Σκευωρία Novartis: Γνωστό και μέρος της δικογραφίας ήδη από το 2020 το έγγραφο που καταγγέλλει ως «κρυμμένο» ο ΣΥΡΙΖΑ

Σκευωρία Novartis: Γνωστό και μέρος της δικογραφίας ήδη από το 2020 το έγγραφο που καταγγέλλει ως «κρυμμένο» ο ΣΥΡΙΖΑ

Τα έγγραφα του FBI είχαν κατατεθεί στην Προανακριτική από τον Ιωάννη Αγγελή - Γιατί να επιχειρηθεί σήμερα να αποσιωπηθεί-αλλοιωθεί ένα έγγραφο που είναι γνωστό στο πανελλήνιο, δημοσιευμένο σε site και εφημερίδες και κομμάτι δικογραφιών ήδη από το 2020; - Η απάντηση πιθανότατα θα δοθεί από την έρευνα που διέταξε η Εισαγγελία Αθηνών

novartis-ktiriio-50
Στο προσκήνιο επανέρχεται η σκευωρία Novartis και ο παραδικαστικός μηχανισμός Ρασπούτιν με καταγγελίες από τον ΣΥΡΙΖΑ για απόπειρα απόκρυψης εγγράφου, το οποίο ωστόσο είναι γνωστό στο πανελλήνιο τουλάχιστον από το 2020.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης και της νομικής υπεράσπισης της πρώην εισαγγελέως Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη, πληροφοριακή έκθεση του FBI, που περιείχε αναφορά προστατευόμενου μάρτυρα για χρηματισμό του Ανδρέα Λοβέρδου με 20.000 ευρώ, αλλοιώθηκε κατά τη μετάφραση και αφαιρέθηκε το όνομα του πρώην υπουργού.

Ωστόσο, το συγκεκριμένο έγγραφο είναι γνωστό, δημοσιευμένο και μέρος της δικογραφίας από τον Ιούνιο του 2020.

Τότε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Αγγελής, κατέθεσε στην Προανακριτική επιτροπή που ερευνούσε τους χειρισμούς του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, έγγραφα των αμερικανικών αρχών, τα οποία επιβεβαίωναν πως οι μάρτυρες του FBI και οι «κουκουλοφόροι» της Αθήνας ήταν τα ίδια πρόσωπα -γεγονός παράνομο.

Το πακέτο εγγράφων που προσκόμισε ο κ. Αγγελής περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, πληροφοριακά έγγραφα του FBI με ημερομηνία: 29.12.2016, 18.1.2017, 25.5.2017, 22.6.2017, 1.8.2017, 2.8.2017, 7.11.2017, 13.12.2017, 23.1.2018.

Δύο από τις εκθέσεις (29.12.2016 και 25.5.2017) περιέχουν το απόσπασμα περί χρηματισμού με ποσό 20.000 ευρώ. Η πρώτη ωστόσο δεν περιλαμβάνει όνομα, ενώ η δεύτερη έκθεση προσθέτει το όνομα του κ. Ανδρέα Λοβέρδου.

Βέβαια, όλα αυτά είναι γνωστά, καθώς έτυχαν ευρείας δημοσιογραφικής κάλυψης, τα διάβασαν τα μέλη της Προανακριτικής επιτροπής και έγιναν μέρος της σχετικής δικογραφίας. Για παράδειγμα, δημοσίευμα της «Αυγής» έγραφε στις 3.6.2020: «Σε δύο από τα έγγραφα του FBI αναφέρεται πληρωμή τοις μετρητοίς και σε είδος προς κυβερνητικούς αξιωματούχους! Ανάμεσα σ’ αυτούς που καταγγέλλονται είναι ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Γιάννης Στουρνάρας, αλλά και ο Γιώργος Πατούλης και ο Νίκος Μανιαδάκης! Μάλιστα, για τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΙΝ.ΑΛΛ. αναφέρεται ότι πήρε 20.000 ευρώ για συγκεκριμένο φάρμακο της Novartis» (σ.σ. δείτε εδώ το σχετικό δημοσίευμα της «Αυγής»).

Κλείσιμο
Υπό αυτό το πρίσμα δημιουργείται ευλόγως η απορία: Γιατί να επιχειρηθεί σήμερα να αποσιωπηθεί-αλλοιωθεί ένα έγγραφο που είναι γνωστό στο πανελλήνιο, δημοσιευμένο σε site και εφημερίδες και κομμάτι δικογραφιών ήδη από το 2020; Η απάντηση πιθανότατα θα δοθεί από την έρευνα που διέταξε η Εισαγγελία Αθηνών.

Άλλωστε, και πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, δίνοντας διευκρινίσεις για τον τρόπο που διεξάγονται πλέον οι επίσημες μεταφράσεις, υπογραμμίζουν: «Όσον αφορά τη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι προφανές επίσης ότι, στον βαθμό που του αναλογεί, το υπουργείο Εξωτερικών θα βοηθήσει με κάθε πρόσφορο μέσο την Ελληνική Δικαιοσύνη, την οποία εμπιστεύεται απόλυτα, για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης».

Σύμφωνα πάντως με ορισμένους νομικούς κύκλους, οι καταγγελίες περί αλλοίωσης εγγράφου αποσκοπούν στην χρονική καθυστέρηση των ερευνών, που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε ακύρωση της όλης διαδικασίας. Ειδικότερα, κατά το Σύνταγμα, τα μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου πρέπει να είναι αρεοπαγίτες ή δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας, πριν κατατεθεί η πρόταση στη Βουλή για τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής. Η πρόταση για Προανακριτική κατά του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, κατατέθηκε τον Σεπτέμβριο του 2019. Αν λοιπόν υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση, είναι πιθανό να μην υπάρχουν δικαστές που να πληρούν τα κριτήρια για να στελεχώσουν το Ειδικό Δικαστήριο.

Την ίδια ώρα, ο Ανδρέας Λοβέρδος με νεότερη ανακοίνωση επισημαίνει, μεταξύ άλλων: «Στην υπόθεση αυτή το μείζον είναι πως το έγγραφο της 25ης Μαΐου 2017 η τότε εισαγγελέας διαφθοράς το απέκρυπτε συστηματικά και επίμονα από τη Βουλή, γιατί από αυτό προκύπτει σαφώς πως ο ένας κουκουλοφόρος στην Ελλάδα ήταν κουκουλοφόρος και στις ΗΠΑ, πράγμα που σημαίνει πως παρανόμως χαρακτηρίστηκε εδώ ως μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος. Το συγκεκριμένο έγγραφο, στο οποίο μεταξύ άλλων αναφερόταν και το όνομά μου, το κατέθεσε στην Προανακριτική της Βουλής ο Αντεισαγγελέας ΑΠ Ι. Αγγελής. Έκτοτε συμπεριελήφθη σε τρεις τουλάχιστον δικογραφίες: στο Πόρισμα της Προανακριτικής της Βουλής, στη δικογραφία ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου, αλλά και στη δική μου δικογραφία. Στην τελευταία μάλιστα το κατέθεσα εγώ ο ίδιος στην Ανακρίτρια κυρία Μ.Μπόνζου στις 20 Απριλίου 2020. Έχει, λοιπόν, συμπεριληφθεί με τα ονόματα μέσα τουλάχιστον σε όλες τις ανωτέρω δικογραφίες και έχει αξιολογηθεί πολλαπλώς. Τέλος, ως γνωστόν, στο Ειδικό Δικαστήριο δεν κρίνομαι εγώ, αλλά οι κατηγορούμενοι, των οποίων ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί και σήμερα να είναι ο πολιτικός συνήγορος»

Την γνώση του εγγράφου ήδη από το 2020 υπογραμμίζει και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος: «Εμπιστευόμαστε απόλυτα την Ελληνική Δικαιοσύνη, που είναι η μόνη αρμόδια να συνεχίσει την εις βάθος διερεύνηση της υπόθεσης Novartis. Οι διαδικασίες πρέπει να επιταχυνθούν. Ως ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής δεν ανεχόμαστε καμία σκιά. Ζητάμε από το Υπουργείο Εξωτερικών να απαντήσει ξεκάθαρα για τη φερόμενη παραποίηση ενός εγγράφου το οποίο, όμως, έχει ήδη από διετίας κατατεθεί και αξιολογηθεί από τη Βουλή και τη Δικαιοσύνη, στην ακριβή του μορφή, κανονικά μεταφρασμένο, χωρίς να παραλείπεται τίποτα».

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνης Γεωργιάδης σχολίασε στο Twitter: «Ο τρόπος που η σπείρα της σκευωρίας Novartis φτιάχνει θέματα εκ του μή όντως είναι εντυπωσιακή. Το χαρτί από την κατάθεση ενός στο FBI (που είναι ο ιδιος που κατέθεσε εδώ πράγμα παράνομο) με το όνομα του @a_loverdos έχει κατατεθεί στην Βουλή και συμπεριλαμβάνεται στην Δικογραφία!».

Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωση ζητά απαντήσεις στα εξής ερωτήματα:

- Θα ζητήσει ο κ. Μητσοτάκης από τον κ. Δένδια να διερευνήσει τη λαθροχειρία σε αμερικανικό έγγραφο ή θεωρεί πως είναι και αυτό σκευωρία και δεν χρειάζεται περαιτέρω έρευνα;

- Θα πάρει επιτέλους θέση ο κ. Ανδρουλάκης ή θα συνεχίσει να τηρεί σιγή ιχθύος καλύπτοντας πλήρως τον κ. Λοβέρδο;

Ειδήσεις σήμερα:

Αρνητικός στην ευλογιά των πιθήκων ο 61χρονος στη Θεσσαλονίκη - Έχει ανεμοβλογιά

«Όλα όσα έλεγε ακούγονταν σαν ανοησίες»: Άνδρας που ισχυρίζεται ότι ήταν ένορκος στη δίκη «καρφώνει» την Άμπερ Χερντ!

Η Τουρκία αμφισβητεί την κυριαρχία μας στα νησιά του Αιγαίου με αβάσιμους ισχυρισμούς, είπε ο Δένδιας από το Βελιγράδι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης