Πώς παίρνει την περιουσία των Ελλήνων ο Ράμα για την «Αλβανική Ριβιέρα»

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
alb_arthro

Το σχέδιο του πρωθυπουργού της Αλβανίας για τον αφελληνισμό της παραθαλάσσιας περιοχής της Χιμάρας - Σε εφαρμογή η λεηλασία των περιουσιών των ομογενών από μεγαλοεργολάβους και οικονομικά συμφέροντα που κατηγορούνται ακόμη και από αλβανικά ΜΜΕ πως είναι «χορηγοί του σοσιαλιστικού κόμματος»

Δυναμιτίζοντας ακόμη περισσότερο το βαρύ κλίμα ανάμεσα σε Ελλάδα και Αλβανία, μετά και τη δολοφονία του 35χρονου ομογενούς Κωνσταντίνου Κατσίφα στους Βουλιαράτες της Βορείου Ηπείρου και όσα ακολούθησαν, η κυβέρνηση Ράμα υφαρπάζει τεράστιας αξίας παραλιακές εκτάσεις-φιλέτα στη λεγόμενη και «αλβανική Ριβιέρα» που ανήκουν σε ομογενείς και τις παραχωρεί προκλητικά στο υπουργείο Τουρισμού προς αξιοποίηση.

Σύμφωνα με την προκλητική απόφαση του πρωθυπουργού της Αλβανίας Εντι Ράμα, στην κατοχή του αλβανικού υπουργείου Τουρισμού περιέρχονται συνολικά 2.941.059 τ.μ. σε παραθαλάσσιους οικισμούς του Δήμου Χιμάρας.Συγκεκριμένα:

* Οικισμός Δρυμάδες (Γωνία, Περίβολλος, Λαγκαδάκια, Σκάμπος, Αλευρα) 924.871 τ.μ.

* Οικισμός Βούνο (Ζουπέα, Υαλός) 719.171 τ.μ.

* Οικισμός Χιμάρας (Φούσα, Χανδακάς, Λιβάδι, Απέλιστρα, Χαλί, Ποτάμι, Φιλικούρι, Αργιλέος, Αρμυρίδα, Πάνορμος) 1.297.017 τ.μ.

Ενώ η απόφαση του Εντι Ράμα κάνει λόγο για «κρατικές ιδιοκτησίες» που περιέρχονται στη δικαιοδοσία του υπουργείου Τουρισμού, επί της ουσίας φωτογραφίζει εκτάσεις χιλιάδων στρεμμάτων που ανήκουν σε ομογενείς και οι οποίες μάλιστα καταπατούνται αυθαίρετα.

Οπως καταγγέλλει η Ομόνοια, ο πολιτικός φορέας της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία, οι εκτάσεις που κρατικοποιούνται έχουν νόμιμους ιδιοκτήτες, όχι μόνο με πιστοποιητικά που έχουν εκδοθεί από τις αλβανικές αρχές, αλλά και τίτλους που δόθηκαν στους ομογενείς για ψηφοθηρικούς λόγους την τελευταία πενταετία επί διακυβέρνησης Ράμα.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση οκτώ οικογενειών ομογενών στην Κακομέα Νίβιτσας: παραμονές των εκλογών του 2017, καθαρά για ψηφοθηρικούς λόγους ο Δήμος Χιμάρας τους απέδωσε τίτλους ιδιοκτησίας για τη γη τους, χωρίς, όμως, να τους εγγράψει στο τοπικό υποθηκοφυλακείο. Σήμερα οι συγκεκριμένες εκτάσεις, όπως και η ευρύτερη παραθαλάσσια ζώνη, παραχωρούνται αυθαίρετα στο υπουργείο Τουρισμού.

Μάλιστα, οι αλβανικές μεθοδεύσεις δεν σταματούν εδώ: έως τις 20 του μήνα αναμένεται να ψηφιστεί από την αλβανική Βουλή νόμος που προβλέπει πως όλες οι γεωργικές εκτάσεις που είχαν διανεμηθεί προς χρήση σε ομογενείς αγρότες και κτηνοτρόφους -και για τις οποίες οι νόμιμοι ιδιοκτήτες τους έχουν υποβάλει τα δικαιολογητικά στο υποθηκοφυλακείο για να τις κατοχυρώσουν- δεν θα πρέπει να ανήκουν στα οικόπεδα που με τον Νόμο 55/2015 έχουν χαρακτηριστεί «στρατηγικές επενδύσεις».

map1



Μεθοδικά και συντονισμένα

Από την επομένη της εκλογής του το 2013, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας έθεσε σε εφαρμογή ένα μεθοδικό σχέδιο για τον αφελληνισμό της παραθαλάσσιας περιοχής της Χιμάρας και τη λεηλασία των περιουσιών των ομογενών από μεγαλοεργολάβους και μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που κατηγορούνται από αλβανικά ΜΜΕ πως είναι «χορηγοί του σοσιαλιστικού κόμματος». Προκειμένου, όμως, να πετύχει τον στόχο του, κρίθηκε αναγκαίο να διασφαλιστεί η εκλογή μιας ελεγχόμενης δημοτικής αρχής στη Χιμάρα, που δεν θα αντιδρά στις μόνιμες αλβανικές μεθοδεύσεις και επιδιώξεις στην περιοχή. Αυτό επιτεύχθηκε -όπως αποδείχτηκε και στις δημοτικές εκλογές του 2015- με τη συνένωση των Δήμων Χιμάρας και Λουκόβου (στην πλειοψηφία τους οι κάτοικοι είναι ελληνικής καταγωγής και χριστιανοί) με τον γειτονικό Δήμο Βρανίστας που κατοικείται από Αλβανούς μουσουλμάνους, στο πλαίσιο του αλβανικού «Καλλικράτη». Ουσιαστικά οι Αλβανοί μουσουλμάνοι της Βρανίστας εκλέγουν τον δήμαρχο της Χιμάρας, παρά τη διαφορετική βούληση της πλειοψηφίας του ελληνικού πληθυσμού της περιοχής.

Στο πλαίσιο αυτό κανένας σχεδιασμός του Ράμα δεν θα μπορούσε να προχωρήσει στη Χιμάρα εάν δεν υπήρχε ο «πρόθυμος» δήμαρχος Γιώργος Γκόρος, αλβανιστί Γκιέργκι Γκόρο, που διανύει τη δεύτερη θητεία του. Ο Γκόρος έχει ταυτιστεί πλήρως με τις αλβανικές μεθοδεύσεις που επιδιώκουν να σβήσουν τη μακραίωνη ελληνική παρουσία στην περιοχή-φιλέτο.

Τον Ιούνιο του 2017, με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη και μετά από αιτιολογημένη γνώμη του Συμβουλίου Ιθαγένειας, αφαιρέθηκε η ελληνική ιθαγένεια από τον δήμαρχο Χιμάρας, που του είχε χορηγηθεί το 2014, επειδή -μεταξύ άλλων- «ενήργησε προς όφελος αλλοδαπού κράτους, πράξεις ασυμβίβαστες προς την ιδιότητα του Ελληνα και αντίθετες προς τα συμφέροντα της Ελλάδας».


spitia


Με διαδικασίες εξπρές

Η αρχή έγινε με τα περιβόητα Τουριστικά Χωριά σε εκτάσεις που… κρατικοποιήθηκαν με διαδικασίες εξπρές το 2016 και ανήκαν είτε σε ομογενείς είτε στην τοπική ορθόδοξη εκκλησία. Πρόκειται για την κατασκευή δέκα υπερσύγχρονων τουριστικών συγκροτημάτων, έκτασης 7.000-10.000 στρεμμάτων με 300 διώροφες μεζονέτες, 140 τ.μ. η καθεμιά, στα χωριά Δρυμάδες (4), Παλάσα (2), Χιμάρα (2) Γυάλι (1) και Κηπαρό (1). Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί, όταν ολοκληρωθεί το project θα μπορεί να στεγάσει 14.000 άτομα νέο πληθυσμό, ο οποίος θα αλλάξει δραματικά τη σημερινή δημογραφική ισορροπία στην περιοχή κατά του ελληνικού στοιχείου που πλειοψηφεί συντριπτικά πληθυσμιακά, αλλά και στην ιδιοκτησία γης. Στην παραθαλάσσια περιοχή των Δρυμάδων έχει ήδη ολοκληρωθεί το πρώτο συγκρότημα και έχουν ξεκινήσει οι πωλήσεις διώροφων κατοικιών, με τιμές που ξεκινούν από τα 1.200 ευρώ το τ.μ. σύμφωνα με πινακίδες και διαφημιστικές καταχωρήσεις.

Την ίδια εποχή στο στόχαστρο της κυβέρνησης Ράμα μπήκαν και ιδιοκτησίες ομογενών μέσα στην πόλη της Χιμάρας, που αποτελεί την καρδιά της περιοχής και το προπύργιο της Ομογένειας. Με πρόσχημα ένα αμφίβολο σχέδιο πολεοδομικής ανάπλασης, η κατευθυνόμενη δημοτική αρχή Γκόρου έθεσε σε εφαρμογή ένα ευρύ σχέδιο καταπάτησης περιουσιών Ελλήνων μέσα στον κυρίως αστικό ιστό, προχωρώντας σε αυθαίρετες κατεδαφίσεις.
Το περιβόητο σχέδιο της «Νέας Χιμάρας», σύμφωνα με τον δήμαρχο Γκόρο, προέβλεπε κατεδαφίσεις ακινήτων που, όλο τυχαίως, ανήκουν μόνο σε ομογενείς ώστε να δημιουργηθούν χώροι… πρασίνου, αλλά και οικοδομικά τετράγωνα όπου θα κατασκευαστούν τουριστικές κατοικίες. Μετά τις αντιδράσεις των ομογενών, διεθνών παραγόντων αλλά και δικαστικών αποφάσεων, το σχέδιο της «Νέας Χιμάρας» έχει τροποποιηθεί, βάζοντας τέλος στις αυθαίρετες κατεδαφίσεις. Ωστόσο, έπειτα και από τις τελευταίες εξελίξεις, κρίνεται αμφίβολο εάν οι Αλβανοί τηρήσουν την υπογραφή τους.

«Το ανθελληνικό σχέδιο κατά της Χιμάρας κορυφώνεται με την τελευταία απόφαση του πρωθυπουργού Εντι Ράμα που απογυμνώνει τα μέλη της ελληνικής εθνικής μειονότητας από τα περιουσιακά τους στοιχεία, εξαναγκάζοντάς τα να μην μπορούν να ζήσουν στον τόπο τους και να μεταναστεύσουν», λέει στο «ΘΕΜΑ» ο πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος της Ομόνοιας, Φρέντης Μπελέρης, ζητώντας να υπάρξει κινητοποίηση ελληνικών και διεθνών παραγόντων ώστε οι ομογενείς της Χιμάρας να μην είναι οι τελευταίοι των Ελλήνων στα χώματα αυτά. «Είναι ένα σχέδιο που αποτελεί τον επίλογο της Χιμάρας όπως την ξέραμε», επισήμανε ο ίδιος για την τελευταία απόφαση Ράμα.

«Ελληνόφωνοι Αλβανοί οι Χιμαραίοι»

Τα Τίρανα θεωρούν τους ομογενείς της Χιμάρας δίγλωσσους Αλβανούς, αν και το 2014 ο πρωθυπουργός Εντι Ράμα παραδέχτηκε δημόσια πως στην περιοχή ζει μέρος της ελληνικής μειονότητας. Η πόλη, όπως και άλλες περιοχές της Αλβανίας με έντονο το ελληνικό στοιχείο, δεν ανήκει στη μειονοτική ζώνη που αναγνωρίζει η Αλβανία και καλύπτει μόλις 99 χωριά της επαρχίας Αργυροκάστρου.

Ανέκαθεν η Χιμάρα και ο ελληνικός πληθυσμός της ήταν στο στόχαστρο του αλβανικού εθνικισμού. Το 2010 ο ομογενής Αριστοτέλης Γκούμας έχασε τη ζωή του όταν η μοτοσικλέτα του χτυπήθηκε από αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν τρεις Αλβανοί νέοι που νωρίτερα είχαν διαπληκτιστεί με το θύμα επειδή απαίτησαν να μη μιλάει ελληνικά. Το έγκλημα χαρακτηρίστηκε «τροχαίο δυστύχημα» και σήμερα ο δράστης κυκλοφορεί ελεύθερος.

Τα Τίρανα θεωρούν την περιοχή «προβληματικό φιλέτο» λόγω του ελληνικού πληθυσμού. Αυτό που δεν πέτυχαν προπολεμικά ο μονάρχης Αχμέτ Ζόγου και στη συνέχεια ο Ενβέρ Χότζα και ο διάδοχός του Ραμίζ Αλία έως το 1992 -οπότε και κατέρρευσε το κομμουνιστικό καθεστώς-, επιχειρεί να το πράξει ο Ράμα, που φαντάζεται τον εαυτό του νέο… Σκεντέρμπεη (εθνικός ήρωας των Αλβανών που για την καταγωγή του υπάρχουν ενστάσεις), ο οποίος θα λύσει οριστικά το πολιτικο-εθνικό ζήτημα της Χιμάρας προς συμφέρον της Αλβανίας, ενώ ταυτόχρονα θα ανοίξει τον δρόμο για την πλήρη εκμετάλλευση-λεηλασία της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων της περιοχής. Το είχε δηλώσει και ο ίδιος στις 31/7/2014 από το βήμα της αλβανικής Βουλής: «Η Χιμάρα είναι ένα πρόβλημα για την Αλβανία που με την καινούρια διοικητική διαίρεση θα το λύσω μια για πάντα».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (38)

σιωπή, η ΠετσιτοΚυβέρνηση κοιμάται

εσείς που τους ψηφίζατε, πρέπει να ΝΤΡΕΠΕΣΤΕ.

RimiAL

Είναι υπόθεση Αλβανών πολιτών και αλβανικής κυβέρνηση , κάθε τι άλλο , είναι παρέμβαση στα εσωτερικά μια άλλης χώρας !

Panos

Για κούνα το κεφάλι σου. Έλληνες είναι.

Βας

Αυτή η θεώρηση των πραγμάτων θα αποδειχθεί μοιραία για την αλβανία. Εφόσον εμπλέκονται περιουσίες της Ελληνικής μειονότητας στη Β. Ήπειρο (που έχει δικαιώματα κατοχυρωμένα με Διεθνείς Συνθήκες), δεν είναι καθόλου μα καθόλου εσωτερική υπόθεση, αγαπητέ φίλε. Εκτός κι αν οι αλβανοί πολιτικοί,που φημίζονται για τις σχέσεις τους με υποθέσεις διαφθοράς, έχουν αποφασίσει να απομακρύνουν τη χώρα τους ακόμα περισσότερο από τη Διεθνή Κοινότητα πληρώνοντας όμως και το τίμημα αυτή τους της επιλογής...💣

έλα Καρανίκα

σταμάτα να γλύφεις τόσο σκληρά τα αλβάνια

φωτης πραμαντα

η χωρα ειναι σαν παραγκα που μπαζει απο παντου ..το να κανεις την κοτα σε πιο ισχυρους το καταλαβαινω εν μερει ,το να σε ξεφτιλιζουν τα πιονια των βαλκανιων ,οι νηστικοι και οι ξεβρακωτοι απο στρατιωτικης πλευρας αυτο δεν θελει πολυ προσπαθεια να το κανεις , αν εισαι μισελλην και απατρις ...τελικα υπαρχουν πολλοι γερμενηδες (εγινε προχτες εθνικος ηρωας των αλβανων) με στησιμο μνημειου στην αλβανια..αλλα αυτοι ειναι εκ των εσω ..οτι θα εφτανε η χωρα να γινει καρπαζοεισπρακτορας δεν το περιμενε κανεις ...

Βας

Ας θυμηθεί ο κος Ράμα, Μπουσάτι, Μπερίσα κλπ ότι όσες φορές στο παρελθόν η αλβανία στράφηκε κατά της Ελλάδας,με Τουρκική ενθάρρυνση και παρότρυνση, έχασε! Το αλβανικό κράτος σιτίζεται στην κυριολεξία από τα εμβάσματα των εδώ αλβανών μεταναστών.Οι οποίοι απολαμβάνουν παροχές κι επιδόματα που η αλβανία δεν πρόκειται ποτέ να τους παράσχει, ούτε στα πιο τρελά όνειρά τους... Οι αλβανοί πολιτικοί θα πρέπει να ξέρουν ότι με τις ενέργειές τους δηλητηριάζουν τις σχέσεις των δύο Λαών με αποτέλεσμα να αρχίζει να παγιώνεται στη συνείδηση των Ελλήνων ότι οι αλβανοί ξαναρχίζουν τις "τρικλοποδιές". Και μπορεί οι αλβανοί πολιτικοί να αναζητήσουν ασφαλές καταφύγιο πχ στην Ουγγαρία,όπως ο Γκρούεφσκι, ή στην Τουρκία αλλά ο απλός αλβανός μετανάστης θα νιώσει στο πετσί του τις συνέπειες μιας μπαμπέσικης συμπεριφοράς. Προτού λοιπόν εδραιωθεί για τα καλά η αντίληψη στα Ελληνικά Κέντρα λήψης αποφάσεων ότι η αλβανία "πάει" να πληγώσει την Ελλάδα ή/και την Ομογένεια στη Β Ήπειρο, έχει λίγο χρόνο η αλβανική ηγεσία να αλλάξει τακτική με το να σέβεται αυτόν που την ευεργετεί.Η Ιστορία είναι Οδηγός...💣

......

Πολυ σωστα!

@El fenomeno

Φαντάζομαι ότι γνωρίζεις ότι οι Έλληνες στην Β. Ήπειρο ήταν ΠΑΝΤΑ εκεί. Δηλαδή πολύ πριν το 1945....τις προπαγάνδες σας αλλού

El fenomeno

ΟΊ Αλβανοί που ήταν .....στο ουρανό .....ολοι πού δούλευαν πριν 1945 στην Αμερική .Αυστραλία τα πληρούσαν με χρυσό αυτά τα χωράφια πού τα πήρε ο Χότζας δεν ήταν μόνο Έλληνες σε αυτά τα χορια μι μιλάς τσάμπα στυ χωριό μού τον λενε Βουνό και έχει 1000 πολίτες μονο 100 είναι ελληνόφωνη....

El fenomeno

Με νόμο 301 ''''1945 κανένα αλβανό πολίτη δεν έχει δικαίωμα για περιουσία στην Αλβανία...όλα είναι κρατικά..Στο 1991 Αλβανία δένει περιουσίες σε κάθε σπίτι στα χωριά περίπου 5στρέμματα μόνο για φυτά όχι να κτίσουν σπίτια ...Τώρα στην παραλία τα χωράφια ήταν στρατιωτικα εδάφια με νόμο δεν τα έχει κάνεις

Πανδώρα

Η Ελλάδα τι ακριβώς κάνει; Υπάρχει κυβέρνηση στη Ελλάδα; Μάλλον συμφωνεί με τον Ράμα Ντροπή που σιωπά η Ελλάδα.

Πετρος

Ρε βρωμορατσα μπηχιαριδες που ντρέπεστε ακόμα κ να λέτε ότι είστε αλμπανια 2 μέρες υπόθεση είστε να το ξέρετε

Νίκος

Με τον Καμμένο υπουργό να μην πω και μια μερα. Αλήθεια το δυο μερες με τι υπολογισμους βγαινει; Σε δυο μερες θα παρουμε μονο τη Βορειο Ήπειρο, η θα φτασουμε εως τα Τίρανα, η θα καταλαβουμε και τη Σκοδρα;

Nikos

Μπορούμε να τους κάνουμε αντίποινα, δημοκρατικά και νόμιμα, να το φυσάνε και να μην κρυώνει. Αλλά χρειάζεται πολιτικό σθένος που ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει.

Είναι απλό αλλά δεν Θέλουν

Αν κάνει έλεγχο σε όλους τους Αλβανούς μετανάστες που αγόρασαν ακίνητα αυτοκίνητα με μαύρα λεφτά από αδήλωτα εισοδήματα; Τα κατάσχει λόγω μαύρου χρήματος για πλάκα.

Δεν υπαρχει Ελλαδα ή Ελληνες

Πτωχευσατε και διαλυθηκατε. Δεν εχετε συνορα ή κρατος, ειστε τυχεροι που υπαρχετε ακομα στο χαρτη. Μη μιλατε πολυ λοιπον, γιατι γελανε ολοι μαζι σας

Πανος

Πρόσεχε τι λες.

ΕΛΛΗΝΑΣ

ΟΚ, τώρα που είπες την @@ σου, λούφαξε στην τρύπα σου

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης