Σάλος με τις αποκαλύψεις του ΘΕΜΑτος: Ο Καλογρίτσας, ο Παππάς, οι τηλεοπτικές άδειες και ο ...«Λευκός Οίκος»

Σάλος με τις αποκαλύψεις του ΘΕΜΑτος: Ο Καλογρίτσας, ο Παππάς, οι τηλεοπτικές άδειες και ο ...«Λευκός Οίκος»

Σε αγωγή ο «κόκκινος εργολάβος» Καλογρίτσας ισχυρίζεται ότι έλαβε «υπό τον συντονισμό, την εποπτεία και την καθοδήγηση του “White House“  3 εκατ. ευρώ από τον λιβανέζικο κατασκευαστικό κολοσσό CCC  ως προκαταβολή για να λάβει μέρος στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες το το 2016! - Σφοδρές αντιδράσεις των κομμάτων - Ν.Δ.: «Περιμένουμε απαντήσεις για τα €3 εκατ. στο Documento»

MH_XASETE0

Η αστική διαφορά δύο κατασκευαστικών εταιρειών, μίας ελληνικής (πτωχευμένης πλέον) και ενός πολυεθνικού κολοσσού ρίχνει λάδι στο ήδη εύφλεκτο πολιτικό σκηνικό. Τί σχέση, όμως, έχουν τα μπετά με την πολιτική; Η σύνδεση βρίσκεται στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες που διεξήγαγε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, υπό την εποπτεία του αρμόδιου υπουργού Νίκου Παππά. Αυτό προκύπτει από τα δικαστικά έγγραφα που δημοσιεύει το Πρώτο Θέμα. Οι αποκαλύψεις προκαλούν πολιτική θύελλα, με την κυβέρνηση να βάζει στο κάδρο και να καλεί σήμερα τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα να δώσει απαντήσεις. Ειδικότερα, σε δήλωσή του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, αναφέρει:

«Πριν βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά, ο κ.Τσίπρας, ας εξηγήσει στον ελληνικό λαό τα όσα γίνονταν στο «μαγαζί», όπως έλεγε ο κ. Νίκος Παππάς, στενότερος συνεργάτης του και πρωταγωνιστής όσων ανατριχιαστικών για τη Δημοκρατία μας πληροφορούνται οι Έλληνες.

Δεν ήξερε τίποτα ο κ. Τσίπρας για εικονικές συμβάσεις, εκατομμύρια που άλλαζαν χέρια και για το σύστημα που επιχειρήθηκε να στηθεί στα ΜΜΕ ή όλα γίνονταν με την έγκρισή του για να δημιουργήσει καθεστώς;

Αντί να λέει λόγια του αέρα, περιμένουμε σήμερα τις απαντήσεις του».

Παράλληλα, ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης κάλεσε τον κ.Παππά, είτε να μηνύσει άμεσα τον Χρήστο Καλογρίτσα, είτε να τον αποπέμψει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, αφού χαρακτήρισε ψέματα τις αναφορές του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τις οποίες είναι συνεταιρος του Καλογρίτσα, τόνισε ότι δεν μπορεί να μην γνώριζε ο Αλέξης Τσίπρας τι έκανε το δεξί του χέρι, Νίκος Παππάς.

Ο πάλαι ποτέ φίλα προσκείμενος στον ΣΥΡΙΖΑ επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας ισχυρίζεται ότι έλαβε «υπό τον συντονισμό και την εποπτεία του Μαξίμου» τρία εκατομμύρια ευρώ από λιβανέζικο κατασκευαστικό κολοσσό, ώστε να λάβει μέρος στον διαγωνισμό για τις άδειες, το 2016. Αυτό υποστήριξε σε αγωγή που εκδικάστηκε την Τετάρτη 1η Ιουλίου, μέσω των συνηγόρων του.

Ο εργολάβος, που είχε διεκδικήσει τηλεοπτική άδεια κατά τον διαγωνισμό, αναφέρθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με την κωδική ονομασία: «White House», δηλαδή «Λευκός Οίκος». Κατονόμασε, μάλιστα, τον Νίκο Παππά ως ενορχηστρωτή της σύναψης εικονικών συμβάσεων εκατομμυρίων.

Δείτε το ρεπορτάζ του ΑΝΤ1 για τις αποκαλύψεις

ANT1 ρεπορτάζ Πρώτου Θέματος για Καλογρίτσα


Δείτε το βίντεο του MEGA



Δείτε το βίντεο του ΣΚΑΪ

ΣΚΑΪ ρεπορτάζ Πρώτου Θέματος για Καλογρίτσα


Δείτε το βίντεο του STAR

STAR ρεπορτάζ Πρώτου Θέματος για Καλογρίτσα
Κλείσιμο


Δείτε το βίντεο του ALPHA

ALPHA ρεπορτάζ Πρώτου Θέματος για Καλογρίτσα



Όλες αυτές οι αποκαλύψεις έλαβαν χώρα κατά την συζήτηση της αντιδικίας του με την εταιρεία Al Ghandi & Consolidated Contractors International Company llc (CCC). Αυτή είναι που έχει προσφύγει κατά της εταιρείας του κ. Καλογρίτσα, απαιτώντας την πληρωμή 3.000.000 ευρώ. Το ποσό αυτό υποστηρίζει ότι αντιστοιχεί σε προκαταβολή που φέρεται να έλαβε η εταιρεία «Τοξότης» ως υπεργολάβος για ένα εμπορικό κέντρο που έχτιζε η CCC στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ωστόσο, η πλευρά Καλογρίτσα αρνείται το χρέος και υποστηρίζει ότι τα χρήματα τα πήρε η εταιρεία «Τοξότης» «υπό τον συντονισμό, την εποπτεία και καθοδήγηση του… White House». Όταν ερωτήθη ποιο είναι το «White House», απάντησε στο δικαστήριο ότι πρόκειται για το Μέγαρο Μαξίμου και το Νίκο Παππά και ότι αυτά τα χρήματα ήταν προκαταβολή για τη συμμετοχή του ίδιου στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

ΝΔ: Πρακτικές μαφίας

«Οι σοκαριστικές αποκαλύψεις από το "Πρώτο Θέμα", που προκύπτουν από τις καταθέσεις στις αίθουσες των δικαστηρίων του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα, ξεπερνούν τη λειτουργία παρακράτους από τον ΣΥΡΙΖΑ και παραπέμπουν σε πρακτικές μαφίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ. Η Πειραιώς προσθέτει: «Ξέραμε για τα βοσκοτόπια. Τώρα έρχονται στο φως και ιστορίες με εικονικές συμβάσεις, πολιτικές εντολές και εκατομμύρια που αλλάζουν χέρια». Ανέφερε, ειδικότερα η ΝΔ:

«Οι σοκαριστικές αποκαλύψεις από το "Πρώτο Θέμα", που προκύπτουν από τις καταθέσεις στις αίθουσες των δικαστηρίων του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα, ξεπερνούν τη λειτουργία παρακράτους από τον ΣΥΡΙΖΑ και παραπέμπουν σε πρακτικές μαφίας. Ξέραμε για τα βοσκοτόπια. Τώρα έρχονται στο φως και ιστορίες με εικονικές συμβάσεις, πολιτικές εντολές και εκατομμύρια που αλλάζουν χέρια. Πρωταγωνιστής ξανά, όπως και στους διαλόγους με τον επιχειρηματία Σ.Μιωνή, ο πιο στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, ο Νίκος Παππάς. Αυτή τη φορά το "μαγαζί" έχει άλλο όνομα και γίνεται White House. Αλλά ο τρόπος που λειτουργεί είναι το ίδιο σκοτεινός και ο στόχος ο ίδιος. Η δημιουργία ενός παραθεσμικού μηχανισμού, στη Δικαιοσύνη, στο κράτος, στα ΜΜΕ που θα υπηρετεί το "μαγαζί". Υστερα και από τις σημερινές αποκαλύψεις οφείλει να δώσει εξηγήσεις ο ίδιος ο κ.Τσίπρας. Δρούσε αυτόνομα ο πιο στενός συνεργάτης του; Δρούσε σε πλήρη συνεννόηση μαζί του, όπως όλοι αντιλαμβάνονται, κι αναλαμβάνει εκείνος την ευθύνη; Ας σταματήσει να κρύβεται πίσω από λέξεις χωρίς νόημα. Απαιτούνται καθαρές απαντήσεις»

ΣΥΡΙΖΑ: Εμείς "κόψαμε" τον Καλογρίτσα

Με την σειρά της η Κουμουνδούρου, αποκάλεσε τον Καλογρίτσα «συνέταιρο του κ. Θεοδωρικάκου». «Ο κ. Καλογρίτσας προσπαθεί να μετατρέψει σε πολιτικό θέμα μια αστική του διαφορά, ένα ακόμη ανεξόφλητο χρέος προς τρίτους, υπό τις οδηγίες του συνηγόρου του κ. Λοβέρδου, ο οποίος διώκεται για την υπόθεση Novartis. Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Καλογρίτσας κόπηκε από την αδειοδότηση καναλιών από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς δεν μπόρεσε να καταβάλει το τίμημα που προβλεπόταν. Τα λοιπά επιχειρηματικά του ζητήματα δεν τα γνωρίζουμε. Ας ερωτηθεί ο κ. Θεοδωρικάκος, με τον οποίο είναι συνέταιροι».

ΚΙΝΑΛ: Να παρέμβει η Δικαιοσύνη

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Κίνημα Αλλαγής για την υπόθεση σημειώνει ότι «τα όσα δημοσιεύονται σήμερα στην εφημερίδα "Πρώτο Θέμα", για τις αναφορές ενώπιον του δικαστηρίου στη δίκη Καλογρίτσα, είναι επιβεβλημένο να διερευνηθούν σε βάθος από τη Δικαιοσύνη». Καταλήγει ότι «δεν περιμένουμε απαντήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ευνόητοι οι λόγοι. Περιμένουμε τις ενέργειες της Δικαιοσύνης. Δεν μπορεί να παραμείνουν αιωρούμενα τέτοια θέματα που ρίχνουν και άλλο δηλητήριο στον δημόσιο βίο».

Οι αποκαλύψεις Μαρινάκη που είχαν προηγηθεί

Η υπόθεση αυτή επαναφέρει στην επιφάνεια την αποκάλυψη, στην οποία είχε προβεί μήνες νωρίτερα ο Βαγγέλης Μαρινάκης. Μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό είχε δηλώσει ότι στις συναντήσεις του με το Νίκο Παππά, όταν ήταν σε εξέλιξη η υπόθεση με τις τηλεοπτικές άδειες, ο υπουργός του ζήτησε να συναντήσει τον επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα. Για την ιστορία, ο Χρήστος Καλογρίτσας είχε αρχικά εξασφαλίσει μια από τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες, αλλά τελικά δεν κατέβαλε την πρώτη δόση ύψους 18,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Ανδρουλάκης: Κανείς δεν πιστεύει ότι ο Τσίπρας δεν γνώριζε...

Θέση στις αποκαλύψεις που αφορούν τον Νίκο Παππά, πήρε και ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας στην εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής». «Η ανιστόρητη επίκληση του ’89 από τον κ. Τσίπρα δεν πρόκειται να αλλάξει το γεγονός ότι ο πιο στενός του πολιτικός συνεργάτης βρέθηκε να είναι πρωταγωνιστής των συγκεκριμένων αποκαλύψεων. Προφανώς και δεν πιστεύει κανείς ότι ο κ. Παππάς ενεργούσε χωρίς ο πρωθυπουργός του να γνωρίζει τη δράση του. Η σύνδεση πολιτικής και χρήματος είναι καρκίνωμα στο σώμα της δημοκρατίας μας και οφείλουμε να την απαλλάξουμε απ’ αυτό. Οι αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών, όμως, οι οποίες είναι μάλιστα ενδεικτικές για την απαξιωτική προς τους θεσμούς και τη δημοκρατία ποιότητα της διακυβέρνησης που είχε η χώρα επί ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, είναι απλά η συνέχεια των μεθοδεύσεών του. Πριν από μια πενταετία έσυρε τη χώρα στο εξευτελιστικό fast-track ψευτο-δημοψήφισμα εξαπατώντας τον Ελληνικό λαό, δείχνοντας από νωρίς τις διαθέσεις του. Η σοσιαλδημοκρατία για να ξεπεράσει την κρίση της δεν έχει ανάγκη να μιμείται τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε τους Podemos, αλλά μόνο το καλό κομμάτι του εαυτού της, αυτό που έχτισε το Ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο και έκανε συγκριτικά την Ευρώπη την περιοχή του πλανήτη με τις μικρότερες κοινωνικές ανισότητες» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Καραμανλής: Λειτουργούσαν εξωθεσμικά κέντρα την προηγούμενη πενταετία

Ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών κ. Κώστας Καραμανλής, μίλησε στο Mega και αναφέρθηκε στο μεγάλο πολιτικό ζήτημα των αποκαλύψεων για τον Χρήστο Καλογρίτσα και το «White House».

Ο κ. Καραμανλής ρωτήθηκε και σχετικά με το δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος» και την αποκάλυψη στο δικαστήριο την περασμένη Τετάρτη, ότι ο Χρήστος Καλογρίτσας, υποψήφιος για την αγορά τηλεοπτικής άδειας το 2016 και συνδεδεμένος με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, έλαβε για λογαριασμό της εταιρείας «Τοξότης», τρία εκατομμύρια ευρώ από εταιρεία του εξωτερικού για εικονική σύμβαση, υπό την εποπτεία και τον συντονισμό του Μεγάρου Μαξίμου και του κ. Ν. Παππά.

«Βλέπουμε στοιχεία συντριπτικά για αυτήν την υπόθεση. Βλέπουμε ότι λειτουργούσαν εξωθεσμικά κέντρα την περίοδο των προηγούμενων πέντε ετών και μια παράλληλη δομή εξουσίας. Οι ίδιοι άνθρωποι που βρίσκονταν κοντά στο τότε κυβερνών κόμμα έρχονται και κάνουν καταγγελίες. Ο κ. Καλογρίτσας ήταν ένας εργολάβος ο οποίος ξαφνικά βρέθηκε με πολλά έργα και τεράστιο δανεισμό και στη συνέχεια βρέθηκε να τον έχουν πετάξει σαν μια «στιμμένη λεμονόκουπα». Καλό είναι ο κ. Τσίπρας να πάρει μια ξεκάθαρη θέση και να διαχωρίσει τη θέση του από αυτές τις πρακτικές. Χρειάζεται πολιτική γενναιότητα από την πλευρά του κ. Τσίπρα» είπε ο κ. Καραμανλής.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης