Προϋπολογισμός 2019: Μειώνεται κατά 344 εκατ. το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ

Προϋπολογισμός 2019: Μειώνεται κατά 344 εκατ. το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ

Αρκετές περικοπές, όπως η εξαέρωση του ΕΚΑΣ, το οποίο χορηγείται για τελευταία χρονιά, συνεχίζουν να ισχύουν ενώ παγωμένες παραμένουν και οι συντάξεις - Αναλυτικά οι παροχές του κοινωνικού προϋπολογισμού

efka
Η υλοποίηση των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και η αποφυγή μειώσεων στις συντάξεις είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του κοινωνικού προυπολογισμού που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Αρκετές περικοπές όμως, όπως είναι εξαέρωση του ΕΚΑΣ, το οποίο χορηγείται για τελευταία χρονιά, συνεχίζουν να ισχύουν ενώ παγωμένες παραμένουν και οι συντάξεις.

Το πλεόνασμα σε ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ προβλέπεται ότι θα ανέλθει σε 910 εκ. ευρώ μειωμένο κατά 344 εκατ. ευρώ έναντι των εκτιμήσεων για το 2018. Το πλεόνασμα οφείλεται στην αύξηση των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές κυρίως των μισθωτών κατά 144 εκατ. ευρώ καθώς και στη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 275 εκατ. ευρώ εξαιτίας των περικοπών και της δυσκολίας εξόδου στη σύνταξη.

Ο προϋπολογισμός αποδίδει την μείωση της δαπάνης για συντάξεις και στο γεγονός ότι το 2018 εκκαθαρίστηκαν και αποπληρώθηκαν πολλές εκκρεμείς κύριες συντάξεις.

Η κρατική χρηματοδότηση προς ταμεία συνεχίζει να βαίνει μειούμενη. Το 2019 προβλέπεται να μειωθεί κατά 935 εκατ. ευρώ. Από το 2019 καταργείται και η αιμοδοσία των ταμείων από τον κουμπαρά του ΑΚΑΓΕ.



Τα θετικά μέτρα που προβλέπονται είναι:



-Καταβολή επιδόματος στέγασης σε νοικοκυριά που διαμένουν σε ενοικιαζόμενη κατοικία και δανειολήπτες με δάνειο πρώτης κατοικίας συνολικού προϋπολογισμού 400 εκατομμυρίων ευρώ. Προβλέπεται ότι θα ωφεληθούν 300.000 νοικοκυριά.

Κλείσιμο
-Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών νέων: Ο συνολικός προϋπολογισμός του μέτρου οριστικοποιήθηκε για το 2019 στα 51 εκ. ευρώ. Η επιδότηση αφορά νέους ηλικίας έως 24 ετών και θα είναι στο 50% των εργοδοτικών εισφορών. Στόχος της επιδότησης είναι να μην αποκλειστούν οι νέοι από την εργασία με δεδομένο ότι καταργείται ο υποκατώτατος μισθός το 2019.

-Ειδική αγωγή: Πρόσληψη 4.500 εκπαιδευτικών και εξειδικευμένου προσωπικού σε θέσεις προσωπικού που τώρα απασχολείται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Επιπλέον για το 2019, το ύψος της δαπάνης του επιδόματος παιδιού εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 961 εκατ. ευρώ έναντι 1.020 εκατ. ευρώ για το 2018, λαμβάνοντας υπόψη ότι η υπολειπόμενη δαπάνη των 59 εκατ. ευρώ αφορά υποχρεώσεις του οικονομικού έτους 2017 που καταβλήθηκαν εντός του 2018. Αυξημένη κατά 40 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2018 αναμένεται και η συνολική δαπάνη του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, η οποία εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 850 εκατ. ευρώ. Επίσης από 1/1/2019 μεταφέρεται η αρμοδιότητα καταβολής των προνοιακών παροχών σε χρήμα σε άτομα με αναπηρία ύψους 740 εκατ. ευρώ από τους ΟΤΑ στον ΟΠΕΚΑ.



Καταγράφεται επίσης πως κύριες κυβερνητικές προτεραιότητες για το επόμενο διάστημα είναι:

• αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας (στοιχεία του υπουργείου Εργασίας δείχνουν βελτίωση των βασικών δεικτών σε σχέση με το 2016).

• προώθηση πολιτικών για την ενίσχυση της απασχόλησης και

• ενίσχυση της βασικής εκπαίδευσης στην προσχολική ηλικία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης