Ουρές και ταλαιπωρία για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης

Ουρές και ταλαιπωρία για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης

«Είναι ο χειρότερος εξευτελισμός του ανθρώπου, για 200 ευρώ» είπε μια γυναίκα, που περιμένει κάθε μέρα από τις 6 το πρωί να εξυπηρετηθεί - «Έπεσε» το σύστημα και δεν μπορούσε να εξυπηρετηθεί κανείς, η απάντηση των αρμοδίων - Καταγγελίες ότι δεν υπάρχει καν σύστημα προτεραιότητας

Ουρές και ταλαιπωρία για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης
Τριτοκοσμικές εικόνες και μεγάλη ταλαιπωρία από τις 5 το πρωί υπό βροχή για δεκάδες πολίτες που συνέρρευσαν στην διεύθυνση Κοινωνικής Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων για καταθέσουν αιτήσεις για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης
.

Το ηλεκτρονικό σύστημα δεν λειτουργούσε, «είχε πέσει», και δεν μπορούσε να εξυπηρετηθεί κανείς. Αν και οι υπεύθυνοι ενημέρωναν ότι μπορούν οι πολίτες να έρθουν άλλη μέρα, δεκάδες άνθρωποι παρέμεναν εκεί περιμένοντας να βρουν μια άκρη. 

Κλείσιμο
Σύμφωνα με πληροφορίες, αν και οι αιτήσεις επρόκειτο να γίνονται ηλεκτρονικά, εν τούτοις οι υπηρεσίες ζητούν επιπλέον από τους πολίτες να ταυτοποιήσουν τα στοιχεία που δήλωσαν, εφόσον υπάρχει διαφοροποίηση. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο σε υπηρεσίες του δήμου, προσκομίζοντας τα αντίστοιχα δικαιολογητικά, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις.


 
«Από την πρώτη ημέρα βρισκόμαστε εδώ από τις 6 το πρωί και κάθε μέρα αντιμετωπίζουμε το ίδιο πράγμα, τα ρολά κατεβασμένα», δήλωσε μια από τους πολίτες που περίμεναν εκεί στον Σκάι. «Είναι ο χειρότερος εξευτελισμός του ανθρώπου, για 200 ευρώ», συνέχισε η ίδια.



Για το λόγο αυτό άλλωστε αν και η ιστοσελίδα του ΚΕΑ όπου έπρεπε να γίνονται οι αιτήσεις έχει δεχθεί δύο εκατ. επισκέψεις από όταν «άνοιξε» το σύστημα, την 1η Φεβρουαρίου, έχουν κατατεθεί μόνο 53.000 αιτήσεις από τις περίπου 700.000 που αναμένονται συνολικά. 

Επιπλέον στην Διεύθυνση Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων δημιουργήθηκε ένταση, καθώς, σύμφωνα με καταγγελίες, δεν υπάρχει σύστημα προτεραιότητας. Έτσι κάποιοι τυπώνουν μόνοι τους, αυθαίρετα, «χαρτάκια προτεραιότητας» επιχειρώντας να τα μοιράσουν στους πολίτες που υπό βροχή, περιμένουν από τα ξημερώματα να εξυπηρετηθούν.


 
Η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης του δήμου της Αθήνας Μαρία Στρατηγάκη εξήγησε ότι έχει πέσει το ηλεκτρονικό σύστημα με αποτέλεσμα να σχηματίζονται ουρές. Οι άνθρωποι που περιμένουν στις ουρές είναι μετανάστες, είπε η ίδια, επειδή το υπουργείο έχει δώσει εντολή να μην τους δέχονται τα ΚΕΠ, αλλά αυτοί να πηγαίνουν στους δήμους. Τέλος, υποστήριξε πως κάνουν ο,τι καλύτερο μπορούν για να τους εξυπηρετήσουν, αλλά δεν μπορούν, αν δεν επανέλθει το σύστημα, ενώ η ενημέρωση που έχουν από το υπουργείο είναι πως η βλάβη θα αποκατασταθεί σύντομα. 



Λίγο αργότερα, ο δήμος Αθηναίων εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ζητά από το υπουργείο Εργασίας να ανασταλούν αρχικά οι εγγραφές, έως ότου λειτουργήσει κανονικά το πληροφορικό σύστημα και επιπλέον να μπορούν να εξυπηρετηθούν όλοι οι ωφελούμενοι από τα ΚΕΠ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του δήμου Αθήνας:
Μεγάλες τεχνικές δυσκολίες παρατηρούνται στο πληροφορικό σύστημα εγγραφής στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης του υπουργείου Εργασίας, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εξυπηρετηθεί από τους δήμους, που έχουν επιφορτισθεί με αυτή την ευθύνη, παρά ένας ελάχιστος αριθμός ωφελουμένων.

Επιπροσθέτως, με εγκύκλιο του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) δεν εξυπηρετούν ωφελούμενους που πρέπει να προσκομίσουν έγγραφα δικαιολογητικά (νόμιμοι μετανάστες, μονογονεϊκές οικογένειες κ.ά.), με αποτέλεσμα οι πολίτες αυτοί να καταφεύγουν στις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων.

Προκειμένου να μη συνεχιστεί η ταλαιπωρία πολιτών που έχουν ανάγκη αλλά και του προσωπικού των δήμων, είναι επιβεβλημένο:
• Τα υπουργεία Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Διοικητικής Ανασυγκρότησης πρέπει να ενημερώσουν τους δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης και να αναστείλουν τις εγγραφές, έως ότου λειτουργήσει κανονικά το πληροφορικό σύστημα του Υπουργείου
•Από τα ΚΕΠ πρέπει να μπορούν να εξυπηρετηθούν όλοι οι ωφελούμενοι, ακόμα και αν απαιτείται στη συνέχεια προσκόμιση έγγραφων δικαιολογητικών στους δήμους κατά αναλογία με τον τρόπο εγγραφής από το σπίτι.    






Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης