«Αλαλούμ» με την ελεύθερη επιλογή γιατρού

«Αλαλούμ» με την ελεύθερη επιλογή γιατρού

Το υπουργείο Υγείας προσπαθεί με ανακοίνωσή του να μετριάσει τις αντιδράσεις αλλά δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερα ερωτήματα για τις επικείμενες αλλαγές - «Οι προγραμματισμένες επισκέψεις διακρίνονται σε δύο βασικές κατηγορίες - με παραπομπή και χωρίς παραπομπή- και οι παραπομπές κατηγοριοποιούνται με βάση την εκτίμηση της ανάγκης»!

720_177012
Να μετριάσει τις έντονες αντιδράσεις του ιατρικού κόσμου και να αμβλύνει τις αρνητικές εντυπώσεις που προκάλεσε η αιφνιδιαστική εισαγωγή της παραπομπής σε ειδικό γιατρό του δημόσιου συστήματος υγείας μεσω της επίσκεψης σε οικογενειακό γιατρό -παθολόγο, γενικό γιατρό, παιδίατρο- επιχείρησε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας με ανακοίνωση της το απόγευμα της Δευτέρας. Είχε προηγηθεί η αναρτηση στη Διαύγεια δυο υπουργικών αποφάσεων την περασμενη Παρασκευή, που κινητοποίησαν ολους τους φορείς του ιατρικού κόσμου.

Η ανακοινωση, ωστόσο, μάλλον θολώνει περισσότερο αντί να αποσαφηνίζει τη νέα διαδικασία όπως αυτη περιγράφεται στις υπουργικές αποφάσεις. Καθε διευκρίνιση έρχεται να...αποδομήσει κατι που έχει οριστεί με σαφή και αυστηρό τρόπο στις υπουργικές αποφάσεις, οι οποίες υπενθυμίζεται θέτουν σε εφαρμογή μνημονιακές υποχρεώσεις.

Πιο αναλυτικά, και σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, στις αποφάσεις προβλέπεται ότι:

• αυξάνεται η χρονική διάρκεια των προγραμματισμένων επισκέψεων (από 10’ σε 15’). Επισημαίνεται, ωστόσο, απο το υπουργείο ότι η πραγματική διάρκεια κάθε επίσκεψης υπόκειται αποκλειστικά στην επιστημονική κρίση του γιατρού, προκαλώντας τελικα μόνο σύγχυση για το τι τελικα πρεπει να εφαρμόζεται.

• Καθιερώνεται το σύστημα παραπομπών, μέσω του οποίου οι πολίτες θα μπορούν να έχουν μειωμένους χρόνους αναμονής και καλύτερη φροντίδα. Ο οικογενειακός γιατρός ενεργώντας με επιστημονικά κριτήρια και με βάση τις πραγματικές υγειονομικές ανάγκες του πολίτη, τον καθοδηγεί στο σύστημα υγείας. "Η τελική επιλογή του γιατρού εξακολουθεί να γίνεται ελεύθερα" ειναι όμως η...τελευταια πρόταση της Αριστοτέλους, προκαλώντας επίσης απορία για το τι ακριβώς εννοεί, από τη στιγμή που έχει περιγράψει πως θα καθοδηγεί τον πολίτη ο οικογενειακός γιατρός.

• Το νέο σύστημα παραπομπών θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή από την 01/01/2019, αναφέρει, γεννώντας και παλι νέο προβληματισμό, καθως στον σχετικό νόμο οριζόταν πως ο οικογενειακός γιατρός θα "ενεργοποιούνταν" από την αρχή του τρέχοντος έτους, και σε καθε περίπτωση τον Μάρτιο του 2018.

• Οι προγραμματισμένες επισκέψεις διακρίνονται σε δύο βασικές κατηγορίες (με παραπομπή και χωρίς παραπομπή) με σκοπό την βέλτιστη εξυπηρέτηση των περιστατικών που αποδεδειγμένα απαιτούν περαιτέρω φροντίδα, επισημαίνεται στο τέταρτο σημείο, χωρίς βεβαίως να προκύπτει απο πουθενά αυτη η κατηγοριοποίηση...

• Οι παραπομπές κατηγοριοποιούνται με βάση την εκτίμηση της ανάγκης: α) άμεση παραπομπή, με ισχύ 10 ημερολογιακών ημερών σε ειδικό γιατρό, β) προληπτική παραπομπή, με ισχύ 60 ημερολογιακών ημερών σε ειδικό γιατρό, γ) παραπομπή χρονίου νοσήματος με ισχύ 12 μηνών για το σύνολο των απαιτούμενων επισκέψεων σε ειδικό γιατρό.

Μετά τις...αλχημείες και τους συνδυασμούς λέξεων, το υπουργείο καταλήγει πως δεν καταργείται ο ελεύθερος προγραμματισμός επισκέψεων και η ελεύθερη επιλογή γιατρού και πως απλώς δίνεται προτεραιότητα σε όσους αξιοποιούν το σύστημα παραπομπών μέσω του οικογενειακού γιατρού!

Κλείσιμο
Την ίδια ώρα, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας (ΙΣΑ) καλεί τα μελη του να ακολουθήσουν την ιατρική δεοντολογία και μόνο και να μην υιοθετήσουν το περιεχόμενο των υπουργικών αποφάσεων, ιδιως σε ό,τι αφορα τη διάρκεια των ιατρικών επισκέψεων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης