Στα πρόθυρα σύγκρουσης κυβέρνηση και φαρμακοποιοί για τις νέες ρυθμίσεις στο πολυνομοσχέδιο

Στα πρόθυρα σύγκρουσης κυβέρνηση και φαρμακοποιοί για τις νέες ρυθμίσεις στο πολυνομοσχέδιο

Οι φαρμακοποιοί καταγγέλλουν την πολιτική της κυβέρνησης που βάζει αντικίνητρα στη χορήγηση πρωτότυπων φαρμάκων – Μιλούν για έλλειψη διαλόγου, αιφνιδιασμό και τιμωρητική φιλοσοφία

farmakeio
Έτοιμοι για σύγκρουση με την κυβέρνηση δηλώνουν οι φαρμακοποιοί μετά τις νέες, αιφνιδιαστικές ρυθμίσεις που περιλαμβάνει για τον κλάδο τους το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης με τα προαπαιτούμενα.

Η πρώτη ρύθμιση που προωθεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αφορά τη θέσπιση αντικινήτρου χορήγησης πρωτότυπων φαρμάκων. Με στόχο να αυξηθεί η κατανάλωση γενοσήμων, η Αριστοτέλους καθιερώνει rebate, δηλαδή υποχρεωτική έκπτωση στα φάρμακα που πωλούνται προς τους ασθενείς εφόσον αυτά είναι πρωτότυπα.

«Αποτελεί παγκόσμιο παράδοξο η κυβέρνηση να επιβάλει κεφαλικό φόρο στα φαρμακεία, τη στιγμή που η επιλογή του φαρμάκου ανήκει αποκλειστικά και μόνο στον ασθενή. Με αυτόν τον τρόπο τιμωρεί ταυτόχρονα και τους ασθενείς που επιλέγουν τα φάρμακα που συνταγογράφησε ο ιατρός και δεν ανήκουν στην κατηγορία των γενοσήμων» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ).

Ο ΠΦΣ καταλογίζει στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας έλλειψη διαλόγου, αφνιδιασμό καθώς και ληστρική, φορομπηχτική και τιμωρητική φιλοσοφία προς ασθενείς και φαρμακοποιούς.

«Η κυβέρνηση και οι θεσμοί μετά από 9 χρόνια αναποτελεσματικών πολιτικών επιβαρύνσεων και περικοπών συνεχίζουν να προτείνουν μέτρα που διέπονται από φορομπηχτική και τιμωρητική φιλοσοφία προς τους ασθενείς, σε αντίθετη κατεύθυνση από τον ασθενοκεντρικό χαρακτήρα που υιοθετούν πλέον όλα τα σύγχρονα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας. Είναι αδιανόητο οι φαρμακοποιοί, που όλα αυτά τα μνημονιακά χρόνια, έχουν επιφορτιστεί όλα τα μέτρα για το φάρμακο, να επωμιστούν ακόμα ένα ληστρικό μέτρο» επισημαίνει το προεδρείο του Συλλόγου.

Παράλληλα, υπογραμμίζουν πως «η Κυβέρνηση δίνει τη χαριστική βολή στα φαρμακεία με την απόφαση της να επιβάλει να διατηρούν ελάχιστες ποσότητες φαρμάκων ανά θεραπευτική κατηγορία, την ίδια ώρα που δεν λαμβάνεται κανένα μέτρο για την αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος των ελλείψεων. Οι αποφάσεις αυτές μας κάνουν να σκεπτόμαστε ότι δεν βρισκόμαστε σε μια δημοκρατική χώρα, αλλά σε μια χώρα με απολυταρχικό καθεστώς».

Κλείσιμο
Η ηγεσία του Συλλόγου, καταλήγοντας, προειδοποιεί την κυβέρνηση ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη για την ακύρωση αυτών των διατάξεων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης