Οι 18-24 «οδηγούν» την επιδημία λόγω πάρτι - Αύξηση και στις μολύνσεις παιδιών

Οι 18-24 «οδηγούν» την επιδημία λόγω πάρτι - Αύξηση και στις μολύνσεις παιδιών

Το 39% των κρουσμάτων είναι στην ομάδα 18-24 ετών - Ανεβαίνουν τα κρούσματα ανηλίκων λόγω camp και κατασκηνώσεων - Αύξηση 9% στα ραντεβού για εμβολιασμό

neoi_krousmata_art
Συνυφασμένο με εξόδους και διακοπές το διάστημα μετά τη λήξη του σχολικού και του ακαδημαϊκού έτους, με τους μαθητές που ολοκληρώνουν τις πανελλαδικές εξετάσεις να «οδηγούν» παραδοσιακά τη διασκέδαση, δεν αποτέλεσε ούτε εφέτος, παρά την πανδημία, εξαίρεση. Ωστόσο, τώρα, περίπου τρεις εβδομάδες μετά την μαζική έξοδο δεκάδων χιλιάδων νέων μετά τα βάρη των εξετάσεων, τα στοιχεία δείχνουν πως οι νέοι ηλικίας 18 έως 24 χρόνων «οδηγούν» ξεκάθαρα και την επιδημία. Ολοένα μεγαλύτερη «συμμετοχή» στην επιδημία έχουν όμως και οι έφηβοι ηλικίας 12-17 χρόνων αλλά και τα παιδιά κάτω των 12, λόγω της κινητικότητας και του συγχρωτισμού τους σε κατασκηνώσεις και ημερήσιες δραστηριότητες (camp). Το θετικό είναι πως οι νοσηλείες στα παιδιά ηλικίας κάτω των 16 χρόνων είναι λιγότερες από δύο δεκάδες στην επικράτεια.

Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, το 39% των κρουσμάτων κορωνοϊού της προηγούμενης εβδομάδας, αφορούσε νέους στην προαναφερθείσα ηλικιακή ομάδα. Επίσης, ένα στα 5 κρούσματα (20%) καταγράφηκε στην αμέσως επόμενη ηλικιακή ομάδα, στα άτομα ηλικίας 25-34 χρόνων που βρίσκονται πιο κοντά με εκείνους ηλικίας 18-24 χρόνων σε τρόπους και χώρους διασκέδασης.

Δηλαδή σχεδόν το 60% των κρουσμάτων της προηγούμενης εβδομάδας προέρχεται από τη «δεξαμενή» των ατόμων ηλικίας 18-34 χρόνων, μια «δεξαμενή» που δεν στεγανοποιηθεί καθόλου καλά ακόμη με τον εμβολιασμό. Υπενθυμίζεται πως στην ηλικιακή ομάδα έχει εμβολιαστεί με μία τουλάχιστον δόση το 24%, στην επόμενη 25-29 χρόνων το 37% και στην ομάδα των 30-34 χρόνων το 42%.

Από την ανάλυση των κρουσμάτων ανά ηλικιακή ομάδα είναι σαφής η προστασία που προσφέρει έναντι του κορωνοϊού ο εμβολιασμός: τα νέα κρούσματα την περασμένη εβδομάδα στα άτομα ηλικίας άνω των 55 χρόνων ήταν μόλις το 5%.

Αυτό το 5% είναι σχεδόν βέβαιο πως θα χρειαστεί νοσηλεία καθώς η μόλυνση σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας συσχετίζεται και με σοβαρή νόσηση, χωρίς όμως να διαφεύγουν του κινδύνου νοσηλείας και οι νέοι. «Ουδείς είναι άτρωτος» είπε χαρακτηριστικά κατά την τελευταία ενημέρωση για την επιδημία η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθήνας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου.

«Επιδημία» πάρτι οδήγησαν σε έξαρση κρουσμάτων στους 18χρονους

Οι ειδικοί ανέμεναν πως η λήξη του σχολικού έτους θα άλλαζε τα δεδομένα της επιδημίας, αλλά όχι πως θα έδινε λανθασμένο σήμα για... λήξη συναγερμού σε δεκάδες χιλιάδες μαθητές και φοιτητές. Συγκεκριμένα, εκτιμούσαν πως η ολοκλήρωση των πανελλαδικών εξετάσεων θα επηρέαζε θετικά το εμβολιαστικό πρόγραμμα, καθώς σε πολλές οικογένειες είχε προγραμματιστεί ή σχεδιαζόταν να προγραμματιστεί το ραντεβού των 18χρονων και άνω για θωράκιση κατά του κορωνοϊού. Η...επιδημία εξόδων που σχεδιάστηκε και πραγματοποιήθηκε από τους νέους σε συνδυασμό με τη χαλάρωση της συμπεριφοράς τους στην τήρηση των υγειονομικών κανόνων, είχαν ως αποτέλεσμα χιλιάδες έφηβοι και νέοι να μολυνθούν και να νοσήσουν πριν προλάβουν να πάνε στο εμβολιαστικό κέντρο. Βρίσκεται ουσιαστικά σε εξέλιξη η ανοσοποίησή τους, αλλά με φυσική ανοσία, μέσω της μόλυνσης και της νόσησης, με ό,τι κίνδυνο ενδέχεται να συνεπάγεται αυτό.

Κλείσιμο
Είναι ενδεικτικό ότι τις δύο πρώτες εβδομάδες του Ιουλίου είχε καταγραφεί αύξηση κατά 9% στα προγραμματισμένα ραντεβού για εμβολιασμό νέων ηλικίας 18-25 χρόνων σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. Δεν έχει γίνει γνωστό ακόμη είναι αν έχει γίνει υποβολή αιτήματος αλλαγών ή ακυρώσεων ραντεβού στην πλατφόρμα, ωστόσο το υπουργείο Υγείας πρόσφερε διευκολύνσεις στους ενδιαφερόμενους, μεταξύ των οποίων και νέοι, καταργώντας την «ποινή» μπλοκαρίσματος 6 ημερών που ίσχυε σε όσους ακύρωναν πάνω από δύο φορές το ραντεβού τους.

Οι μολύνσεις στους νέους αποτυπώνονται και στα συγκριτικά στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Είναι ενδεικτικό ότι την 1η Ιουνίου τα κρούσματα κορωνοϊού συνολικά στην ηλικιακή ομάδα 18-39 χρόνων ήταν 135.657, αντιστοιχώντας στο 34% των κρουσμάτων. Στις 12 Ιουλίου τα κρούσματα είχαν ανέλθει στα 155.170, αντιστοιχώντας στο 35,6% των κρουσμάτων.

16 στα 100 κρούσματα αφορούν σε ανηλίκους έως 17 χρόνων

Αύξηση στις μολύνσεις δείχνουν τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και στον πληθυσμό των ανηλίκων. Την 1η Ιουνίου οι μολύνσεις σε παιδιά ηλικίας 0-17 χρόνων ήταν 34.786 (ποσοστό 8,7%) και έξι εβδομάδες αργότερα οι μολύνσεις έχουν φτάσει τις 40.818 (ποσοστό 9,4%).

Την περασμένη εβδομάδα τα νέα κρούσματα στα παιδιά ηλικίας 0-11 χρόνων καταλάμβαναν το 3% του συνόλου, και στα παιδιά ηλικίας 12-17 χρόνων το 13%.

Η συμμετοχή των παιδιών σε κατασκηνωτικά προγράμματα είτε ανοιχτού είτε κλειστού τύπου (με διαμονή) πυροδότησε σε κάποιες περιπτώσεις εξάρσεις, που όμως φαίνεται ότι ελέγχθηκαν εγκαίρως. Κατασκηνώσεις στην Κρήτη, τη Χαλκιδική, την Κορινθία, την Αττική βρέθηκαν στο μικροσκόπιο των επιστημονικών και υγειονομικών αρχών μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων στον παιδικό πληθυσμό. Αυτή η έξαρση φαίνεται ότι λειτούργησε και προς γνώση και συμμόρφωση όλων των εμπλεκομένων, καθώς από τα αρνητικά self test που ζητούσαν μέχρι πρότινος οι κατασκηνώσεις τώρα το υγειονομικό εισητήριο για τους μικρούς κατασκηνωτές είναι το αρνητικό rapid test.


Ειδήσεις σήμερα

Εστίαση: Αυτά είναι τα σήματα για τον διαχωρισμό των επιχειρήσεων

Ηλιούπολη: Σοκάρει η κατάθεση της 19χρονης: Πάνω από 30 φορές τη βίασε ο πατέρας της

Τραβάνε το σχοινί οι Τούρκοι για τη Γαλατασαράι: Στο υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκε ο Έλληνας πρέσβης στην Άγκυρα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης