ΣτΕ: Οι καναλάρχες πρέπει να υποβάλλουν δηλώσεις για το πόθεν έσχες

ΣτΕ: Οι καναλάρχες πρέπει να υποβάλλουν δηλώσεις για το πόθεν έσχες

Οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν ότι η ζημία που επικαλείται η Ένωση Ιδιοκτητών δεν αφορά τα μέλη της αλλά τρίτα πρόσωπα, όπως είναι μέτοχοι, εταίροι, κ.λ.π., ενώ τα επιχειρήματα περί κίνδυνου βιωσιμότητας των επιχειρήσεων, περιορισμού της πολυφωνίας, είναι «όλως αόριστα, μελλοντικά και αβέβαια»

Οι καναλάρχες έχασαν την πρώτη (προσωρινή) δικαστική μάχη στο Συμβούλιο της Επικρατείας που ζητούσαν να μη υποβάλλουν δηλώσεις πόθεν έσχες (περιουσιακής κατάστασης) και οικονομικών συμφερόντων.
         
Ειδικότερα, η επιτροπή Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας με την  υπ΄  αριθμ. 165/2017 απόφασή της  απέρριψε την αίτηση της  Ένωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ).
       
Η  ΕΙΤΗΣΕΕ   ζητούσε να ανασταλεί (ζητάει παράλληλα και να ακυρωθεί αλλά το ζήτημα αυτό εκκρεμεί ακόμα) η νομοθεσία και η απόφαση  του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, αλλά και η σιωπηρή απόρριψη της αίτησής της προς την «Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότης και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Πόθεν Έσχες») για το καθεστώς δηλώσεων πόθεν έσχες.
         
Συγκεκριμένα, οι καναλάρχες, οι μέτοχοι, οι πρόεδροι, οι διευθύνοντες σύμβουλοι, οι εταίροι, οι γενικοί διευθυντές, οι διευθυντές ειδήσεων και ενημέρωσης κάθε μορφής επιχειρήσεων ή εταιρειών, που κατέχουν άδεια λειτουργίας ή εν γένει έχουν την εκμετάλλευση τηλεοπτικών σταθμών, ελεύθερης λήψης, ζητούσαν να ανασταλεί προσωρινά το νομικό πλαίσιο για την υποχρέωση υποβολής δηλώσεων πόθεν έσχες, αλλά και να μην υποβάλλουν καθόλου δηλώσεις.
         
Υποστήριζαν, μεταξύ των  άλλων, ότι η υπερχρέωση υποβολής δηλώσεων πόθεν έσχες είναι αντισυνταγματική, αντίθεση  στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), τον  Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κ.λπ.
         
Ακόμη, υποστήριζαν  ότι πλήττεται υπέρμετρα η ελευθερία της τηλεόρασης, η πολυφωνία και ο πλουραλισμός στην ενημέρωση, καθώς και το δικαίωμα στην προστασία των προσωπικών δεδομένων, του ιδιωτικού βίου και η ασφάλεια των υποχρεώσεων και των οικογενειών τους, ενώ υπάρχει κίνδυνος διαρροής των προσωπικών τους δεδομένων.
         
Επίσης, υποστήριζαν ότι περιορίζεται η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων των μέσων μαζικής ενημέρωσης και ότι θα υποστούν ανεπανόρθωτη ή δυσχερώς επανορθώσιμη βλάβη, σε περίπτωση που γίνει δεκτή η αίτηση ακύρωσης που έχουν καταθέσει για το ίδιο θέμα και εκκρεμεί.
         
Το ΣτΕ (πρόεδρος η σύμβουλος Επικρατείας Μαργαρίτα  Γκορτζολίδου και εισηγήτρια η πάρεδρος Ευσταθία Σκούρα) απέρριψαν το αίτημα αναστολής της ΕΙΤΗΣΕΕ.
         
Οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν ότι η ζημία που επικαλείται η ΕΙΤΗΣΕΕ   δεν αφορά τα μέλη της αλλά τρίτα πρόσωπα, όπως είναι μέτοχοι, εταίροι, κ.λπ., ενώ τα επιχειρήματα περί   κίνδυνου βιωσιμότητας των επιχειρήσεων,   περιορισμού της πολυφωνίας, κ.λπ. είναι «όλως αόριστα, μελλοντικά και αβέβαια».
         
Παράλληλα, έκριναν οι δικαστές του ΣτΕ ότι δεν πιθανολογείται ότι από τις επίμαχες προσβαλλόμενες αποφάσεις θα προκληθεί στην ΕΙΤΗΣΕΕ «ευθέως και αμέσως συγκεκριμένη, δυσχερώς επανορθώσιμη βλάβη».
         
Τέλος, το ΣτΕ απέρριψε ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς των καναλαρχών περί παραβάσεως του Συντάγματος, ΕΣΔΑ, Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, κ.λπ., ενώ σημειώνεται στην απόφαση ότι «το παραδεκτό της αιτήσεως ακυρώσεως δεν είναι απαλλαγμένο αμφιβολιών».

ΣΧΟΛΙΑ (3)

aris

ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ....ΤΑ ΠΑΡΑΤΑΝΕ ΟΙ ΚΑΝΑΛΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΦΑΕΙ ΣΤΗΝ ΜΑΠΑ Ο ΠΑΠΠΑΣ ΚΑΠΟΙΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ .....ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΟΥΣ ΧΩΡΑΕΙ Η ΕΡΤ.....

31

Εδω ενας μπατιρης, που κανει τρακα τσιγαρο, να υπερασπιζεται τους καναλαρχες...

GR

Καλό.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

kontonis-vervesos

Αποφάσισε να συνεχίσει να υποστηρίζει «την ανάγκη διαφύλαξης της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και των δικηγόρων, που αποτελεί λύδια λίθο του κράτους δικαίου, από κάθε είδους παρεμβάσεις από όπου κι αν προέρχονται»

esr

Τουλάχιστον 150 πολίτες διαμαρτυρήθηκαν επωνύμως για το Game of Love - «Είναι παιχνίδι παραπλάνησης και όχι αποπλάνησης» είπαν τα μέλη του ΕΣΡ για το ριάλιτι του ΑΝΤ1 - Καταγγελίες και για το Power of Love - Τι θα γίνει με τα επόμενα επεισόδια των επίμαχων εκπομπών

Sikinos

Ο Δήμος Σικίνου, οι δημότες και οι επιχειρήσεις του νησιού δεσμεύονται να καταργήσουν τα πλαστικά καλαμάκια και να τα αντικαταστήσουν με επαναχρησιμοποιούμενα ή/και βιοδιασπώμενα

6