LIVE

Κορωνοϊός

dikastirio_aithousa_art

Τα «πάνω-κάτω» φέρνει ο Νέος Ποινικός Κώδικας και η νέα Ποινική Δικονομία - Πού εισάγεται ο θεσμός της κοινωφελούς εργασίας - Καταργούνται τα πταίσματα και ο νόμος 1608/1950 περί καταχραστών του Δημοσίου

Ελαστικοποιείται, λογικοποιείται, αλλά και αλλάζει στο σύνολό της σχεδόν η Ποινική νομοθεσία, όπως αλλάζει και ο τρόπος εκδίκασης των ποινικών υποθέσεων με το σχέδιο νέου Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που έχει αναρτηθεί σε δημόσια διαβούλευση από τον υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου. Μετά από 70 χρόνια εφαρμογής του ισχύοντα Ποινικού Κώδικα αλλάζει η δομή του σχεδόν στο σύνολό του και θα εφαρμοστούν νέοι θεσμοί.

Τις καινοτομίες και την αποκαταστατική αλλαγή της ποινικής φιλολογίας και πρακτικής μέσω των δύο νέων κωδίκων, παρουσίασαν σήμερα, τόσο ο Μιχάλης Καλογήρου, όσο και οι πρόεδροι των δύο νομοπαρασκευαστικών επιτροπών που είχαν συγκροτηθεί, οι οποίοι είναι ο ποινικολόγος Χριστόφορος Αργυρόπουλος και ο καθηγητής Πανεπιστημίου Θεοχάρης Δαλακούρας.

Η διαβούλευση των νέων δύο Κωδίκων ολοκληρώνεται σε 21 ημέρες και θα ψηφιστεί από την Βουλή με τη διαδικασία των Κωδίκων, δηλαδή δεν θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο κατ΄ άρθρον, αλλά ως ένα άρθο και σε μια συνεδρίαση της Βουλής, ενώ θα δοθεί χρόνος για την έναρξη εφαρμογής των δύο Κωδίκων.

Για τον λόγο αυτό ο υπουργός Δικαιοσύνης απευθύνει προσκλήσεις προς την ακαδημαϊκή κοινότητα, τους Δικηγορικούς Συλλόγους, τις Ενώσεις δικαστών και εισαγγελέων, σε όλα τα κόμματα και τους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να καταθέσουν τις προτάσεις τους μέσα στις 21 επερχόμενες μέρες.

Καταργείται ο νόμος περί καταχραστών του Δημοσίου 

Αναλυτικότερα καταργείται ο νόμος 1608 του 1950 περί καταχραστών του Δημοσίου.

Με την κατάργηση των διατάξεων του καταργείται και η ποινή των ισοβίων που προβλέπεται ως σήμερα για τους καταδικασθέντες σε εφαρμογή αυτού του νόμου.

Με τις νέες διατάξεις για τους καταχραστές του δημοσίου στο εξής θα προβλέπονται ποινές καθείρξεως ως και 15 χρόνια.

Ως καταχρηστής σε βάρος του Δημοσίου θα είναι εκείνος που με τις παράνομες συμπεριφορές του (απιστίες, πλαστογραφίες, ψευδείς βεβαιώσεις και άλλα αδικήματα) θα προκαλεί ζημιά στο Δημόσιο.

Στην έννοια του Δημόσιο περιλαμβάνεται το αμιγώς Δημόσιο, οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των δύο βαθμών, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, όχι όμως άλλοι φορείς ιδιωτικής νομικής φύσεως που μπορεί να διαχειρίζονται Δημόσια περιουσία. Επίσης στο δημόσιο δεν περιλαμβάνονται τα πιστωτικά ιδρύματα.

Διαδικασίες ποινικής διαπραγμάτευσης για όλα τα κακουργήματα

Ειδικότερα, σύμφωνα τις νέες ρυθμίσεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, προβλέπονται για όλα τα κακουργήματα διαδικασίες ποινικής διαπραγμάτευσης.

Που πρακτικά σημαίνουν, ότι ο διωκόμενος για αδικήματα ως καταχρηστής του Δημοσίου μπορεί μέχρι και το ακροατήριο να πληρώσει, να αποκαταστήσει τη ζημία που προκάλεσε και να τύχει ευνοϊκότερης μεταχείρισης ή ακόμη και να αθωωθεί σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

Σε κάθε περίπτωση προβλέπεται ειδική παραγραφή 20 χρόνων για τα αδικήματα σε βάρος του Δημοσίου.

Ακόμη, όπως διευκρινίστηκε κατά την παρουσίαση των νέων διατάξεων υπάρχει και η αυστηρή νομοθεσία για το ξέπλυμα που προβλέπει δημεύσεις και χρηματικές ποινές ανάλογες με τη ζημιά του Δημοσίου για τους καταχραστές.

Σε ότι αφορά τις εκκρεμείς υποθέσεις με κατηγορουμένους με βάση τον νόμο 1608 /1950 διευκρινίστηκε, ότι αν η δίκη δεν έχει τελειώσει και οι νέες διατάξεις έχουν ήδη ψηφιστεί πριν την απόφαση, τότε θα εφαρμοστεί όπως προβλέπεται ο νέος ευνοϊκότερος νόμος. Θα υπάρξει όμως και μεταβατική διάταξη.

Καταργούνται όλα τα πταίσματα

Με τον νέο Ποινικό Κώδικα καταργούνται όλα τα αδικήματα που τιμωρούνται σε βαθμό πταίσματος. Από τα πταίσματα που ήδη υπάρχουν, όσα δεν είναι σοβαρά στο εξής θα τιμωρούνται ως διοικητικές παραβάσεις με πρόστιμα και όσα κρίνονται ως σοβαρά μετατρέπονται σε πλημμελήματα.

Τα πλημμελήματα διαχωρίζονται:

1) Στα ελαφρά πλημμελήματα που τιμωρούνται με ποινές ως τρία χρόνια φυλάκιση. Οι ποινές για αυτά τα αδικήματα πάντα αναστέλλονται, πλην εξαιρέσεων υποτροπής.

Μπορεί όμως να δοθεί και αναστολή στην εκτέλεση της ποινής με όρους. Για παράδειγμα αποζημίωση του παθόντος η απαγόρευση εξόδου η υποχρέωση να εμφανίζεται στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής.

2) Στα βαριά πλημμελήματα, που τιμωρούνται από τρία ως πέντε χρόνια και οι ποινές θα εκτίονται. Όπως είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης «οι ποινές που προβλέπονται για αυτά τα αδικήματα πρέπει να είναι πραγματικές».

Προβλέπεται ποινή κοινωφελούς εργασίας

Η παροχή κοινωφελούς εργασίας προβλέπεται με τον νέο Ποινικό Κώδικα ως κύρια ποινή. Δηλαδή μπορεί να επιβάλλεται αυτοτελώς από το δικαστήριο. Η ποινή της κοινωφελούς εργασίας θα εκτελείται σε δημόσιες υπηρεσίες, και ΟΤΑ.

Αυτό γίνεται όπως είπε ο Χριστόφορος Αργυρόπουλος «για να περιοριστεί ο εγκλεισμός στις φυλακές που αποκοινωνικοποιεί τον άνθρωπο».

Παράλληλα, αλλαγές σημειώνονται και στις ποινές για τα κακουργήματα.

Στο εξής για τα κακουργήματα θα προβλέπονται ποινές από 5 έως 15 χρόνια κάθειρξης, ενώ στις επιβαρυντικές περιστάσεις προβλέπονται πέραν όσων υπάρχουν και νέες. Όπως αν ο κατηγορούμενος έχει δυσχεράνει με τις πράξεις του την δικαστική έρευνα ή το κίνητρο του είναι ρατσιστικό η ομοφοβικό.

Για την συγκεκριμένη μεταβολή ο κ. Αργυρόπουλος τόνισε ότι οι νέες ρυθμίσεις είναι αναγκαίες διότι «η Ελλάδα ως χώρα μεταναστών έχει ανάγκη να καλλιεργήσει αυτό το πνεύμα».

Ακόμη στον νέο Κώδικα προβλέπεται:

Όποιος σε οικονομικά εγκλήματα πληρώνει και αποκαθιστά τη ζημιά δεν θα πηγαίνει φυλακή ούτε ως προσωρινός κρατούμενος.

Καταργούνται με όλες οι χρηματικές ποινές και μόνη μετατροπή ποινής που προβλέπεται είναι εκείνη που αφορά στην παροχή κοινωφελούς εργασίας.

Καταργείται η στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων και το αξιόποινο για απεργίες δημοσίων υπαλλήλων.

Σαν τους ανήλικους στο εξής θα δικάζονται, καταδικάζονται και θα εκτίουν ποινές και όσοι είναι από 18 έως και 25 ετών οι οποίοι χαρακτηρίζονται από τον νέο Κώδικα ως δράστες νεαρής ηλικίας.


Κώδικας Ποινικής Δικονομίας


Ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας αναβαθμίζεται κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, ενώ ο ρόλος του εισαγγελέα, οι αρμοδιότητες και οι εξουσίες του διευρύνονται.

Αναλυτικότερα, αλλάζουν σχεδόν όλα στις έρευνες των ποινικών υποθέσεων.

Ο εισαγγελέας θα έχει όλες τις αρμοδιότητες του ανακριτή εκτός από την προφυλάκιση. Δηλαδή θα ερευνά τα πάντα και θα προβαίνει σε κάθε ενέργεια.

Ο εισαγγελέας θα είναι ο πρωταγωνιστής σε μια σειρά νέων θεσμών με στόχο την αποκατάσταση της ζημιάς (σε οικονομικά εγκλήματα) και τον συμβιβασμό πριν από τις δίκες προκειμένου να επιταχυνθεί η απονομή της Δικαιοσύνης.


Τα νέα ποινικά δεδομένα


-Ποινική διαταγή.

Θα αφορά τα αδικήματα με ποινές έως ενός χρόνου. Ο εισαγγελέας θα μπορεί να θέτει στο αρχείο τις υποθέσεις, όταν κρίνει ότι δεν είναι σοβαρές και δεν αφορούν το δημόσιο συμφέρον.

-Αποχή από την ποινική δίωξη 

Θα αφορά βαρύτερα πλημμελήματα και κακουργήματα.

Στα πλημμελήματα με ποινές ως τρία έτη ο εισαγγελέας θα μπορεί να μην ασκεί ποινική δίωξη, όταν έχει αποκατασταθεί η παρανομία και η διάταξη του θα επικυρώνεται από δικαστή.

Ενδεικτικά, στις περιπτώσεις των διώξεων για καταβολή εισφορών δεν θα ασκείται δίωξη αν ο κατηγορούμενος τακτοποιήσει την οφειλή του. Το ίδιο θα γίνεται κι αν έχει βγάλει δίπλωμα οδηγήσεως ο κατηγορούμενος ενώ «πιάστηκε» να οδηγεί χωρίς δίπλωμα.

-Στα κακουργήματα (οικονομικά εγκλήματα και άλλα) αν έχει αποκατασταθεί η ζημιά ολόκληρη και έχει μεταμεληθεί ο δράστης ο εισαγγελέας θα αναστέλλει την έρευνα για τρία χρόνια. Αν μέσα στα τρία χρόνια ο δράστης δεν κάνει άλλο οικονομικό αδίκημα τότε η υπόθεση θα μπαίνει στο αρχείο. Και στην περίπτωση αυτή η διάταξη του εισαγγελέα θα επικυρώνεται από δικαστή.

-Ποινική συνδιαλλαγή:

Ο εισαγγελέας θα μπορεί να προτείνει ποινή στον κατηγορούμενο πριν την άσκηση ποινικής δίωξης με δεδομένη την πλήρη αποκατάσταση της ζημιάς. Αν ο κατηγορούμενος το δεχθεί η υπόθεση δεν θα φθάνει στο ακροατήριο και η ποινή θα είναι η συμφωνηθείσα.

-Ποινική Διαπραγμάτευση:

Ο εισαγγελέας, όπως γίνεται σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες με επιτυχία, θα διαπραγματεύεται με τον κατηγορούμενο σε κάθε στάδιο της ποινικής διαδικασίας και θα να έρχεται σε συμφωνία μαζί του για την ολική η μερική αποκατάσταση της ζημιάς και την ποινική του μεταχείριση. Δηλαδή θα του προτείνει μειωμένη ποινή.

Αναγκαία προϋπόθεση η ομολογία ενοχής από τον κατηγορούμενο.

Εξαιρούνται από όλους τους παραπάνω θεσμούς τα εγκλήματα βίας ( ληστείες, βιασμοί, ανθρωποκτονίες και άλλα).

Να μην υπάρξει «ποινικός λαϊκισμός» ζήτησε ο Μιχάλης Καλογήρου

Όπως τόνισε ο καθηγητής πανεπιστημίου Θεοχάρης Δαλακούρας, πρόεδρος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας «η αναμόρφωσή του συζητείται εδώ και 30 χρόνια, από το 1991 και τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν γίνει 50 τροποποιήσεις. Παρ όλα αυτά ο Κώδικας παραμένει αναποτελεσματικός».

Σε σχέση με τα νέα νομοθετήματα ο Μιχάλης Καλογήρου αναφέρθηκε αρχικά στους στόχους της νομοθετικής μεταρρύθμισης, προσθέτοντας ότι κινείται σε τρεις βασικούς άξονες: «Εξορθολογισμός αδικημάτων, νέο ποινολόγιο που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες και εναρμόνιση της νομοθεσίας στα διεθνή δεδομένα χωρίς εκπτώσεις στα ατομικά δικαιώματα».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, ακόμη έκανε έκκληση να μην μετατραπεί η δημόσια διαβούλευση σε πολιτικό παιχνίδι, υπογραμμίζοντας ότι «δεν θα βοηθήσει την ολοκλήρωση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας ο ποινικός λαϊκισμός» και πρόσθεσε: «Απαιτείται σοβαρότητα από όλους, συναινέσεις και συνεργασίες».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (48)

Liakopoulos Constadin

Eδω ειναι πολυ σοβαρα τα πραγματα. Φαινεται οτι οι Συριζαιοι βαλθηκαν να καταστρεψουν καλα καλα αυτη την χωρα, νομοθετωντας νομους που σημαινουν σχεδον πληρη ασυδοσια και απαλλαγη τιμωριας σε εγκληματιες καταχραστες Δημοσιου, πλαστογραφους κ.λ.π. Δεν μπορω να καταλαβω και κυριολεκτικα γινομαι εκτος εαυτου, πως ακριβως σκεπτονται αυτοι οι ανθρωποι. Η το αλλο με τους νεαρους κατω των 25, σαν τους λεμε πατε καταστρεψτε δημοσια περιουσια, εγκληματειτε,κλεψτε,χτυπατε,σκοτωστε εν αναγκη ,η τιμωρια θα ειναι σαν σε ανηλικο!!! Ημαρτον Θεε, ημαρτον. Η ιδεοληψια οτι βαζουμε φυλακη καποιον οχι για να τιμωρηθη, αλλα για να τον κανουμε χρησιμο μελος της κοινωνιας, τι να πουμε, μετατρεπει μια κοινωνια με τις δικες μας νοοτροπιες σε σχετη ζουγκλα. Το θεμα ειναι πολυ σοβαρο. Πρεπει να υπαρξει τιμωρια κυριοι δικαστες που προτεινετε νομους, πρεπει να σκεφτουμε και την ζωη και τα δικαιωματα των θυματων. Απο τον Συριζα δεν περιμεναμε τιποτα καλυτερο, αφου μια ζωη εχουν γαλουχηθη με καταληψεις βομβες μολοτωφ, ανομια και διαδηλωσεις για τις διαδηλωσεις.Αν ο Μητσοτακης και η ΝΔ δεν δηλωσουν ΤΩΡΑ οτι ειναι εναντιον αυτων των προτασεων και δεν τις καταργησουν αν νομοθετηθουν, τοτε δεν αξιζουν ουτε αυτοι ψηφο. Η Σιγκαπουρη απο το φτωχοτερο Ασιατικο κρατος στις δεκαετιες 60 και 70, εγινε σημερα το πιο πλουσιο και ευημερουν κρατος του κοσμου σχεδον. Γιατι? Γιατι εφηρμοσαν σκληρους νομου και εφαρμοστηκαν ΑΤΕΓΚΤΑ. Αν πεταξης ενα σκουπιδι στον δρομο, ερχεται ο Αστυνομος και εχει 100 δολ. δικα τους προστιμο επι τοπου, αλοιως στην μπουζου. Αποτελεσμα? Η Σιγκαπουρη ηταν απο τις πιο καθαρες χωρες στον κοσμο, χαιροσουνα να την βλεπης. Εδω πατε νεολερα τπυ Συριζα, Ανταρσια και ολα τα αλλα μπαχαλακια, καταστρεψτε, καψτε δημοσια περιουσια, πεζοδρομια, αυτοκινητα ταμπελες κ.λ.π και δεν τρεχει τιποτα, κριμα τα παιδια.. Δεν προκειται να γινη η Ελλαδα χωριο ετσι ΠΟΤΕ. Να δουμε ΠΟΤΕ θα ξυπνησουν οι Ελληνες, αν ξυπνησουν καμια φορα, και παψουν να ειναι οι γελοιοι της Ευρωπης

ΣΥνεχιζε να ΡΙχνεις ΖΑρια

Πάντως με 15χρονια μέγιστη ποινή αξίζει να κλέψει και να καταχραστει δημόσιο χρήμα κάποιος διότι αν τον πιάσουν και φάει 15χρονια (μετα απο ένα σωρό δικες κ χωρίς ννα τού μειωθεί η ποινη στο Εφετείο οπως συνηθίζεται) μόλις εκτίσει το 1/3 της ποινής τού θα είναι έξω δηλαδή μιλάμε για το πολύ 4-5 xρονια μεσα.Ενω μόλις βγεί θα τον περιμένουν τα εκατομμύρια και η ντόλτσε βίτα εις υγειαν των κοροιδων

Cosanostra

Ετσι μπραβο μην φανε και ισόβια τίποτα συντροφια, τίποτα Παππαδες,τιποτα Κοτζιαδες τιποτα Καμμενοι και τίποτα Πολακηδες, κρίμα είναι

Χριστίνα

Δεδομένου ότι αν ίσχυσαν περισσότερα νομοθετήματα μέχρι και την έκδοση αμετάκλητης διαστικής απόφασης, εφαρμόζεται ο επιεικέστερος για τον κατηγορούμενο νόμος, ρωτώ τα εξής: 1. Οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση Τοπαλούδη είναι 19 και 21. Αυτό σημαίνει ότι θα αντιμετωπιστούν ως δράστες νεαρής ηλικίας. Μέχρι τώρα το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας το αναγνώριζε το δικαστήριο μόνο αν έκρινε ότι έπαιξε ρόλο στην τέλεση του εγκλήματος (πχ σε καμιά κλοπή, εξύβριση, απλή σωματική βλάβη, συμπλοκή κλπ). Δεν ίσχυε πάντα ως ελαφρυντικό. Τώρα που θα δικαστούν και θ' αντιμετωπιστούν σαν τους ανήλικους, τι συνεπάγεται; 10 χρόνια maximum; 2. Καταργείται η στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων ως παρεπόμενη ποινή... Δηλαδή ο καταδικασμένος διατηρεί σε κάθε περίπτωση το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Άρα η κάθε Χρυσή Αυγή και ο κάθε Σώρρας (εφόσον καταδικαστούν), ή ο κάθε Σεχίδης (κι η αρνητική δημοσιότητα, δημοσιότητα είναι. Και με τα κριτήρια που ψηφίζει ο κάθε ακέφαλος ποτέ δεν ξέρεις), θα μπορούν να εκλέγονται βουλευτές και μέσα από τις φυλακές; Ας μας διαφωτίσει η Επιτροπή. Είναι σοβαρά ζητήματα.

Κούφιο Σύστημα

Αν είστε μέχρι 25 χρονών δηλαδή σκοτώστε άφοβα! Αυτό μας λέει η έξυπνη κυβέρνηση. Πάτε μερικούς μήνες πρίν το έγκλημα που θέλετε να κάνετε σε έναν ψυχίατρο σε δημόσιο νοσοκομείο για να σας παρακολουθεί, ώστε να πάρετε μια ψεύτικη βαριά διάγνωση αφού θα ανοίξετε πρώτα το ψυχιατρικό εγχειρίδιο DSM για να ξέρετε τι θα του πείτε και μετά θα σας δικάσουν ως ανήλικους με βαριά ψυχασθένεια! Στο τσακ μπαμ θα βγείτε έξω! Τόσο καλό σύστημα έχουμε. Η ψεύτικη διάγνωση ξέρετε πόσο εύκολα βγαίνει; Αφού δεν υπάρχουν αντικειμενικές εξετάσεις στην ψυχιατρική, άρα ότι δηλώσεις είσαι αρκεί να είσαι διαβασμενος και να γνωρίζεις το εγχειρίδιο DSM.

Κούφιο Σύστημα

Αν είστε μέχρι 25 χρονών δηλαδή σκοτώστε άφοβα! Αυτό μας λέει η έξυπνη κυβέρνηση. Πάτε μερικούς μήνες πρίν το έγκλημα που θέλετε να κάνετε σε έναν ψυχίατρο σε δημόσιο νοσοκομείο για να σας παρακολουθεί, ώστε να πάρετε μια ψεύτικη βαριά διάγνωση αφού θα ανοίξετε πρώτα το ψυχιατρικό εγχειρίδιο DSM για να ξέρετε τι θα του πείτε και μετά θα σας δικάσουν ως ανήλικους με βαριά ψυχασθένεια! Στο τσακ μπαμ θα βγείτε έξω! Τόσο καλό σύστημα έχουμε. Η ψεύτικη διάγνωση ξέρετε πόσο εύκολα βγαίνει; Αφού δεν υπάρχουν αντικειμενικές εξετάσεις στην ψυχιατρική, άρα ότι δηλώσεις είσαι αρκεί να είσαι διαβασμενος και γνωρίζεις το εγχειρίδιο DSM.

Και μην ξεχνάτε ότι βγαίνουν στα 2/3 της ποινής

Να μην ξεχνάμε, πως με καλή διαγωγή, ο κάθε εγκληματίας έχει δικαίωμα να κάνει αίτηση αποφυλάκισης στα 2/3 της ποινής. Δηλαδή, κάποιος θα μπορεί να σκοτώνει, να βιάζει, να κατακλέβει το Δημόσιο και στα 15χ2/3 = 10 χρόνια, θα είναι πάλι ελεύθερο πουλί.

Τωρα

ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΘΑΝΑΤΙΚΗΣ ΠΟΙΝΗΣ ΤΩΡΑ

...

Εν ολίγοις, μπορείς πλέον ως ΔΥ να κλέψεις το Δημόσιο άφοβα γιατί στην χειρότερη θα πας 15 χρόνια φυλακή, και με τις διάφορες ευεργετικές διατάξεις το πολύ πολύ 5 χρόνια! Άντε ρε, καλοφάγωτα! Θα τα πληρώσουμε έτσι κι αλλιώς όσοι ηλιθιωδώς παραμένουμε σ' αυτή τη χώρα!

Σουηδός

Μέτα από τόσες πηκνές δεκαετίες από άποψη κοινωνικής και τεχνολογικής εξέλιξης ο νομοθέτης έχει πολύ πληροφοριακό υλικό για να αξιοποιήσει. Στην πράξη το “σωφρονιστικό” σύστημα της χώρας όπως είναι σήμερα βασίζεται στην παραδειγματική τιμωρία και στο βασανισμό. Δηλαδή κυρίως στην θυσία αυτών που καταδικάζωντε προκειμένου να υφίσταται ο παράγοντας αποτροπή για τους υπόλοιπους. Δεν περιμένω να αλλάξει ιδιαίτερα με αυτή την μεταρρύθμιση ο προσανατολισμός του “σωφρονιστικού” συστήματος διότι πηγάζει από το διογκωμένο “εγώ” του μέσου Έλληνα. Πάντως είναι μια προσπάθεια προς το καλύτερο.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης