Γεννηματά: Η κυβέρνηση καταργεί τα εργασιακά δικαιώματα

Γεννηματά: Η κυβέρνηση καταργεί τα εργασιακά δικαιώματα

Casus Belli για τη Τρικούπη το νέο εργασιακό νομοσχέδιο - Την Πέμπτη η Φώφη Γεννηματά θα παραβρεθεί στην συγκέντρωση της ΓΣΕΕ

12-05

Συνεχίζει τις δράσεις του το Κίνημα Αλλαγής κατά του νέου εργασιακού νομοσχεδίου, επαναπροσεγγίζοντας τις συνδικαλιστικές οργανώσεις με τις οποίες παραδοσιακά το ΠΑΣΟΚ διατηρούσε άριστες σχέσεις. Το νομοσχέδιο Χατζηδάκη, αποτελεί casus belli για την Τρικούπη προειδοποιώντας από την αρχή ότι θα αντιδράσει δυναμικά εντός και εκτός της Βουλής. Την Πέμπτη μάλιστα η Φώφη Γεννηματά αναμένεται θα παραβρεθεί στη συγκέντρωση της ΓΣΕΕ ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο.

Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, επισκέφθηκε τη Τρίτη το Κέντρο Διαλογής των ΕΛΤΑ στο Κρυονέρι και συζήτησε με τους εργαζόμενους για τα προβλήματα του κλάδου. Όπως τόνισε, «όλα αυτά τα χρόνια και ως βουλευτής παλαιότερα και ως υπερνομάρχης και από το 2015 ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής, έχω έρθει πάρα πολλές φορές, είμαστε πάντα δίπλα σας, σε όλους τους αγώνες σας, γιατί πραγματικά πιστεύουμε και στο δημόσιο χαρακτήρα των ελληνικών ταχυδρομείων και στηρίζουμε την προσπάθεια σας για αξιοπρεπείς μισθούς, για καλύτερες συνθήκες εργασίας, για τον εκσυγχρονισμό των Ελληνικών Ταχυδρομείων ώστε να μπορούν να είναι ανταγωνιστικά, να είναι στην πρώτη γραμμή».

Μιλώντας για τα εργασιακά η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως δεν στήριξε τους εργαζόμενους. «Είδαμε ότι δεν κήρυξε υποχρεωτικές κλαδικές συμβάσεις, δεν επέλεξε την επιδότηση εργασίας, αλλά 600.000 άνθρωποι έζησαν όλο το διάστημα της καραντίνας με 534 ευρώ. Και βεβαίως δεν στήριξε τους μικρομεσαίους», όπως είπε. Προειδοποίησε παράλληλα, πως «κινδυνεύουμε να έχουμε το επόμενο διάστημα, νέα κοινωνική κρίση στην Ελλάδα, αλλά και νέα αδιέξοδα. Όχι μόνο από τις συνέπειες της πανδημίας, αλλά από τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση διαχειρίστηκε την πανδημία». Η κ. Γεννηματά, εξέφρασε για άλλη μια φορά την αντίθεση της στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «το κερασάκι σε αυτή την ιστορία είναι το εργασιακό νομοσχέδιο. Η κυβέρνηση είναι προφανές ότι έχει αναλάβει πολύ συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Θυμάμαι τον κ. Μητσοτάκη να κάνει ανακοινώσεις σε Γενικές Συνελεύσεις του ΣΕΒ. Και τώρα έρχεται να τα πληρώσει όλα αυτά τα γραμμάτια».

Συνέχισε λέγοντας, ότι «το εργασιακό νομοσχέδιο, που έφτασε στη Βουλή είναι χειρότερο από ότι ξεκίνησε. Δεν άκουσαν τίποτα στην κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα, ούτε από τα κόμματα, ούτε από τους εργαζόμενους, ούτε από τους συνδικαλιστές. Προχωρούν στο δρόμο που χάραξαν, αμετανόητοι, σε αυτή τη σκληρή πολιτική».

Η κυρία Γεννηματά, υποστήριξε πως το νέο νομοσχέδιο, «καταργεί εργασιακά δικαιώματα, μας επιστρέφει στην εποχή των ατομικών συμβάσεων. Αφαιρεί το δικαίωμα της συλλογικής σύμβασης για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι καταργείται το οκτάωρο».

«Η ψηφιακή κάρτα που είναι δικό μας νομοθέτημα και που τη διεκδικεί η ΓΣΕΕ και θα μπορούσε να αποτελέσει μια ασφαλιστική δικλείδα, φαίνεται ότι θα δοκιμαστεί πειραματικά. Πλέον οι εργαζόμενοι που θα δικαιώνονται στα δικαστήρια, που παράνομα θα έχουν απολυθεί, δεν θα επαναπροσλαμβάνονται. Ο εργοδότης απλά θα πληρώνει κάτι παραπάνω. Το δεύτερο που κάνει συνειδητά αυτό το νομοσχέδιο είναι ότι υπονομεύει και υποβαθμίζει τους ελέγχους, μετατρέποντας την Επιθεώρηση Εργασίας, το Σώμα των Επιθεωρητών Εργασίας σε μία ανεξάρτητη αρχή. Είναι αδιανόητο να φύγει από τον έλεγχο του Υπουργείου Εργασίας», τόνισε η Φώφη Γεννηματά.

Αναφερόμενη στην πανδημία, η κυρία Γεννηματά επανέλαβε πως η κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει μια άλλη εικόνα, ωστόσο, το πρόβλημα παραμένει εδώ, ενώ σημείωσε πως η χώρα μας έχει πολύ χαμηλό ποσοστό εμβολιασμών σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. «Έχει πολύ μεγάλη σημασία, γιατί είμαστε στις 20 χώρες με τους περισσότερους θανάτους από την πανδημία, να δώσουμε έμφαση στον εμβολιασμό, κυρίως των ανθρώπων πάνω από 60 ετών, στους υγειονομικούς, που επίσης είμαστε πίσω, αλλά και σε όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις για να μην επαναληφθούν τα λάθη της προηγούμενης χρονιάς».

Τέλος, για τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ σημείωσε ότι επί Κωνσταντίνου Μητσοτάκη χτυπήθηκε ο δημόσιος χαρακτήρας τους, ενώ επί ΠΑΣΟΚ και Ανδρέα Παπανδρέου αποκαταστάθηκαν τα πράγματα. «Ξέρουμε ότι τα πράγματα έχουν δυσκολέψει ειδικά μετά το δήθεν πρόγραμμα εξυγίανσης που μείωσε τις αμοιβές σας και σήμερα ξέρουμε ότι είναι πολύ λιγότερο το προσωπικό απ’ ό,τι απαιτείται για να μπορέσει να τα βγάλει πέρα. Ενημερώθηκα ότι υπάρχουν σχεδιασμοί για εκσυγχρονισμό και μακάρι να γίνουν όλα αυτά από την Κυβέρνηση, γιατί τα δημόσια Ελληνικά Ταχυδρομεία πρέπει να μπορούν να είναι ανταγωνιστικά. Είναι απαράδεκτο να υπάρχουν ουρές, ταλαιπωρίες, ελλείψεις σε μέσα και προσωπικό, ελλείψεις στο στόλο, ο οποίος δεν έχει ανακαινιστεί». Επιπλέον, τόνισε ότι όλα αυτά μειώνουν την ανταγωνιστικότητά και στρώνουν το χαλί για να πάμε σε ιδιωτικοποιήσεις.


Ειδήσεις σήμερα:

«Σήκωσε» από τους λογαριασμούς του 90χρονου θείου του 10.000 ευρώ

Self tests: Πώς δηλώνουμε το αποτέλεσμα - Η διαδικασία

Μητσοτάκης: Έρχεται υποχρεωτικός εμβολιασμός στο υγειονομικό προσωπικό και στις μονάδες φροντίδας

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης