρας, στο τέλος της ομιλίας όξυνε ξανά τους τόνους, περιγράφοντας το «δίλημμα των εκλογών. Επιτιθέμενος στον πρωθυπουργό είπε ότι αυτό το δίλημμα είναι: «δημοκρατία ή εκτροπή, ή δημοκρατία ή Μητσοτάκης. Και συνέχισε λέγοντας ότι η απάντηση θα είναι συντριπτική, όπως εκτίμησε. Η απάντηση θα είναι Δημοκρατία.

Και έκλεισε την ομιλία του λέγοντας ότι «η απάντηση θα είναι δικαιοσύνη. Η απάντηση θα είναι μια μεγάλη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Η απάντηση θα είναι η πολιτική αλλαγή και η προοδευτική κυβέρνηση από την επόμενη των εκλογών».

Αναλυτικά η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα:

Πολίτες της Αθήνας, σήμερα από εδώ από το Περιστέρι, δίνουμε μαζί το μήνυμα της νίκης, το μήνυμα της αλλαγής. Η Δημοκρατία αντεπιτίθεται.Γιατί η Δημοκρατία έχει βαθιές ρίζες στο τόπο μας. Και κανείς δε μπορεί να την υπονομεύει. Ήδη το φως της αλήθειας νίκησε το σκοτάδι της συγκάληψης, της εκτροπής και των εκβιασμών.

Και τώρα την απάντηση στο δίλλημα: Με τη Δημοκρατία ή την εκτροπή, καλείται να δώσει ο ίδιος ο λαός. Δε θα απαντήσουν σε αυτό το υπαρξιακό για τη χώρα ερώτημα, οι 156 βουλευτές της ΝΔ. Θα απαντήσουν τα εκατομμύρια των Ελληνίδων και των Ελλήνων. Και θα απαντήσουν στη κάλπη, έτσι όπως το Σύνταγμά μας ορίζει.

Από σήμερα λοιπόν, μεταφέρουμε τη πρόταση δυσπιστίας απέναντι στη χειρότερη, στη πιο επικίνδυνη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης, από τη Βουλή στον ελληνικό λαό. Και ξεκινάμε μαζί, από δω, από το Περιστέρι. Από το κλειστό στάδιο « Ανδρέας Παπανδρέου», που φάνηκε σήμερα μικρό για να χωρέσει τον παλμό και την αποφασιστικότητά σας.

Ξεκινάμε μαζί την πορεία στο λαό. Για τη μεγάλη νίκη και τη πολιτική αλλαγή. Για τη προοδευτική κυβέρνηση που έχει ανάγκη ο τόπος. Για την αποκατάσταση του κράτους δικαίου και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Και βλέποντας το πάθος, το πλήθος, τα πρόσωπά σας, δεν είμαι απλώς αισιόδοξος. Είμαι βέβαιος. Ο εφιάλτης τελειώνει. Η δημοκρατία και το κράτος Δικαίου θα επιστρέψουν. Η δικαιοσύνη θα ξαναγίνει ο κανόνας. Οι ανισότητες, η αδικία, οι παρακρατικές μέθοδοι, η διαφθορά, η αναξιοκρατία, σύντομα θα λάβουν ένα τέλος. Μαζί θα βγάλουμε την Ελλάδα από το τέλμα, το ζόφο και την παρακμή. Μαζί θα ξαναχτίσουμε τις βάσεις για μια Ελλάδα της δικαιοσύνης και της προκοπής.

Φίλες και φίλοι, πολίτες της Αθήνας. Τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια είναι πάρα πολλά αυτά που έχουν δει τα μάτια μας. Είναι πάρα πολλά αυτά που έχουμε ζήσει και έχουμε πληρώσει πανάκριβα. Είδαμε τη χώρα μας να γίνεται η χειρότερη σε όλο το Δυτικό κόσμο σε απώλειες αναλογικά με το πληθυσμό της από την πανδημία. Είδαμε και βλέπουμε ανθρώπους να πεθαίνουν έξω από μονάδες εντατικής θεραπείας σε ένα παρατημένο ΕΣΥ. Είδαμε, παρά τις τρομακτικές απώλειες, αυτούς που κυβερνάν να επιμένουν, σε ένα σχέδιο ιδιωτικοποίησης και διάλυσης του ΕΣΥ. Να ανοίγουν την πόρτα της δημόσιας Υγεία στην κερδοσκοπία.

Κι ακόμα χειρότερα, τους είδαμε να εκμεταλλεύονται την αγωνία της αρρώστιας και του θανάτου, για να λεηλατήσουν με τις απευθείας αναθέσεις τα δημόσια ταμεία. Είδαμε, επίσης αυτά τα χρόνια, την ΕΕ για πρώτη φορά να δίνει το πράσινο φως σε μια κυβέρνηση να ξεφύγει από τους γνωστούς δημοσιονομικούς περιορισμούς. Και τη κυβέρνηση να δαπανά, όπως η ίδια λέει, σχεδόν πενήντα δις. Αλλά αντί να τα δώσει στοχευμένα σε όσους έχουν ανάγκη στήριξης, είδαμε να κερδίζουν για άλλη μια φορά οι ισχυροί και οι ημέτεροι και τη φτώχεια να αυξάνεται, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να ασφυκτιούν.

Είδαμε και βλέπουμε ενάμισι χρόνο τώρα, τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά να παραδέρνουν στην καταιγίδα της ακρίβειας. Είδαμε και βλέπουμε τους μισθούς και τις συντάξεις να μειώνονται από τον πληθωρισμό, και την ακρίβεια να εξανεμίζει το εισόδημα κάθε νοικοκυριού από τη δεύτερη βδομάδα του μήνα.

Είδαμε και βλέπουμε η αισχροκέρδεια να γίνεται κανόνας. Οι τιμές στα Σούπερ μάρκετ να ανεβαίνουν χωρίς μέτρο και η Ελλάδα με τους χαμηλότερους μισθούς και τα χαμηλότερα εισοδήματα στην ΕΕ, να γίνεται η χώρα με τις ακριβότερες τιμές. Είδαμε τη ΔΕΗ να πρωτοστατεί στο ράλυ των ανατιμήσεων στο ρεύμα.

Τη χώρα μας να είναι πρώτη σε όλη την Ευρώπη στη χονδρική τιμή ρεύματος. Το μέσο νοικοκυριό να χρειάζεται σχεδόν δυο μισθούς για να πληρώσει το ρεύμα.
Και την ίδια στιγμή, οι ενεργειακές εταιρείες και τα διυλιστήρια να βγάζουν μυθικά υπερκέρδη, χωρίς κανείς να τους ελέγχει, χωρίς κανένας να βάζει όριο, χωρίς κανένας να τους φορολογεί.

Είδαμε και βλέπουμε τη διαφθορά να έχει εγκατασταθεί σε όλες τις πλευρές του κράτους. Ρουσφέτι και κομματισμός, να συνοδεύουν κάθε κυβερνητική πράξη.
Είδαμε οικογένειες να χάνουν τα σπίτια τους σε πληστηριασμούς για μερικές χιλιάδες ευρώ και την ίδια ώρα οι κάθε λογής Πάτσηδες και τα κοράκια των funds, να πλουτίζουν από τη δυστυχία των αδύναμων και της μεσαίας τάξης. Ενώ τραπεζίτες, golden boys, μαυραγορίτες του λευκού κολάρου, να απολαμβάνουν την ασυλία της ασυδοσίας τους.

Είδαμε και βλέπουμε τους νέους μας να στερούνται την ευκαιρία ακόμα και να ονειρεύονται. Να φυλακίζονται στην ανεργία, σε δουλειές με αμοιβές πείνας, χωρίς δικαιώματα και προοπτική. Ή να σπρώχνονται στο δρόμο της μετανάστευσης. Και η κυβέρνηση να καταργεί το οχτάωρο και να επιβάλει εργασιακή ζούγκλα. Ενώ η μαύρη αγορά, η αισχροκέρδεια, η πιο φαύλη εκμετάλλευση της οικονομικής κρίσης από μια κρατικοδίαιτη ολιγαρχία, να γίνονται κανονικότητα, όχι απλώς με την ανοχή, αλλά με τις ευλογίες της κυβέρνησης.

Είδαμε, επίσης τους ανθρώπους του πολιτισμού αλλά και τον ίδιο τον πολιτισμό μας να απαξιώνονται. Τα αρχαία στο μετρό της Θεσσαλονίκης να ξηλώνονται, την Ακρόπολη να τσιμεντώνεται, τα γλυπτά του Παρθενώνα να μπαίνουν στο παζάρι των προεκλογικών εντυπώσεων. Είδαμε βιαστές να αναλαμβάνουν κρίσιμες κρατικές θέσεις και μετά να ξεπλένονται. Αλλά τα πτυχία των καλλιτεχνών να υποβιβάζονται με Διάταγμα, ως ισότιμα του απολυτηρίου Λυκείου.

Και είδαμε τέλος τη δημοκρατία μας να κακοποιείται με τον πιο βάναυσο τρόπο. Τις υποκλοπές να ρυπαίνουν τη δημόσια ζωή. Την ΕΥΠ να γίνεται ΚΥΠ, Καθεστωτική Υπηρεσία Πληροφοριών, στην υπηρεσία των σχεδίων του καθεστώτος Μητσοτάκη. Και την εθνική μας ασφάλεια, την είδαμε να εμπλέκεται σε παίγνια εκβιασμών τύπου μαφίας, με την παρακολούθηση της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων.

Φίλες και φίλοι. Πολίτες της Αθήνας. Όλα αυτά τα είδαμε τα τελευταία χρόνια, γιατί απέναντί μας δεν είχαμε μια κακή κυβέρνηση. Αλλά ένα επικίνδυνο καθεστώς.Ο κος Μητσοτάκης δε χρησιμοποίησε τις παρακρατικές μεθόδους από λάθος ή από αστοχία. Δεν ήταν αστοχία, ήταν μέθοδος διακυβέρνησης. Γιατί οι άθλιες πολιτικές απαιτούν και άθλια μέσα για να επιβληθούν.

Με εργαλείο τα πιο ανήθικα μέσα θέλησαν να επιβάλλουν μια ανήθικη πολιτική. Με μοχλό το ψέμα, τον έλεγχο της ενημέρωσης, την κακοποίηση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, επιχείρησαν να επιβάλουν και τελικά επέβαλαν, την πιο μεγάλη και προκλητική αναδιανομή εισοδήματος που έχει συμβεί στο τόπο μας. Από τους πολλούς στους ελάχιστους. Από τη μεγάλη πλειοψηφία στη μειοψηφία που στηρίζει και στηρίζεται από το καθεστώς Μητσοτάκη. Τα καθεστώτα όμως πέφτουν από το λαό. Και πέφτουν με πάταγο. Για αυτό και πλέον εμείς στο λαό και μόνο στο λαό απευθυνόμαστε.

Στους εργαζόμενους, τους νέους, τους μικρομεσαίους, τους αγρότες, τους ελεύθερους επαγγελματίες, στη κοινωνική πλειοψηφία. Και τους καλούμε να βάλουμε μαζί ένα τέρμα σε αυτή τη βίαιη αναδιανομή του εισοδήματος. Του δικού τους εισοδήματος, που συρρικνώνεται για να κερδίζουν οι ισχυροί. Να βάλουμε τέλος σε ένα καθεστώς που είναι πλέον καθεστώς ντροπής για τη χώρα. Καθεστώς εκτροπής. Να βάλουμε τέλος με το μόνο όπλο που ο λαός διαθέτει. Την ψήφο και τον αγώνα του.

Πολίτες της Αθήνας. Μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις των πειστηρίων της εκτροπής, ο κύβος ερήφθη. Και ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ως ο βασικός κορμός της δημοκρατικής παράταξης στον τόπο μας, έχει χρέος ηθικό και πολιτικό. Δε θα νομιμοποιήσουμε την εκτροπή. Δε θα νομιμοποιήσουμε τον ακρωτηριασμό της δημοκρατίας. Ζητάμε την άμεση διάλυση της Βουλής και την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία. Και μεταφέρουμε την πρόταση δυσπιστίας από το κοινοβούλιο στον λαό. Τον ανώτατο κριτή.

Αυτός και μόνο αυτός είναι ο αρμόδιος να αποφασίσει στο δίλλημα: Με τη δημοκρατία ή με την εκτροπή. Και όσο ο κος Μητσοτάκης γαντζωμένος μέχρι τέλους στη καρέκλα της εξουσίας, θα αρνείται τη προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία. Δε θα συμμετάσχουμε στις ψηφοφορίες της Βουλής. Δε θα νομιμοποιούμε τη πλειοψηφία της εκτροπής. Δε θα νομιμοποιούμε μια ηθικά και πολιτικά έκπτωτη κυβέρνηση.

Αναρωτιέμαι, όμως, αφού ο κος Μητσοτάκης διατείνεται ότι έχει τόσο μεγάλη δημοσκοπική υπεροχή.
Αφού όλα τα παπαγαλάκια – και είναι πολλά – της κυβερνητικής προπαγάνδας, διατείνονται ότι η εκλογική αναμέτρηση θα είναι για αυτόν ένας υγιεινός περίπατος. Γιατί άραγε, δε σηκώνει το γάντι; Γιατί δε προκηρύσσει εκλογές; Γιατί θέλει να καθίσει ως και τη τελευταία ημέρα γαντζωμένος στη καρέκλα της εξουσίας;

Η απάντηση είναι προφανής:

Γιατί η πραγματικότητα δεν είναι καθόλου έτσι όπως ορισμένοι επιθυμούν να τη παρουσιάσουν.
Γιατί ο κος Μητσοτάκης φοβάται σα το διάολο το λιβάνι, τη λαϊκή ετυμηγορία.
Γιατί ο κος Μητσοτάκης γνωρίζει ότι την επόμενη των εκλογών δε θα βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου.
Και γιατί σκοπεύει, στη πορεία προς τις εκλογές, να επιστρατεύσει κάθε μέσο, προκειμένου να προστατεύσει το καθεστώς του.

Από έναν αδίστακτο πρωθυπουργό, που δε δίστασε να παρακολουθεί το μισό πολιτικό σύστημα, τους πολιτικούς του αντιπάλους, τους υπουργούς του, ακόμη και την ηγεσία του στρατεύματος. Το ψέμα, η διαστρέβλωση, οι κατασκευές και η λάσπη, είναι ίσως το λιγότερο από όλα όσα αναμένουμε μέχρι τις εκλογές.

Τον ενημερώνουμε όμως, ότι είναι πλέον μάταιος ο κόπος. Ότι και να κάνει δε θα αποφύγει τη λαϊκή ετυμηγορία, δε θα αποφύγει την ήττα του στις εκλογές.
Διέπραξε ύβρη απέναντι στη δημοκρατία. Τον περιμένει η Νέμεσις της λαϊκής κρίσης.

Στις εκλογές όποτε και να στηθούν οι κάλπες, η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, η καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, θα είναι αυτή που θα επιβάλει την επόμενη ημέρα, τον σχηματισμό ισχυρής προοδευτικής κυβέρνησης. Με στόχο την αποκατάσταση του κράτους δικαίου αλλά και της κοινωνικής συνοχής. Με στόχο την αποκατάσταση της δικαιοσύνης, παντού.

Και είναι πλέον καθαρό σε κάθε προοδευτικό πολίτη, γιατί η νίκη και μόνο η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στις εκλογές της απλής αναλογικής, είναι αυτή που θα φέρει τη πολιτική αλλαγή και τη προοδευτική διακυβέρνηση.

Δε το λέμε με διάθεση υπεροψίας, ούτε με διάθεση αλαζονείας. Δε το λέμε με διάθεση ψηφοθηρίας. Το λέμε γιατί αυτή είναι η απόλυτη αλήθεια. Που επιβεβαιώνεται δυστυχώς και από τις τελευταίες εξελίξεις. Και λέω δυστυχώς, γιατί είναι πράγματι κρίμα. Κρίμα για τη δημοκρατία, κρίμα για την προσπάθεια του λαού να απαλλαγεί από το άχθος Μητσοτάκη, ηγεσίες κομμάτων που ορκίζονται στη δημοκρατία,
να υψώνουν αδιαπέραστα τείχη ανάμεσα στις δυνάμεις της δημοκρατίας.

Ακριβώς σε στιγμές, που πρωταρχικό καθήκον όλων των δημοκρατικών δυνάμεων δε μπορεί να είναι άλλο απο την υπεράσπισή της ίδιας της δημοκρατίας.
Είναι κρίμα να επιλέγουν ένα ανιστόρητο διμέτωπο που διευκολύνει το καθεστώς Μητσοτάκη και αξιοποιείται από αυτό.

Είναι κρίμα να μη θέλουν να καταλάβουν ότι οι όποιες διαφορές των προοδευτικών δυνάμεων, σοβαρές ή λιγότερο σοβαρές, λύνονται στο πεδίο της δημοκρατίας και μόνο εκεί. Κι αυτό το πεδίο οφείλουμε όλοι μαζί, πρωτίστως να το καθαρίσουμε από τη λάσπη του κυρίου Μητσοτάκη.

Για αυτό και λέμε για άλλη μια φορά εμφατικά: Η πολιτική αλλαγή και η προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας την επόμενη των εκλογών με απλή αναλογική, είναι για εμάς όραμα και καθήκον. Ο δρόμος όμως για την εκπλήρωσή του, θα ανοίξει διάπλατα την επόμενη των εκλογών της απλής αναλογικής, μόνο με καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Που θα σημάνει ταυτόχρονα και καθαρή ήττα του καθεστώτος Μητσοτάκη.

Μια νίκη που θα είναι νίκη της δημοκρατίας και νίκη του λαού. Και θα δώσει όχι μόνο το πολιτικό, αλλά και το ηθικό πλεονέκτημα για μια κυβέρνηση των νικητών, για μια κυβέρνηση μακράς πνοής, μια κυβέρνηση ισχυρή και ικανή να βγάλει τη χώρα από το τέλμα της αδικίας και της παρακμής.

Φίλες και φίλοι. Πολίτες της Αθήνας. Μας λένε πολλοί τις τελευταίες ημέρες ότι πρέπει να σταματήσουμε να ασχολούμαστε με τη Δημοκρατία και να ασχοληθούμε με την οικονομία. Τους απαντάμε: Χωρίς Δημοκρατία δεν υπάρχει οικονομία.

Χωρίς δημοκρατία πρώτα από όλα δεν υπάρχει δικαιοσύνη. Και χωρίς δικαιοσύνη δεν υπάρχει κοινωνική συνοχή και ασφάλεια. Άρα, χωρίς δημοκρατία και χωρίς δικαιοσύνη, δεν υπάρχει σταθερότητα. Δεν υπάρχει ανάπτυξη οικονομική. Δεν υπάρχει ευημερία.

Βρείτε μια χώρα του αναπτυγμένου Δυτικού κόσμου, που να υπάρχει οικονομική σταθερότητα και ευημερία, χωρίς σεβασμό στο κράτος δικαίου και στους κανόνες της δημοκρατίας. Προϋπόθεση λοιπόν της οικονομικής σταθερότητας είναι η αποκατάσταση του Κράτους δικαίου, των θεσμών και των κανόνων της δημοκρατίας.

Και κος Μητσοτάκης δεν έχει οδηγήσει τη χώρα μονάχα σε μια πρωτοφανή συνθήκη συρρίκνωσης αυτονόητων για ένα ευρωπαϊκό κράτος δικαίου, δημοκρατικών δικαιωμάτων, αλλά και σε ένα πρωτοφανές αδιέξοδο τόσο στην κοινωνία όσο και στην οικονομία.

 1. Υποσχέθηκε καλούς μισθούς και διέλυσε την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων.
 2. Υποσχέθηκε φοροελαφρυνσεις και λεηλατεί τους αδύναμους και τη μεσαία τάξη με τον ΦΠΑ σταθερά υψηλό, ενώ ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο 10%.
 3. Υποσχέθηκε καλές δουλειές και έφερε κατάργηση του οχτάωρου και απλήρωτες υπερωρίες.
 4. Υποσχέθηκε ενίσχυση της μεσαίας τάξης και μείωσε συντριπτικά το πραγματικό της εισόδημα, την ανάγκασε να ζει με κουπόνια.
 5. Υποσχέθηκε στήριξη των συνταξιούχων και κατήργησε 13η σύνταξη , τους αφαίρεσε τα αναδρομικά που δικαιούνται.
 6. Υποσχέθηκε ενίσχυση των επαγγελματιών και τους έπνιξε στα χρέη και τους πλειστηριασμούς.
 7. Υποσχέθηκε, τέλος, και πριν και μετά τις εκλογές επανειλημμένως, ότι θα φέρει την επενδυτική βαθμίδα, και απέδειξε τελικά ότι Μητσοτάκης και επενδυτική βαθμίδα είναι δύο έννοιες ασύμβατες.
Γιατί η οικονομική πολιτική του μπορεί να παράγει σημαντικά κέρδη για ισχυρούς, αλλά δε παράγει οικονομική σταθερότητα και προοπτική. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έχει αποδείξει στις πιο δύσκολες συνθήκες ότι εργάστηκε αποτελεσματικά για την κοινωνική συνοχή αλλά και για την οικονομική σταθερότητα και τη δημοσιονομική εξυγίανση. Στις πιο δύσκολες συνθήκες που θα μπορούσε να βρεθεί μια κυβέρνηση.

Σεβάστηκε και το τελευταίο ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου. Κατάφερε να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια. Πέτυχε μια συμφωνία ρύθμισης του δημόσιου χρέους, χάρη στην οποία η ελληνική οικονομία παραμένει ζωντανή. Άφησε μαξιλάρι ασφαλείας 37 δισεκατομυρίων ευρώ, χάρη στο οποίο η Ελλάδα μπορεί να βρίσκεται σήμερα στις αγορές χρήματος και όχι ξανά σε μνημόνια. Πέτυχε να ξαναβγάλει την οικονομία σε αναπτυξιακούς ρυθμούς και ένα ρεκόρ δωδεκαετίας στις άμεσες ξένες επενδύσεις, τη χρονιά που βγήκαμε από τα μνημόνια.

Αυτά είναι τα επιτεύγματα της κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στην οικονομία. Τα οποία επιχείρησε και αυτά να τα υποκλέψει, όπως τις συνομιλίες, ο κος Μητσοτάκης για να χτίσει ένα ψευδές αφήγημα, που σήμερα όμως καταρρέει. Επιχείρησε να παρουσιάσει ως δικό του δήθεν επίτευγμα, την οικονομική σταθερότητα και τη μείωση των επιτοκίων στις αρχές της θητείας του, ενώ όλοι γνωρίζουν ότι προκειται για τη σταθερότητα με πολύ κόπο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε.
Και επιχειρεί ακόμη και σήμερα να δημιουργεί ψευδείς εντυπώσεις ακόμη και για τις αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης.

Η Ελληνική οικονομία αναβαθμίστηκε 4 συνεχόμενες φορές από κάθε έναν από τους 4 διεθνείς οίκους αξιολόγησης, επι των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε τις μισές, επι των ημερών του κου Μητσοτάκη. Ας σταματήσει λοιπόν να μιλάει για σταθερότητα ο βασικός παραγωγός της αστάθειας στη πολική ζωή της χώρας, ο πρωθυπουργός των υποκλοπών, της ακρίβειας, των ανισοτήτων και της εκτροπής. Γιατί επαναλαμβάνω καμία σταθερότητα δε θα έχει η οικονομία, η κοινωνία, η χώρα, χωρίς δημοκρατία και δικαιοσύνη.

Η δημοκρατία και η δικαιοσύνη, φίλες και φίλοι, δεν αποτελούν για εμάς μια σημαία ευκαιρίας. Η δικαιοσύνη, σε όλες της τις εκφράσεις και σε όλες τις πτυχές της ζωής, είναι το όραμά μας για το αύριο αυτού του τόπου. Είναι η ψυχή μας. Είναι το σχέδιό μας.

 1. Το σχέδιό μας να ξαναβάλουμε τη χώρα στις ράγες της ευρωπαϊκής κανονικότητας.
 2. Το σχέδιό μας να καταπολεμήσουμε τις κραυγαλέες ανισότητες.
 3. Το σχέδιό μας να στηρίξουμε τις δυνάμεις της παραγωγής για να παράξουμε περισσότερο πλούτο και αυτός να διαχυθεί στο σύνολο της οικονομίας και της κοινωνίας.
 4. Το σχέδιό μας να αξιοποιήσουμε τις ανταγωνιστικές δυνατότητες κάθε κλάδου και κάθε περιφέρειας της πατρίδας μας.
 5. Το σχέδιό μας να αλλάξουμε το παραγωγικό πρότυπο.
 6. Να επενδύσουμε στο ανθρώπινο κεφάλαιο, στους υψηλά καταρτισμένους νέους επιστήμονες.
 7. Να ενισχύσουμε την υγιή επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις σε στρατηγικούς τομείς της οικονομίας.

Το σχέδιό μας να προστατεύσουμε τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Αλλά και να ενισχύσουμε τους δυναμικούς κλάδους τη καινοτομίας και της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, για μια δυναμική και δίκαιη οικονομία, απελευθερωμένη από τα βάρη της διαφθοράς, της γραφειοκρατίας, του πελατειακού κράτους.

Το σχέδιό μας, τέλος, να πρωτεύσουμε το δικαίωμα στην εργασία, το δικαίωμα στη κατοικία, το δικαίωμα κάθε νέου σε ποιοτικές σπουδές, το δικαίωμα κάθε συνταξιούχου σε αξιοπρεπείς συντάξεις, το δικαίωμα κάθε πολίτη σε αξιοπρεπή φροντίδα υγείας. Αυτό είναι το όραμά μας, αυτό είναι το σχέδιό μας. Θέλουμε, ξέρουμε και μπορούμε να το κάνουμε πράξη. Θέλουμε η προοδευτική κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές να είναι βαθιά δημοκρατική. Να εκπροσωπεί όλες τις ζωντανές δυνάμεις της κοινωνίας κι όχι τους επαγγελματίες της εξουσίας.

Να έχει σε θέσεις ευθύνης ένα σημαντικό αριθμό γυναικών, που διαθέτουν όχι μόνο τη γνώση, αλλά και την ευαισθησία που απαιτείται στην αντιμετώπιση μεγάλων σύγχρονων προβλημάτων. Να πλουτίσει τις γραμμές της με νέες και νέους ανθρώπους, με ικανότητες και γνώσεις στο αντικείμενο τους και όχι με γόνους της πολιτικής ελιτ.

Να πλαισιώνεται από επιστήμονες, ανθρώπους του Πολιτισμού, ανθρώπους της πρώτης γραμμής στην οικονομία και την κοινωνία. Και να κόψει αποφασιστικά τον ομφάλιο λώρο του κράτους με το κόμμα.

Θέλουμε επίσης, από την πρώτη στιγμή να σκίσουμε τις μαύρες σελίδες που παράγουν και αναπαράγουν την αδικία και τον αυταρχισμό. Για αυτό και θα καταργήσουμε, από τις πρώτες ημέρες της προοδευτικής διακυβέρνησης, όλους τους νόμους και τις διατάξεις που βάζουν φραγμό στις ελευθερίες και τα δικαιώματα του πολίτη.

Το εργασιακό καθεστώς της ζούγκλας. Το πτωχευτικό καθεστώς της λεηλασία της πρώτης κατοικίας. Την ποινική ασυλία των τραπεζικών στελεχών. Τη φορολογική ασυλία των εταιριών που κερδοσκοπούν στο ρεύμα, στο πετρέλαιο και στα είδη πρώτης ανάγκης. Τα εμπόδια που κλείνουν τις πόρτες των ΑΕΙ σε χιλιάδες νέα παιδιά. Την πανεπιστημιακή αστυνομία που θα κατευθυνθεί στις γειτονιές για να προστατεύει τους πολίτες από το οργανωμένο έγκλημα.
Την ιδιωτικοποίηση και διάλυση του ΕΣΥ. Τη θεσμική απαξίωση των ανθρώπων του πολιτισμού και την υποβάθμιση των πτυχίων τους. Τη θεσμοθέτηση της παραβίασης του απόρρητου των επικοινωνιών.

Αυτά θα κάνουμε πράξη, από τις πρώτες ημέρες. Αλλά το κρίσιμο δεν είναι αυτά που θα καταργήσουμε αλλά αυτά που θα δημιουργήσουμε. Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια κοινωνία ασφάλειας και δικαιοσύνης. Και δικαιοσύνη στη κοινωνία σημαίνει πρώτα και κύρια, με άμεσα δραστικά μέτρα, να καταπολεμήσουμε την ακρίβεια. Σημαίνει να βάλουμε τέλος στην αισχροκέρδεια.
 1. Με κρατικοποίηση της ΔΕΗ, για να γίνει ξανά Δημόσια και να ηγείται της προσπάθειας να πέσουν οι τιμές στο ρεύμα.
 2. Με Προστασία από τις αποκοπές ρεύματος των ευάλωτων καταναλωτών.
 3. Με επιβολή πλαφόν στην τιμή χονδρικής και λιανικής ηλεκτρικής ενέργειας
 4. Με διατίμηση στη λιανική φυσικού αερίου και πετρελαιοειδών.
Αυτά θα κάνουμε πράξη. Θέλουμε δικαιοσύνη στην εργασία.

Κι αυτό σημαίνει:

• Αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα στα 880 ευρώ, από τον πρώτο χρόνο
• Αύξηση των μισθών όλων των δημοσίων υπαλλήλων κατά 10 %, από τον πρώτο χρόνο
• Θέσπιση μηχανισμού ετήσιας τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
• Ξεπάγωμα των τριετιών
• Επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας
• Επανίδρυση του ΣΕΠΕ
• Επαναφορά του 8ωρου και των απλήρωτων υπερωριών

Θέλουμε δικαιοσύνη στην οικονομία. Κι αυτό σημαίνει:

• Αφορολόγητο στις 10.000 ευρώ για όλους (ελεύθερους επαγγελματίες, μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες, εργαζόμενους με μπλοκάκι)
• Μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο χαμηλότερο συντελεστή
• Μείωση των ΕΦΚ στα καύσιμα στον κατώτερο συντελεστή της ΕΕ
• Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος
• Προστασία της πρώτης κατοικίας, της αγροτικής γης και της επαγγελματικής στέγης από πλειστηριασμούς
• 120 δόσεις και κούρεμα βασικής οφειλής για τα χρέη στο δημόσιο
• Κανόνες στη λειτουργία των funds
• Και Δημόσιος πυλώνας στο τραπεζικό σύστημα

Αυτά θα κάνουμε πράξη. 

Θέλουμε δικαιοσύνη για τους συνταξιούχους. Κι αυτό σημαίνει:

• Επιστροφή όλων των αναδρομικών τους σε 3 ετήσιες δόσεις
• Επαναφορά της 13ης σύνταξης του 2019
• Αύξηση των συντάξεων όπως ορίζει ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ
• Αποκατάσταση των αδικιών που δημιουργούνται από την προσωπική διαφορά
• Κατάργηση της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης

Αυτά θα κάνουμε πράξη

Θέλουμε δικαιοσύνη για τις μητέρες.

Κι αυτό σημαίνει:

• Αύξηση και μετατροπή του επιδόματος παιδιού σε επίδομα μητέρας. Και χορήγησή του στη μητέρα από τη γέννηση του παιδιού μέχρι τα 24 έτη ανεξαρτήτως σπουδών.
• Ειδική άδεια μητρότητας σε αυτοαπασχολούμενες, ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες
• Βρεφονηπιακοί σταθμοί για όλα τα παιδιά

Αυτά θα κάνουμε πράξη

Θέλουμε δικαιοσύνη για τα νέα ζευγάρια. Κι αυτό σημαίνει:

• Προσιτή κατοικία με χαμηλά ενοίκια μέσα από τη δημιουργία τράπεζας στέγης και τον έλεγχο του Airbnb
• Διπλασιασμός του επιδόματος ενοικίου

Αυτά θα κάνουμε πράξη

Θέλουμε δικαιοσύνη στην Υγεία.

Κι αυτό σημαίνει:
• Άμεση πρόσληψη 5.500 μόνιμων υγειονομικών. Πρόσληψη επιπλέον 10.000 σε βάθος τριετίας
• Μονιμοποίηση του υγειονομικού προσωπικού που έδωσε τη μάχη της πανδημίας στην πρώτη γραμμή
• Ένταξη του υγειονομικού προσωπικού στα βαρέα και ανθυγιεινά. 
• Αναδιαμόρφωση μισθολογίου με Εισαγωγικό μισθό πρωτοδιοριζόμενου γιατρού τα 2.000 ευρώ και κίνητρα για την ένταξη νεών γιατρών στο ΕΣΥ.

Αυτά θα κάνουμε πράξη

Θέλουμε δικαιοσύνη στην Παιδεία.

Κι αυτό σημαίνει:

• 20.000 διορισμοί μόνιμων δασκάλων και καθηγητών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
• Διπλασιασμός της κρατικής χρηματοδότησης στα πανεπιστήμια και του αριθμού των μελών ΔΕΠ σε βάθος τετραετίας.
• Δωρεάν μεταπτυχιακά προγράμματα.
• Επαναφορά λειτουργίας των Διετών Προγραμμάτων Σπουδών
• Αύξηση του αριθμού των εισακτέων στα ΑΕΙ μετά της κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης και Δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης στις σχολές χαμηλής ζήτησης.

Αυτά θα κάνουμε πράξη

Θέλουμε δικαιοσύνη στο κράτος.

Κι αυτό σημαίνει:

• Αντικατάσταση του επιτελικού κράτους που έχει γίνει ανέκδοτο με ένα δημοκρατικό και αποτελεσματικό κράτος.
Με δομές αξιοκρατίας και διαφάνειας.
Με δραστικό περιορισμό των μετακλητών και των απευθείας αναθέσεων.
• Ολική αναδιοργάνωση της ΕΥΠ, διαφανή και δημοκρατική λειτουργία και επαναφορά της στον ιδρυτικό της σκοπό, δηλαδή την εθνική ασφάλεια και τη καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.
• Αναδιοργάνωση και κάθαρση της Ελληνικής Αστυνομίας από τους επίορκους αστυνομικούς. Με στόχο να καταπολεμεί και όχι να συνεργάζεται με το έγκλημα.
• Έμπρακτη στήριξη του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και ταυτόχρονα έλεγχος όλων των εξοπλιστικών προγραμμάτων που αποφασίστηκαν τα τρία τελευταία χρόνια.
Παιχνίδια με την άμυνα της χώρας δε θα ανεχτούμε.

Αυτά θα κάνουμε πράξη.

Θέλουμε δικαιοσύνη στον Πολιτισμό.

Και αυτό σημαίνει :
 • Προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομίας
 • Συλλογικές συμβάσεις για αξιοπρεπείς μισθούς και συνθήκες εργασίας στο χώρο του πολιτισμού.
 • Μια νέα προοδευτική πολιτική για τα μνημεία και τα κρατικά μουσεία, ενταγμένα στο σχέδιό μας για τη βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη της χώρας.
 • Ακαδημαϊκή και επαγγελματική αναγνώριση των πτυχίων των ανώτερων καλλιτεχνικών σχολών και δημιουργία δημόσιας ανώτατης καλλιτεχνικής εκπαίδευσης.

Θέλουμε Δικαιοσύνη στα δικαιώματα όλων των ανθρώπων στη ζωή. Για αυτό και θα θεσμοθετήσουμε το δικαίωμα γάμου για όλα τα πρόσωπα. Θέλουμε τέλος να φέρουμε και δικαιοσύνη στη Δικαιοσύνη.
 1. Με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αποκατάστασης της σχέσης εμπιστοσύνης της με τους πολίτες.
 2. Με ενίσχυση των λειτουργών της και ενίσχυση της ανεξαρτησίας τους.
 3. Με επιτάχυνση της απονομής της, ψηφιοποίηση και βελτίωση των υποδομών της.
 4. Με κόψιμο του ομφάλιου λώρου ανάμεσα στη δικαστική και την εκτελεστική εξουσία.
Αυτά θα κάνουμε πράξη

Φίλες και φίλοι. Πολίτες της Αθήνας. Η αποκατάσταση της Δικαιοσύνης και της Δημοκρατίας, δεν αποτελεί μόνο όραμα και δέσμευσή μας. Αποτελεί πλέον και υπαρξιακής σημασίας διακύβευμα για τη χώρα. Οι αντίπαλοί μας βάζουν τα κέρδη πάνω από κείνους που τα παράγουν. Πάνω και από τους ανθρώπους και τις ανάγκες τους.

Εμείς βάζουμε τους παραγωγούς των αγαθών, τους ανθρώπους της δουλειάς, της δημιουργίας, του Πολιτισμού, της υγιούς επιχειρηματικότητας, πάνω από την ασυδοσία αγορών και κερδών.

Γιατί ξέρουμε ότι αυτός ο δρόμος, αυτή η επιλογή, εξασφαλίζει ανάπτυξη για όλους, κοινωνική συνοχή, εθνική αυτοπεποίθηση και ασφάλεια. Αυτή την Ελλάδα, την Ελλάδα της παραγωγής και της δημιουργίας. Την Ελλάδα της προκοπής και της δημοκρατίας. Την Ελλάδα της δικαιοσύνης, σας καλώ να πάρουμε στα χέρια μας. Να δώσουμε τη μάχη της απαλλαγής από το ζόφο του καθεστώτος Μητσοτάκη. Τη μάχη της δημοκρατικής σταθερότητας. Τη μάχη της αλλαγής.

Η αισχροκέρδεια, οι υποκλοπές, η επιχειρουμένη με κάθε μέσο δημοκρατική εκτροπή, έχουν ονοματεπώνυμο. Η αισχροκέρδεια έχει τη σφραγίδα και την ανοχή Μητσοτάκη. Οι υποκλοπές έχουν τη φυσική και ηθική αυτουργία Μητσοτάκη. Η εκτροπή έχει όνομα και επώνυμο.

Η διαφθορά, η ολιγαρχία, το παρακράτος, η αποστασία, η οικογενειοκρατία το φωτογραφίζουν. Τόσο που όλοι πια γνωρίζουμε ότι το δίλλημα που θέτουμε στον ελληνικό λαό: Δημοκρατία ή εκτροπή Στη πράξη και στη κάλπη θα είναι: Δημοκρατία ή Μητσοτάκης.

Και η απάντηση, πιστέψτε με, θα είναι τελικά συντριπτική. Η απάντηση θα είναι Δημοκρατία. Η απάντηση θα είναι δικαιοσύνη. Η απάντηση θα είναι μια μεγάλη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Η απάντηση θα είναι η πολιτική αλλαγή και η προοδευτική κυβέρνηση από την επόμενη των εκλογών.

Και μη ξεχνάτε: Η αλλαγή είσαστε όλοι εσείς. Ο καθένας και η καθεμιά ξεχωριστά. Με τη δική σας μάχη, με τη δική σας δύναμη, με τη δική σας ψήφο. Θα νικήσουμε!


Ειδήσεις σήμερα:

Πτώση Phantom: Θρήνος για τους δύο πιλότους - Συνεχίζονται οι έρευνες για τα αίτια της τραγωδίας

Ουγγαρία: Ο Όρμπαν θέλει τον Ερντογάν υποψήφιο για το Νόμπελ Ειρήνης

Βρετανία: Υπουργός ζητά από τους απεργούς να είναι ρεαλιστές φορώντας Rolex €11.000
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης