«Αλαλούμ» με την ελεύθερη επιλογή γιατρού

720_177012

Το υπουργείο Υγείας προσπαθεί με ανακοίνωσή του να μετριάσει τις αντιδράσεις αλλά δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερα ερωτήματα για τις επικείμενες αλλαγές - «Οι προγραμματισμένες επισκέψεις διακρίνονται σε δύο βασικές κατηγορίες - με παραπομπή και χωρίς παραπομπή- και οι παραπομπές κατηγοριοποιούνται με βάση την εκτίμηση της ανάγκης»!

Να μετριάσει τις έντονες αντιδράσεις του ιατρικού κόσμου και να αμβλύνει τις αρνητικές εντυπώσεις που προκάλεσε η αιφνιδιαστική εισαγωγή της παραπομπής σε ειδικό γιατρό του δημόσιου συστήματος υγείας μεσω της επίσκεψης σε οικογενειακό γιατρό -παθολόγο, γενικό γιατρό, παιδίατρο- επιχείρησε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας με ανακοίνωση της το απόγευμα της Δευτέρας. Είχε προηγηθεί η αναρτηση στη Διαύγεια δυο υπουργικών αποφάσεων την περασμενη Παρασκευή, που κινητοποίησαν ολους τους φορείς του ιατρικού κόσμου.

Η ανακοινωση, ωστόσο, μάλλον θολώνει περισσότερο αντί να αποσαφηνίζει τη νέα διαδικασία όπως αυτη περιγράφεται στις υπουργικές αποφάσεις. Καθε διευκρίνιση έρχεται να...αποδομήσει κατι που έχει οριστεί με σαφή και αυστηρό τρόπο στις υπουργικές αποφάσεις, οι οποίες υπενθυμίζεται θέτουν σε εφαρμογή μνημονιακές υποχρεώσεις.

Πιο αναλυτικά, και σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, στις αποφάσεις προβλέπεται ότι:

• αυξάνεται η χρονική διάρκεια των προγραμματισμένων επισκέψεων (από 10’ σε 15’). Επισημαίνεται, ωστόσο, απο το υπουργείο ότι η πραγματική διάρκεια κάθε επίσκεψης υπόκειται αποκλειστικά στην επιστημονική κρίση του γιατρού, προκαλώντας τελικα μόνο σύγχυση για το τι τελικα πρεπει να εφαρμόζεται.

• Καθιερώνεται το σύστημα παραπομπών, μέσω του οποίου οι πολίτες θα μπορούν να έχουν μειωμένους χρόνους αναμονής και καλύτερη φροντίδα. Ο οικογενειακός γιατρός ενεργώντας με επιστημονικά κριτήρια και με βάση τις πραγματικές υγειονομικές ανάγκες του πολίτη, τον καθοδηγεί στο σύστημα υγείας. "Η τελική επιλογή του γιατρού εξακολουθεί να γίνεται ελεύθερα" ειναι όμως η...τελευταια πρόταση της Αριστοτέλους, προκαλώντας επίσης απορία για το τι ακριβώς εννοεί, από τη στιγμή που έχει περιγράψει πως θα καθοδηγεί τον πολίτη ο οικογενειακός γιατρός.

• Το νέο σύστημα παραπομπών θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή από την 01/01/2019, αναφέρει, γεννώντας και παλι νέο προβληματισμό, καθως στον σχετικό νόμο οριζόταν πως ο οικογενειακός γιατρός θα "ενεργοποιούνταν" από την αρχή του τρέχοντος έτους, και σε καθε περίπτωση τον Μάρτιο του 2018.

• Οι προγραμματισμένες επισκέψεις διακρίνονται σε δύο βασικές κατηγορίες (με παραπομπή και χωρίς παραπομπή) με σκοπό την βέλτιστη εξυπηρέτηση των περιστατικών που αποδεδειγμένα απαιτούν περαιτέρω φροντίδα, επισημαίνεται στο τέταρτο σημείο, χωρίς βεβαίως να προκύπτει απο πουθενά αυτη η κατηγοριοποίηση...

• Οι παραπομπές κατηγοριοποιούνται με βάση την εκτίμηση της ανάγκης: α) άμεση παραπομπή, με ισχύ 10 ημερολογιακών ημερών σε ειδικό γιατρό, β) προληπτική παραπομπή, με ισχύ 60 ημερολογιακών ημερών σε ειδικό γιατρό, γ) παραπομπή χρονίου νοσήματος με ισχύ 12 μηνών για το σύνολο των απαιτούμενων επισκέψεων σε ειδικό γιατρό.

Μετά τις...αλχημείες και τους συνδυασμούς λέξεων, το υπουργείο καταλήγει πως δεν καταργείται ο ελεύθερος προγραμματισμός επισκέψεων και η ελεύθερη επιλογή γιατρού και πως απλώς δίνεται προτεραιότητα σε όσους αξιοποιούν το σύστημα παραπομπών μέσω του οικογενειακού γιατρού!

Την ίδια ώρα, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας (ΙΣΑ) καλεί τα μελη του να ακολουθήσουν την ιατρική δεοντολογία και μόνο και να μην υιοθετήσουν το περιεχόμενο των υπουργικών αποφάσεων, ιδιως σε ό,τι αφορα τη διάρκεια των ιατρικών επισκέψεων.

ΣΧΟΛΙΑ (12)

παλαιο-ΣΤΑΝΗ (Α.Ο.Ζ )* οικοπεδο 10

ΚΑΛΑ ΤΟΥΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΣΚΕΦΤΕΣΤΕ Κ ΞΑΝΘΕ ????? ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΦΘΑΝΕΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΤΡΑΒΗΞΑΝΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ (κατα συρροήν περικοπες συνταξεων κλπ )........................με το δικο σας το γεματο ΠΟΡΤΟΦΟΛΙ ΣΚΕΦΤΕΣΘΕ ????????? __________τοτε γιατί να μην πληρωνουμε ΚΑΙ ΤΗΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ αφου λεφτα υπαρχουν ???????__________ ....ΔΕΝ ΠΑΣ ΚΑΛΑ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ ΕΞΕΤΑΣΗ ΑΠΟ ΝΕΟΓΝΟΛΟΓΝΟ !!!!!!!!!!!!!_______ (ΑΟΖ)=Αφθονα Ολα τα Ζωντανά

παλαιο-ΣΤΑΝΗ (Α.Ο.Ζ )* οικοπεδο 10

ΝΕΟΓΝΟΛΟΓΟ !!!!! εννοω ( τυπογ. λαθ. ) ΑΛΛΑ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΣ ΚΑΛΟ ΘΑ ΣΟΥ ΚΑΝΕΙ !!!!!!

Χσχσ

Στον Καναδά τα ίδια κάνανε μέχρι που καταστρέψανε το θεσμό του οικογενειακού γιατρου. Τώρα σωρηδον σε κλινικές, αγνωστοι μεταξύ αγνώστων κσι οικογενειακός γιατρος με αίτηση υστερα απο 2 , 3 χρόνια

συμβολαιογράφος

μην ξεχνάτε κι εμένα. Εγώ φτιάχνω τις διαθήκες για παν ενδεχόμενο...

λυσάρι

ο οικογενειακός γιατρός θα λέγεται πλοηγός. Ο ειδικός γιατρός θα λέγεται ρυμουλκό. Ο νοσοκομειακός γιατρός θα λέγεται μαούνα. Ο υπουργός θα λέγεται σίγουρα Χάροντας

Για τα πανηγυρια

Μιλαμε για το πιο ανωμαλο και ξενο προς την Ελληνικη πραγματικοτητα νομοθετημα. Πανω που ειχε στρωσει η κατασταση παιρναμε το ραντεβου μας για τον εοππυυ και για το νοσοκομειο σαν ευρωπαιοι πολιτες,πηγαιναμε και εξυπηρετουμαστε σαν ευρωπαιοι πολιτες, θελει ο κυριος πανασχετος να μας ξαναστειλει στις ουρες μεχρι τις σκαλες των οικογενειακων ιατρων. Θυμαμαι τι ειχε γινει παλι οταν ειχε δημιουργηθει ο νεος φορεας , ποσες εργατοωρες χασαμε μεχρι να καταφερουμε να μπουμε στο γραφειο του οικογενειακου ιατρου. Πραγματικα για λυπηση.

medikios

χαχαχα υπάρχει έστω ΕΝΑΣ ιατρός που θα βγάλει παραπομπή.... με ισχύ 12 μηνών; χαχαχα

έξαλλος

κοσμογονικές αλλαγές στο σύστημα πρωτοβάθμιας υγείας λένε τα σάιτ. Πηγαίνεις αρχική σελίδα εοπυυ για να ενημερωθείς και βλέπεις νέα-ανακοινώσεις: 'ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ με αντικείμενο την επιλογή Αναδόχου για την «Προμήθεια Φωτοαντιγραφικού & Ξηρογραφικού Χαρτιού Α4'. Διαγωνισμός μακακίας μεταξύ υπουργών και διοικητή εοπυυ: σημειώσατε Χ...

@ Τα

άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε ανίδεε. Πρέπει να πεθάνουν άνθρωποι για να φύγουν από το υπουργείο ο ηλίθιος κι ο πανηλίθιος;

Τα νοσοκομεία δεν μπορεί

να είναι και πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια φροντίδα υγείας ! Έλεος ! Πήγε να κάνει κάτι καλό κι ο Ξανθός και πέσατε να τον φάτε !

Έτσι ακριβώς

είναι... Να μπει τάξη στο ξεχαρβάλωμα...Ο ΙΣΑ με Πατούλη κάνει προεκλογική εκστρατεία... απαράδεκτα πράγματα..

Εντάξει καταλάβαμε

Θα πας με συμπτώματα εγκεφαλικού στον οικογενειακό γιατρό κι αυτός θα σε στείλει σπίτι σου με ασπιρίνη....

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

kammena0

Ο καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας, προειδοποιεί ότι μετά τις υψηλές θερμοκρασίες και τις πυρκαγιές ακολουθούν έντονες βροχοπτώσεις που συμπαρασύρουν τα ευπαθή υλικά και προκαλούν πλημμύρες  - «Αναγκαία τα αντιπλημμυρικά έργια για να προλάβουμε έντονα καιρικά φαινόμενα» προσθέτει

1