Πανελλαδικές: Πέρασαν με βαθμούς κάτω από τη βάση - Άνοιγμα ψαλίδας μεταξύ Αθήνας και περιφέρειας

panell43

«Γκρέμισμα» των λεγόμενων καθηγητικών σχολών - Άνοδος σε Οικονομικά, Πληροφορική - Οι στρατιωτικές σχολές «κράτησαν» τις βάσεις τους, καθώς οδηγούν σε μια σίγουρη θέση στην αγορά εργασίας

Πτώση των βάσεων στις περιζήτητες σχολές, είσοδος σε πανεπιστημιακά τμήματα με βαθμούς κάτω από τη βάση, άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ αστικών κέντρων και Περιφέρειας είναι τα βασικά στοιχεία των αποτελεσμάτων των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Επίσης, το σχέδιο «Γαβρόγλου» για τα νέα τμήματα και την «πανεπιστημιοποίηση» των ΤΕΙ δεν φαίνεται να απέδωσε καρπούς, καθώς τμήματα που είναι Πανεπιστήμια, όπως το τμήμα Δασολογίας και Επιστημών Ξύλου στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, έχει βάση λίγο παραπάνω από τα 6.600 μόρια, ενώ και οι σχολές του Διεθνούς Πανεπιστημίου καταποντίστηκαν.

Επίσης, οι λεγόμενες καθηγητικές σχολές «γκρεμίστηκαν», με τις Φιλοσοφικές σχολές να δέχονται υποψηφίους με βαθμούς κοντά στη βάση, θέτοντας το ερώτημα τι πρέπει να γίνει με τη θέσπιση βάσης του «10» και κυρίως τι πτυχία θέλουμε να έχουμε, αν ανοίγουν οι πόρτες των Πανεπιστημίων μόνο με το ονοματεπώνυμο του υποψηφίου. Οι στρατιωτικές σχολές «κράτησαν» τις βάσεις τους, καθώς οδηγούν σε μια σίγουρη θέση στην αγορά εργασίας, που αποδεικνύεται οτι είναι και το ζητούμενο της πλειονότητας των υποψηφίων, καθώς τα Οικονομικά και η Πληροφορική έχουν άνοδο των βάσεων.

Χαρακτηριστικό στοιχείο είναι το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ Αθήνας και Περιφέρειας, καθώς το Οικονομικό τμήμα στην Τρίπολη έχει 3.000 λιγότερα μόρια από το αντίστοιχο της Αθήνας, δείχνοντας ότι οι φοιτητές δεν μπορούν να σπουδάσουν μακριά από τα σπίτια τους λόγω οικονομικής συγκυρίας.

Στην «ταυτότητα» των φετινών Πανελλαδικών καταγράφεται επίσης η πτωτική πορεία των υψηλόβαθμων Ιατρικών, Νομικών, αλλά και Πολυτεχνικών και των λεγομένων καθηγητικών σχολών. Αντίθετα, μεγάλη άνοδος σημειώνεται στις Οικονομικές σχολές και στις σχολές Πληροφορικής, ενώ πτώση σημειώνεται στις στρατιωτικές σχολές.

Ένα ακόμα στοιχείο που προκύπτει από την ανάλυση των αποτελεσμάτων είναι ότι «καταψηφίστηκαν» οι αλλαγές Γαβρόγλου με πτώση στις νέες σχολές και στις σχολές του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής εκτός από αυτό της Πληροφορικής. Όπως είπε στο protothema.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φροντιστών Ελλάδας, Γιάννης Βαφειαδάκης, οι υποψήφιοι προτιμούν σχολές στα μεγάλα αστικά κέντρα και φυσικά σχολές που έχουν σχέση με την αγορά εργασίας, όπως φαίνεται από την ανάγνωση των αποτελεσμάτων.

Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι και φέτος τα κορίτσια έγραψαν καλύτερα από τα αγόρια.

-Η βάση της Ιατρικής Σχολής Αθήνας διαμορφώνεται στα 18.724 μόρια, παρουσιάζοντας πτώση 305 μόρια σε σχέση με το 2018, που ήταν στα 19.029.

- Αντίστοιχα, η Νομική Αθήνας έχει βάση 18.013 μόρια, 206 μόρια λιγότερα από το 2018.

- Στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών η βάση διαμορφώνεται στα 18.314, αυξημένη κατά 74 μόρια, ενώ στη σχολή Αρχιτεκτόνων η βάση είναι στα 19.050, παρουσιάζοντας πτώση 284 μόρια.

Χαρακτηριστικό της πτώσης των φετινών βάσεων είναι το τμήμα Φιλολογίας Αθήνας με βάση στα 14.677 μόρια, μειωμένη κατά 1.590, και το Μαθηματικό Αθήνας με τη βάση να διαμορφώνεται στα 14.617 μόρια από τα 15.152 που ήταν πέρυσι.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (12)

Εκπαιδευτικός

Μαθήτριά μου η οποία είχε σοβαρές μαθησιακές δυσκολίες πέρασε Παιδαγωγικό στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου! Είναι απίστευτο.

......

Άντε και μπήκανε αυτά τα παιδιά πότε θα βγάλουν Πανεπιστήμιο είναι αδύνατο με το επίπεδο γνώσεων τους να τελειώσουν κανονικά. Καλή δύναμη σε όλους

καλαματας

Εδώ το τελείωσε ο τσιπρας που γράφτηκε σε σχόλη της Βουλγαρίας και ηρθε μεταγραφή εδώ και τελείωσε το εμπ … και η κυρία παζαιτη από νηπιαγωγός (βαση 8) εγινε ιατρος (19) Φυσικά και θα το τελειώσουν και μερικοί θα γίνουν και βουλευτές από πανω επιδει θα γραφτούν στην πασπ εαακ συριζακ κλπ

Κάτω απο τη βάση . . . όχι κύριοι με 0,8 πέρασαν

Όταν γράφετε κάτω απο τη βάση σκέφτεται ο άλλος το 8, το 9 . . . ε λοιπόν δεν ειναι απλά κάτω απο τη βάση, το 30 % των εισηγμένων στα Πανεπιστήμια έγραψε κάτω απο το 5, το είπε με τον πλέον επίσημο τρόπο η Υπουργός Παιδείας , πέρασαν σε Πανεπιστήμιο παιδιά που έγραψαν μέσο όρο 0,8 . . . ούτε 1 δηλαδή . . . λευκή κόλλα . . . . αυτή είναι η κατάντια και ο εξευτελισμός που επέφερε και στη Παιδεία το Καθεστώς Συριζανέλ.

Με βαθμό 08

ασφαλώς και ΟΧΙ στην εισαγωγή στα ανώτερα κι ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, ενώ με 14 ή έστω... 12, ΕΥΧΑΡΙΣΤΩΣ...!

Γαιοκτήμονας - εισοδηματίας Airbnb

To airbnb εξαφάνισε τον βασικό σκοπό λειτουργίας των περισσότερων τμημάτων ΑΕΙ/ΤΕΙ της περιφέρειας που δεν ήταν άλλος από την τόνωση της τοπικής κατανάλωσης και τα έσοδα από τα ενοίκια, ειδικά στις νησιωτικές και παραθαλάσσιες περιοχές. Νομίζω πως πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ' όψιν στην μελλοντική ανάταξη του ακαδημαϊκού χάρτη.

ΚΩΣΤΑΣ-ΔΡΑΜΑ

ΤΟ ΕΓΡΑΨΑ ΞΑΝΑ: ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΤΥΧΙΑΣ (ΔΙΟΛΟΥ ΑΠΙΘΑΝΟ) ΕΝΑΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑ -Ή ΚΑΙ ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟΥ ΣΕ Α.Ε.Ι.- ΜΕ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ 10, ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ, ΑΛΛΩΣ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ, ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΩΣ ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ- ΕΣΤΩ ΑΝΕΠΑΡΚΕΣΤΑΤΟΣ/ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ- ΜΠΟΡΕΙ ΑΥΡΙΟ ΝΑ ΔΙΔΑΣΚΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ!!! (ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ΟΤΙ Η ΠΑΡΟΥΣΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΔΕΝ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ ΚΑΝΕΝΑΝ ΣΥΡΙΖΑΙΟ)...

Στο έχω γράψει επανειλημμένως.

Αφού δεν σταματάς να γράφεις με κεφαλαία και δεν θες να καταλάβεις ότι αυτό που κάνεις είναι αγενές, γιατί γράφεις με κεφαλαία;; ΕΠΕΙΔΗ ΜΠΟΡΕΊ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ ΠΕΖΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ :ΓΙΑΤΙ ΓΡΑΦΕΙΣ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΑ;;

ουστ!!!

Ρουσφετο-τμήματα και ρουσφετο-σχολές βαφτισμένες πανεπιστήμια για να μαζεύει φοιτητές (δηλαδή ενοικιαστές,χρήμα κτλ κτλ από κακομοίρηδες γονείς) το κάθε χωριό και χωριουδάκι στην επαρχία, για να λέγεται ο κάθε τυχάρπαστος ξινοτύρης καθηγηταράς, επίκουρος, λέκτορας κτλ κτλ κτλ, μέγα φαγοπότι..... Και το πτυχίο του Πανεπιστημίου Ραχούλας στο παράρτημα (300 χιλιόμετρα μακριά) Ανω Ρούγας της σχολής Ξυλογλυπτικής-ξυλόφωνου και Μαντολίνου-τραμπολίνου είναι bachelor ......και γελάνε και οι πέτρες. Πτυχία Μίκυ Μάους ώστε η κάθε νυχού, ο κάθε ντιλιβεράς και ο κάθε μουσάτος barrista να έχει και από ένα bachelor στο βιογραφικό του όταν κάνει και επαγγελματική παρουσίαση.

Αυτή

είναι η κατάντια της δημόσιας "δωρεάν" (και τελικά πανακριβης) σοσιαληστικής εκπαίδευσης. Πτυχία χωρίς αντίκρισμα για όλους! Οι πασοκοσυριζαιοι, με την πολιτική των ανοικτών θυρών, κατάφεραν τελικά τον εκμηδενισμό της αξίας του δημόσιου πανεπιστημίου, ότι πιο ταξικό! Γιατί οι έχοντες θα την κάνουν απευθείας για τα σοβαρά πανεπιστήμια της δύσης ενώ οι ικανοί μη έχοντες θα παλεύουν με την εγχώρια μετριότητα (επιεικής χαρακτηρισμός) για να αποδείξουν ότι δεν είναι ελέφαντες.

Εύα Κ.

Θυμάμαι παλαιότερες εποχές, όταν η βάση στη Φιλολογία Αθήνας ήταν γύρω στο 18,5 ενώ στη Νομκή Αθήνας μόλις 17,2. Δυστυχώς με την κατάργηση της επετηρίδας των καθηγητών, αλλά και με την μη ρεαλιστική εισαγωγή υπεράριθμων στα τμήματα της Φιλοσοφικής φτάσαμε σήμερα στο σημείο οι πτυχιούχοι να μην βρίσκουν πουθενά εργασία σχετική με τις σπουδές τους.

Αλήθειες

Η Ελληνική κοινωνία απαιτούσε και πίεζε να πολλαπλασιαστούν οι εισακτέοι στα τριτοβάθμια ιδρύματα και να ανοίξουν νέα σε κάθε κατσικοχώρι για να γεμίσουν οι καφετέριες, να έχουν δουλειά τα ντελιβεράδικα και να νοικιαστεί το κάθε ημιυπόγειο που βαφτίζονταν γκαρσονιέρα. Οι πολιτικοί μας το δώσαν γιατί ήταν ανέξοδο. Ας μην παραπονιόμαστε τώρα! υγ. αν ένας υπουργός δοκιμάσει να μειώσει ας πούμε κατά 25% τους εισακτέους, κάτσε να δεις τι θα γίνει...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης