Η συνταγή της ημέρας: Μια τούρτα για τον Νίκο!
Η συνταγή της ημέρας: Μια τούρτα για τον Νίκο!
Το Olive προτείνει ό,τι πιο αφράτο, σοκολατένιο και νόστιμο! Και ανάλαφρο επίσης, όσο κι αν ακούγεται παράξενο
Η θεά σοκολάτα σε αυτή την τούρτα αποθεώνεται κυριολεκτικά. Μην σας φοβίζει το εύρος της συνταγής, απλώς προσπαθώ να είμαι πολύ αναλυτική. Είναι ό,τι πιο αφράτο, σοκολατένιο και νόστιμο μπορείτε να φανταστείτε. Και ανάλαφρο επίσης, όσο κι αν ακούγεται παράξενο. Αν έχετε ένα Νίκο ή μια Νίκη, φτιάξτε τη για τη γιορτή τους αύριο. Αν όχι, φτιάξτε τη στην πρώτη ευκαιρία για τους αγαπημένους σας.
Συνταγή: Ιωάννα Σταμούλου
Τούρτα με μους σοκολάτας και βύσσινα
1 ώρα + παραμονή στο ψυγείο
ΘΕΛΕΙ ΛΙΓΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ
Υλικά για 12 άτομα:
Συνταγή: Ιωάννα Σταμούλου
Τούρτα με μους σοκολάτας και βύσσινα
1 ώρα + παραμονή στο ψυγείο
ΘΕΛΕΙ ΛΙΓΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ
Υλικά για 12 άτομα:
300γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
4 αβγά, χωριστά τους κρόκους από τα ασπράδια
150ml κρέμα γάλακτος για ζαχαροπλαστική
Για τη σοκολατένια βάση:
100γρ. κουβερτούρα, σε κομματάκια
50γρ. βούτυρο
2 αβγά
125γρ. ζάχαρη
50γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
15γρ. κακάο σε σκόνη
3 κουτ. σούπας λικέρ βύσσινο ή κονιάκ
250γρ. βύσσινα από κομπόστα σε κονσέρβα, βουτηγμένα αποβραδίς σε λικέρ βύσσινο, στραγγισμένα και κομμένα στη μέση
Για τη βάση: προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC στον αέρα. Στρώνετε με ένα κομμάτι λαδόκολλας τον πάτο μιας ανοιγόμενης φόρμας με αποσπώμενο πάτο, διαμέτρου 22εκ.
Λιώνετε την κουβερτούρα μαζί με το βούτυρο σε φούρνο μικροκυμάτων (λίγο λίγο για να μην καεί). Ανακατεύετε κι αφήνετε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου το μείγμα.
Χτυπάτε στο μίξερ τα αβγά με τη ζάχαρη για 5 λεπτά ή μέχρι το μίγμα να ασπρίσει και να πήξει. Σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ κι ενσωματώνετε το μίγμα της σοκολάτας ανακατεύοντας με σπάτουλα. Από ένα σουρωτήρι ρίχνετε σιγά σιγά το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το κακάο, ανακατεύοντας πάντα με τη σπάτουλα μέχρι να πάρετε έναν ομοιογενή χυλό.
Τον αδειάζετε στη φόρμα και ψήνετε για 15-20 λεπτά, μέχρι η επιφάνεια του κέικ να κάνει σκασίματα. Μέσα πρέπει να μείνει ελαφρώς υγρό. Αφού κρυώσει εντελώς, το ξεφορμάρετε και πετάτε τη λαδόκολλα.
Βάζετε το τσέρκι σε πιατέλα σερβιρίσματος και ντύνετε το εσωτερικό του με ένα κομμάτι λαδόκολλα.. Αναποδογυρίζετε μέσα τη βάση της τούρτας, πιέζοντάς την ελαφρώς. Την τρυπάτε παντού με ένα καλαμάκι για σουβλάκι και με ένα κουτάλι τη βρέχετε με το λικέρ. Κάνετε από πάνω μια στρώση με κομμένα στη μέση βύσσινα με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω.
Ετοιμάζετε τη μους: λιώνετε τη σοκολάτα σε φούρνο μικροκυμάτων ή σε μπεν μαρί* και αφήνετε να κρυώσει λίγο. Ανακατεύετε μέσα τους κρόκους. Ξεχωριστά χτυπάτε την κρέμα γάλακτος με μίξερ χειρός μέχρι να αποκτήσει παχύρρευστη μορφή. Την αδειάζετε στο μείγμα της σοκολάτας και ανακατεύετε.με απαλές κινήσεις.
Χτυπάτε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα και την ενσωματώνετε στη μους με απαλές κυκλικές κινήσεις μιας σπάτουλας.
Απλώνετε το μίγμα πάνω από τα βύσσινα, ισιώνετε την επιφάνειά του με μαχαίρι και αφήνετε την τούρτα στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες πριν από το σερβίρισμα. Πριν σερβίρετε αφαιρείτε προσεκτικά το τσέρκι και τη λαδόκολλα.
Mυστικά επιτυχίας:
Πριν ντύσετε με τη λαδόκολλα το ταψί σας, βρέξτε τη και τσαλακώστε τη για να γίνει πιο «υπάκουη» και να στρωθεί πιο εύκολα.
Το μπεν μαρί είναι μέθοδος λιωσίματος της σοκολάτας σύμφωνα με το οποίο βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι τη σοκολάτα μας και μετά σε ένα μεγαλύτερο κατσαρολάκι με νερό που σιγοβράζει.
Όταν χτυπάμε την κρέμα γάλακτος πρέπει να είναι πολύ παγωμένη (τη βγάζουμε τελευταία στιγμή από το ψυγείο).
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ειδήσεις
Δημοφιλή
Σχολιασμένα