ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
ΣΥΡΙΖΑ: Φωνή Ζανέτ, οργή Αλέξη Τσίπρα για τον Τσακαλώτο - Κυρώσεις στο εξής για τους «εκτός γραμμής»

ΣΥΡΙΖΑ: Φωνή Ζανέτ, οργή Αλέξη Τσίπρα για τον Τσακαλώτο - Κυρώσεις στο εξής για τους «εκτός γραμμής»

Χωρίς τέλος για 14 μήνες η εσωστρέφεια στον ΣΥΡΙΖΑ

5083902
Να επιβάλει τους όρους του στο εσωκομματικό παιχνίδι μετά από 14 μήνες υφέρπουσας εσωστρέφειας αποφάσισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, δείχνοντας επί της ουσίας κίτρινη κάρτα στον πρώην υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο. Ο τελευταίος άσκησε δημόσια κριτική για την επιλογή του κ. Τσίπρα να αποκαλέσει «πολιτικό απατεώνα» τον κ. Μητσοτάκη, υπονοώντας στην πράξη την υιοθέτηση μιας πιο νηφάλιας και γόνιμης αντιπολιτευτικής ρητορικής από πλευράς της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Καίτοι η παρατήρηση Τσακαλώτου ερμηνεύτηκε εντός και εντός του ΣΥΡΙΖΑ ως μήνυμα αμφισβήτησης των επιλογών της ηγεσίας, γνωρίζει, ωστόσο, απήχηση στην κεντροαριστερή βάση, όπως αποκάλυψαν δεκάδες μηνύματα στα κοινωνικά δίκτυα λόγω του πολιτικού πολιτισμού που εκφράζει, δημιουργώντας ακόμη μεγαλύτερους πονοκεφάλους στην Κουμουνδούρου.

Η επιλογή, ωστόσο, του τρόπου με τον οποίο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έκανε γνωστή τη διαφοροποίησή του είχε ως αποτέλεσμα την οργή των «προεδρικών», φτάνοντας μέχρι την στενή περίμετρο της οικογένειας Τσίπρα. «ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΘΕΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΓΡΑΜΜΗ ... ΑΠΛΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ ... ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΗ ΕΥΘΥΝΗΣ ΤΟΥ !!! Τ Ε Λ Ο Σ ΚΑΙ ΕΛΕΟΣ !!!!», τόνισε η αδελφή του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της ΚΕ του κόμματος, Ζανέτ Τσίπρα, δείχνοντας ουσιαστικά την πόρτα της εξόδου στον πρώην «τσάρο».



Η «έκρηξη» της κ. Τσίπρα αντανακλά τον πόλεμο που ξέσπασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου στελέχη έλαβαν θέσεις μάχης ένθεν κακείθεν βυθίζοντας το κομματικό σκάφος στη δίνη της εσωστρέφειας.

Κλείσιμο
Με αυτά τα δεδομένα, να σημάνει τη λήξη της ανοχής κάθε δημόσιας διαφοροποίησης αποφάσισε χθες ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, συγκαλώντας διευρυμένη συνεδρίαση του Πολιτικού Κέντρου του κόμματος. Στον απόηχο του τηλεφωνήματος «διαμαρτυρίας» του προς τον κ. Τσακαλώτο, στο οποίο ο κ. Τσίπρας φέρεται να ζήτησε επανόρθωση από τον συνομιλητή του, στη χθεσινή συνεδρίαση ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε τα όρια των προσωπικών αντοχών του απέναντι σε δημόσιες διαφοροποιήσεις στελεχών του κόμματος, καλώντας την ίδια ώρα όλα τα στελέχη του να στοιχηθούν πίσω από το νέο αφήγημα του κόμματος, αυτό δηλαδή της εξαπάτησης της κοινής γνώμης από την ΝΔ και τον «πολιτικό απατεώνα» Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, «η ανασφάλεια των πολιτών γενικεύεται. Και ταυτόχρονα με την υγειονομική κρίση, η οικονομική πολιτική του κου Μητσοτάκη μας οδηγεί με ταχύτητα στην κοινωνική χρεοκοπία. Μέσα σε όλα αυτά η ανικανότητα της κυβέρνησης να σταθεί στοιχειωδώς δίπλα στους ανθρώπους που έχουν πληγεί από τις τελευταίες φυσικές καταστροφές αλλά και με το κρεσέντο υποκρισίας στα εθνικά μας θέματα και κυρίως στο Μακεδονικό, συντείνουν καθοριστικά ώστε να αρχίζει να ξεκαθαρίζει στη συνείδηση του λαού μας η πολιτική απάτη του κου Μητσοτάκη και της ΝΔ».

Στον αντίποδα, «η αντιπολίτευση μας πρέπει να είναι δομική και καθολική, αλλά και η παρουσία μας διαρκής σε αυτά τα μέτωπα» τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προς το εσωκομματικό του ακροατήριο, προαναγγέλλοντας δραστικά μέτρα για «αντιρρησίες» και «αρνητές» της κεντρικής γραμμής. Συγκεκριμένα, «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε λάθη επικοινωνίας αλλά και πολιτικής, τα οποία θολώνουν το στίγμα μας, τις συλλογικές μας αποφάσεις μας και δίνουν ευκαιρίες στην κυβέρνηση και τον κ. Μητσοτάκη να βγουν από τη δύσκολη θέση στην οποία έχουν φέρει τους εαυτούς τους και τη χώρα. Και οφείλουμε προς αυτή τη κατεύθυνση να πάρουμε συγκεκριμένες αποφάσεις και πολιτικά και οργανωτικά μέτρα» προειδοποίησε ο κ. Τσίπρας, προχωρώντας στη σύσταση πειθαρχικού οργάνου.

Ειδικότερα, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε το στελεχιακό δυναμικό του κόμματος «να αποφασίσουμε συγκεκριμένους κανόνες και διαδικασίες, που θα τηρούνται από όλους. Και για όποιον τους παραβαίνει θα υπάρχουν κυρώσεις» προσθέτοντας πως «ταυτόχρονα είναι σημαντικό να ενισχύσουμε τις συλλογικές μας διαδικασίες, ώστε η διαφορετική άποψη να κατατίθεται στα συλλογικά όργανα και να αποφασίζουμε συλλογικά. Και να μη δίνουμε ευκαιρία στους πολιτικούς μας αντιπάλους ή στα φιλικά τους ΜΜΕ να αξιοποιούν και να εκμεταλλεύονται άστοχες δηλώσεις ή ακόμα και υπαρκτές διαφωνίες».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή Δεοντολογίας, δηλαδή το πειθαρχικό όργανο θα έχει έντονα «θεσμικό χαρακτήρα» για αυτό και θα αποτελείται από τον Γραμματέα του κόμματος, Δημήτρη Τζανακόπουλο, τη Γραμματέα της ΚΟ, Όλγα Γεροβασίλη, το Διευθυντή της ΚΟ, Θανάση Θεοχαρόπουλο και τον Εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, Νάσο Ηλιόπουλο.

Η λήψη δραστικών μέτρων από πλευράς της ηγεσίας του κόμματος, ακόμη και σε επίπεδο διακήρυξης, δεν συνάδει, ωστόσο, με την παράδοση της ριζοσπαστικής Αριστεράς, όπως αυτή καθρεπτίζεται στο καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ, όπως έσπευσαν να υπενθυμίσουν χθες στελέχη του κόμματος, ενώ «πολύ κακό για το τίποτε» χαρακτήρισαν τις αντιδράσεις στην ανάρτηση Τσακαλώτου άλλα εμπειρότερα στελέχη.

Από πλευράς του, ο πρώην «τσάρος» φέρεται να επανέφερε το αίτημά του για διάκριση ρόλων και αρμοδιοτήτων μεταξύ των κομματικών οργάνων, όπως το είχε περιγράψει στην τελευταία συνεδρίαση της ΚΕ του κόμματος, καλώντας τότε τον κ. Τζανακόπουλο να αποκρυσταλλώσει το τοπίο με την νέα του ιδιότητα, αυτή του Γραμματέα.

Η ένταση, πάντως, μεταξύ των εσωκομματικών στρατοπέδων χτύπησε κόκκινο στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, με τους «προεδρικούς» να δηλώνουν παρόντες στην υπεράσπιση της γραμμής Τσίπρα, παρά το «σιωπητήριο» που τους είχε επιβληθεί, ώστε να μην αναπαράγεται από πολλά κέντρα η όποια εσωστρέφεια.

«Η παρέμβαση του Ευκλείδη Τσακαλώτου είναι απαράδεκτη. Το λέω ευθαρσώς. Δεν έχει να κάνει με τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ ή μία άλλη θεώρηση. Το λέω γιατί σε όλα τα κόμματα πρέπει και οφείλουμε και τα στελέχη, όταν υπάρχουν διαφωνίες -και εμείς έχουμε αποδείξει για τις δημοκρατικές διαδικασίες που έχουμε- να συζητάει τέτοιες διαφωνίες στα όργανα, όχι μέσω Facebook. Αν το κάναμε όλοι αυτό, γι αυτά που διαφωνούσαμε με τον κ. Τσακαλώτο, εκεί να δείτε» εξήγησε ο πρώην υπουργός, Χρήστος Σπίρτζης, συμμετέχοντας για πρώτη φορά στην εσωκομματική συζήτηση.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο βουλευτής, Χρήστος Γιαννούλης που υποστήριξε πως «δεν μπορώ να πιστέψω ότι ο Τσακαλώτος δεν μπορούσε να εκτιμήσει την τύχη που θα είχε η παρέμβασή του, με την γιγαντοποίηση που υπήρχε σε μια περίοδο που η χώρα φλέγεται», καταλήγοντας πως «μπορούσε να προβλέψει την επίδραση που θα είχε η παρέμβασή του, ενώ βρίσκεται σε ένα κόμμα που υπάρχει πρωτοφανής και ζύμωση μεταξύ των οργάνων και των θεσμικών διαδικασιών».

Ειδήσεις σήμερα:

Σοκ: Αυτοκτόνησε ο Διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής στον Βόλο

Η επιστροφή του Πασχάλη Τερζή με νέο τραγούδι μαζί με την κόρη του (βίντεο)

Εκρηκτική πρωταγωνίστρια του «Love Island» ζητά ποινικοποίηση του «revenge porn»

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης