Νίκος Παππάς: Σήμερα η απόφαση της Βουλής για την παραπομπή του στο Ειδικό Δικαστήριο

Νίκος Παππάς: Σήμερα η απόφαση της Βουλής για την παραπομπή του στο Ειδικό Δικαστήριο

Υπερ της παραπομπής για παράβαση καθήκοντος κατ' εξακολούθηση στην υπόθεση του διαγωνισμού τηλεοπτικών αδειών και στην απόπειρα δημιουργίας ΣΥΡΙΖΑ channel αναμένεται να ψηφίσουν 180 βουλευτές από την ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταψηφίσει

olomeleia
Για την παραπομπή του πρώην υπουργού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά στο Ειδικό Δικαστήριο, για την διάπραξη του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος κατ εξακολούθηση και κατά συρροή στην υπόθεση του διαγωνισμού τηλεοπτικών αδειών και στην απόπειρα δημιουργίας ΣΥΡΙΖΑ channel, καλείται να αποφασίσει η Ολομέλεια της Βουλής στην σημερινή συνεδρίαση που ξεκινά στις 10 το πρωί.

Οι βουλευτές θα τοποθετηθούν επι του πορίσματος της προανακριτικής επιτροπής που συγκροτήθηκε και ερεύνησε την όζουσα υπόθεση του 2016 όταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να αναδιανείμει τις τηλεοπτικές άδειες με τρόπο αντιθεσμικό όπως έκρινε παλαιότερη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αλλά και με παράνομες ενέργειες όπως αποδείχθηκε από τις ερευνητικές εργασίες της επιτροπής.

Σε δήλωση του σήμερα ο Νίκος Παππάς επισήμανε ότι «σήμερα επισφραγίζεται το γεγονός ότι η ίδια η Ν.Δ. κατεδαφίζει το κατηγορητήριο που έστησε εναντίον μου και εναντίον μας».


Σύμφωνα με τις τοποθετήσεις των κοινοβουλευτικών κομμάτων υπερ της παραπομπής του κ. Παππά θα ψηφίσουν 180 βουλευτές από την ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταψηφίσει. Το ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι από τις έρευνες «αναδείχθηκε η άμεση εμπλοκή αλλά και οι πολιτικές ευθύνες του τότε αρμόδιου υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά, χωρίς όμως να προκύψουν ικανές και επαρκείς ενδείξεις για τέλεση από μέρους του ποινικών αδικημάτων» ενώ τέλος Ελληνική Λύση και ΜεΡΑ25 έχουν ανακοινώσει ότι θα αποχωρήσουν από την διαδικασία.

Κλείσιμο
Πέραν αυτών κατά την συζήτηση ο εισηγητής της ΝΔ Θάνος Πλεύρης αναμένεται να περιγράψει με λεπτομέρειες τον ρόλο ενορχηστρωτή του κ. Παππά στην προσπάθεια χειραγώγησης του τηλεοπτικού διαγωνισμού αλλά και την απόπειρα του ΣΥΡΙΖΑ να ποδηγετήσει τα ΜΜΕ και να ελέγξει την ενημέρωση στο πλαίσιο του συνολικού ελέγχου των αρμών της εξουσίας. Θα αναφερθεί στα αποκαλυπτικά sms που αντάλλασσε ο τότε αρμόδιος υπουργός για τον διαγωνισμό με τον υποψήφιο Χρήστο Καλογρίτσα, αλλά και στις αναφορές για «λεβέντες», «καμάρια», «white house» και «white porscha».

Επίσης, ειδική αναφορά αναμένεται να κάνει και στο απόσπασμα του πορίσματος για την χρηματοδότηση της εφημερίδας Documento. Στο πλαίσιο αυτό θα αναφερθεί και και στις εντολές που φέρεται να έδινε ο κ. Παππάς προς την συγκεκριμένη εφημερίδα προκειμένου να στοχοποιεί τους πολιτικούς αντιπάλους του ΣΥΡΙΖΑ ή ακόμα και τις συζύγους τους.

Από την άλλη πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να υποβαθμίσει το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος και να μιλήσει για προανακριτική φιάσκο καθώς το τελικό πόρισμα δεν συμπεριέλαβε και το κακούργημα της δωροληψίας. Παράλληλα, θα επιχειρήσει να εκτρέψει την συζήτηση από τις ευθύνες του κ. Παππά στους γνωστούς ισχυρισμούς για την περιουσιακή κατάσταση της συζύγου του πρωθυπουργού Μαρέβας Γκραμπόφσκι. Εισηγήτρια εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα είναι η κυρία Θεοδώρα Τζάκρη, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ο κ. Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης ενώ την συζήτηση αναμένεται αν κλείσει ο κ. Νίκος Παππάς. Πιθανότατα θα υπάρξει και παρέμβαση από τον κ. Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση θα εκπροσωπηθεί από τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη ο οποίος θα προχωρήσει σε θεσμικές παρεμβάσεις μόνο αν κριθεί απαραίτητο καθώς σταθερή άποψη της κυβέρνησης είναι ότι η συγκεκριμένη διαδικασία αφορά αποκλειστικά την Βουλή και όχι την εκτελεστική εξουσία.


Γιατί παραπέμπεται ο Νίκος Παππάς

Υπενθυμίζεται πως το δια ταύτα του τελικού πορίσματος επισημαίνει πως «Από το σύνολο του αποδεικτικού υλικού, προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις που φθάνουν στον βαθμό των αποδείξεων ότι ο ελεγχόμενος Υπουργός τέλεσε το κατώτερο αδίκημα:

Παράβαση καθήκοντος κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση (ΠΚ 259), συνιστάμενη στην αντικειμενική και υποκειμενική υπόσταση όπως εκτενώς αναλύεται στο οικείο κεφάλαιο Β και συγκεκριμένα ότι στην Αθήνα τουλάχιστον από τον Ιούλιο του 2016 έως και τον Μάρτιο του 2017 όντας υπάλληλος και δη Υπουργός Επικρατείας έως 05/11/16 και εν συνεχεία Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης παρέβη με πρόθεση τα υπαλληλικά καθήκοντά του προβαίνοντας στις πράξεις και παραλείψεις όπως αναλυτικά αναφέρονται εκτενώς στο κεφάλαιο Δ1 με σκοπό να προσχωρήσει τόσο στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, στον ίδιο, όσο και στον κο Καλογρίτσα παράνομο όφελος με την απόκτηση της τηλεοπτικής άδειας και να βλάψει όλους τους άλλους που συμμετείχαν στον διαγωνισμό, αλλά και το κράτος και συγκεκριμένα, ενώ ήταν αρμόδιος υπουργός που έπρεπε να διασφαλίσει την τήρηση του νόμου και του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, αλλά και αρμόδιος υπουργός με αρμοδιότητα την ενημέρωση παρανόμως:

α. Ήλθε σε επαφή με τον κο Καλογρίτσα και του ζήτησε να συμμετάσχει ως παρένθετο δικό του πρόσωπο «μπροστινός» στον διαγωνισμό προκειμένου να λάβει άδεια καναλιού, ενώ δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις, που στη πραγματικότητα θα ελεγχόταν από τον ίδιο τον Υπουργό προκειμένου να υποστηρίζει το πολιτικό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

β. Δεδομένου ότι ο κος Καλογρίτσας είχε αδυναμία να έχει τους πόρους για το συγκεκριμένο εγχείρημα, μεσολάβησε ερχόμενος σε επαφή με την εταιρεία CCC, η οποία είχε ενδιαφέρον είτε να συμμετάσχει είτε να χρηματοδοτήσει το εγχείρημα του καναλιού και μεσολάβησε και εγγυήθηκε προκειμένου να λάβει ο κος Καλογρίτσας το ποσό των 3.000.000€ για την έκδοση εγγυητικής επιστολής.

γ. Συντόνιζε όπως προκύπτει από τα sms που αντάλλαξε με τον κο Καλογρίτσα τις επαφές του κου Καλογρίτσα με την οικογένεια Χούρι, αλλά και τον υπάλληλο της CCC κ. Λιανό λίγες μόλις ημέρες πριν τον διαγωνισμό, όπου διαφαίνεται ότι έχει πλήρη γνώση και της εγγυητικής που πρόκειται να εκδοθεί, αλλά και τον ενεργό ρόλο του στο να διασφαλίσει να δοθούν τα χρήματα στον κο Καλογρίτσα για την έκδοση της εγγυητικής και τη λήψη της τηλεοπτικής άδειας.

δ. Συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου λίγο πριν την έκδοση των εγγυητικών επιστολών, με τον κο Καλογρίτσα και τον κο Χούρι και συζήτησαν τον τρόπο με τον οποίο θα έλθει το ποσό των 3.000.000€ προκειμένου να μπορεί να συμμετάσχει στο εγχείρημα ο κος Καλογρίτσας ως «μπροστινός του κ. Παππά», αλλά και λεπτομέρειες για το αφανές εταιρικό σχήμα, γνωρίζοντας ο αρμόδιος Υπουργός ότι στην πραγματικότητα στο εγχείρημα θα συμμετείχε και η εταιρεία CCC και ο κ. Καλογρίτσας δεν είχε τα απαιτούμενα κεφάλαια για το εγχείρημα.

ε. Ο ίδιος επικοινώνησε μετά από προτροπή του κ. Καλογρίτσα με τον κ. Χούρι μία ημέρα πριν την έκδοση της εγγυητικής για να διασφαλίσει ότι τα χρήματα θα αποσταλούν στον κ. Καλογρίτσα για την έκδοση της εγγυητικής επιστολής ποσού 3.000.000€, όπως προκύπτει από την κατατεθείσα από τον κ. Καλογρίτσα επικοινωνία με sms, και μετά τελικώς εκδόθηκε η εγγυητική επιστολή.

στ. Μετά την κατάθεση του ποσού της εγγυητικής επιστολής και τη συμμετοχή της εταιρείας του κου Καλογρίτσα στον διαγωνισμό, ενώ ο κος Παππάς γνώριζε ότι το σχήμα που έχει καταθέσει την αίτηση συμμετοχής στον διαγωνισμό έχει αφανή εταίρο την CCC καθώς ο ίδιος είχε μεσολαβήσει στις επαφές μεταξύ του κου Καλογρίτσα και της CCC και ενώ γνώριζε ότι τα χρήματα των 3.000.000€ είχαν δοθεί από την CCC, παρόλα αυτά επέτρεψε την συμμετοχή του εικονικού πλέον σχήματος στον διαγωνισμό, παρά τις αντίθετες προβλέψεις του διαγωνισμού που ο ίδιος είχε προκρίνει.

ζ. Κατά τον έλεγχο των πόθεν έσχες ο κος Παππάς καίτοι γνώριζε ότι μέρος του ποσού της συμμετοχής θα κατατίθετο από την CCC, επέτρεψε τον έλεγχο της διαδικασίας του πόθεν έσχες με εκτίμηση ακινήτων του κου Καλογρίτσα στην Ιθάκη (βοσκοτόπια) καίτοι όφειλε να ενημερώσει ότι η CCC θα έβαζε το ποσό την συμμετοχής για το εγχείρημα της απόκτησης άδειας. Δηλαδή ο επιβλέπων και επισπεύδων υπουργός καίτοι γνώριζε τον πραγματικό χρηματοδότη και μέτοχο όχι απλά ανεχόταν την παράβαση των διατάξεων του διαγωνισμού, αλλά συνέβαλε και στην υλοποίηση του εγχειρήματος, συντονίζοντας τις ενέργειες των εμπλεκομένων μερών.

η. Ενημέρωνε τον κο Καλογρίτσα σε συναντήσεις που είχε με άλλους ανταγωνιστές που θα συμμετείχαν στον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών, για το τι ποσά προτίθενται να καταθέσουν και τον κατηύθυνε να συμμετάσχει στον διαγωνισμό με συγκεκριμένο ποσό που θα του διασφάλιζε ότι θα ήταν εκ των πλειοδοτών.

θ. Έφερε σε επαφή τον κο Καλογρίτσα με τον κο Μαρινάκη πράγμα που επιβεβαιώθηκε και από τους δύο και δεν έχει διαψευσθεί και ζήτησε από τον κος Μαρινάκης να συμμετάσχει στο εγχείρημα του καναλιού του κου Καλογρίτσα δίνοντας ως δάνειο ποσό περί των 20.000.000€.

ι. Έφερε σε επαφή τον κο Καλογρίτσα με τον κο Κοντομηνά, πράγμα που επιβεβαιώθηκε και από τους δύο, από τον δημοσιογράφο κο Βερύκιο, αλλά και από sms του κ. Παππά προς τον κ. Καλογρίτσα, προκειμένου ο κος Κοντομηνάς που δεν είχε λάβει άδεια, να έκανε ότι του ζητούσε δια του κ. Καλογρίτσα ο κ. Παππάς ήτοι να παρέδιδε το 51% του καναλιού του και να συνεργαζόταν με τον κο Καλογρίτσα στο εγχείρημα.

ια. Έφερε σε επαφές και με τρίτους επιχειρηματίες τον κο Καλογρίτσα και δη τουλάχιστον τον κο Αρτεμίου, ο οποίος κατά τον κ. Καλογρίτσα ήταν ουσιαστικά το ίδιο πρόσωπο και θα έβρισκε τα χρήματα για λογαριασμό του κ. Παππά, προκειμένου να διασφαλισθεί η οικονομική χρηματοδότηση του κου Καλογρίτσα προκειμένου να μπορέσει να πληρώσει την πρώτη δόση ώστε να λάβει άδεια. Η στενή σχέση των κ.κ. Παππά και Αρτεμίου στη συγκεκριμένη υπόθεση και η ενεργή εμπλοκή του κ. Αρτεμίου στη υλοποίηση των παρανόμων πράξεων του ελεγχομένου υπουργού, όπως περιγράφεται ανωτέρω, συνιστούν επαρκείς ενδείξεις για τη διερεύνηση τυχόν συμμετοχικής δράσης του κ. Αρτεμίου στις παράνομες πράξεις του ελεγχομένου υπουργού κ. Παππά.

ιβ. Με εντολή του κου Παππά, μετά την αποτυχία του εγχειρήματος των τηλεοπτικών αδειών, εξεδόθη το Documento, για το οποίο φέρεται να δαπανήθηκε ποσό περί των 3.000.000€, για το οποίο ποσό ο κος Καλογρίτσας έλαβε και διατήρησε στην κατοχή του το ποσό της εγγυητικής επιταγής μετά την απόφαση του ΣτΕ που ακύρωσε τον διαγωνισμό. Δηλαδή, με εντολή του κου Παππά χρηματοδοτήθηκε το εγχείρημα του Documento στο ποσό των περίπου 3.000.000€, το οποίο συνδέεται με τα 3.000.000€ της εγγυητικής επιταγής καθώς αυτό το ισόποσο έλαβε ο κος Καλογρίτσας και λόγω των εξόδων που είχε κάνει για το Documento.

ιγ. Από την ανταλλαγή του sms, αλλά και τις μαρτυρικές καταθέσεις του κου Καλογρίτσα προκύπτει ότι του ζητήθηκε από τον κο Παππά να μεταβιβασθεί το σύνολο της λειτουργίας του Documento στον δημοσιογράφο κον Βαξεβάνη. Πράγματι συστήθηκε νέα εταιρεία από τον κο Βαξεβάνη που στην πραγματικότητα έγινε καθολικός διάδοχος όλου του ενεργητικού που αφορούσε το τότε Documento, χωρίς να προκύπτει ότι πληρώθηκαν τα συνολικά ποσά των 3.000.000€ που φέρεται να είχε δαπανήσει ο κος Καλογρίτσας και για τα οποία κατέθεσε μέρος τιμολογίων που πλήρωσε.



Όλες οι ανωτέρω παράνομες πράξεις έγιναν προκειμένου ο κ. Παππάς εκ της θέσης του ως υπουργός



Ø Αρχικά να διασφαλίσει ότι ο κ. Καλογρίτσας θα λάβει τηλεοπτική άδεια και θα αποκτήσει κανάλι με τρίτους αφανείς μετόχους που θα ελέγχονταν στο σύνολο του από τον ίδιο τον υπουργό, αφού ο κ. Καλογρίτσας λειτουργούσε ως παρένθετο πρόσωπο του κ. Παππά, προκειμένου να προωθεί τις πολιτικές που θα υποδεικνύει το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και θα ποδηγετεί την ενημέρωση.

Ø Και εν συνεχεία μετά την αποτυχία του εγχειρήματος των τηλεοπτικών αδειών διασφάλισε την έκδοση του φιλοκυβερνητικού τότε εντύπου DOCUMENTO από τον κ. Καλογρίτσα και τη συνέχιση της έκδοσης του με τη μεταφορά αυτού στον κ. Βαξεβάνη, το οποίο ελέγχεται απολύτως από τον κ. Παππά και προωθεί τις πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφορικώς με το αδίκημα της δωροληψίας πολιτικού αξιωματούχου (αρ. 159 παρ.1 ΠΚ), υπάρχουν απλές και όχι επαρκείς ενδείξεις που να δικαιολογούν την άσκηση ποινικής δίωξης, καθώς από το σύνολο του αποδεικτικού υλικού διαφαίνεται ότι τα 3.000.000€ που ζητήθηκαν και τελικώς δόθηκαν, αφορούσαν την συμμετοχή της ίδιας της εταιρείας CCC στο εγχείρημα του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών. Με το ίδιο σκεπτικό διαφαίνεται ότι και χρήματα ή μετοχές καναλιού που ζητήθηκαν από άλλους επιχειρηματίες αφορούσαν την ιδία τους συμμετοχή απευθείας ή μέσω δανείου στο εγχείρημα. Συνεπώς αναφορικώς με το αδίκημα της δωροληψίας πολιτικού αξιωματούχου για τους λόγους που αναλυτικά αναφέρονται ανωτέρω οι ενδείξεις τέλεσης του αδικήματος, αν και υπάρχουν, είναι απλές και όχι επαρκείς για άσκηση δίωξης



3. ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΠΟΙΝΙΚΗΣ ΔΙΩΞΗΣ



Με βάση τα ανωτέρω προτείνεται:

Ø να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά του ελεγχομένου τέως Υπουργού κ. Νίκου Παππά για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση (ΠΚ 259) για τους λόγους που αναλυτικά αναφέρονται ανωτέρω

Ø να διαβιβαστεί το πόρισμα και τα πρακτικά στην Εισαγγελία κατ’ άρθρον 38 ΚΠΔ αναφορικώς με τη χρηματοδότηση, έκδοση και μεταβίβαση της εφημερίδας Documento καθώς και με άλλες καταγγελλόμενες πράξεις για χρηματισμούς μέσων και δημοσιογράφων, προκειμένου να διερευνηθούν αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα, όπως αναφέρονται ανωτέρω, που δεν υπόκεινται στην εφαρμογή του άρθρου 86 του Συντάγματος και ελέγχονται μόνο από την Τακτική Δικαιοσύνη. Επιπλέον να διαβιβαστεί στις αρμόδιες φορολογικές αρχές και την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες το πόρισμα, προκειμένου να προβούν στους απαιτούμενους ελέγχους αναφορικώς με τη χρηματοδότηση της εφημερίδας Documento και τη μεταβίβαση τελικά στο σύνολο της στον κ. Βαξεβάνη με εντολή του κ. Παππά, όπως εκτενώς αναλύουμε ανωτέρω».


Ειδήσεις σήμερα

Αποκάλυψη protothema.gr: Ο αστυνομικός ανάγκασε τη 19χρονη να γυρίσει πορνό

Θεσσαλονίκη: Μυστήριο γύρω από την αυτοκτονία του πρόεδρου του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας Ιωάννη Καζάζη

Οι 18-24 «οδηγούν» την επιδημία λόγω πάρτι - Αύξηση και στις μολύνσεις παιδιών
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης