12 βήματα για να διώξετε τα κιλά που σας βαραίνουν

12 βήματα για να διώξετε τα κιλά που σας βαραίνουν

«Το φυσιολογικό βάρος είναι το κλειδί για να αποτρέψουμε το εγκεφαλικό και ορισμένες μορφές καρκίνου», λένε οι ειδικοί

lose_weight
Αν έχετε φάει λίγο παραπάνω τον τελευταίο καιρό και θέλετε να απαλλαγείτε από τα κιλά που σας βαραίνουν υπάρχει τρόπος να τα καταφέρετε. Το να έχετε ένα φυσιολογικό βάρος είναι σημαντικό, καθώς έρευνες έχουν δείξει ότι αυτό μπορεί να αποτρέψει ασθένειες όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο και ορισμένες μορφές καρκίνου.

Σύμφωνα με έρευνες κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού περίπου ένας στους πέντε ανέφερε ότι πήρε ένα κιλό ή και περισσότερο. Σε ενήλικες ηλικίας 35-65 ετών ο μέσος όρος αύξησης έφτασε ακόμα και τα 10 κιλά. Βρετανοί επιστήμονες, ειδικοί σε θέματα διατροφής προτείνουν 12 βήματα για να αδυνατίσετε.

1. Μην παραλείπετε το πρωινό
Σε αντίθεση με ό,τι μπορεί να πιστεύετε, οι ειδικοί δήλωσαν ότι η παράλειψη του πρωινού δεν θα σας βοηθήσει να χάσετε βάρος. Αν το κάνετε αυτό, προειδοποίησαν ότι μπορεί να χάσετε βασικά θρεπτικά συστατικά και μπορεί να καταλήξετε να τσιμπολογάτε περισσότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας επειδή νιώθετε πεινασμένοι, κάτι που αναπόφευκτα μπορεί να σας κάνει να πάρετε βάρος.

1__Breakfast


2. Τρώτε τακτικά
Οι γιατροί λένε ότι το να τρώτε σε τακτά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας βοηθάει στο να καίτε θερμίδες με ταχύτερο ρυθμό. «Μειώνει επίσης τον πειρασμό να τσιμπολογάτε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη», αναφέρουν συγκεκριμένα.

3. Τρώτε πολλά φρούτα και λαχανικά
Η λήψη των πέντε μερίδων ημερησίως είναι το κλειδί, καθώς τα φρούτα και τα λαχανικά είναι χαμηλά τόσο σε θερμίδες, όσο και σε λίπος. Είναι όμως πλούσια σε φυτικές ίνες – οι οποίες είναι απαραίτητες για την απώλεια βάρους.

3__Fruits_Veggies


4. Γίνετε δραστήριοι
Κλείσιμο
Αν θέλετε να χάσετε βάρος και να διατηρήσετε την απώλειά σας πρέπει να είστε δραστήριοι. Οι γκουρού συμβουλεύουν να βρείτε μια δραστηριότητα που αγαπάτε και να την εντάξετε στη ρουτίνα σας.

5. Πίνετε νερό
Οι επιστήμονες λένε πως οι άνθρωποι πολλές φορές μπερδεύουν τη δίψα με την πείνα. «Η δίψα για φαγητό δεν είναι μόνο η πείνα: «Μπορεί να καταλήξετε να καταναλώνετε επιπλέον θερμίδες, ενώ ένα ποτήρι νερό είναι αυτό που πραγματικά χρειάζεστε».

5__Water


6. Τρώτε φαγητά με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες
Αν ακολουθείτε μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες - όπως φασόλια, φακές, αποξηραμένα φρούτα και μούρα, τότε είναι πιθανό να αισθάνεστε πιο χορτάτοι για περισσότερο χρόνο - κάτι που είναι ιδανικό για την απώλεια βάρους.

6__Fibers


7. Χρησιμοποιήστε ένα μικρότερο πιάτο
Οι ειδικοί εξηγούν ότι η χρήση μικρότερων πιάτων μπορεί να σας βοηθήσει να τρώτε μικρότερες μερίδες. «Χρησιμοποιώντας μικρότερα πιάτα και μπολ, μπορεί να συνηθίσετε σταδιακά να τρώτε μικρότερες μερίδες χωρίς να πεινάτε. Χρειάζονται περίπου 20 λεπτά για να πει το στομάχι στον εγκέφαλο ότι έχει χορτάσει, οπότε τρώτε αργά και σταματήστε να τρώτε πριν νιώσετε χορτάτοι».

8. Διαβάστε την ετικέτα του προϊόντος πριν το αγοράσετε

Η ανάγνωση των ετικετών στα τρόφιμα μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε πιο υγιεινές επιλογές, χρησιμοποιώντας τις πληροφορίες για τις θερμίδες, τα λιπαρά και το αλάτι για να προγραμματίσετε τα γεύματα και τα σνακ σας.

7__Label


9. Μην απαγορεύετε τις τροφές
Η απαγόρευση των τροφών θα σας κάνει μόνο να τις επιθυμήσετε περισσότερο. Ακόμα και αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, θα πρέπει να επιτρέπετε στον εαυτό σας τα αγαπημένα σας φαγητά από καιρό σε καιρό - όλα με μέτρο.

10. Μην αγοράζετε πρόχειρο φαγητό
Ένας τρόπος για να κρατήσετε το πρόχειρο φαγητό έξω από το σπίτι σας είναι να σταματήσετε να το αγοράζετε. Αν δεν υπάρχει ο πειρασμός, είναι λιγότερο πιθανό να έχετε πρόσβαση σε γλυκά και ανθρακούχα ποτά.

11. Περιορίστε τα ποτά
Το αλκοόλ είναι γεμάτο θερμίδες - έτσι με την πάροδο του χρόνου η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του σωματικού βάρους.

12. Προγραμματίστε τα γεύματά σας
Ο προγραμματισμός των γευμάτων σας μπορεί να σας βοηθήσει να τηρήσετε τους θερμιδικούς σας στόχους. Μπορεί να σας φανεί χρήσιμο να τηρείτε μια εβδομαδιαία λίστα αγορών, πρότειναν.

2__Eat

Πηγή φωτογραφιών: Shutterstock
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης