Κορωνοϊός: Στις 10 Οκτωβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για την τρίτη δόση εμβολίου στους άνω των 50

Κορωνοϊός: Στις 10 Οκτωβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για την τρίτη δόση εμβολίου στους άνω των 50

Ανακοινώθηκε η σύσταση για χορήγηση τρίτης δόσης στους άνω των 50 και σε ομάδες με υποκείμενα νοσήματα - Στα 20.000 τα ενεργά κρούσματα στην επικράτεια - Στο 58,7% η εμβολιαστική κάλυψη στη χώρα

magiorkinis-gaga-papaevagellou-main
Τη διενέργεια τρίτης δόσης του εμβολίου στους άνω των 50 και στις ομάδες με υποκείμενα νοσήματα Α και Β, συστήνει πλέον η εθνική επιτροπή εμβολιασμού, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους στην ενημέρωση της Πέμπτης για την πορεία της πανδημίας στη χώρα. Η πλατφόρμα για τα ραντεβού θα ανοίξει στις 10 Οκτωβρίου (αρχικά ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε εκ παραδρομής την 9η Οκτωβρίου, ωστόσο η σωστή ημερομηνία διευκρινίστηκε λίγο αργότερα).

«Η τρίτη δόση αποτελεί σύσταση. Τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν πως αυτή θα επαρκεί, δεν θα χρειάζεται άλλη δόση μετά. Αφορά στην ατομική προστασία του καθενός»
πρόσθεσε ο κ. Θεμιστοκλέους, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-ceta3fl6w789-se)


Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα μιλώντας για τα παιδικά πάρτι, τόνισε πως θα πρέπει να γίνονται με μονοψήφιο αριθμό παιδιών για να αποφευχθεί η διασπορά. Όσον αφορά τα σχολεία σημείωσε ότι προσπαθούμε να κάνουμε επιδημιολογική επιτήρηση στα σχολεία.

Από την πλευρά της, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου ανέφερε πως τα παιδιά είναι ασφαλή στο δομημένο περιβάλλον του σχολείου. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, το ένα στα τρία παιδιά διαγνώστηκε λόγω συμπτωμάτων. Με τη βοήθεια των σελφ τεστ, 8 στα 10 παιδιά διαγιγνώσκονται έγκαιρα. Ιδιαίτερη επιβάρυνση παρατηρείται σε κεντρική και βόρεια Ελλάδα.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-ceta6tnij9dt-se)
Κλείσιμο


Παράλληλα, μίλησε για την αύξηση των κρουσμάτων σε μεγαλύτερης ηλικίας άτομα που παρατηρήθηκε σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Μικρή αύξηση κρουσμάτων παρατηρήθηκε και στην Αττική, ενώ τα ενεργά κρούσματα στην επικράτεια υπολογίζονται σε 20.000. Η πληρότητα κλινών ΜΕΘ στην επικράτεια είναι στο 62%, ανέφερε επίσης και κάλεσε τους πολίτες να εμβολιαστούν και ειδικά τους ηλικιωμένους καθώς ένας στους 4 Έλληνες άνω των 80 ετών είναι ανεμβολίαστοι. Η κ. Παπαευαγγέλου είπε πως η πορεία της πανδημίας στην επικράτεια είναι σταθερή, σημειώνοντας όμως ότι η μετάδοση αυξάνεται σε κλειστούς χώρους, εφιστώντας την προσοχή όλων. Εξήγησε ότι ο συγχρωτισμός σε ένα περιβάλλον μόνο εμβολιασμένων ο κίνδυνος μετάδοσης είναι μικρός. Ωστόσο είπε ότι η πανδημία δεν τέλειωσε, «δεν πετάμε τις μάσκες και δεν εφησυχάζουμε», τόνισε. «Το εμβόλιο προστατεύει αποτελεσματικά έναντι της σοβαρής νόσου, ενώ οι εμβολιασμένοι έχουν σημαντική μικρότερη πιθανότητα να κολλήσουν» συνέχισε. 

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-ceta08xdq6kp-se)


Μικρή τάση επιδείνωσης της πανδημίας παρατηρήθηκε σε παγκόσμια κλίμακα την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με τον Γκίκα Μαγιορκίνη. Στην Ελλάδα ο συνολικός αριθμός διαγνώσεων έδειξε μερική αύξηση, στο 5%. Σταθερότητα δείχνει ο αριθμός των θανάτων. Σταθερή είναι και η πίεση στο Σύστημα Υγείας. Λϊγο πιο πάνω είναι οι νέες εισαγωγές. 

Απαντώντας σε ερώτηση για τα νέα μέτρα υπέρ των των εμβολιασμένων που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη, η Μίνα Γκάγκα παρατήρησε πως «δεν αφαιρούνται όλα τα μέτρα, συνεχίζουμε να πηγαίνουμε με μάσκες σε κλειστούς χώρους. Το νόημα που ανακοινώσαμε αυτά τα μέτρα, αφορά στη μεγάλη δυσανεξία του κόσμου στους περιορισμούς μετά από δυο χρόνια πανδημίας. Θέλουμε συγκεκριμένο τρόπο και ασφάλεια, ακόμα και για τους εμβολιασμένους». 

Για τις μυοκαρδίτιδες του εμβολίου της Moderna στις σκανδιναβικές χώρες και την εμβολιαστική κάλυψη στη χώρα μας, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε: «Η εθνική επιτροπή εμβολιασμών μελετά τα δεδομένα. Όλες οι άλλες χώρες του κόσμου συνεχίζουν κανονικά. Αυτή τη στιγμή, η εμβολιαστική κάλυψη στη χώρα μας φτάνει στο 58,7%. Είμαστε στη 17η θέση στην ΕΕ. Καλούμε όλους να ενισχύσουν την προσπάθεια να πείσουμε τον κόσμο να εμβολιαστεί».

Ειδήσεις σήμερα:

Στο αυτόφωρο ο Πασχάλης μετά από μήνυση σε βάρος του

Ο YouTuber αντιεμβολιαστής αστυνομικός, τα... παράνομα πρόστιμα στο lockdown και τα 20 χιλ. ευρώ για το υπηρεσιακό «θηρίο»

H Pfizer ζήτησε από τον FDA άδεια για χορήγηση του εμβολίου για τον κορωνοϊό σε παιδιά 5-11 ετών
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ