Ποινικός Κώδικας: Το παρασκήνιο για το «βέρτιγκο» στο ΚΙΝ.ΑΛ

Ποινικός Κώδικας: Το παρασκήνιο για το «βέρτιγκο» στο ΚΙΝ.ΑΛ

Η παραίτηση της Νάντιας Γιαννακοπούλου και ο ρόλος του Γιώργου Καμίνη

Kinal-vouli
Παρασκήνιο εβδομάδων έχει ο διχασμός που προέκυψε στο ΠΑΣΟΚ σχετικά με τη στάση του στις κυβερνητικές ρυθμίσεις για την αυστηροποίηση του ποινικού κώδικα σε εγκλήματα, όπως η κακοποίηση ανηλίκων, γυναικοκτονίες και άλλα.

Η επίσημη θέση, όπως εκφράστηκε και από τον πρώτο κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Κώστα Σκανδαλίδη είναι το «παρών», αλλά επί μεγάλο διάστημα, που οι ρυθμίσεις εξετάζονταν στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, η κατεύθυνση ήταν προς την υπερψήφιση, με τις όποιες επιμέρους επιφυλάξεις. Μάλιστα είχε ασκηθεί εδώ και πολύ καιρό κριτική από το ΚΙΝΑΛ στον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα ότι καθυστερεί να φέρει τέτοιες αλλαγές στη Βουλή.

Όλα άλλαξαν όμως όταν προ ολίγων ημερών σε σύσκεψη στην οποία μετείχαν μεταξύ άλλων, η εισηγήτρια μέχρι τότε, εκ μέρους του Κινήματος, Νάντια Γιαννακοπούλου, ο Γιώργος Καμίνης, η Ευαγγελία Λιακούλη, ο Χρήστος Πρωτόπαπας και ο διευθυντής της κοινοβουλευτικής Ομάδας Δημήτρης Μάντζος. Εκεί, κυρίως με την πίεση του κ. Καμίνη, όπως αναφέρουν πληροφορίες, επικράτησε η άποψη το ΚΙΝΑΛ να επιλέξει το «παρών» και να μην υπερψηφίσει τις διατάξεις για την αυστηροποίηση των ποινών, όπως μέχρι τότε υποστήριξε στην επιτροπή η κυρία Γιαννακοπούλου, εφαρμόζοντας την κατεύθυνση από το κόμμα. Αυτό ανάγκασε την βουλευτή του Κινήματος να ενημερώσει τον κ. Μάντζο ότι «για λόγους αρχών, σοβαρότητας και αξιοπρέπειας», όπως σημείωνε στη σχετική επιστολή, δεν μπορεί να παραμείνει εισηγήτρια. Τη θέση της πήρε στη συνέχεια ο βουλευτής Αχμέτ Ιλχάν, με την κοινοβουλευτική ομάδας όμως να διχάζεται.

Η επιστολή της κυρίας Γιαννακόπουλου προς τον διευθυντή της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ:

«Κατόπιν της συζήτησης στο συντονιστικό της κοινοβουλευτικής μας ομάδας φαίνεται μια μεγάλη απόσταση στις απόψεις που εξέφρασαν οι παριστάμενοι συνάδελφοι (4) απο την τοποθέτηση που είχα στις επιτροπές, εφόσον όμως είχε προηγηθεί διαβούλευση μου και συμφωνία και ταύτιση απόψεων, τόσο με εσένα όσο και με τον τομεάρχη δικαιοσύνης του κόμματος Χρηστο Κακλαμανη.

Φοβάμαι ότι αν τηρήσουμε στάση έστω και με παρών σε νομοσχέδιο που θέτει ζήτημα αυστηροποίησης ποινών για ειδεχθή εγκλήματα, κάτι με το οποίο συμφωνεί η συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης, θα δημιουργηθεί μείζον πρόβλημα για το κόμμα μας.

Με αυτή την άποψη είναι αναγκαία η παρέμβαση σου για να αποσαφηνιστεί πλήρως το θέμα σύμφωνα με τη γραμμή που είχαμε και οι τρεις συμφωνήσει ότι είναι η βέλτιστη για να κινηθούμε.

Σε διαφορετική περίπτωση σε ενημερώνω ότι για λόγους αρχών και συνείδησης αλλά και αξιοπρέπειας, αφού έχω τοποθετηθεί στις επιτροπές, δεν μπορώ να είμαι εισηγήτρια στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο στην ολομέλεια.

Με εκτίμηση,

Ναντια Γιαννακοπουλου»

Εξ αυτού του λόγου προέκυψε και το ξέσπασμα του Ανδρέα Λοβέρδου το πρωί της Πέμπτης. Ο υποψήφιος για την αρχηγία του ΚΙΝΑΛ διαμήνυσε ότι θα ψηφίσει τις ρυθμίσεις, αναφέροντας: «θεωρώ αδιανόητο η εισηγήτρια μας η Νάντια Γιαννακοπούλου να έχει πει επανειλημμένα γιατί αργείτε να αυστηροποιήσετε τον ΠΚ, η αείμνηστη πρόεδρος μας να σας έχει κάνει κριτική για το ίδιο θέμα, να έρχονται οι αυστηροποιήσεις των ποινών και εμείς να έχουμε ομιλίες πρωτευόντων βουλευτών μας επί θεμάτων σοβαρών μεν, αλλά που δεν μπαίνουν στην ουσία του σχεδίου νόμου. Είναι δυνατόν να υπάρχουν βουλευτές που θα καταψηφίσουν τη ρύθμιση για τους βιασμούς ανηλίκων και παράλληλα θα βγαίνουν στις τηλεοράσεις με δάκρυα για όσα συμβαίνουν γύρω μας; Είναι ψεύτες αυτοί που θα το κάνουν. Είναι δυνατόν να λέμε "οχι" και να αναζητούμε ψευτοδικαιολογίες σε ψευδομελέτες;".».

Ειδήσεις σήμερα:

Για 13η φορά συνελήφθη η μητέρα ανήλικων κλεφτών στην Άρτα!

Έφυγε από τη ζωή 22χρονος ανεμβολίαστος που νοσηλευόταν στο «Παπαγεωργίου»

Πρόεδρος Βόρειας Μακεδονίας: «Είπα στον Μπάιντεν πως είμαστε η μόνη χώρα που άλλαξε ονομασία για να μπει στο ΝΑΤΟ»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης