Σακελλαροπούλου: Παρασημοφόρησε τον εφοπλιστή Ι. Τσούνη με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος της Τιμής

Σακελλαροπούλου: Παρασημοφόρησε τον εφοπλιστή Ι. Τσούνη με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος της Τιμής

Ο 97χρονος εφοπλιστής και βετεράνος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου  τιμήθηκε τη σημαντική προσφορά του και ιδιαιτέρως για τη συμβολή του στην ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων

tsounis_main
Τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος της Τιμής επέδωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στον 97χρονο εφοπλιστή και βετεράνο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, Ιάκωβο Τσούνη, για τη σημαντική προσφορά του και ιδιαιτέρως για τη συμβολή του στην ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σε δηλώσεις της, αμέσως μετά την επίδοση του Παρασήμου, η κυρία Σακελλαροπούλου έκανε λόγο για έναν εθνικό ευεργέτη, που ακολουθώντας τη μακρά παράδοση των εθνικών δωρητών όχι μόνο έχει ήδη ενισχύσει σημαντικά τις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά προτίθεται να κληροδοτήσει σε αυτές το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του.

«Η πράξη του αυτή, η οποία αποτελεί το επιστέγασμα της συνολικής του προσφοράς, είναι βαθύτατα πατριωτική και παραδειγματική για όλους τους Έλληνες» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

tsounis_MN


Αναφερόμενη στην πορεία του κ. Τσούνη, η Πρόεδρος υπογράμμισε ότι διακρίθηκε για την προσφορά του στην πατρίδα ήδη από την εφηβική του ηλικία, όταν στα 16 του χρόνια κατατάχθηκε εθελοντής στον ελληνικό στρατό και πολέμησε στο αλβανικό μέτωπο.

Υπενθύμισε, επίσης, ότι πρόκειται για έναν ρέκτη επιχειρηματία που δεν επαναπαύθηκε στις επιτυχίες του, αλλά έθεσε τον εαυτό του στην υπηρεσία όσων έχουν ανάγκη, ενισχύοντας το έργο συλλόγων, ιδρυμάτων, επιτροπών και φορέων.

Κλείσιμο
tsounis4


Τέλος, σημείωσε την προσφορά τους στον πολιτισμό, επισημαίνοντας ότι υπήρξε φύλακας της πολιτιστικής κληρονομιάς μας, δραστήριος συλλέκτης εθνικών και εκκλησιαστικών κειμηλίων, τα οποία προσέφερε στους συμπατριώτες του, δημιουργώντας το Μουσείο που φέρει το όνομά του στην πόλη του Αιγίου.

Από την πλευρά του, ο κύριος Τσούνης ευχαρίστησε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την τιμή που του έγινε, αφηγήθηκε τις εμπειρίες του από το Αλβανικό Έπος, που τον οδήγησαν στην απόφασή του να βρίσκεται πάντα αρωγός των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ επεσήμανε ότι η ανιδιοτελής προσφορά προς την πατρίδα αποτελεί ύψιστο καθήκον.

Στην τελετή επίδοσης του Παρασήμου του Μεγαλόσταυρου της Τιμής στον κύριο Τσούνη παρέστησαν ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, ο υφυπουργός Εθνικής 'Αμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής και ο Αρχηγός Γ.Ε.ΕΘ.Α. Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

tsounis1


Ο Ιάκωβος Τσούνης γεννήθηκε στην Εγλυκάδα Πατρών το 1924. Είναι το 13ο τέκνο της οικογενείας του Δασάρχη Πατρών Κωνσταντίνου Τσούνη. Είναι απόγονος των πολεμιστών του 1821, Λονταίων και Πετμεζαίων.

Σε ηλικία 16 ετών κατατάσσεται εθελοντής στον Ελληνικό Στρατό και μεταβαίνει στην πρώτη γραμμή του μετώπου στα βουνά της Αλβανίας κατά τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο του 1940. Ο κύριος Τσούνης είναι ο νεότερος παλαίμαχος του αντιναζιστικού και αντιφασιστικού πολέμου με διεθνή αναγνώριση. Την συμμετοχή του στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο έχουν αναγνωρίσει όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις.

Μετά την ολοκλήρωση των εγκυκλίων σπουδών του ασχολήθηκε με εκτελωνισμούς, εισαγωγές, εξαγωγές και διαλύσεις πλοίων. Είναι απόφοιτος του Ινστιτούτου Hamilton της Νέας Υόρκης. Το 1966 εισήλθε στον χώρο της Εμπορικής Ναυτιλίας και απέκτησε συνολικά 13 πλοία.

tsounis2


Ο εφοπλιστής Ιάκωβος Τσούνης υπήρξε ειδικός σύμβουλος επί θεμάτων ναυτιλίας αμισθί του Διοικητή της Εθνικής Τράπεζας. Η επιτυχημένη πορεία του ως ειδικού συμβούλου τον κατέστησε αργότερα διακεκριμένο μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας.

Έχει διατελέσει Πρόεδρος του Ιδρύματος Μελετών του Ελληνισμού στη Μεγάλη Βρετανία, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ενημέρωσης Εθνικών Θεμάτων και Δικαίων, Αντιπρόεδρος της Αθηναϊκής Λέσχης καθώς και συνιδρυτής ιδρυμάτων και ιατρικών εταιρειών.

tsounis3


Είναι δημιουργός του Μουσείου «Ιάκωβος Τσούνης», το οποίο δώρισε στην Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας και εδρεύει σήμερα στο Αίγιο. Στο μουσείο αποθησαυρίζεται η πλούσια συλλογή του με αντικείμενα από τον 17ο αιώνα, ιδιαίτερης εθνικής και εκκλησιαστικής σημασίας.

Έχοντας από τον καιρό του πολέμου σεβασμό και αγάπη προς τις Ένοπλες Δυνάμεις και τον ρόλο που διαδραματίζουν στην ασφάλεια της Ελλάδας, υπήρξε από την δεκαετία του 1950 έως σήμερα δίπλα τους, με δωρεές και προσφορές, όπου υπήρχε ανάγκη. Στις δεκαετίες αυτές έχει προσφέρει περί τα 23.000.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων άνω των 7.000.000 ευρώ την τελευταία διετία μόνο. Ως τελευταία πράξη αγάπης και στήριξης προς τις Ένοπλες Δυνάμεις, αποφάσισε να κληροδοτήσει το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του σε αυτές.

Για την προσφορά του έχει τιμηθεί με πολυάριθμες διακρίσεις και τίτλους. Ενδεικτικά αναφέρονται:

• Μετάλλιο Εξαιρέτων Πράξεων Γ' Τάξεως,

• Πολεμικός Σταυρός Γ' Τάξεως,

• Χρυσός Λέων Γενικού Αρχηγείου του ΝΑΤΟ,

• Αστέρας Αξίας και Τιμής Υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας,

• Βαθμός Υποστρατήγου επί τιμή,

• Επίτιμος Πρόεδρος 401 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αθηνών

• Μέγας 'Αρχων του Οικουμενικού Πατριαρχείου και Πρεσβυγενών Πατριαρχείων

Ειδήσεις σήμερα:

Στα 1.913 τα νέα κρούσματα - 357 οι διασωληνωμένοι, 28 θάνατοι

Bild: «Αγαπητοί Βρετανοί, σας ζηλεύουμε»

Σκληρό lockdown για την Αρκαδία - Στο «κόκκινο» το Ναύπλιο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης