«Καλογρίτσας gate»: Ολοκληρώθηκε η πρώτη συνεδρίαση της προανακριτικής για Παππά - Αύριο η λίστα μαρτύρων

«Καλογρίτσας gate»: Ολοκληρώθηκε η πρώτη συνεδρίαση της προανακριτικής για Παππά - Αύριο η λίστα μαρτύρων

Η σημερινή πρώτη συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με συνοπτικές διαδικασίες καθώς περιορίστηκε σε αρχαιρεσίες και σε τυπικά ζητήματα

nikos_papas_proanakritikis
Σε ερευνητική τροχιά μπήκε η προανακριτική επιτροπή της Βουλής που θα εξετάσει τους χειρισμούς του πρώην υπουργού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά,, στις υποθέσεις του τηλεοπτικού διαγωνισμού με τα βοσκοτόπια και του  «Καλογρίτσας gate».

Η σημερινή πρώτη συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με συνοπτικές διαδικασίες καθώς περιορίστηκε σε αρχαιρεσίες και σε τυπικά ζητήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες πρόεδρος της επιτροπής εξελέγη ο βουλευτής Έβρου Σταύρος Κελέτσης (ΝΔ) με 12 θετικές ψήφους και 6 «λευκά» ενώ αποφασίστηκε η διεξαγωγή τριών συνεδριάσεων την εβδομάδα (Τρίτη – Τετάρτη – Πέμπτη). Με τις ίδιες ψήφους ο κ. Ανδρέας Νικολακόπουλος (ΝΔ) εξελέγη αντιπρόεδρος και ο κ. Τάσος Μπαρτζώκας (ΝΔ) γραμματέας . Το προεδρείο εξελέγη με τις θετικές ψήφος δέκα βουλευτών της ΝΔ και δύο βουλευτών απο άλλα κόμματα.

Λίστες μαρτύρων

Το νέο προεδρείο κάλεσε τους εισηγητές των κομμάτων να καταθέσουν προτάσεις για κλήτευση μαρτύρων. Οι προτάσεις θα συζητηθούν στην αυριανή συνεδρίαση για να καταρτιστεί η τελική λίστα με τα πρόσωπα που θα εξεταστούν από την προανακριτική.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα μέλη της ΝΔ προσανατολίζονται να ζητήσουν την εξέταση του γνωστού εργολάβου Χρήστου Καλογρίτσα κατά προτεραιότητα προκειμένου να ζητηθούν όλα τα παραστατικά και πληροφορίες για τον τρόπο διακίνησης χρημάτων και για το περιεχόμενο των συναντήσεων που είχε με τον τότε υπουργό Νίκο Παππά. Πάντως, υπήρξαν και ορισμένοι που πρότειναν να καθυστερήσει η κλήτευση του συγκεκριμένου μάρτυρα προκειμένου η επιτροπή να αποκτήσει λεπτομερέστερη εικόνα για την υπόθεση. Επίσης, η λίστα της πλειοψηφίας περιλαμβάνει τα ονόματα των κ.κ. Χρίστου Νικολάου (συνεργάτης Καλογρίτσα), Αντώνη Λιανού (διευθυντής λογιστηρίου CCC) και Κυριάκου Τόμπρα.

Σε δεύτερη φάση εξετάζεται και η κλήση του κ. Ευάγγελου Μαρινάκη ο οποίος σε ανύποπτο χρόνο είχε αποκαλύψει παρεμβάσεις του κ. Παππά προκειμένου να δανείσει τον κ. Καλογρίτσα, του κ. Δήμου Βερύκιου δημοσιογράφου και συνεργάτη του κ. Δημήτρη Κοντομηνά αλλά και του εκδότη Κώστα Βαξεβάνη.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να ζητηθεί η συνδρομή του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα προκειμένου να απαντήσει για την αρτιότητα των εγγυητικών επιστολών που κατατέθηκαν στον διαγωνισμό τηλεοπτικών αδειών ενώ το Κίνημα Αλλαγής πιθανότατα θα συμφωνήσει στην κατά προτεραιότητα εξέταση του κ. Καλογρίτσα.

Υπενθυμίζεται πως η επιτροπή αποτελείται από 18 μέλη:

Κλείσιμο
Συγκεκριμένα, από τη Νέα Δημοκρατία 1. Κελέτσης Σταύρος 2. Μάνη – Παπαδημητρίου Άννα 3. Μαρκόπουλος Δημήτριος 4. Μπαρτζώκας Αναστάσιος 5. Νικολακόπουλος Ανδρέας 6. Παπακώστα – Παλιούρα Αικατερίνη 7. Πλεύρης Αθανάσιος 8. Τσαβδαρίδης Λάζαρος 9. Τσιγκρής Άγγελος 10. Χιονίδης Σάββας

Από τον Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς 11. Καλαματιανός Διονύσιος-Χαράλαμπος 12. Πολάκης Παύλος 13. Τζάκρη Θεοδώρα 14. Τζανακόπουλος Δημήτριος 15. Χατζηγιαννάκης Μιλιτιάδης

Από το Κίνημα Αλλαγής 16. Κεγκέρογλου Βασίλειος

Από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας 17. Καραθανασόπουλος Νικόλαος

Από την Ελληνική Λύση 18. Βιλιάρδος Βασίλειος

Σύμφωνα με πληροφορίες από την πλευρά του Κινήματος Αλλαγής τονίσθηκε ότι η επιτροπή πρέπει να έχει μονό αριθμό μελών για να μην προκληθεί εμπλοκή στις ψηφοφορίες. Η πλειοψηφία εξήγησε ότι το διαδικαστικό ζήτημα προκύπτει από την επιλογή του ΜεΡΑ25 να απέχει από τις εργασίες της επιτροπής και πρόσθεσε ότι ο Κανονισμός της Βουλής προβλέπει ζυγό αριθμό μελών κοινοβουλευτικής επιτροπής. «Ο αριθμός δεν συνιστά στοιχείο οποιασδήποτε επιτροπής παρά μόνο αν αυτό προβλέπεται ρητά» αναφέρθηκε μεταξύ άλλων τονίζοντας πως η Διάσκεψη των Προέδρων έχει κυμαινόμενο αριθμό από ex officio μέλη που μπορεί να είναι ζυγός.

Τακτική

Τα μέλη της προανακριτικής καλούνται να ερευνήσουν τις παρασκηνιακές διεργασίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προκειμένου να στήσει τον δικό της επικοινωνιακό βραχίονα και να διαπιστώσουν εάν ο κ. Παππάς ξεπέρασε τα θεσμικά όρια και διέπραξε τα αδικήματα της δωροληψίας κρατικού αξιωματούχου κατ’ επανάληψη και κατά συρροή και της παράβασης καθήκοντος. Παράλληλα θα επιχειρήσουν να διακριβώσουν εάν οι υποθέσεις του τηλεοπτικού διαγωνισμού και του «Καλογρίτσας gate» εφάπτονται με την υπόθεση της σκευωρίας Novartis όχι μόνο ως προς τον τρόπο λειτουργίας ενός πολυπλόκαμου όπως φαίνεται μηχανισμού αλλά και ως προς ενδεχόμενη παρουσία κοινών παρένθετων προσώπων.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα μέλη της ΝΔ αναφέρουν ότι θα υιοθετήσουν τακτική ήπιων τόνων προκειμένου να αποφευχθούν οι περιττές πολιτικές συγκρούσεις που θα αποπροσανατολίσουν τις έρευνες. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι η υπόθεση θα φωτιστεί μόνο από τα πραγματικά στοιχεία γι αυτό και θα ακολουθηθεί η μέθοδος «follow the money» ακόμα και αν απαιτηθεί να ανοίξουν τραπεζικοί λογαριασμοί. Σημειώνουν δε, πως τα στοιχεία της δικογραφίας αποκαλύπτουν την ύπαρξη εικονικών εταιρειών και τροφοδοτών λογαριασμών σε Κύπρο και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Από την άλλη πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ προσέρχεται με πολεμική διάθεση υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση επιχειρεί μέσω της προανακριτικής να αποφύγει τις πολιτικές συνέπειες της πανδημίας. Ωστόσο, στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης γνωρίζουν ότι αν και από αυτή την έρευνα προκύψουν νέες ηχογραφημένες συνομιλίες του κ. Παππά, αντίστοιχες με αυτές που αποκάλυψε πριν από μερικούς μήνες ο επιχειρηματίας Σάμπυ Μιωνής, το κόστος για τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι τεράστιο.


Ειδήσεις σήμερα: 

Φορολογικές δηλώσεις: Η εφορία θα προσυμπληρώνει τις αγορές και δαπάνες που κάναμε όλο τον χρόνο
Μένιος Φουρθιώτης: Στον Εισαγγελέα ο φάκελος με τα στοιχεία της υπόθεσης

Self test: Από σήμερα στα φαρμακεία - Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης