Φινλανδία: Η συμμετοχή μας στο ΝΑΤΟ θα ενίσχυε την ασφάλεια στην περιφέρεια της Βαλτικής, λέει ο ΥΠΕΞ

Φινλανδία: Η συμμετοχή μας στο ΝΑΤΟ θα ενίσχυε την ασφάλεια στην περιφέρεια της Βαλτικής, λέει ο ΥΠΕΞ

Είμαστε πεπεισμένοι πως η Φινλανδία θα φέρει προστιθέμενη αξία στο ΝΑΤΟ, είπε ο υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χααβίστο

25595134
Την πεποίθησή του ότι η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα ενισχύσει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην βαλτική θάλασσα και τη βόρεια Ευρώπη, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας Πέκα Χάβιστο μιλώντας στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με τον ίδιον, η απρόβλεπτη συμπεριφορά της Ρωσίας και η εισβολή της στην Ουκρανία έχει αλλάξει άρδην το τοπίο στην Φινλανδία, καθώς πλέον περίπου το 70% των πολιτών της χώρας τάσσονται υπέρ της ένταξης της Φινλανδίας στη βορειοατλαντική συμμαχία.

« Στην Ρωσία γίνεται λόγος για μη συμβατικά όπλα, χημικά ή και πυρηνικά παρόλο που απαγορεύονται από διεθνείς συμφωνίες. Έχουμε δει περιπτώσεις εγκλημάτων πολέμου και αυτές πρέπει να διερευνηθούν και οι υπεύθυνοι να διωχθούν ποινικά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών.

Σύμφωνα με τον κ. Χάβιστο, η Φινλανδία δεν απειλείται άμεσα στρατιωτικά, ενώ η ελευθερία επιλογής των κυρίαρχων κρατών αποτελεί σημαντικό κομμάτι της φινλανδικής εξωτερικής πολιτικής. Εάν η Φινλανδία υποβάλλει αίτηση ένταξης στη βορειοατλαντική συμμαχία, κάτι που σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας θα αποφασιστεί τις επόμενες ημέρες, θα φέρει προστιθέμενη αξία στο ΝΑΤΟ, καθώς διαθέτει στρατό 280.000 ανδρών και γυναικών, όπως και πολιτοφυλακή, ενώ σύντομα θα παραλάβει 64 F35, ενώ η χώρα συμμετέχει και στην αμυντική συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα, ο πρόεδρος και η πρωθυπουργός της Φινλανδίας ανακοίνωσαν, με κοινή τους δήλωση, την υποστήριξή τους για ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει προκαλέσει παρόμοια συζήτηση στη Σουηδία, οι ηγέτες της οποίας αναμένεται επίσης να ταχθούν υπέρ της ένταξης στην βορειοατλαντική συμμαχία τις επόμενες ημέρες.


Ειδήσεις σήμερα:

«Ο μονάκριβός μου, ο Μάριός μου»: Θρήνος και ερωτήματα για τον ξαφνικό θάνατο του 7χρονου στη Θεσσαλονίκη

Ο εισαγγελέας ερευνά την καταγγελία για βιασμό κατά του σκηνοθέτη Κώστα Κωστόπουλου

Βρετανία: Κράτησε το παιδί του βιαστή της, τον παντρεύτηκε και τον οδήγησε στη φυλακή 2 χρόνια μετά…
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης