Βαρώσια: Κάντε πίσω αλλιώς το θέμα θα τεθεί στη Σύνοδο Κορυφής λέει η Αθήνα στην Άγκυρα

Βαρώσια: Κάντε πίσω αλλιώς το θέμα θα τεθεί στη Σύνοδο Κορυφής λέει η Αθήνα στην Άγκυρα

Το ζήτημα θα θέσουν η Κυπριακή Δημοκρατία και η Ελλάδα ανακοίνωσε ο Στέλιος Πέτσας

anastasiadis-mitsotakis
Να κάνει ένα βήμα πίσω στο θέμα της Αμμοχώστου, κάλεσε την Άγκυρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ανακοινώνοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση η Ελλάδα κα η Κύπρος θα θέσουν το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. την ερχόμενη εβδομάδα.

«Πρόκειται για άλλη μια προκλητική ενέργεια που παραβιάζει τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και συγκρούεται με το πρόσφατο κείμενο συμπερασμάτων του Συμβουλίου Κορυφής της Ε.Ε.», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολιάζοντας την ανακοίνωση της τουρκικής πλευράς ότι από σήμερα επιτρέπει την είσοδο στο παραλιακό μέτωπο της Αμμοχώστου, που από το 1974 παραμένει ακατοίκητο.

«H κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, αλλά και με χθεσινή δήλωση του Πρωθυπουργού καταδίκασε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο αυτή την απόφαση της Τουρκίας», ανέφερε ο κ. Πέτσας. «Παράλληλα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στη διάρκεια της οποίας εξέφρασε την στήριξή του στην Κυπριακή Δημοκρατία και στις ενέργειες που προτίθεται να αναλάβει για το θέμα αυτό».

«Η Τουρκία οφείλει να κάνει ένα βήμα πίσω», πρόσθεσε. Και κατέληξε λέγοντας: «Αν δεν το κάνει, το θέμα θα απασχολήσει τους Ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης την επόμενη εβδομάδα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 15ης-16ης Οκτωβρίου 2020, καθώς θα τεθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία και, φυσικά, την Ελλάδα».


Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπo κ. Στέλιο Πέτσα (8/10/20)


Κλείσιμο
Ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε και την αύξηση κατά 300 εκατομμύρια των πορων του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την καταβολή επιδομάτων, όπως είναι το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το επίδομα τέκνων και το επίδομα στέγασης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι:

- Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα δίνεται σε πάνω από 270.000 νοικοκυριά με ιδιαίτερα χαμηλό εισόδημα και πολύ μικρή κινητή και ακίνητη περιουσία. Κάθε μήνα καταβάλλονται 200 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, 100 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος και 50 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος.

- Το επίδομα τέκνων χορηγείται σε πάνω από 900.000 οικογένειες και αφορά πάνω από 1,5 εκατομμύρια παιδιά. Το ύψος του εξαρτάται από την οικονομική κατάσταση κάθε οικογένειας και τον αριθμό των παιδιών. Το ποσό του επιδόματος, καταβάλλεται σε 6 διμηνιαίες δόσεις και ανέρχεται σε 70, 42 ή 28 ευρώ για κάθε παιδί (για το πρώτο και το δεύτερο), ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, και σε 140, 84 ή 56 ευρώ από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί, ανά μήνα.

- Το επίδομα στέγασης καταβάλλεται σε πάνω από 260.000 οικογένειες με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και το ύψος του ανέρχεται σε 70 ευρώ το μήνα για το δικαιούχο και επιπλέον 35 ευρώ το μήνα για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού.

Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάκτηση της αξιοπιστίας και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης για την Ελλάδα παραθέτοντας τρία παραδείγματα:

- Πρώτον, χθες το Ελληνικό Δημόσιο δανείστηκε μέσω δημοπρασίας εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων, συνολικά 812,5 εκατομμύρια ευρώ με αρνητικό επιτόκιο: -0,16%.

- Δεύτερον, η απόδοση τόσο του 10ετούς όσο και του 15ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε χθες σε ιστορικά χαμηλά, στην περιοχή του 0,9% και 1,08% αντιστοίχως.

- Τρίτον, η κοινοπραξία Mohegan-ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κατέθεσε οικονομική προσφορά- ρεκόρ, 150 εκατομμυρίων ευρώ για την απόκτηση άδειας καζίνο στο Ελληνικό. Προσφορά πενταπλάσια από το ελάχιστο προβλεπόμενο τίμημα, που είχε προσδιοριστεί από τα τεύχη του διαγωνισμού στα 30 εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για το μεγαλύτερο τίμημα σχετικού διαγωνισμού στην ιστορία της χώρας. Η διαδικασία αναμένεται, εκτός απροόπτου, να ολοκληρωθεί εντός του Οκτωβρίου και μετά θα συνταχθεί και θα υπογραφεί η σχετική σύμβαση μεταξύ Δημοσίου και προτιμητέου επενδυτή, η οποία πρέπει να περάσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο και φυσικά να κυρωθεί από τη Βουλή.

Ειδήσεις σήμερα:

Ο «θησαυρός» του Καντάφι βρέθηκε στη Λιμόζ - Τον διακινούσε η τουρκική μαφία

Πέθανε και ο δεύτερος αστυνομικός που πήγε να βοηθήσει στη φωτιά στον Άγιο Κοσμά

Ελεύθερος με ένα εκατ. δολάρια εγγύηση ο αστυνομικός που σκότωσε τον Τζορτζ Φλόιντ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης