Self test: Από σήμερα στα φαρμακεία - Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Self test: Από σήμερα στα φαρμακεία - Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Τι γίνεται αν το self test βγει θετικό - Το απόγευμα ανοίγει η πλατφόρμα self-testing.gov.gr που θα δηλώνονται τα κρούσματα - Προτεραιότητα στη λήψη των πρώτων τεστ, μαθητές και εκπαιδευτικοί - Πότε θα μπορούν να τα προμηθευτούν οι πολίτες

self_test_main
Στα φαρμακεία παραδίδονται σταδιακά από χθες τα πρώτα self test που παρέλαβε η χώρα μας, ενώ από αύριο ξεκινά η διάθεσή τους στους πολίτες που έχουν προτεραιότητα. Με βάση τον προγραμματισμό, η προτεραιότητα θα δοθεί σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, καθώς τα self test αποτελούν βασικό εργαλείο για να λειτουργήσουν ξανά τα σχολείαΟι πολίτες θα μπορούν να προσέρχονται στα φαρμακεία των αστικών κέντρων από Τετάρτη – Πέμπτη και στην περιφέρεια από Παρασκευή.

Εκπρόσωπος φαρμακοποιών: Περιμέναμε self test και μας έφεραν rapid test

Μια σοβάρη καταγγελία, έκανε μιλώντας στο Open, ο φαρμακοποιός Γιάννης Δαγρές, ο οποίος ανέφερε ότι τα self test που παρέδωσαν οι φαρμακαποθήκες, δεν είναι self test, αλλά, rapid test και μάλιστα σε συσκευασίες των 25 τεμαχίων κι όχι ατομικές συσκευασίες.

«Για μένα έχει γίνει γκέλα και χοντρή γκέλα. Περιμέναμε kits αυτόνομα, αλλά βλέπουμε rapid test κι όχι self test. Μας έχουν δώσει συσκευασία με 25 kits. Κανονικά πρέπει να επιστραφούν αυτά. Θα τα δώσουμε ένα ένα, αν τα αφήσουν. Θα το κάνουμε αναγκαστικά, αλλά δεν είναι ασφαλές. Περιμέναμε αυτόνομες συσκευασίες του ενός. Μας έφεραν rapid test αντιγόνου με την μπατονέτα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πηγές του υπουργείου Υγείας απάντησαν στο Open TV λέγοντας πως: «Είναι self test, τα οποία δεν υπάρχουν ακόμα σε ατομικές συσκευασίες» και τόνισαν ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cah7wjwh31eh-se)

Η διαδικασία αν το τεστ βγει θετικό

Σε περίπτωση θετικού κρούσματος, η δήλωση θα γίνεται στην πλατφόρμα  self-testing.gov.gr  (η οποία θα λειτουργήσει από σήμερα) ανάλογα με την ιδιότητα του πολίτη (π.χ. εργαζόμενος, μαθητής) και θα εκδίδεται βεβαίωση ή θα αποστέλλεται sms για τη διενέργεια επαναληπτικού τεστ από επαγγελματία υγείας είτε σε δημόσια δομή (οπότε θα είναι δωρεάν) είτε σε ιδιωτική δομή.

Όσοι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν self test και εφόσον είναι αρνητικό θα δηλώνουν ότι το διενήργησαν με υπεύθυνη δήλωση. Οι μεν εργαζόμενοι -και οι εκπαιδευτικοί- για λογαριασμό τους, οι δε γονείς και κηδεμόνες για λογαριασμό των μαθητών-παιδιών τους. Τονίζεται ότι η απουσία από το σχολείο ή την εργασία κατοχυρώνεται πλήρως από το δεύτερο τεστ επαλήθευσης.

Πώς το κάνουμε
self_test1
self_test2
self_test3
self_test4
Τα αυτοδιαγνωστικά τεστ είναι κυρίως ρινικά τεστ ή τεστ λήψης σιέλου, πολύ πιο απλά στη χρήση τους, με απλές οδηγίες χρήσης και ειδικά σχεδιασμένα έτσι ώστε να μπορεί ο καθένας να τα χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά μόνος του.

Η μπατονέτα μπαίνει στη μύτη περίπου στα 4 εκατοστά. Περιστρέφουμε για 15 δευτερόλεπτα.

Αν εμφανιστούν δύο κόκκινες γραμμές στα γράμματα C T το τεστ είναι θετικό.

Αν εμφανιστεί κόκκινη γραμμή μόνο στο γράμμα C τότε το τεστ είναι αρνητικό.

Αν εμφανιστεί μια κόκκινη γραμμή μόνο στο γράμμα Τ σημαίνει ότι το τεστ δεν έχει γίνει σωστά.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cagktmdvugnt-st)
Κλείσιμο

ΠΙΣ: Ποιες είναι οι «παγίδες» με τα self test – Τι θα πρέπει να προσέξουν οι πολίτες

Από την άλλη πλευρά ο  Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) καλεί τους πολίτες να κάνουν υπεύθυνη χρήση των self test και στη συνέχεια να δηλώνουν το ακριβές αποτέλεσμα. «Προς την κατεύθυνση αυτή, ο ιατρικός κόσμος της χώρας είναι πρόθυμος να βοηθήσει κάθε πολίτη ή ασθενή, σχετικά με το χρονικό παράθυρο της διάγνωσης, τις οδηγίες ιχνηλάτησης, αυτό-απομόνωσης και τις εξειδικευμένες θεραπευτικές οδηγίες», δηλώνουν χαρακτηριστικά τα μέλη του ΠΙΣ.

Επιπλέον υπογραμμίζει τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από την ευρεία χρήση των self tests και επισημαίνει:
  1. Δεν εξασφαλίζεται η ορθή λήψη του δείγματος από τους πολίτες. Ως συνέπεια αυτού μπορεί να έχουμε ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα, που είναι πιθανό να οδηγήσουν σε εσφαλμένα συμπεράσματα και αύξηση της διασποράς του ιού.
  2. Η καταγραφή των αποτελεσμάτων από τους πολίτες θα πρέπει να είναι ειλικρινής, ώστε να μην προκύψει εσφαλμένη ή μη ενημέρωση του εθνικού μητρώου covid – 19, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη διασπορά της νόσου.
  3. Η διαχείριση των μολυσματικών αποβλήτων από τη διαδικασία του αυτοελέγχου, θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες της Ε.Ε..
  4. Η διαχείριση και η επιτήρηση της νόσου COVID-19 μέσω των τεστ διάγνωσης, καθορίζεται από αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο, απαιτεί πιστοποιημένο προσωπικό (ιατρούς και νοσηλευτές) και σαφές πλαίσιο προδιαγραφών.
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος τονίζει ότι «η διαδικασία του αυτοελέγχου για να αποδώσει, προϋποθέτει σωστή δειγματοληψία και χρήση των αποτελεσμάτων» και καλεί τους πολίτες να αναζητούν ιατρική συμβουλή για όλα τα ανωτέρω.

Ειδήσεις σήμερα: 

Μητσοτάκης από τη Λιβύη: Ζητάμε την ακύρωση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου

Οι πρώτες φωτογραφίες του Tianwen 1 από τον Άρη: Φαίνονται κρατήρες και αμμόλοφοι

Υπόθεση Φουρθιώτη: Η κυβέρνηση στέλνει τώρα το θέμα στον εισαγγελέα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης