Κίνημα Αλλαγής: Πλησιάζει η «μάχη» της προεδρίας - Η Γεννηματά, οι αντίπαλοί της και οι συσχετισμοί με ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Κίνημα Αλλαγής: Πλησιάζει η «μάχη» της προεδρίας - Η Γεννηματά, οι αντίπαλοί της και οι συσχετισμοί με ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Στο στάδιο της προθέρμανσης για τα πρώτα… ντιμπέϊτ- όταν χαλαρώσουν τα μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας- βρίσκονται οι υποψήφιοι για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής και τα επιτελεία τους

4961311
Μπορεί να μην έχει ακόμη «κλειδώσει» η ημερομηνία της εσωκομματικής αναμέτρησης, ωστόσο μετά την κατηγορηματική δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία, ξεκίνησε επί της ουσίας η προεκλογική μάχη στο ΚΙΝΑΛ.

Η Φώφη Γεννηματά έχει δηλώσει ότι θα διεκδικήσει την επανεκλογή της – οι δε αντίπαλοί της αρχίζουν να προετοιμάζουν παρασκηνιακά το έδαφος της σύγκρουσης για τον προσεχή Νοέμβρη, οπότε και λήγει η θητεία της νυν αρχηγού.

Μόλις χθες, ο Ανδρέας Λοβέρδος προανήγγειλε μεγάλη εκδήλωση για την επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του- προς τα τέλη του Μάη την αναμένουν οι πολιτικοί του φίλοι. Λιγότερες δημόσιες παρεμβάσεις -τουλάχιστον εσωκομματικού χαρακτήρα- οργανώνει για τις αρχές του καλοκαιριού ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος σκοπεύει να ανεβάσει ταχύτητα από τον Σεπτέμβρη και μετά. Ο Παύλος Γερουλάνος δεν αποκλείεται να εκδηλώσει ενδιαφέρον για την διεκδίκηση της ηγεσίας μέσα στους επόμενους μήνες, ενώ ο Χάρης Καστανίδης θεωρείται πιθανός αντίπαλός τους για όλους όσοι σπεύδουν να ερμηνεύσουν τις κινήσεις των παπανδρεϊκών στην εσωκομματική σκακιέρα.

Οι δημοσκοπικές επιδόσεις του τρίτου κόμματος στην βουλή δεν είναι ενθαρρυντικές για την πορεία του ΚΙΝΑΛ- το λένε ή το υπονοούν στις δημόσιες παρεμβάσεις τους οι αντίπαλοι της κυρίας Γεννηματά. Η δημοφιλία της αρχηγού του ΚΙΝΑΛ δεν είναι για εκείνους ασφαλές «διαβατήριο» για την ώρα της σύγκρουσης και της άγριας πόλωσης μεταξύ Μητσοτάκη και Τσίπρα, όταν στηθούν οι εθνικές κάλπες. «Δεν είναι τώρα η ώρα της εσωστρέφειας», απαντούν στελέχη γύρω από την κυρία Γεννηματά.

Η ίδια άλλωστε θα επιδιώξει να κλείσει τα εσωκομματικά μέτωπα σε ετούτη φάση- θα το κάνει στην συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας την Παρασκευή. Πως; Θα ζητήσει να κρατηθούν στην παρούσα φάση χαμηλά οι «σημαίες» της εσωκομματικής μάχης και να στραφούν, βουλευτές και στελέχη, στην σκληρή αντιπολίτευση εναντίον της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Για τον ΣΥΡΙΖΑ -τονίζουν συνεργάτες της- είναι «κλειστή η πόρτα» και κάθε επιχείρηση «ταύτισης» του ΚΙΝΑΛ με την Κουμουνδούρου πρέπει να απαντάται χωρίς υπεκφυγές.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος πάντως, αν και δεν διαφωνεί με το χρονοδιάγραμμα του Πολιτικού Συμβουλίου για το στήσιμο της εσωκομματικής κάλπης γύρω στο Νοέμβρη, εντούτοις ανεβάζει από τώρα στροφές. Χθες το απόγευμα σε εκδήλωση της Δυναμικής Κοινωνίας του Θ. Παπαθεοδώρου (πρώην βουλευτή του ΚΙΝΑΛ) παρουσίασε το «μανιφέστο» του- «ιδεολογικός αντίπαλος μας είναι η ΝΔ και υπαρξιακός ο ΣΥΡΙΖΑ», είπε- και επιτέθηκε εμμέσως πλην σαφώς στην κυρία Γεννηματά. «Το ΠΑΣΟΚ, για να μετατραπεί σε πραγματικό Κίνημα Αλλαγής, πρέπει να γίνει και πάλι δύναμη εξουσίας, δηλαδή να υπερδιπλασιάσει σε πρώτη φάση τις δυνάμεις του. Όποιος αγνοεί το ρόλο και την ισχύ του πολιτικού μεγέθους, ή δεν μπορεί να τον κατακτήσει, τότε δεν προσφέρει χρήσιμες υπηρεσίες στην κοινή μας υπόθεση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Λοβέρδος προϊδεάζοντας για τα επόμενα βήματα και την τακτική που θα ακολουθήσει.

Κλείσιμο
Ο Νίκος Ανδρουλάκης προτιμά επί τους παρόντος δημόσιες παρεμβάσεις χωρίς ενδοοικογενειακές αναφορές. Είναι όμως «κοινό μυστικό» στο ΚΙΝΑΛ ότι στελέχη του επιτελείου του «ζεσταίνουν» τον «μηχανισμό» ανά την Ελλάδα. Τα ίδια στελέχη πιστεύουν ότι σε αντίθεση με το 2017 «ο Νίκος θα έχει τώρα ισχυρούς συμμάχους για το δεύτερο γύρο» κι ότι «θα κερδίσει την μάχη».

Στη λογική δικαίωσης του ΠΑΣΟΚ για την διαχείριση της οικονομικής κρίσης επί Γ. Παπανδρέου κινείται ο βουλευτής, Χάρης Καστανίδης. Με άρθρο του καλεί αρχικά την ηγεσία αλλά και στελέχη του κόμματος να μιλήσουν με ανοιχτά χαρτιά για τα όσα συνέβησαν το 2009-2011, καθώς όπως υποστηρίζει σε άρθρο του: «Η ευθύνη για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας βαρύνει προσώρας το ΠΑΣΟΚ. Ενός κόμματος που, παρά τα σοβαρά λάθη του στην πολιτική διαχείριση της κρίσης, δεν άξιζε την αποδοκιμασία, μέχρις εκλογικής εξοντώσεως, των πολιτών».

Οι καλά γνωρίζοντες σημειώνουν πάντως ότι ναι μεν έχει αρχίσει η αντίστροφη μάχη για την εκλογή ηγεσίας από την βάση γύρω στο Νοέμβρη, αλλά στην πραγματικότητα δεν έχει στηθεί ακόμη η εσωκομματική σκακιέρα με τις συμμαχίες. Οι ίδιοι άνθρωποι παρατηρούν για παράδειγμα ότι ο Γιώργος Παπανδρέου αποφεύγει να ανοίξει τα χαρτιά του εν όψει της κορυφαίας εκλογικής αναμέτρησης στο κόμμα του.

Ειδήσεις σήμερα:

Πάσχα στο χωριό με self test θέλει η κυβέρνηση - Πότε αποφασίζουν οι επιστήμονες

Ο Τσίπρας βάζει «στον πάγκο» τον Τσακαλώτο - Tον άφησε εκτός εκδήλωσης για το οικονομικό πρόγραμμα

ΗΠΑ: Πυροβολισμοί σε Λύκειο στο Τενεσί - Ένας μαθητής νεκρός και ένας αστυνομικός τραυματίας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης