Ρολό από φιλέτο γαλοπούλας με διάφορα φρούτα
Ρολό από φιλέτο γαλοπούλας με διάφορα φρούτα
Το Olive προτείνει μια γιορτινή συνταγή για ένα τραπέζι μέχρι 6 ατόμα
Αν και ξενόφερτη συνήθεια, η γαλοπούλα τα τελευταία χρόνια έχει στρογγυλοκαθίσει στις πρώτες επιλογές του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού μας. Σίγουρα δεν είναι η αγαπημένη όλων και υπάρχει αρκετή γκρίνια γύρω από το στεγνό κι άνοστο κρέας της. Μύθος από κακές γλώσσες αφού όλα είναι θέμα γούστου και σωστού μαγειρέματος. Για του λόγου το αληθές σας προτείνουμε μια γιορτινή συνταγή για ένα τραπέζι μέχρι 6 ατόμα που θα διασκεδάσει τις κακές εντυπώσεις γύρω από το όνομά της!
Συνταγή: ΣΙΜΟΝΗ ΚΑΦΙΡΗ
Φωτογραφία: ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΑΦΙΡΗΣ
Food Styling: ΑΝΤΩΝΙΑ ΚΑΤΗ
Ρολό από φιλέτο γαλοπούλας με διάφορα φρούτα
ΕΥΚΟΛΟ * 1ΩΡΑ+ 50 ΛΕΠΤΑ
Συνταγή: ΣΙΜΟΝΗ ΚΑΦΙΡΗ
Φωτογραφία: ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΑΦΙΡΗΣ
Food Styling: ΑΝΤΩΝΙΑ ΚΑΤΗ
Ρολό από φιλέτο γαλοπούλας με διάφορα φρούτα
ΕΥΚΟΛΟ * 1ΩΡΑ+ 50 ΛΕΠΤΑ
Υλικά για 6 άτομα
1 κιλό φιλέτο από στήθος γαλοπούλας
3 μεγάλα κυδώνια
10-12 δαμάσκηνα ξερά
1 κιλό κοκκάρια (κρεμμυδάκια του στιφάδου)
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 φλιτζάνια μαυροδάφνη ή άλλο γλυκό κρασί
2 φύλλα δάφνης
1/3 φλιτζανιού βαλσαμικό ξίδι
1 πορτοκάλι, το χυμό
2-3 κουτ. σούπας καβουρδισμένα και χοντροκομμένα αμύγδαλα
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Ζητάτε από τον κρεοπώλη σας να ανοίξει το φιλέτο σε ένα πλατύ, σχεδόν παραλληλόγραμμο κομμάτι.
Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κοκκάρια. Προσθέτετε το δαφνόφυλλο και 2 ποτήρια νερό. Σιγοβράζετε για 1 ώρα περίπου μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμυδάκια. Προσθέτετε τα κυδώνια, κομμένα σε κύβους, αλατοπιπερώνετε, ανακατεύετε και τα σβήνετε με το ξίδι. Όταν εξατμιστεί, προσθέτετε το κρασί και τα δαμάσκηνα και σιγοβράζετε μέχρι να το απορροφήσουν.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Πάνω στον πάγκο της κουζίνας πλαταίνετε το φιλέτο γαλοπούλας με τον πλάστη. Αλατοπιπερώνετε και απλώνετε στην επιφάνεια το1/3 σχεδόν από το μίγμα των κρεμμυδιών και κυδωνιών. Τα υπόλοιπα τα αφήνετε να περιμένουν.
Πασπαλίζετε με τα αμύγδαλα και τυλίγετε το φιλέτο σε ρολό. Το στερεώνετε με βαμβακερό σπάγκο, λαδώνετε την επιφάνεια και βάζετε το ρολό στις ειδικές σακούλες για ψήσιμο στον φούρνο. Προσθέτετε το χυμό πορτοκαλιού, κλείνετε τη σακούλα και ψήνετε το ρολό στον προθερμασμένο φούρνο για 40 λεπτά περίπου.
Όταν γίνει και ροδοκοκκινίσει το ρολό, το βγάζετε από την σακούλα, αφαιρείτε το σπάγκο και όταν μισοκρυώσει το κόβετε σε ροδέλες. Το σερβίρετε συνοδεύοντας με το υπόλοιπο μίγμα των κρεμμυδιών και ένα λευκό πιλάφι
ΤΙΠ
Μπορείτε να αντικαταστήσετε τα κυδώνια, με ξερά βερίκοκα, χουρμάδες και σύκα κομματιασμένα. Θα τα βράσετε πρώτα σε κρασί μέχρι να μαλακώσουν και κατόπιν θα γεμίσετε το ρολό σας.
1 κιλό φιλέτο από στήθος γαλοπούλας
3 μεγάλα κυδώνια
10-12 δαμάσκηνα ξερά
1 κιλό κοκκάρια (κρεμμυδάκια του στιφάδου)
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 φλιτζάνια μαυροδάφνη ή άλλο γλυκό κρασί
2 φύλλα δάφνης
1/3 φλιτζανιού βαλσαμικό ξίδι
1 πορτοκάλι, το χυμό
2-3 κουτ. σούπας καβουρδισμένα και χοντροκομμένα αμύγδαλα
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Ζητάτε από τον κρεοπώλη σας να ανοίξει το φιλέτο σε ένα πλατύ, σχεδόν παραλληλόγραμμο κομμάτι.
Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κοκκάρια. Προσθέτετε το δαφνόφυλλο και 2 ποτήρια νερό. Σιγοβράζετε για 1 ώρα περίπου μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμυδάκια. Προσθέτετε τα κυδώνια, κομμένα σε κύβους, αλατοπιπερώνετε, ανακατεύετε και τα σβήνετε με το ξίδι. Όταν εξατμιστεί, προσθέτετε το κρασί και τα δαμάσκηνα και σιγοβράζετε μέχρι να το απορροφήσουν.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Πάνω στον πάγκο της κουζίνας πλαταίνετε το φιλέτο γαλοπούλας με τον πλάστη. Αλατοπιπερώνετε και απλώνετε στην επιφάνεια το1/3 σχεδόν από το μίγμα των κρεμμυδιών και κυδωνιών. Τα υπόλοιπα τα αφήνετε να περιμένουν.
Πασπαλίζετε με τα αμύγδαλα και τυλίγετε το φιλέτο σε ρολό. Το στερεώνετε με βαμβακερό σπάγκο, λαδώνετε την επιφάνεια και βάζετε το ρολό στις ειδικές σακούλες για ψήσιμο στον φούρνο. Προσθέτετε το χυμό πορτοκαλιού, κλείνετε τη σακούλα και ψήνετε το ρολό στον προθερμασμένο φούρνο για 40 λεπτά περίπου.
Όταν γίνει και ροδοκοκκινίσει το ρολό, το βγάζετε από την σακούλα, αφαιρείτε το σπάγκο και όταν μισοκρυώσει το κόβετε σε ροδέλες. Το σερβίρετε συνοδεύοντας με το υπόλοιπο μίγμα των κρεμμυδιών και ένα λευκό πιλάφι
ΤΙΠ
Μπορείτε να αντικαταστήσετε τα κυδώνια, με ξερά βερίκοκα, χουρμάδες και σύκα κομματιασμένα. Θα τα βράσετε πρώτα σε κρασί μέχρι να μαλακώσουν και κατόπιν θα γεμίσετε το ρολό σας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ειδήσεις
Δημοφιλή
Σχολιασμένα