Δένδιας: Η αναβάθμιση του τουρκικού οπλοστασίου συνιστά πρόβλημα για την Ελλάδα

Δένδιας: Η αναβάθμιση του τουρκικού οπλοστασίου συνιστά πρόβλημα για την Ελλάδα

Ο υπουργός Εξωτερικών σχολιάζει αμερικανικά δημοσιεύματα που εμφανίζουν τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να ανάβει πράσινο φως για τον εξοπλισμό τουρκικών F16

5594135
«Η αναβάθμιση του τουρκικού οπλοστασίου συνιστά πρόβλημα για την Ελλάδα», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στην Ολομέλεια της Βουλής σχολιάζοντας αμερικανικά δημοσιεύματα που εμφανίζουν τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να ανάβει πράσινο φως για τον εξοπλισμό τουρκικών F16.

«Από την ενημέρωση που έχω αυτό που υπάρχει από τις ΗΠΑ δεν συνιστά τελεσθείσα πράξη ούτε κανονική ενημέρωση. Όμως, η αναβάθμιση του τουρκικού οπλοστασίου συνιστά πρόβλημα. Διότι η Τουρκία έχει εκδώσει απειλή πολέμου εναντίον της Ελλάδας και παραβιάζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Η θέση μας είναι σαφής: όχι! Όπως σαφής είναι η θέση μας για τα γερμανικά υποβρύχια στην Τουρκία: όχι! Αυτή είναι η άποψή μας και αυτή θα διατυπώσουμε και είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε την υποστήριξη όλων των παρατάξεων της Βουλής» ανέφερε κατά την συζήτηση που διεξάγεται στο κοινοβούλιο για την νέα αμυντική συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ.

Ο ίδιος σε άλλο σημείο αναφέρθηκε και στις υπερπτήσεις των τουρκικών μαχητικών λέγοντας «Είναι απολύτως απαράδεκτες οι παραβιάσεις του εθνικού μας εναέριου χώρου. Αποτελούν αμφισβήτηση της εθνικής μας κυριαρχίας» και πρόσθεσε «το τουρκικό επιχείρημα των υπερπτήσεων το ξέρετε. Ερχεται ως συνέχεια των τουρκικών αιτιάσεων περι αποστρατικοποίησης των νησιών μας. Το τουρκικό σκεπτικό είναι ότι η Ελληνική κυριαρχία των νησιών μας δεν ισχύει αν δεν είναι αποστρατικοποιημένα. Σε αυτή τη θέση οι ΗΠΑ έχουν πάρει καθαρή θέση καταδικάζοντας την τουρκική στάση».

Απευθυνόμενος στα κόμματα της αντιπολίτευσης που αναμένεται να καταψηφίσουν την νέα συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ ανέφερε «Δεν νομίζω ότι θα διευκολυνθεί η δουλειά μας αν η Ελληνική βουλή απορρίψει την συμφωνία. Δεν θα γίνουμε ισχυρότεροι αν καταψηφίσετε την συμφωνία»

«Η Ελλάδα δεν επιδίωξε να ασκήσει την πολιτική του επιτήδειου ουδέτερου. Ουδέποτε το έκανε. Δεν είναι αυτή η πολιτική μας. Δεν μας συμφέρει δε η αντιγραφή ξένων υποδειγμάτων και μάλιστα αναντίστοιχων με τις αρχές μας» είπε ο Υπουργός Εξωτερικών ενώ σε άλλο σημείο υπογράμμισε «Οι δικές μας αρχές επιβάλουν και τις θέσεις που υποστηρίζουμε στην σημερινή γεωπολιτική πραγματικότητα και αναφέρομαι στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η Ελλάδα έχει μεγάλο σεβασμό για την τεράστια ρωσική πολιτιστική παράδοση. Παρά ταύτα, αυτά δεν έχουν καμία σχέση και έρχονται σε ευθεία αντιπαράθεση με την εισβολή σε ενα ανεξάρτητο κράτος και η Ελλάδα δεν είχε και δεν έχει την παραμικρή δυνατότητα διαφορετικής πορείας . Υπερασπίζοντας τα σύνορα της Ουκρανίας υπερασπίζεται την δική της ύπαρξη».

Ειδήσεις σήμερα:

Παρ' ολίγον οικογενειακή τραγωδία: Γιος μαχαίρωσε τον πατέρα του στην Καλαμάτα

Σε δημοπρασία η μπάλα του Τομ Χανκς από τον «Ναυαγό» και το ματωμένο ξίφος της Ούμα Θέρμαν από το «Κill Bill»

Η συμμετοχή μας στο ΝΑΤΟ θα ενίσχυε την ασφάλεια στην περιφέρεια της Βαλτικής, λέει ο Φινλανδός ΥΠΕΞ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης